Logo
0 800 30 11 77
Читати 9 хвилин

Геморой під час вагітності та після пологів

Геморой під час вагітності та після пологів
Читати 9 хвилин | Створено: 30 березня 2015 | Оновлено: 23 лютого 2023 | 33660 33660
1

Чому з'являється геморой під час вагітності?

Геморой — проктологічне захворювання, яке характеризується припухлістю і збільшенням вен у нижній частині прямої кишки або в ділянці заднього проходу. Під час вагітності з гемороєм стикаються близько 30-40% жінок, особливо в третьому триместрі та протягом одного місяця після пологів.

Геморой у вагітних розвивається через надмірний тиск на таз і кишечник, через що гемороїдальні вени збільшуються в розмірах і розтягуються. Можливі причини геморою під час вагітності:

  • збільшення обсягу крові. Кількість крові в організмі збільшується під час вагітності через необхідність підтримувати плід, що призводить до додаткового навантаження на ректальні вени і сприяє їхньому збільшенню;
  • закрепи. Гормональні зміни уповільнюють процес травлення і порушують регулярність дефекації. Додаткова вага фекалій, які перебувають у кишечнику, а також напруження під час випорожнення підвищують ризик геморою;
  • відсутність фізичної активності (призводить до застою крові у венах прямої кишки).

Геморой на пізніх термінах вагітності виникає через велику вагу плода, який здавлює гемороїдальні вени, сповільнюючи процес переміщення крові. Через порушення кровообігу кров стікає і накопичується в судинах, призводячи до їхнього набухання.

2

Як визначити внутрішній геморой?

За внутрішнього геморою збільшені гемороїдальні вузли локалізуються в анальному отворі та покриті слизовою оболонкою кишківника. Симптоми внутрішнього геморою включають:

Внутрішні гемороїдальні вузли можуть випадати під час дефекації. Визначити внутрішній геморой допоможе проктолог за допомогою збору анамнезу, пальпації заднього проходу, а також ректороманоскопії (огляду слизових оболонок заднього проходу і прямої кишки за допомогою спеціального приладу ректороманоскопа).

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

3

Як проходить лікування геморою у вагітних?

Лікування геморою у вагітних спрямоване на зняття больового синдрому і зупинку прогресування захворювання. Курс терапії геморою під час вагітності може включати:

  • проносні препарати. Призначаються для запобігання закрепам і зменшення напруги під час дефекації;
  • знеболювальні засоби. Допомагають зняти біль, спричинений запаленими і опухлими ректальними венами;
  • креми з анальгетиками або кортикостероїдами (необхідні для зняття свербежу).

Лікарські препарати підбирає проктолог з урахуванням вираженості геморою, симптомів, а також триместру вагітності. Самостійний підбір засобів від геморою неефективний і може призвести до прогресування захворювання.

Зменшити ризик закрепів допоможе питний режим (8-12 чашок води на день).

Як полегшити геморой під час вагітності?

Як полегшити геморой під час вагітності?

Інші способи полегшити геморой під час вагітності:

  • дотримання дієти з великою кількістю клітковини (25-30 г щодня). Клітковина міститься в овочах, фруктах, горіхах, білому рисі, пшениці. Приміром, одна середня груша містить 5,5 г клітковини, авокадо — 13 г, ожина — 7,6 г на чашку;
  • фізична активність. Рухи та ходьба дають змогу поліпшити кровообіг;
  • прохолодні компреси. Для зняття болю і набряку компрес прикладається до гемороїдальних вузлів;
  • сидячі ванни в теплій воді (не більше 10-15 хвилин). Дозволяють поліпшити кровообіг і розслабити напружені м'язи навколо ануса;
  • акуратне очищення ануса після дефекації. Витирати анальний отвір необхідно вологим туалетним папером (замість сухого) або підмиватися теплою проточною водою після випорожнення.

Під час вагітності необхідно уникати сидіння протягом тривалого періоду часу. Сидіння в одному положенні більше години призведе до додаткового тиску на вени в прямій кишці та анусі. Сон на боці з підібраними ногами може знизити ризик геморою і поліпшить кровотік.

4

Чи небезпечний геморой під час пологів?

Під час сильних потуг ректальні вени різко випинаються, наливаються кров'ю і набувають яскраво червоного або синього кольору. Небезпека геморою під час пологів полягає в підвищеному ризику випадання гемороїдальних вузлів і їх перфорації (розривів).

