Logo
0 800 30 11 77

Етапи фармацевтичного аборту від початку і до кінця

Етапи фармацевтичного аборту від початку і до кінця
Читати 8 хвилин | Створено: 25 липня 2014 | Оновлено: 26 жовтня 2023 | 193494 193494
Фармацевтичний (медикаментозний) аборт — це процедура переривання вагітності, що виконується із застосуванням лікарських препаратів. Медикаменти вводяться через піхву або перорально.

Як зрозуміти, що можна зробити медикаментозний аборт?

Фармацевтичні аборти проводяться без наркозу (анестезії) і хірургічного втручання на ранніх термінах маткової вагітності (до 42-49 днів після першого дня останньої менструації). Процедура виконується за відсутності протипоказань для медикаментозного аборту

  • анемії;
  • відхилень від нормального згортання крові;
  • геморагічного синдрому (схильності до кровотеч);
  • серцево-судинних захворювань;
  • хвороб легенів, печінки, нирок;
  • надниркової недостатності;
  • епілепсії;
  • наявності внутрішньоматкової спіралі;
  • проходження курсу прийому стероїдних препаратів;
  • алергії на медикаменти, що використовуються під час фармацевтичного аборту.

Рішення про можливість і найбезпечніший метод виконання аборту ухвалює лікар-гінеколог, ґрунтуючись на результатах огляду та аналізів. Якщо зробити медикаментозний аборт неможливо через високу ймовірність побічних ефектів, розглядаються альтернативні варіанти переривання вагітності. Наприклад, на пізніх термінах замість медикаментозного переривання вагітності застосовують хірургічний або вакуумний аборти.

Наскільки ефективний медикаментозний аборт?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Медикаментозний аборт — це метод штучного переривання вагітності, ефективність якого становить близько 98%. Таблетований аборт найефективніший за терміну до семи тижнів. Переривання вагітності медикаментозним способом є менш травматичним порівняно з вакуумним і хірургічним методами.

До кого звертатися для проведення таблетованого аборту?

Щоб зробити фармацевтичний аборт, необхідно записатися на прийом до акушера-гінеколога. Лікар проведе огляд і видасть направлення на обстеження, які передують медикаментозному перериванню вагітності.

Які аналізи потрібно здати перед медикаментозним абортом?

Перед таблетованим абортом проводиться гінекологічний огляд. Аналізи, які потрібно здати перед медикаментозним абортом:

  • лабораторні дослідження сечі;
  • аналізи крові (зокрема, тест на групу і резус-фактор крові);
  • обстеження на наявність пухлин;
  • мазок на мікрофлору (для виявлення інфекцій, що передаються статевим шляхом).

Діагностика доповнюється ультразвуковим дослідженням органів малого таза. За наявності підозр на гормональні порушення проводиться огляд ендокринолога.

Як підготуватися до таблетованого аборту?

Щоб підготуватися до таблетованого аборту, необхідно повідомити лікарю перелік прийнятих препаратів, інформацію про алергію на медикаменти, наявність захворювань і перебіг попередніх вагітностей. Щоб уникнути ускладнень під час таблетованого аборту не слід пити алкоголь. Крім цього, гінеколог може порекомендувати відмовитися від паління й утриматися від вживання жирної та смаженої їжі (за добу до аборту).

Як відбувається медикаментозне переривання вагітності?

Медикаментозне переривання вагітності, яке може проводитися в домашніх умовах, передбачає прийом двох різних препаратів з одноденним або дводенним інтервалом. Вагітність переривається через кілька годин після прийому другого засобу. Діючі речовини медпрепаратів спричиняють витончення слизової оболонки та скорочення матки, внаслідок чого ембріон відторгається.

Медикаментозний аборт

Медикаментозний аборт

Скільки етапів у медикаментозному аборті?

Таблетований аборт виконується у два етапи. Перший етап — одноразове пероральне приймання препарату, що блокує вироблення гормону прогестерону. Другий етап у медикаментозному аборті — введення ліків, що руйнують слизову оболонку матки, пероральним, вагінальним, ректальним, буккальним (за щоку) або сублінгвальним (під язик) способом.

Скільки таблеток треба пити під час медикаментозного аборту?

Перший препарат використовується в дозуванні 0,2 грама, а доза другого засобу становить 0,8 міліграма. Щоб визначити, скільки таблеток треба пити під час медикаментозного аборту, необхідно врахувати вміст діючої речовини в одній таблетці. Дозування може змінюватися на розсуд гінеколога.

Через скільки діє таблетований аборт?

