Logo
0 800 30 11 77

Гемангіома на шкірі - що це і чому виникає

Гемангіома на шкірі - що це і чому виникає
Читати 5 хвилин | Створено: 20 травня 2021 | Оновлено: 20 травня 2021 | 67825 67825
Гемангіома - це вроджений дефект шкіри, який видно відразу після народження або він з'являється впродовж перших місяців життя.

Також гемангіома може з'явитися і в дорослому віці, але набагато рідше ніж у дитячому. Гемангіома може утворитися на будь-якій ділянці тіла, найбільш часто формується в області голови та шиї, рідше - на кінцівках і тулубі.

Що таке гемангіома?

Гемангіома - це судинне утворення на шкірі червоного або червоно-синього кольору, має опуклу форму, може рости та досягати великих розмірів. За натискання утворення змінює колір, стає ледь помітним, але через кілька секунд повертає своє забарвлення.

Гемангіома може проявляти себе непередбачувано. Швидке зростання гемангіоми може вражати здорові сусідні тканини, тим самим створювати косметичний дефект і завдавати дискомфорт. За локалізації гемангіом на вушній раковині, носовій перегородці або ротовій порожнині можуть виникнути проблеми з функціональністю цих органів (порушення слуху, зору, дихання). Опукла гемангіома може кровоточити та інфікуватися внаслідок випадкового пошкодження гострим предметом (наприклад, одягом або нігтями). Тому судинні новоутворення на шкірі вимагають уваги та відстеження їх стану у дерматолога.

Види гемангіом

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Залежно від будови гемангіоми поділяють на такі види:

  • капілярні (прості);
  • кавернозні;
  • комбіновані.

Капілярна гемангіома шкіри являє собою густу мережу капілярів поверх шкіри. Капілярна гемангіома має горбисту поверхню, чітко виражені кордони, червоний або насичено червоний колір, її називають «винною плями». Кавернозна гемангіома являє собою підшкірне вузлувате утворення з м'якою консистенцією. Кавернозна гемангіома утворюється внаслідок переповнення кров'ю хворих капілярів і розриву їх стінок. Комбінована гемангіома поєднує підшкірний і простий види гемангіом.

Гемангіоми здатні викликати ряд ускладнень:

  • гемангіома на обличчі великих розмірів заважає роботі мімічних м'язів;
  • гемангіома в області очей може призвести до порушення зору;
  • гемангіома на губі може призвести до деформації губ, зубів, ротової порожнини;
  • гемангіома всередині вушної раковини може призводити до деформації вуха, зниження слуху;
  • гемангіома в області носа провокує деформацію носової перегородки, утруднює дихання.

Якщо новоутворення розташоване в ротовій порожнині, гортані, області вух, носа, очей, то доцільно буде лікування гемангіоми, щоб уникнути ускладнень.

Гемангиоматоз - це захворювання, яке характеризується наявністю множинних дрібних гемангіом на шкірі. У дітей гемангиоматоз часто супроводжується наявністю гемангіом на внутрішніх органах. Якщо новоутворення виявили на органах шлунково-кишкового тракту (печінці, нирках), то варто спостерігатися у лікаря на постійній основі до повної регресії пухлини та дотримуватися спеціальної дієти. Дієта за гемангіоми печінки виключає вживання в їжу смаженого, жирного, гострого, шоколаду, вершків і газованих напоїв.

Причини появи гемангіоми на шкірі

Причини гемангіоми на шкірі до кінця не вивчені. Дитячі гемангіоми утворюються з кількох причин:

  • порушення формування судин на етапі розвитку ембріона;
  • недостатнє надходження кисню в тканини плода;
  • спадковість і генетичні аномалії;
  • мала вага за народження, недоношеність, багатоплідна вагітність;
  • інфекційні захворювання матері, перенесені під час вагітності;
  • алкогольна або нікотинова інтоксикація плода.

Причинами появи гемангіом на шкірі у дорослої людини є нездоровий спосіб життя і наявність хронічних захворювань. У цьому випадку обов'язкова консультація дерматолога. Адже будь-яке новоутворення небезпечне розвитком онкологічного захворювання. Тому за гемангіоми у дорослого лікар може призначити додаткові дослідження (наприклад, УЗД з доплерографією, КТ, МРТ) та аналізи крові.

Аналізи крові здаються натщесерце. Підготовка до аналізу крові полягає в обмеженні споживання води (до 200 мл) та відмови від куріння. При здачі аналізу у другій половині дня їсти не можна за 4-6 годин до дослідження.

Як лікувати гемангиому на шкірі?

Гемангіома - це пухлина, яка може зникнути самостійно. Якщо судинне утворення розташоване не в області обличчя і шиї і не відзначається швидке зростання, то воно не потребує лікування. Видалення гемангіом на шкірі потрібно в тому випадку, якщо утворення викликає дискомфорт, а також за медичними показаннями:

  • швидке зростання пухлини та загроза розвитку злоякісного утворення;
  • порушення функціональності органів (якщо пухлина розташована на столітті, мовою, губі, носової перегородки і т.д);
  • є ризик кровотечі, інфікування;
  • порушення циркуляції крові.

Наслідки від гемангіоми без спостереження і своєчасного лікування можуть бути небезпечні для здоров'я і життя людини. Хірургічне видалення гемангіоми - це основний метод лікування. У пріоритеті малоінвазивні методики: лазерна і радіохвильова хірургія. Радіохвильове видалення гемангіоми на шкірі є процедурою, яка без сліду видаляє дефект, не залишає рубців і шрамів.

Дерматологія в ОН Клінік Суми

Гемангіома на шкірі - що це і чому виникає - Рожкова Наталія Вікторівна
Рожкова Наталія Вікторівна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи видаляють гемангіоми під час вагітності?

