Logo
0 800 30 11 77

Молочниця у жінок: симптоми, лікування та профілактика

Молочниця у жінок: симптоми, лікування та профілактика
Читати 8 хвилин | Створено: 16 жовтня 2014 | Оновлено: 12 травня 2023 | 363686 363686
Молочниця виникає приблизно у 75% жінок, серед яких 6% страждають від повторюваних епізодів захворювання. Профілактикою, діагностикою та лікуванням молочниці займається гінеколог.

Що таке молочниця?

Молочниця — це інфекція, спричинена грибком роду Candida, що вражає слизову оболонку статевих органів. Патологія не належить до групи захворювань, що передаються статевим шляхом, проте ризик появи дріжджової інфекції підвищується в разі регулярного статевого життя.

Причини молочниці у жінок

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Захворювання виникає внаслідок дисбалансу мікрофлори організму: грибок Candida є частиною флори організму і за нормального стану здоров'я ніяк не проявляється. Причини молочниці:

  • неконтрольований цукровий діабет (високий рівень глюкози в крові сприяє розмноженню грибка);
  • приймання оральних контрацептивів, що підвищують рівень естрогену і сприяють росту грибка;
  • ослаблена імунна система за ВІЛ-інфекції або на тлі приймання імунодепресантів. 

Молочниця може виникнути після тривалого і безконтрольного використання антибіотиків. Появі захворювання сприяє використання ароматизованого гелю для душу, який може спричиняти подразнення слизової оболонки геніталій.

Симптоми молочниці у жінок

Молочниця може бути гострою, за якої симптоматика з'являється вперше, і хронічною, що характеризується чотирма і більше рецидивами протягом одного року. Ознаки молочниці:

  • свербіж і печіння в піхві;
  • патологічні виділення (білі, рясні з неприємним кислим запахом) із піхви;
  • біль, дискомфорт під час статевого акту або під час сечовипускання.

Симптоми молочниці можуть посилюватися перед місячними через зміни гормонального фону. У жінок молочниця може виникати на шкірних покривах сосків і характеризується їхнім почервонінням, набряканням і появою болісних відчуттів під час годування грудьми або під час зіткнення з одягом. За появи ознак молочниці необхідна консультація гінеколога.

Ознаками молочниці в чоловіків є печіння та свербіж статевих органів, почервоніння голівки статевого члена або крайньої плоті. Симптоми з'являються або посилюються під час сексу або під час сечовипускання.

Який вигляд має молочниця?

У разі молочниці з'являються рясні сирнисті виділення, які на трусах мають вигляд білих або жовтуватих плям. У чоловіків за грибкової інфекції виникає білий наліт на статевому члені. У разі кандидозу може з'являтися почервоніння зовнішніх статевих органів.

Молочниця під час вагітності

Молочниця під час вагітності виникає через гормональні зміни: підвищення рівня естрогену і прогестерону сприяє розмноженню грибка. Під час вагітності може знижуватися захисна функція імунної системи, що веде до дисбалансу флори піхви.

Симптоми молочниці у вагітних жінок включають печіння і свербіж у ділянці піхви, рясні білі або жовті виділення, болючість і дискомфорт під час сечовипускання. Для лікування дріжджової інфекції лікар підбирає місцеві протигрибкові препарати (креми, мазі). Під час вагітності не рекомендується приймання препаратів всередину, оскільки вони можуть негативно вплинути на дитину.

Чи можна вилікувати молочницю за один день?

За легких симптомів і нечастих епізодів захворювання лікар може призначити одноразове застосування протигрибкового препарату всередину. За більш виражених ознак дріжджової інфекції необхідно прийняти дві разові дози з інтервалом у три дні.

Скільки лікують молочницю?

Тривалість лікування молочниці залежить від тяжкості інфекції та обраного методу терапії, а також індивідуальної реакції організму на препарати. Лікування молочниці полягає в прийомі перорального (всередину) протигрибкового препарату або місцевому застосуванні мазі протягом семи-десяти днів. У разі тяжкого перебігу захворювання лікар може призначити протигрибкові препарати, які необхідно приймати щодня протягом двох тижнів, а потім один раз на тиждень протягом шести місяців.

Як лікувати молочницю в домашніх умовах? 

