Logo
0 800 30 11 77

Грибкові інфекції в гінекології

Грибкові інфекції в гінекології
Читати 7 хвилин | Створено: 21 жовтня 2014 | Оновлено: 30 квітня 2020 | 621968 621968
Найпоширенішими захворюваннями в гінекології вважаються саме грибкові інфекції статевих органів у жінок.

В результаті ослаблення імунної системи, грибок починає неконтрольовано розмножуватися, заражаючи собою слизові оболонки шлунково-кишкового тракту і жіночі статеві органи. У гінекології дріжджовий грибок викликає хворобу, яка називається урогенітальним кандидозом або молочницею. Крім того, грибок може стати причиною вагініту і вульвовагініту, коли крім піхви, колонія вражає слизові оболонки, викликаючи сильне печіння і свербіж.

Як виявляється грибок статевих органів?

Якщо жінка помітила на нижній білизні появу рясних виділень білого кольору, потрібно відразу звертатися за допомогою до гінеколога. Можливо, це грибок на статевих органах.

Зачіпаючи зовнішні статеві органи, грибкові інфекції піхви можуть проникати і у внутрішні органи сечостатевої системи, тим самим призводячи до тяжких ускладнень — хвороб сечостатевої системи та безпліддя.

Грибкові захворювання у жінок поширюються на:

  • матку;
  • яєчники;
  • фалопієві труби.

Таким чином вони провокують нові осередки інфікування.

Грибкові статеві інфекції стають причиною таких хвороб внутрішніх органів у жінок, як:

  • кольпіт;
  • ендометрит;
  • бартолініт та інших.

Крім того, грибок у гінекології є однією з основних причин розвитку ерозії шийки матки, а це веде до безпліддя, тобто неможливості мати дітей. 

Основні симптоми

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Як правило, грибкова інфекція має такі симптоми:

  • Густі виділення сирної консистенції;
  • Нестерпне печіння та свербіж в зоні статевих органів;
  • Біль під час сечовипускання;
  • Біль під час статевого акту.

Виявивши такі симптоми, жінка насамперед має звернутися до кваліфікованого лікаря, наприклад, до нас, у «ОН Клінік».

Види грибкових захворювань

Гінекологічні грибкові захворювання найчастіше викликають грибки роду Candida, що налічують близько 170 видів. Наприклад, Candida Parapsilosis (Кандида парапсилозис), Candida Glabrata (Кандида глабрата), Candida Albicans (Кандида біла) та Candida Tropicalis (Кандида тропічна). Понад 75% жінок дітородного віку хоча б раз у житті стикаються з вагінальною інфекцією, спричиненою грибками. В більшості випадків це молочниця (кандидоз) і кандидозний вагініт, найчастіше викликані грибком Candida Albicans.

Грибки роду Candida належать до представників нормальної мікрофлори піхви. Однак під дією різних факторів у жіночому організмі створюються благотворні умови для паразитування грибків. Дані світової статистики свідчать, що кандидоз діагностується у 24-36 % випадків звернень до лікаря-гінеколога.

Чому з'являється молочниця?

Молочниця або грибок по-жіночому може виникати з різних причин. Однією з найпоширеніших причин розвитку кандидозу лікарі називають олужнення піхви — зміна нормального (кислого) середовища піхви на лужне внаслідок гормональних порушень, інфекційних та гінекологічних захворювань. Лужне середовище у піхві стає поштовхом до розмноження грибків внаслідок загибелі мікроорганізмів, які становлять природну мікрофлору піхви. До хвороби може призвести прийом кортикостероїдів або антибактеріальних препаратів. Також молочниця здатна розвиватися:

  • на тлі зниження імунітету;
  • через носіння спідньої білизни з синтетичних матеріалів;
  • внаслідок незахищеного статевого контакту, використання внутрішньоматкових контрацептивів.

Чого боїться грибок кандида?