Незважаючи на безпеку процедури, видалення гемангіоми радіохвильовим методом під час вагітності та годування груддю від процедури варто відмовитися. Слід лише спостерігати гемангіому під час вагітності.

2. Скільки не можна засмагати після видалення гемангіоми на шкірі?

Протягом одного місяця після видалення гемангіоми на шкірі слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  • уникати водних і теплових процедур (ванна, басейн, сауна);
  • варто відмовитися від засмаги під сонцем або в солярії.

А чи можна засмагати з гемангіомою шкіри? Хоч гемангіома і вважається доброякісним утворенням, але вплив ультрафіолету для неї вкрай небажаний. Тому засмагати з гемангіомою шкіри можна, лише прикривши її одягом.

3. Чи можна лікувати гемангіому народними засобами?

Ефективність народної медицини абсолютно не доведена, вона може не тільки не поліпшити ситуацію, а й посилити проблему, спровокувати зростання новоутворень. Гемангіому можна сплутати з іншими пухлинами та завдати непоправної шкоди своєму здоров'ю. Тому лікування гемангіом краще довірити фахівцям - дерматологу і хірургу.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 7 оцінок
Гемангіома на шкірі - що це і чому виникає
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.
Гемангіома на шкірі - що це і чому виникає
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Олеся 1 рік тому
Зрастуйте, як відбувається видалення гемангіоми лазером? Чи можете розповісти процедуру? Бо лікар направив на видалення, а про процес видалення не розповів. Заздалегідь дякую.
Відповісти
Доброго дня, лазер впливає виключно на гемангіому, не торкаючись і не пошкоджуючи здорові клітини шкіри. Під впливом високої температури лазер «випарює» судинне новоутворення, не залишаючи рубців чи шрамів. Гемангіоми невеликого розміру видаляються за одну процедуру, великі за два-три сеанси.
Кирило 1 рік тому
Здрастуйте, я хочу зробити планове щеплення від дифтерії і через місяць планую вакцинуватися від коронавірусу. Чи можна робити щеплення, якщо є гемангіома? Чи може це спричинити негативні наслідки?
Відповісти
Доброго дня, зазвичай, щеплення можна робити при гемангіомі без обмежень. У деяких випадках лікар може порекомендувати перенести дату вакцинації в залежності від стану гемангіоми.
Жанна 1 рік тому
Добрий вечір. У мого батька невелика гемангіома на шкірі, яка ніяк не проявляє себе (не свербить, не болить). Скажіть, чи болить гемангіома зазвичай? Можливо, лікар поставив невірний діагноз?
Відповісти
Здрастуйте, зазвичай гемангіома не викликає болю або дискомфорту, проте пацієнт може відчувати больові відчуття залежно від локалізації та розміру судинного новоутворення. Якщо ви сумніваєтеся у поставленому лікарем діагнозі, ви можете звернутися до іншого дерматолога для отримання другої думки.
Оксана 1 рік тому
Здрастуйте, у мене була гемангіома шкіра діаметром близько 7 сантиметрів. Лікар видалив мені її вчора і місце видалення закрив стерильною пов'язкою. Підкажіть, чи можна робити фізичні вправи після видалення гемангіоми?
Відповісти
Доброго дня, після видалення гемангіоми не можна робити вправи, які сприяють натягу шкіри, до повного загоєння. Робити фізичні вправи після видалення судинного новоутворення можна, якщо це не викликає дискомфорту, болю чи печіння.
Катерина 1 рік тому
Здрастуйте, у мене гемангіома на лікті. Я боюся, що можу випадково зачепити її. Що буде, якщо пошкодити гемангіому? Які ускладнення можуть виникнути?
Відповісти
Доброго дня, при пошкодженні гемангіоми підвищується ризик інфікування відкритої рани, нагноєння та прискорення зростання судинного новоутворення. Після пошкодження гемангіоми може початися кровотеча та утворитися виразкові деформації. При порушеннях цілісності гемангіоми слід проконсультуватися з дерматологом.
Світлана 1 рік тому
Доброго дня, у мене гемангіома хребта. Лікар сказав, що поки що видаляти не потрібно. Але чи можна робити масаж при гемангіомі хребта? Чи це протипоказано?
Відповісти
Здрастуйте, при гемангіомі хребта не можна робити масаж. Також при гемангіомі слід відмовитися від натискання на новоутворення для запобігання його пошкодженню. Про можливість масажування шкіри навколо гемангіоми необхідно уточнити у дерматолога.
Вікторія 1 рік тому
Добрий день. На коліні у дитини з'явилася багряна пляма (не свербить і не болить). Як відрізнити гемангіому від винної плями? Чи потрібно йти до лікаря, чи воно пройде самостійно?
Відповісти
Доброго дня, винна пляма є видом капілярної гемангіоми плоскої форми. Винна пляма зазвичай має фіолетовий, червоний або яскраво-рожевий колір. Відрізнити винну пляму від кавернозної чи комбінованої гемангіоми зможе лише дерматолог після огляду новоутворення. Гемангіома та винна пляма не пройдуть самостійно, тому консультація лікаря необхідна.
Ірина 1 рік тому
Добрий вечір. Я виявила на шкірі дивну темну пляму, яка є шорсткою на дотик. Я звернулася до лікаря, діагноз – гемангіома. Скажіть, чи можна робити фізіотерапію при гемангіомі?
Відповісти
Здрастуйте, при гемангіомі зазвичай фізіопроцедури протипоказані. При виявленні гемангіоми на шкірі необхідно проконсультуватися з дерматологом для підбору курсу терапії, який може змінюватись в залежності від локалізації та розміру новоутворення.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!