Скорочення матки, кровотеча і відторгнення ембріона відбуваються в проміжок часу від двох годин до доби після приймання других ліків. Якщо через добу відсутня кровотеча, значить, таблетований аборт не діє, і необхідно звернутися до акушера-гінеколога.

Як діє перша таблетка під час медикаментозного аборту?

Перша таблетка при медикаментозному аборті діє шляхом блокування засвоєння гормону прогестерону на рівні рецепторів. Прогестерон необхідний для підготовки ендометрія до імплантації, тому за дефіциту гормону матка не може підтримувати вагітність.

Через скільки пити другу таблетку при медикаментозному аборті?

Другу таблетку при медикаментозному аборті слід пити через 24-48 годин після вживання першого препарату. Інтервал може коригуватися на розсуд лікаря.

Медикаментозний аборт — що відбувається після другої таблетки?

Протягом кількох годин після прийому другої таблетки відбувається руйнування слизової оболонки матки, що спричиняє біль і кровотечу. У результаті відбувається відторгнення плода (переривання вагітності).

Скільки лежати в лікарні при медикаментозному аборті?

Лежати в лікарні під час медикаментозного аборту, який може проводитися в домашніх умовах, не обов'язково. Лікарський нагляд за процедурою в медичному центрі може знадобитися в разі високого ризику ускладнень. Імовірність виникнення ускладнень підвищується:

  • після раніше перенесених абортів і операцій на статевих органах;
  • за наявності інфекційних захворювань;
  • у разі травмування будь-яких органів під час аборту;
  • у разі тривалого приймання антикоагулянтів (використовуються для профілактики тромбозу).

Перелік ускладнень включає алергію на медикаменти, рясні кровотечі та інфекційні захворювання. Не виключаються перфорація матки, пошкодження кишківника і сепсис.

Скільки днів займає медикаментозний аборт?

Медикаментозний аборт займає від двох до трьох днів. Точна тривалість процедури визначається інтервалом між двома етапами прийому медикаментів і часом дії другої таблетки.

Чи потрібен лікарняний при медикаментозному аборті?

Рішення про видачу лікарняного ухвалює гінеколог з урахуванням стану пацієнтки, яка перенесла аборт. У разі нездужання і болю після медикаментозного аборту може бути оформлений короткостроковий лікарняний, який закривається після контрольного огляду.

Як зрозуміти, що медикаментозний аборт пройшов успішно?

Компоненти прийнятих пігулок викликають болі в животі, спазми і вагінальні кровотечі, які означають, що препарати діють. Інтенсивність кровотеч, що доповнюються фрагментами тканини і згустками крові, може підвищуватися в перші кілька годин після прийому мізопростолу і знижуватися в міру спорожнення матки (протягом доби).

У разі кровотеч, що супроводжують медикаментозне переривання нормальної та завмерлої вагітностей, рекомендується застосовувати гігієнічні прокладки. Використання тампонів, здатних спровокувати розвиток інфекційних захворювань, небажане. Для зняття болю під час таблетованого аборту можна приймати препарати на основі ібупрофену та прикладати теплу (не гарячу) грілку до живота. Не слід вживати аспірин через ризик посилення кровотечі.

Побічними ефектами фармацевтичного аборту також є головний біль, занепад сил, легка лихоманка, нудота, блювота і діарея. Показання для лікарської консультації:

  • симптоми, що супроводжують аборт, не минають протягом доби або довше;
  • кровотечі або вагінальні виділення зі специфічним запахом тривають понад два тижні;
  • позитивний тест на вагітність через місяць після таблетованого аборту (протягом чотирьох тижнів домашні тести на вагітність можуть залишатися позитивними навіть у разі успішного аборту);
  • сильні болі в спині або животі;
  • відсутність місячних через шість тижнів після таблетованого аборту.

Якщо через 24 години з моменту застосування медикаментів немає кровотечі, значить, використовувані ліки не подіяли. Якщо вагітність не перервалася, можна обговорити з гінекологом доцільність використання вакуумного (для терміну до шести-семи тижнів) або хірургічного (до 12 тижнів) методів.

Що робити після таблетованого аборту?

За відсутності ускладнень можна відновити звичний розпорядок дня через кілька днів після лікарського аборту. Особливості відновного періоду після медикаментозного аборту:

  • не слід займатися сексом до зникнення кровотеч;
  • можливість завагітніти з'явиться з першою овуляцією (через кілька днів або тижнів після аборту);
  • під час відновлення статевого життя необхідно використовувати контрацептиви, які застосовували до штучного переривання вагітності (безпечні терміни встановлення внутрішньоматкової спіралі можна уточнити в акушера-гінеколога);
  • перші менструації можуть бути нерегулярними через гормональні зміни, викликані процедурою;
  • аборт, який пройшов без ускладнень, не впливає на наступні вагітності;
  • для профілактики анемії за погодженням із лікарем можна приймати препарати заліза.

