Logo
0 800 30 11 77

Що робити, якщо лущиться шкіра?

Що робити, якщо лущиться шкіра?
Читати 9 хвилин | Створено: 4 грудня 2014 | Оновлено: 26 травня 2023 | 22773 22773
Поява сухості та лущення (десквамації) шкіри може виникнути незалежно від її типу.

Десквамація спричиняє не тільки візуальну проблему і дискомфорт, а й свідчить про порушення гідроліпідного бар'єру шкіри (зниження засвоюваності вологи, вироблення колагену і гіалуронової кислоти).

Чому лущиться шкіра?

Шкіра може лущитися на тлі алергічних реакцій, авітамінозу, дерматологічних захворювань, а також неправильного догляду.

Причини лущення шкіри

Причини лущення шкіри

Причини лущення шкіри:

  • порушення водного балансу в організмі (недостатнє вживання рідини);
  • дисбаланс у харчуванні (незбалансований раціон, зловживання солоною, гострою і жирною їжею, виснажливі дієти);
  • негативні зовнішні впливи (ультрафіолетове випромінювання, забруднене повітря, занадто сухе повітря);
  • дерматологічні захворювання (акне, постакне, атопічний дерматит, псоріаз, себорейний дерматит);
  • ендокринні патології (захворювання щитоподібної залози або надниркових залоз, цукровий діабет);
  • гормональний збій;
  • надмірне і безконтрольне використання скрабів і пілінгів;
  • неправильно підібрані косметичні засоби (наприклад, використання агресивних або спиртовмісних засобів для догляду за шкірою);
  • нестача вітамінів і мінералів в організмі;
  • тривалий прийом лікарських препаратів (наприклад, діуретиків, статинів);
  • стрес (посилене вироблення кортизолу порушує вироблення колагену);
  • захворювання шлунково-кишкового тракту (дисбактеріоз, гепатит).

До порушення ліпідного балансу шкіри можуть призводити довгі гарячі ванни, часте відвідування саун і лазень, плавання в басейні з хлорованою водою. Крім того, пересихати і лущитися шкіра може внаслідок погодних умов, наприклад, через вітер, високі температури влітку і мороз взимку.

Лущиться шкіра на обличчі

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Лущиться шкіра на обличчі може через посилене відшарування рогового (верхнього) шару епідермісу. Прояви лущення шкіри виникають у ділянці носа, чола, бороди та щік, також може з'явитися відчуття стягнутості обличчя, свербіж і почервоніння. Часто надмірну сухість і появу білих лусочок на обличчі може спричинити використання неправильно підібраних косметичних засобів, зокрема й декоративної косметики.

Відшарування рогових клітин епідермісу, що з'явилося на місці запального висипу (вугрів, пухирців, гнійничків, бляшок), може бути спричинене інфекційними шкірними захворюваннями (наприклад, демодекозом, лишаєм, еритродермією). Для диференціювання шкірного захворювання необхідно звернутися до дерматолога, щоб не допустити наслідків (переходу захворювання в хронічну форму, дистрофічних змін і зневоднення в тканини епідермісу).

Лущиться шкіра голови

Лущення шкіри голови може виникати через вплив зовнішніх чинників (наприклад, використання агресивних засобів для догляду та укладки волосся) або бути наслідком інших захворювань (дерматологічних, ендокринних, системи травлення). Як правило, шкіра голови лущиться білими пластівцями: відшарування верхнього шару епідермісу провокує появу лупи (лусочок) на волоссі.