Під час спроб лікування молочниці народними засобами в домашніх умовах симптоми патології погіршуються і зростає ризик переходу в хронічну форму. Використання соди в разі молочниці призводить до порушення pH (кислотності) піхви, що сприяє зростанню і розмноженню патогенних мікроорганізмів.

Застосування чистотілу або часнику може призвести до сухості та печіння в піхві. Підмивання ромашкою або використання оцтових ванночок може порушити рН піхви і викликати алергічну реакцію.

Для того, щоб позбутися молочниці, необхідно утриматися від сексуальних контактів у період лікування і дотримуватися правил особистої гігієни. Для запобігання загострення симптомів лікар підбере спеціальну дієту.

Чим підмиватися за молочниці?

У разі молочниці необхідно підмиватися теплою проточною водою мінімум двічі на день. Не можна використовувати мило або гель для душу з ароматизаторами, оскільки можливий розвиток подразнення слизової оболонки статевих органів.

Чи може молочниця минути сама?

Молочниця не може минути сама: симптоми патології можуть тимчасово зменшитися або зникнути самостійно, проте без лікування грибок продовжує активно розмножуватися. За відсутності терапії захворювання переходить у хронічну форму, і в разі впливу негативних чинників (зниження імунітету, тривалого прийому антибіотиків) дріжджова інфекція може виникнути повторно.

Профілактика молочниці

Для профілактики виникнення молочниці необхідно регулярно підмиватися й уникати використання ароматизованого мила та гелю для душу. Необхідно носити бавовняну білизну, оскільки синтетичні тканини сприяють розмноженню грибка.

Потрібно уникати підвищеної вологості в ділянці статевих органів і після купання промокнути геніталії чистим рушником, адже вологість створює сприятливе середовище для росту патогенних мікроорганізмів. Важливо приймати антибіотики тільки під контролем лікаря, щоб не порушити мікрофлору піхви.

Що не можна їсти за молочниці?

За молочниці не можна їсти продукти, що містять цукор, оскільки грибки роду Candida ним харчуються. Слід відмовитися від дріжджових виробів, сирів із пліснявою та квасу, щоб запобігти прогресуванню захворювання.

Дієта за молочниці: меню з рецептами

Дієта за молочниці полягає у вживанні фруктів із низьким вмістом цукру (цитрусових, ягід), курки, морепродуктів, гречаної та рисової каш. Кисломолочні продукти (сир, кефір, ряжанка) за кандидозу сприяють відновленню мікрофлори.

1

Курячі котлети на парі

Молочниця у жінок: симптоми, лікування та профілактика
Підготовка
15 хвилин
Приготування
20 хвилин
Загальний час
35 хвилин
Ккал на порцію
290
Кількість порцій
3

Інгредієнти

  • куряче філе — 400 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • нежирне молоко — 120 г;
  • вчорашній чорний хліб;
  • вершкове масло — 100 г;
  • морква — 1 шт.
  1. Попередньо замочіть чорний хліб у молоці.
  2. Подрібніть на м'ясорубці куряче м'ясо і натріть моркву на тертці.
  3. У подрібнене м'ясо додайте хліб, моркву та яйце.
  4. Сформуйте з отриманої суміші невеликі котлетки та покладіть їх у пароварку приблизно на 15-20 хвилин.
2

Сирники в духовці

Молочниця у жінок: симптоми, лікування та профілактика
Підготовка
10 хвилин
Приготування
20 хвилин
Загальний час
30 хвилин
Ккал на порцію
310
Кількість порцій
3

Інгредієнти

  • сир жирністю не більше 5% — 500 г;
  • цукор — 2 ст. л.;
  • сіль — 1 щіпка;
  • яйця — 2 шт;
  • борошно — 5 ст. л.;
  • ванілін — 1 дрібка;
  • рослинна олія — 2 ст. л.
  1. Змішайте сир із цукром, сіллю, яйцями, борошном і ваніліном.
  2. Сформуйте сирники та обваляйте їх у борошні.
  3. Викладіть сирники на пергаментний папір для випічки.
  4. Випікайте за температури 180°С протягом 20 хвилин.
3

Гречка з грибами в горщиках

Молочниця у жінок: симптоми, лікування та профілактика
Підготовка
15 хвилин
Приготування
40 хвилин
Загальний час
55 хвилин
Ккал на порцію
325
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • гречка — 150 г;
  • печериці — 500 г;
  • цибуля — 1 шт.;
  • рослинна олія — 2 ст.л.;
  • вода — 2 ст.
  1. Дрібно наріжте цибулю й обсмажте її на олії.
  2. Додайте до цибулі нарізані пластинками гриби і продовжуйте смажити до випаровування рідини.
  3. Промийте гречку, покладіть її та гриби з цибулею в горщики.
  4. Залийте гречку водою.
  5. Запікайте протягом 40 хвилин за температури 180°С.

