Logo
0 800 30 11 77

Гемороїдальні вузли: відповідаємо на найпопулярніші запитання про геморой

Гемороїдальні вузли: відповідаємо на найпопулярніші запитання про геморой
Читати 13 хвилин | Створено: 27 лютого 2019 | Оновлено: 27 лютого 2019 | 1271216 1271216
Геморой - це захворювання, яке розвивається протягом багатьох років. Спочатку він може не завдавати людині відчутного дискомфорту. Больові відчуття можуть бути тимчасовими і швидко минати.

Більшість людей вважають за краще не надавати значення тимчасовому дискомфорту і не поспішають з візитом до лікаря, чим дають змогу захворюванню розвинутися і ускладнюють процес лікування. Геморой не може минути самостійно і буде лише прогресувати, завдаючи людині все більшого дискомфорту і шкоди здоров'ю.

Згодом хворі починають помічати кров на туалетному папері та спідній білизні, а больові відчуття посилюються, не минають так швидко, як раніше. Додатково виникають печіння та свербіж. Що більш запущеним є захворювання, то складніше воно піддається лікуванню. Тому важливо за перших симптомів записатися на прийом до лікаря, щоб отримати ефективне лікування і не допустити розвитку хвороби. На ранніх стадіях захворювання успішно лікується сучасною медициною за допомогою консервативних методів.

Який вигляд має гемороїдальний вузол?

Коли у внутрішніх і зовнішніх гемороїдальних венах відбуваються патологічні зміни, в анальному каналі утворюються вузли. До зміни розмірів судин призводять застійні явища, що зумовлюють утворення тромбів. Якщо внутрішні вузли складно розгледіти й виявити, то зовнішні помітні під час огляду. Саме вони є причиною больових відчуттів, які посилюються під час дефекації.

Безпосередньо біля анального отвору розташоване нижнє венозне сплетіння. У ньому й виникають зовнішні вузли. Вони здатні внаслідок травмування і запалення перероджуватися в онкологію. Крім внутрішнього і зовнішнього геморою, зустрічається і комбінований. За нього патологічні зміни виникають і в печеристих тілах прямої кишки, і в анальній ділянці, її венозному сплетінні. Причиною крові в калі, на туалетному папері або спідній білизні найчастіше є внутрішні вузли. Це відбувається через їхнє збільшення і стоншення тканин, яке відбувається з часом.

Інтенсивність кров'яних виділень залежить від стадії захворювання.

Як починається геморой (найбільш ранні симптоми):

  • відчуття наявності чужорідного тіла в прямій кишці (причому не тільки під час руху, а й у спокійному стані);
  • біль/важкість у нижній частині живота;
  • порушення дефекації (виникнення закрепів або, навпаки, діареї).

Патологічні зміни у венозних сплетіннях анального каналу та прямої кишки виникають внаслідок таких чинників:

  • малорухливий спосіб життя. Якщо кілька годин поспіль стояти або сидіти, порушується кровопостачання органів малого таза. Це призводить до виникнення застійних явищ, що призводять до утворення вузлів;
  • дисфункції шлунково-кишкового тракту. Вони призводять до того, що утворюються застої венозного току через фізичне здавлювання окремих судин, що може стати причиною утворення гемороїдальних вузлів;
  • регулярне підняття важких предметів і фізичні навантаження також спричиняють зміну тиску в гемороїдальних венах, що стає причиною їхнього аномального розширення й утворення патології;
  • перегрів і переохолодження, які людина відчуває регулярно, можуть негативно вплинути на кровопостачання прямої кишки й анального каналу;
  • надлишковий приплив крові до тканин спричиняє вживання алкоголю та гострої їжі, що збільшує ризик розвитку захворювання;
  • анальний секс і різні нетрадиційні практики часто стають причиною утворення вузлів;
  • вагітність сприяє зниженню кровопостачання й зумовлює застійні явища в судинах, а під час пологів на всі венозні сплетіння, розташовані в промежині, чиниться підвищений тиск, тому багато жінок після пологів стикаються з гемороєм;
  • утворення вузлів можливе внаслідок спадкової схильності;
  • хвороби печінки, новоутворення в ділянці малого таза та інші проблеми зі здоров'ям, внаслідок яких порушується кровопостачання.