Лущиться шкіра на тілі

Шкіра на тілі лущиться через порушення її гідроліпідної мантії (волога занадто швидко випаровується з поверхні шкірного покриву): з'являється дискомфорт і відчуття стягнутості після душу, видно білі лусочки. Причини лущення шкіри на тілі:

  • механічні пошкодження (використання жорстких щіток для масажу або мочалок);
  • побутова хімія (через хімічні засоби може лущитися шкіра на руках, тому під час взаємодії з нею необхідно надягати захисні рукавички);
  • носіння синтетичного одягу, що викликає тертя і подразнення;
  • порушення терморегуляції через підвищені фізичні навантаження;
  • гіпергідроз (підвищене потовиділення);
  • незручне і «недихаюче» взуття (призводить до лущення шкіри на ногах).

Рясне відділення лусочок на тілі вказує на дерматологічне захворювання і потребує діагностики та лікування у лікаря. Лущення між пальцями рук і ніг може свідчити про розвиток грибкової інфекції — мікоз стоп або долонь.

Лущення шкіри у чоловіків

Чоловіча шкіра також схильна до сухості, подразнення і лущення. Крім негативних зовнішніх впливів, внутрішніх проблем (наприклад, порушення обміну речовин або гормонального фону), лущення шкіри на обличчі у чоловіків може спричинити часте гоління і використання спиртовмісних лосьйонів.

Що робити, якщо лущиться шкіра?

Якщо лущиться шкіра, необхідно звернутися до дерматолога, який проведе обстеження і призначить лікування, визначивши причину. Діагностику лікар призначає індивідуально залежно від локалізації ураження шкіри, ступеня та анамнестичних даних (скарг, віку, наявності хронічних захворювань). Діагностика лущення шкірного покриву може включати:

  • лабораторні аналізи крові (клінічний і біохімічний, на гормони, вітаміни, мінеральний обмін);
  • дерматоскопію (інструментальне дослідження шкірного покриву за допомогою дерматоскопа);
  • трихоскопію (оцінку шкіри волосистої частини голови за її багаторазового збільшення).

У разі підозри на порушення в травленні, гормональному фоні або наявності алергії дерматолог може призначити консультації інших фахівців, наприклад, ендокринолога, алерголога, гастроентеролога. Лікування лущення шкіри може включати медикаментозну терапію (наприклад, прийом вітамінних комплексів або антигістамінних препаратів), а також застосування косметичних засобів, індивідуально підібраних лікарем.

У разі дерматологічних захворювань можуть бути призначені протизапальні препарати і фізіопроцедури (наприклад, плазмоліфтинг і біоревіталізація). Плазмоліфтинг — це уколи власної плазми крові, які здатні регулювати роботу сальних залоз, покращувати обмін речовин в епідермісі, сприяти регенерації клітин шкіри, біоревіталізація — введення гіалуронової кислоти, яка забезпечує глибоке зволоження.

Як доглядати за шкірою взимку?

Догляд за шкірою взимку має бути дбайливим і м'яким, тому що в холодний і морозний період вона більш вразлива. Етапи догляду за шкірою обличчя взимку:

  1. Очищення (обов'язково на ніч змивати декоративну косметику, наприклад, за допомогою міцелярної води, для вмивання використовувати воду кімнатної температури, застосовувати пінки і гелі на масляній основі).
  2. Тонізація (дає змогу відновити рН-баланс дерми).
  3. Зволоження та живлення (засіб повинен мати в складі ретинол, вітаміни Е, С, амінокислоти і мінерали, рослинні олії).
  4. Захист (захисний крем має містити вологоутримувальні компоненти та фільтр SPF — фактор захисту від ультрафіолетового випромінювання).

Після купання слід уникати тертя, тому потрібно дбайливо промакувати шкіру рушником. Пілінги та скраби в зимовий період краще замінити на очищувальні та відлущувальні маски. У приміщенні в опалювальний період необхідно використовувати зволожувачі повітря, також важливо дотримуватися питного режиму (випивати щонайменше 1,5-2 літри води на день).

Для правильного догляду за шкірою необхідно враховувати тип дерми (сухий, жирний або комбінований). Догляд за комбінованою шкірою обличчя має включати засоби з компонентами, що регулюють роботу сальних залоз і запобігають пересушуванню. Також можна підібрати окремі засоби для різних ділянок шкіри.