Гінекологія в ОН Клінік Чернігів

Молочниця у жінок: симптоми, лікування та профілактика - Мохонько Олена Миколаївна
Мохонько Олена Миколаївна
ОН Клінік Чернігів
вул. Героїв Чорнобиля, 3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Із чим можна сплутати молочницю?

Молочницю можна сплутати з хламідіозом, гонореєю або трихомоніазом. Відрізнити захворювання може гінеколог після збору анамнезу та огляду.

2. Як прибрати свербіж під час молочниці?

Для того, щоб прибрати свербіж у разі молочниці, лікар призначає протигрибкові креми або мазі. Для зменшення дискомфорту необхідно регулярно (щонайменше двічі) підмиватися під проточною водою і міняти спідню білизну.

3. Чи може бути затримка через молочницю?

Через молочницю не може виникнути затримка місячних. Грибки ніяк не впливають на гормональний фон і тривалість менструального циклу.

4. Чи можна займатися сексом за молочниці?

За молочниці не можна займатися сексом. Під час статевих контактів можливе подразнення слизової оболонки піхви і погіршення симптоматики захворювання.

5. Як зрозуміти, що молочниця минула?

Зрозуміти, що молочниця минула можна в разі зникнення симптомів захворювання. Для підтвердження відсутності дріжджової інфекції лікар проводить огляд і бере зразок виділень для аналізу.

6. Як передається молочниця?

Молочниця не передається від людини до людини. Патологія виникає при порушенні роботи імунної системи й активному зростанні грибка роду Candida.

7. Чи буває молочниця через психосоматику?

Зв'язку між психосоматикою та молочницею не встановлено. Однак стрес і емоційне напруження можуть знизити здатність організму справлятися з інфекціями, в результаті збільшується ризик розмноження грибків.

8. Чи можна спринцюватися при молочниці?

Спринцювання при молочниці може порушити рН піхви і призвести до поширення інфекції. Використання агресивних розчинів, наприклад, хлоргексидину під час молочниці може спричинити подразнення або пошкодження тканин статевих органів.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 27 оцінок
Молочниця у жінок: симптоми, лікування та профілактика
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія.
Молочниця у жінок: симптоми, лікування та профілактика
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Олена 10 місяців тому
Доброго дня, а кольпіт — це молочниця?
Відповісти
Добрий день. Кольпіт — це запалення слизової оболонки піхви. Патологія виникає внаслідок інфекції, що передається статевим шляхом (хламідіозу, трихомоніазу), пошкодження слизової оболонки під час спринцювання або гормонального збою.
Марія 11 місяців тому
Доброго дня, як можна швидко вилікувати молочницю?
Відповісти
Добрий день. Лікування молочниці полягає в прийомі протигрибкових препаратів, дотриманні дієти і правил особистої гігієни.
Інна 11 місяців тому
Доброго дня, а через скільки минає молочниця?
Відповісти
Добрий день. Тривалість перебігу захворювання захворювання залежить від вираженості симптомів. Лікування молочниці в середньому триває 7-10 днів.
Мілана 11 місяців тому
Добрий день. Що допомагає проти молочниці?
Відповісти
Добрий день. У разі молочниці лікар призначає протигрибкові препарати. Щоб позбутися інфекції, необхідно дотримуватися правил особистої гігієни та зменшити вживання цукру.
Катерина 11 місяців тому
Добрий день. Як відрізнити молочницю від трихомоніазу?
Відповісти
Доброго дня. Трихомоніаз — це інфекція, що передається статевим шляхом. Захворювання характеризується жовтими або зеленими виділеннями зі статевих органів, свербінням і печінням у піхві. Поставити діагноз і призначити лікування може гінеколог після огляду і взяття мазка на дослідження.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!