Методи лікування гемороїдальних вузлів

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Гемороїдальні вузли на початкових стадіях лікуються консервативними методами. Пацієнтам призначають приймання лікарських препаратів перорально, а також місцево мазі та свічки. Сучасні лікарські засоби за своєчасного звернення до лікаря допомагають позбутися цієї проблеми. У запущених випадках застосовується хірургічне лікування. Існує чотири стадії розвитку захворювання. Залежно від клінічної картини фахівці призначають схему лікування. Важливо, незважаючи на інтимний бік проблеми, своєчасно звернутися до проктолога, який після ретельної діагностики розробить відповідну схему лікування. У жодному разі не можна відкладати з візитом до проктолога.

Ще однією поширеною помилкою є спроби самостійного лікування. Багато хто не вважає це захворювання небезпечним і намагається за допомогою народної медицини або куплених без рецепта лікарських засобів в аптеці боротися з проблемою. Так чинити в жодному разі не можна, оскільки самолікування не тільки не розв'яже проблему, а й здатне погіршити ситуацію, вивести захворювання на складнішу стадію. Тільки досвідчений фахівець здатний запропонувати комплексне лікування, в результаті якого пацієнт зможе одужати.

Як лікувати гемороїдальні вузли

Розглянемо всі етапи розвитку захворювання. На першій стадії більшість пацієнтів не відчувають болю. Свербіж, дискомфорт і печіння можуть проявлятися лише в процесі дефекації. Якщо на цьому етапі звернутися до проктолога, лікування буде простим і швидким. Однак більшість людей вважають за краще не звертати увагу на наявні симптоми і втрачають можливість вилікувати захворювання на початковій стадії.

Друга стадія захворювання характеризується тим, що вузли істотно збільшуються в розмірах. Відбувається витончення стінок гемороїдальних вузлів, внаслідок чого під час дефекації може спостерігатися кров, хворі можуть її бачити на туалетному папері, в калі або на спідній білизні. У процесі дефекації, коли людина тужиться, вузли можуть випадати з анального отвору, але вони ще здатні самостійно повертатися на місце. Ця клінічна картина також передбачає лікування консервативними методами. Сьогодні розроблено чимало комплексних методик, за допомогою яких вдається перемогти захворювання.

На третій стадії дистрофічних змін зазнає анальний сфінктер. Це призводить до того, що вузли починають випадати. Вони не здатні вправитися на місце самостійно, тому доводиться це робити вручну. Кровотечі стають ряснішими, і люди починають відчувати сильний біль, а також свербіж. На цій стадії застосовується хірургічне лікування.

Остання, четверта стадія, характеризується повним ослабленням анального отвору. Це призводить до неможливості вправити на місце вузли. Запалюються не тільки патологічні утворення, а й прилеглі до них тканини.

За третьої та четвертої стадій захворювання показане хірургічне лікування. Наприклад, латексне лігування, інфрачервона коагуляція гемороїдальних вузлів (не видалення або лікування лазером) є найбезпечнішими та найефективнішими способами лікування. Сучасні методики надають можливість уникнути загальної анестезії, унеможливити інфікування, не передбачають перебування в стаціонарі та зводять до мінімуму період реабілітації. Після інфрачервоної коагуляції хворий має дотримуватися рекомендацій лікаря і вже за 1-2 дні зможе приступити до трудової діяльності.

Чи потрібно видаляти гемороїдальний вузол?

На це запитання кожен проктолог після комплексної діагностики зможе відповісти однозначно. Усе залежить від індивідуальної клінічної картини. На початкових стадіях захворювання успішно застосовують консервативне комплексне лікування і допомагають пацієнтам позбутися недуги. Не варто займатися самолікуванням, щоб хвороба не розвинулася до випадання вузлів, тому що тоді іншого способу, крім хірургічного, не існує...

Випадання гемороїдальних вузлів не тільки приносить значний дискомфорт, а й стає причиною больових відчуттів. Важливо розуміти, що гемороїдальні вузли травмуються, запалюються і здатні перероджуватися з доброякісних у злоякісні. Тому необхідно їх негайно видаляти.

Важливо за появи будь-яких некомфортних відчуттів у ділянці прямої кишки або анального каналу відкинути помилковий сором і звернутися до проктолога.