Яких вітамінів не вистачає шкірі взимку?

Як правило, взимку в організмі бракує вітамінів, що може призводити не тільки до погіршення загального стану (слабкості, сонливості), а й позначатися на стані шкіри, волосся і нігтів.

Нестача вітамінів для шкіри та ознаки

Вітамін А (ретинол)

Сухість і огрубіння шкіри (ксероз)

Вітамін С

В'ялість шкіри, поява на ній лущення і пігментних плям

Вітамін РР

Порушення травлення, запалення і почервоніння шкірних покривів

Вітамін Е

Втрата пружності та еластичності шкіри, надмірна сухість

Вітаміни групи В

Значне погіршення стану шкіри та волосся, лупа

Вітамін Д

Підвищена пітливість, тьмяність шкіри

Що не можна робити в разі лущення шкіри?

Шкіра, схильна до лущення, вимагає дотримання деяких правил, спрямованих на мінімізацію травмування шкірного покриву. У разі лущення шкіри не можна:

  • використовувати агресивні засоби для купання і миття (мило, пілінги, скраби);
  • відвідувати сауни і лазні (різкі перепади температур посилюють десквамацію);
  • часто плавати в басейні з хлорованою водою;
  • використовувати занадто гарячу воду під час купання.

За морозної та вітряної погоди важливо використовувати захисні та зволожувальні засоби для догляду за шкірою. У сонячну погоду слід покривати обличчя кремом з SPF-фільтром і уникати тривалого перебування під впливом ультрафіолетових променів.

Які компоненти виключити в разі лущення шкіри?

У разі лущення шкіри слід виключити косметичні засоби, здатні травмувати або пересушувати дерму, також важливо відмовитися від продуктів харчування і напоїв, які провокують виведення вологи з організму. У разі лущення шкіри потрібно виключити:

  • спиртовмісну косметику, антисептики;
  • кислотні пілінги;
  • відлущувальні засоби з великими частинками;
  • тональні засоби з сухою текстурою;
  • алкоголь і кофеїновмісні напої;
  • соління, копченості, маринади;
  • жирну їжу і кондитерські вироби (провокують запалення).

Під час вибору косметики важливо вивчати її склад, оскільки в кремах часто містяться компоненти, здатні викликати алергічні реакції (наприклад, парабени, мінеральні олії, пропіленгліколь, ацетат алюмінію, силікони та барвники). Тому варто віддавати перевагу гіпоалергенним засобам з натуральним складом.

Дерматологія в ОН Клінік Біла Церква

Що робити, якщо лущиться шкіра? - Скакун Тетяна Миколаївна
Скакун Тетяна Миколаївна
ОН Клінік Біла Церква
вул. Ярослава Мудрого, буд. 5/13
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 18:00
Нд: 10:00 - 16:00

Популярні питання

1. Що потрібно шкірі взимку — живлення чи зволоження?

Шкіра взимку зазнає стресу, оскільки на неї діють морозне повітря, вітер, перепади температур і пересушування внаслідок роботи опалювальних приладів у приміщенні. У зимовий період шкіра потребує зволоження та живлення.

Зволожувальні засоби для шкіри застосовують з метою наситити дерму вологою, заповнити її водний баланс, до їхнього складу можуть входити гіалуронова кислота, сечовина, фруктові кислоти, сквалан. Живильні креми містять компоненти, які сприяють зміцненню захисної ліпідної мантії шкірного покриву (рослинні олії, жирні кислоти, вітаміни й антиоксиданти), що важливо для відновлення дерми від негативного зовнішнього впливу взимку.

2. Яке пошкодження шкіри можна отримати взимку на вулиці?