Через три-чотири тижні після фармацевтичного аборту рекомендується пройти огляд гінеколога. Лікар перевірить стан статевих органів, за необхідності направить на УЗД і підтвердить успішне завершення процедури.

Гінекологія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Етапи фармацевтичного аборту від початку і до кінця - Фролова Оксана Леонідівна
Фролова Оксана Леонідівна
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна робити медикаментозний аборт у разі дворогої матки?

Дворога матка не є протипоказанням для лікарського аборту. Медикаментозне переривання вагітності відбувається аналогічно аборту для матки з нормальною анатомією. Якщо під час використання медикаментозного способу не вдається перервати вагітність, виникає необхідність у застосуванні інших методів.

2. Чи можна робити медикаментозний аборт за цукрового діабету?

У разі діабету фармакологічний аборт небажаний через наявність передумов для розвитку ускладнень. Остаточне рішення про допустимість або неприпустимість проведення аборту приймає лікар після огляду, діагностики та аналізу анамнезу.

3. Чи можна за застуди робити медикаментозний аборт?

За застуди послаблюються захисні сили організму і підвищується ризик поширення інфекцій. Бажано не робити таблетований аборт до зникнення симптомів застудних захворювань або проконсультуватися з гінекологом і узгодити відповідний час для процедури.

4. Чи можна пити після медикаментозного аборту?

Після фармацевтичного аборту рекомендується виключити алкоголь, каву та енергетичні напої (щоб уникнути коливань тиску і ослаблення захисних сил організму). Для профілактики зневоднення, спричиненого кровотечею, слід вживати чисту воду.

5. Чи можна їсти перед таблетованим абортом?

Режим харчування при підготовці до аборту слід узгодити з акушером-гінекологом. Щоб визначити, чи можна їсти перед таблетованим абортом, необхідно вивчити анотації до препаратів, у яких можуть вказуватися рекомендовані інтервали між прийомами їжі та застосуванням медикаментів.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 4 оцінок
Етапи фармацевтичного аборту від початку і до кінця
Лікар акушер-гінеколог, лікар УЗД. Перша категорія.
Етапи фармацевтичного аборту від початку і до кінця
Лікар-гінеколог, лікар УЗД.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Наталия 2 тижні тому
Здравствуйте! Можно ли делать медикаментозный аборт при первой беременности?
Відповісти
Доброго дня. Так, медикаментозний аборт можна проводити і за першої вагітності, за умови відповідної консультації з лікарем і виконанням усіх необхідних медичних процедур. Однак важливо пам'ятати, що ухвалення рішення про аборт – це серйозне рішення, і його слід ухвалювати після обговорення з медичним фахівцем, який зможе надати всю необхідну інформацію про ризики, побічні ефекти та інші аспекти процедури.
Олена 5 місяців тому
Добрий вечір. Підкажіть, чому за міоми не можна робити медикаментозний аборт?
Відповісти
Добрий день. Рішення про допустимість проведення аборту приймає гінеколог, ґрунтуючись на результатах обстежень. Залежно від розмірів і розташування пухлини може проводитися лікарський або хірургічний аборт.
Ольга 5 місяців тому
Доброго дня. Чому в мене не починається кровотеча під час медикаментозного аборту?
Відповісти
Добрий день. Відсутність кровотечі означає, що аборт виявився безрезультатним. Необхідно проконсультуватися з гінекологом і підібрати альтернативний метод.
Лариса 5 місяців тому
Добрий день. Чому курцям не можна медикаментозний аборт?
Відповісти
Добрий день. Лікарський аборт не протипоказаний жінкам, які палять. Акушер-гінеколог може порекомендувати припинити палити під час таблетованого аборту (за кілька днів до процедури), щоб уникнути ускладнень.
Наталия 5 місяців тому
Добрий день. Чи можна тужитися під час медикаментозного аборту?
Відповісти
Добрий день. Тужитися під час таблетованого аборту не обов'язково. Перейми матки викликаються діючими речовинами застосовуваних медикаментів.
Катерина 5 місяців тому
Доброго дня. Чи можна на 6 тижні зробити медикаментозний аборт?
Відповісти
Добрий день. Лікарський аборт можна робити, якщо термін вагітності не перевищує сім тижнів. Потрібні попередні обстеження, що дають змогу підтвердити відсутність протипоказань.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!