Відповідальність за стан здоров'я дорослої людини повністю лежить на ній. Лікарі, використовуючи сучасні методики лікування, завжди готові прийти на допомогу. Важливо, щоб звернення по кваліфіковану допомогу було своєчасним. Що раніше буде діагностовано таке захворювання, як геморой, то простіше буде його позбутися, не допустити погіршення ситуації. Тільки досвідчений проктолог здатний у цьому допомогти.

Скільки може бути гемороїдальних вузлів?

На це запитання точної відповіді бути не може. Кожна людина індивідуальна, тому все залежить від ступеня занедбаності захворювання й особливостей тканин прямої кишки, анального каналу. Такий вузол може бути один, але найчастіше трапляється ситуація, коли утворень кілька.

Також слід зазначити, що просто хірургічне лікування не здатне повністю позбавити від проблеми. Оскільки в тканинах відбулися патологічні зміни, висока ймовірність рецидиву. Важливо після хірургічного втручання вживати призначені лікарем лікарські препарати, що посилюють кровопостачання, запровадити рекомендовані лікарем фізичні вправи, щоб не допустити застою крові. Також пацієнтам обов'язково прописуються ліки, які зміцнюють судини, перешкоджають їх аномальному збільшенню.

Окрему увагу слід приділити раціону харчування. Важливо забезпечити збалансований раціон, вживати рекомендовану лікарем кількість клітковини та пити воду в необхідних об'ємах, щоб кишечник нормально функціонував. Також з їжі знадобиться виключити алкоголь і гостре, щоб штучно не створювати умови для підвищення тиску в гемороїдальних венах. Після хірургічного лікування важлива комплексна терапія, призначити яку здатний тільки лікар. У жодному разі не варто займатися самолікуванням, оскільки це шлях до рецидиву.

Чи може гемороїдальний вузол пройти сам?

Геморой і утворення вузлів - це патологічні зміни в тканинах, які виникають як наслідок різних причин. Таке захворювання не може пройти самостійно без професійного лікування. На ранніх стадіях захворювання лікарем призначається комплексна терапія, що дає змогу успішно боротися з патологією. Якщо нічого не робити або займатися самолікуванням, погіршень не уникнути.

Чекати, що гемороїдальний вузол пройде самостійно, безглуздо. Будь-яка людина, яка піклується про власне здоров'я і зацікавлена не допустити розвитку захворювань, знає, що своєчасне звернення до лікаря - запорука швидкого одужання. До стану власного здоров'я слід ставитися відповідально, тоді його вийде зберегти до глибокої старості.

Що таке випадання гемороїдальних вузлів?

Під час розвитку геморою змінюються комплексно всі тканини прямої кишки й анального каналу. На третій стадії захворювання послаблюється сфінктер - м'яз, який керує анальним отвором. Це відбувається внаслідок розвитку патологічного процесу. Люди, які соромляться або з інших причин не відвідують проктолога, займаються самолікуванням, часто стикаються з цією проблемою.

Як правило, випадання вузла стає етапом захворювання, яке спонукає людину записатися до проктолога. Якщо ж почати кваліфіковане лікування захворювання на ранніх стадіях, випадінь вузлів можна зовсім уникнути.

Випадіння може відбуватися і на другій стадії хвороби. Але вузли тоді ще здатні повертатися на місце (вправлятися) самостійно. Тому людина може не помічати їхнього випадіння або вважати, що проблема ще не є настільки серйозною, щоб звернутися до проктолога. Проблема, безумовно, є інтимною, тому хворі до останнього соромляться йти на прийом, чим роблять величезну помилку і завдають істотної шкоди власному здоров'ю.

Що робити в разі випадання гемороїдальних вузлів?

Якщо захворювання змогло настільки розвинутися, вихід тільки один - негайний візит до лікаря. Якщо до цього ви займалися самолікуванням, випадання вузла - це його природний етап розвитку захворювання. Сором і відчуття незручності пора відкласти, оскільки хвороба досягла небезпечної стадії.

Якщо сталося випадіння, і ви це відчули, але вузол вправився самостійно, є надія, що лікарю вдасться без хірургічного втручання виправити ситуацію. Використовувати консервативні методи лікування чи ні, вирішує проктолог у кожному випадку індивідуально. Клінічна картина може суттєво відрізнятися в різних пацієнтів. Тому тільки комплексне діагностичне дослідження дасть змогу проктологу ухвалити єдино правильне рішення.