Пошкодження шкіри обличчя можна отримати взимку на вулиці, оскільки це єдина відкрита частина тіла, яка зазнає різкої зміни температурного режиму (з тепла в холод і навпаки). Взимку через переохолодження може з'явитися холодова алергія, яка супроводжується свербінням, печінням шкіри, появою плям і припухлості, що є приводом для запису на прийом до дерматолога. Лікування передбачає прийом антигістамінних засобів і має проводитися строго під лікарським контролем.

3. Що зробити в домашніх умовах, якщо лущиться шкіра?

Позбутися лущення шкіри можна в домашніх умовах за умови, що стан не викликаний інфекційним і запальним захворюванням або алергічною реакцією. У будь-якому разі, необхідно проконсультуватися з дерматологом для виявлення причини десквамації. Зволожити шкіру обличчя і прибрати лущення можна народними засобами (настоями ромашки, календули, алое), але тільки за узгодженням з лікарем, щоб не спровокувати запалення або алергічну реакцію.

4. Як прибрати лущення на обличчі?

Прибрати лущення на обличчі можна при комплексному підході: використанні косметичних засобів, зміні в харчуванні та прийомі полівітамінів. Підібрати правильно доглядову або лікувальну косметику може дерматолог після огляду. Вітамінно-мінеральні комплекси лікар призначає за результатами аналізів.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Що робити, якщо лущиться шкіра?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.
Що робити, якщо лущиться шкіра?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Марина 11 місяців тому
Доброго дня. Постійно облазить шкіра на руках, чим мазати, щоб позбутися проблеми.
Відповісти
Доброго дня. Лущення шкіри рук може бути спричинене багатьма причинами: зовнішнім негативним впливом (наприклад, від побутової хімії або жорсткої водопровідної води), порушеннями в організмі (збоєм у травленні, гормональною перебудовою, гіповітамінозом). Важливо звернутися до дерматолога для виявлення причини, оскільки надмірна сухість рук і відшарування епідермісу може бути наслідком дерматологічного захворювання.
Ірина 11 місяців тому
Добрий день. У мене лущиться шкіра за вухами, після миття голови з'являється свербіж? Може це з'явитися від шампуню?
Відповісти
Добрий день. Лущення шкіри за вухами може виникнути через використання неправильно підібраних засобів для догляду за волоссям, наприклад, пересушуючи шкірний покрив або викликаючи алергічну реакцію. Для визначення точної причини лущення шкіри важливо звернутися до лікаря. Дерматолог проведе огляд, виключить або підтвердить наявність дерматологічного захворювання (наприклад, себореї волосистої частини голови), а також правильно підбере засоби для догляду.
Жанна 11 місяців тому
Добрий день. Від чого шкіра на руках лущиться й облазить? Зволожувальний крем для рук не дає жодного ефекту? Яку мазь можна використовувати, щоб прибрати лущення на руках?
Відповісти
Добрий день. Лущення шкіри на руках може свідчити про нестачу поживних речовин в організмі, гормональний збій, зневоднення, також може вказувати на розвиток інфекції. Ефективні засоби для позбавлення від лущення рук може призначити дерматолог після збору анамнезу та огляду.
Марія 11 місяців тому
Здрастуйте. Від чого можуть з'явитися сухі округлі плями на шкірі в ділянці ліктів і колін, вони також лущаться.
Відповісти
Доброго дня. Щільні червоні плями на шкірі, вкриті білими лусочками, є ознакою псоріазу. Псоріаз потребує обов'язкової діагностики та лікування у дерматолога.
Світлана 11 місяців тому
Добрий день. У мене лущиться шкіра на обличчі, з'явилося почервоніння і свербіж. Як швидко заспокоїти подразнену шкіру.
Відповісти
Добрий день. Лущення на обличчі, запалення і свербіж можуть бути ознакою алергії або дерматологічного захворювання (наприклад, дерматиту). Самолікування може посилити запалення і травмувати шкірний покрив обличчя, тому слід звернутися до дерматолога для діагностики.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!