5

Як розпізнати геморой після пологів?

Розпізнати геморой після пологів можна за його симптомами, які включають свербіж і печіння в ділянці ануса, кров'янисті та слизові виділення із заднього проходу, а також випадання гемороїдальних вузлів. Зовнішній геморой після пологів проявляється невеликими шишками біля або навколо анального отвору, які можна виявити під час пальпації.

За симптомами геморой можна переплутати з анальною тріщиною, бахромкою заднього проходу. Тому в разі появи дискомфорту в анусі, що посилюється під час дефекації, під час сидіння або під час фізичної активності, необхідно проконсультуватися з проктологом.

6

Який вигляд має геморой після пологів?

Геморой після пологів має вигляд шишки або вузлика в ділянці заднього проходу, розмір якого варіюється від одного до шести міліметрів. На ранніх стадіях гемороїдальний вузол м'який і еластичний під час пальпації, не спричиняє болю і не кровоточить. Невеликий геморой після пологів може не приносити дискомфорту під час ходьби або сидіння, але відчуватися під час дефекації.

7

Болить геморой після пологів — що робити?

Якщо геморой болить після пологів, необхідно звернутися до проктолога, який після пальцевого ректального обстеження визначить відповідний спосіб видалення. Полегшити геморой після пологів допоможуть призначені лікарем знеболювальні препарати (у вигляді таблеток, мазей або ректальних свічок) і компреси.

8

Геморой після пологів — коли мине?

Геморой після пологів може минути протягом трьох-чотирьох тижнів, якщо перебуває на початковій стадії та не спричиняє дискомфорту Після пологів знижується рівень гормонів, об'єм крові та внутрішньочеревний тиск, що призводить до зменшення гемороїдальних вузлів. Однак виражений геморой, який з'явився до вагітності, не минає самостійно і потребує обов'язкового лікування.

9

Як швидко позбутися геморою після пологів?

Швидко позбутися геморою після пологів можна за допомогою малоінвазивних методик (наприклад, дезартеризації, лазерної вапоризації), які дають змогу позбутися гемороїдальних вузлів безболісно та швидко (один вузол видаляється за одну процедуру).

Способи лікування геморою після пологів

Метод видалення геморою

Техніка проведення

Лазерна вапоризація гемороїдальних вузлів

Проктолог наносить місцевий анестетик на анальну область і вводить в анус аноскоп, оснащений камерою. Щоб прибрати внутрішній або зовнішній геморой після пологів, лікар направляє лазерний промінь на гемороїдальний вузол, «випаровує» з нього рідину, зберігаючи зовнішню оболонку. Після видалення вузла через три-п'ять днів утворюється струп, який самостійно зникає, не залишаючи шрамів і рубців. 

Латексне лігування гемороїдальних вузлів

Лікар знеболює анальну ділянку і вводить в анальний отвір лігатор, який створює негативний тиск і втягує вузол у головку приладу. На вузол надягають латексне кільце, яке перетискає і зупиняє приплив крові до нього. Протягом п'яти днів вузол підсихає, відпадає і виходить природним шляхом під час дефекації.

Радіохвильове лікування геморою

Лікар знеболює анальну ділянку і вводить у задній прохід прилад, на кінчику якого знаходиться камера для візуалізації слизової. Проктолог впливає на гемороїдальні вузли високочастотними радіохвилями, за допомогою яких нагрівається і випаровується внутрішньоклітинна рідина в зоні патології. Після процедури в місці впливу утворюється плівка, яка самостійно відпадає протягом тижня.

Лікування геморою після пологів при грудному вигодовуванні може бути консервативним або оперативним (із застосуванням малоінвазивних методик). Під час терапії геморою під час ГВ важливо ретельно підбирати препарати, щоб уникнути негативного впливу на матір і дитину. Спосіб видалення геморою після пологів підбирається проктологом з урахуванням стадії, симптомів (кровоточивості, випадання) геморою.

10

Як сходити по великому після пологів із гемороєм?

Сходити по-великому після пологів із гемороєм допоможе дієта, призначена лікарем, якої необхідно дотримуватися для пом'якшення випорожнень і запобігання закрепам. Під час дефекації важливо унеможливити сильне напруження і тривале сидіння на унітазі, оскільки вони можуть посилити геморой і призвести до випадання гемороїдальних вузлів. У деяких випадках лікар призначає проносні препарати.