Якщо сталося випадання вузла, але потім він повернувся сам на місце, це не означає, що це більше не повториться. Хворий має усвідомлювати, що без комплексного фахового лікування хвороба тільки прогресуватиме.

У разі випадання вузлів у ситуації, коли їх доводиться вправляти вручну, лікування здійснюється тільки хірургічним способом. Після цього пацієнту призначається комплексна терапія і даються рекомендації щодо системи харчування. Оскільки в тканинах анального каналу і прямої кишки відбулися серйозні патологічні зміни, висока ймовірність рецидиву. Тому важливо суворо дотримуватися лікарських рекомендацій.

Виникнення гемороїдальних вузлів - це проблема, з якою стикається багато хто. Не соромтеся відвідати проктолога за перших відчуттів дискомфорту під час дефекації. Це дасть змогу уникнути серйозніших проблем і швидко відновити здоров'я.

Проктологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Гемороїдальні вузли: відповідаємо на найпопулярніші запитання про геморой - Кутєпова Катерина Володимирівна
Кутєпова Катерина Володимирівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чи може геморой минути сам?

Позбутися геморою в домашніх умовах за допомогою мазей і клізм із травами неможливо. Гемороїдальні вузли не розсмоктуються і не можуть самостійно зникнути. У разі появи симптомів геморою (болю в задньому проході, виділення крові з ануса, наявності крові в калі) необхідно звернутися за консультацією до проктолога.

2. Як зняти запалення заднього проходу?

У разі виникнення запального процесу в ділянці заднього проходу лікар може рекомендувати місцеві знеболювальні та протизапальні засоби. За наявності запалення, спричиненого приєднанням бактеріальної інфекції, може бути призначений антибактеріальний препарат.

3. Як позбутися геморою?

Лікування геморою може бути як консервативним (за допомогою лікарських препаратів), так і хірургічним. Вибір методу лікування визначає лікар залежно від стадії геморою, розташування гемороїдальних вузлів і наявності ускладнень.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 41 оцінки
Гемороїдальні вузли: відповідаємо на найпопулярніші запитання про геморой
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Гемороїдальні вузли: відповідаємо на найпопулярніші запитання про геморой
Лікар-проктолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Інна 2 роки тому
Чи пов'язаний геморой із сидячою роботою?
Відповісти
Тривале перебування в сидячому положенні є одним із чинників ризику розвитку геморою через посилення тиску на вени малого таза та погіршення відтоку від судин прямої кишки. Для профілактики геморою необхідно один раз на 1-2 години робити перерву на кілька хвилин, протягом якої рекомендується встати і пройтися.
Руслан 2 роки тому
Лікар рекомендував видалити геморой за допомогою лазера. Як проходить операція?
Відповісти
Лазерне видалення гемороїдальних вузлів проводиться амбулаторно (без госпіталізації) під місцевим знеболенням. Операція триває не більше 30 хвилин. Відновлювальний період завершується через 1-2 тижні після загоєння післяопераційної рани.
Євген 2 роки тому
Чому геморой кровить після спорожнення кишківника?
Відповісти
Під час дефекації підвищується тиск у судинах малого таза, що може призводити до кровотеч із гемороїдальних вузлів. Для уникнення виділення крові під час випорожнення кишківника необхідно дотримуватися дієти, що профілактує закреп. За необхідності лікар також може призначити проносні препарати для полегшення дефекації.
Аліна 2 роки тому
Чи можна вагітніти, якщо у мене був діагностований внутрішній геморой? Чи може вагітність зашкодити перебігу хронічного геморою?
Відповісти
Вагітність, як правило, може призвести до виникнення гострого геморою або до прогресування вже наявного геморою у жінок. Причиною розвитку геморою у жінок є підвищене навантаження на вени малого таза. Проте геморой не є протипоказанням до виношування вагітності. Під час планування дитини необхідно звернутися на консультацію до проктолога.
Тетяна 2 роки тому
Була на прийомі у проктолога. Лікар діагностував зовнішній геморой. Чи можна обійтися без операції на початкових стадіях геморою?
Відповісти
Для лікування геморою застосовуються як медикаментозні, так і хірургічні методи лікування. Відповідний вид лікування визначає лікар після огляду залежно від тяжкості захворювання, виду і розташування гемороїдальних вузлів, наявності ускладнень.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!