11

Як уникнути геморою під час вагітності та після пологів?

Уникнути геморою допоможе дієта з великою кількістю фруктів, овочів і цільнозернових продуктів. Профілактика геморою:

  • відмова від підняття важких предметів;
  • уникнення напруги під час випорожнення;
  • підтримання фізичної активності;
  • дотримання питного режиму.

Для запобігання геморою можна робити вправи Кегеля для м'язів тазового дна. Регулярне стискання і розслаблення м'язів прямої кишки стимулює кровообіг і зменшує ризик застою крові.

12

Принципи харчування за геморою після пологів

Дотримання дієти за геморою допоможе уникнути порушення випорожнень, покращити процес травлення та полегшити випорожнення кишечника. Правильно складене меню на кожен день має переважно передбачає відварювання чи запікання продуктів. Основні прийоми їжі повинні доповнюватися перекусами впродовж дня. Це може бути галетне печиво з чаєм, фрукти та горіхи.

Таблиця дозволених продуктів за геморою

нежирне м'ясо

індичка, курка, кролик

кисломолочні продукти

кефір та йогурт помірної жирності

овочі

буряк, морква, броколі, гарбуз, кабачок (за винятком капусти та редьки)

каші

ячна, гречана, вівсяна, перлова

супи без жирного бульйону

овочеві чи приготовані на м'ясі птиці та кролика 

морепродукти

креветки, мідії

вироби з борошна

цільнозерновий хліб, галетне печево

Проктологія в ОН Клінік Ужгород

Геморой під час вагітності та після пологів - Худинець Михайло Михайлович
Худинець Михайло Михайлович
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 4 оцінок
Геморой під час вагітності та після пологів
Лікар-проктолог, хірург. Перша категорія.
Геморой під час вагітності та після пологів
Стаття перевірена: Полянський Павло Антонович
Лікар-проктолог, хірург. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Вікторія 1 рік тому
Доброго дня, як зрозуміти: геморой чи ні? Я відчуваю біль під час дефекації та печіння під час сидіння. Дякую за відповідь.
Відповісти
Добрий день, поставити діагноз зможе проктолог після огляду ануса. Зазначені симптоми можуть вказувати на геморой, анальну тріщину, бахромку, свищ заднього проходу, а також на анальний поліп.
Ольга 1 рік тому
Доброго дня, у мене виліз вузол геморою після пологів. Я довго не лікувала його, сподіваючись, що він пройде самостійно. Але він не проходить. Підкажіть, чи потрібно його видаляти?
Відповісти
Добрий день, необхідність видалення геморою визначає проктолог під час огляду за результатами збору анамнезу та пальцевого ректального обстеження. Однак, якщо геморой не минає, лікар підбере спосіб видалення.
Тетяна 1 рік тому
Добрий вечір. Я намацала в себе біля заднього проходу якусь невелику кульку, проте ні болю, ні дискомфорту вона не спричиняє. Розкажіть, а чи може бути геморой без болю? Чи це не геморой?
Відповісти
Добрий вечір, геморой може не викликати больових відчуттів на першій стадії. Однак ваші симптоми можуть вказувати не тільки на геморой, але й можуть свідчити про анальну бахромку або інше проктологічне захворювання. Поставити діагноз і підібрати курс терапії допоможе проктолог за результатами огляду.
Ганна 1 рік тому
Добрий день, я народила два тижні тому. У мене залишилися шви і геморой після пологів. Але я б хотіла дізнатися, куди віддає біль під час геморою? А то я відчуваю дивний біль під час дефекації та намагаюся зрозуміти, в чому причина, у швах чи в геморої.
Відповісти
Добрий день, за геморою може відчуватися біль, свербіж і печіння в задньому проході. Больові відчуття можуть посилюватися під час дефекації (під час напруження), у сидячому положенні або під час підняття важких предметів.
Марина 1 рік тому
Доброго дня, підкажіть, будь ласка, чи можна народжувати з гемороєм? У мене перша стадія, гемороїдальні вузли не кровоточать і не випадають, проте відчувається невеликий дискомфорт під час дефекації.
Відповісти
Здрастуйте, народжувати з гемороєм можна, проте необхідно правильно тужитися. Щоб уникнути прогресування геморою, до пологів необхідно дотримуватися дієти з великою кількістю клітковини, пити воду, а також підтримувати фізичну активність.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!