Грибки роду кандида гинуть в кислому середовищі. Тому дріжджовий грибок у жінок лікують препаратами, які сприяють відновленню природної мікрофлори піхви. За показаннями лікар підбирає протигрибкові, антибактеріальні, протизапальні засоби. Також рекомендована імунотерапія для відновлення повноцінної роботи імунної системи.

Мазок з піхви — які інфекції він показує?

Мазок з піхви дозволяє виявити патогенну мікрофлору у піхві (бактерії, гриби). Це найпростіший і найрезультативніший лабораторний спосіб діагностики запального процесу в жіночих статевих органах. За результатами аналізу гінеколог встановлює діагноз (вагінальний кандидоз, вагініт чи інше гінекологічне захворювання).

Мазок з піхви показує:

  • кількість лейкоцитів, лактобактерій, клітин плоского епітелію;
  • чи не порушено співвідношення «корисних», хвороботворних та умовно-патогенних мікроорганізмів, кількість яких має бути збалансована.

Як позбутися грибків в організмі народними засобами?

Грибкові захворювання жіночих органів слід лікувати лише за призначенням гінеколога. Самолікування може призвести до розвитку хронічної форми кандидозу, виникнення супутніх захворювань (ерозії шийки матки, хвороб внутрішніх органів внаслідок ураження грибком нирок, кишківника або сечового міхура).

Внаслідок несвоєчасного чи неправильного лікування грибкові інфекції можуть потрапляти в кровотік. Це називається кандидемією. За даними Американського Центру з профілактики та контролю захворювань, кандидемія — одна з найпоширеніших грибкових інфекцій в США. Крім того, грибкові інфекції можуть призвести до інших проблем зі здоров'ям, наприклад, до дерматологічних хвороб, оскільки через паразитування грибків запалюється зона навколо піхви. Тривале запалення загрожує появою шкірних інфекцій та збільшує ймовірність поширення інфекції на інші частини тіла.

Як лікувати грибкові інфекції?

Лікування грибкових захворювань статевих органів ґрунтується на використанні антигрибкових препаратів, які можуть призначатися зовнішньо (вагінальні мазі) або внутрішньо (пігулки). Гінеколог підбирає лікування залежно від виду грибкової інфекції, історії хвороби пацієнта та перебігу захворювання.

У період лікування рекомендуємо жінкам утримуватись від статевого життя. У разі здійснення статевого контакту під час лікування – користуватися засобами контрацепції, щоб не посилити запальний процес у піхві. Однак у цьому випадку слід враховувати, що вагінальні креми та свічки для лікування грибкових інфекцій можуть послаблювати властивості латексних презервативів. Це може призвести до його ковзання або розриву.

Профілактика грибкових захворювань в гінекології

Розвиток генітального грибка у жінок можна запобігти. До профілактичних заходів відносять дотримання правил особистої та інтимної гігієни, носіння спідньої білизни з натуральних матеріалів, використання засобів контрацепції. Також потрібно своєчасно лікувати всі запалення в організмі та регулярно проходити планові огляди у гінеколога.

Таким чином, грибкові захворювання піхви є серйозною загрозою здоров'ю жінки, і до них не слід ставитися зі зневагою. Медичний центр "ОН Клінік" проводить діагностику жіночих захворювань на сучасному обладнанні. Завдяки вчасно проведеній діагностиці та терапії можна повністю позбутися хвороби та значно знизити ризик ускладнень. Лікування грибкових захворювань здійснюється комплексним застосуванням антигрибкових препаратів місцевого, локального та системного значення. Щоб позбутися симптомів слід придушувати їх надмірну життєдіяльність, відновлюючи природну мікрофлору піхви і в той же час спрямовувати зусилля на зміцнення захисних властивостей імунітету. Результатом такої терапії є досить швидке одужання та зменшення шансів рецидиву захворювання.

Гінекологія в ОН Клінік Одеса

Грибкові інфекції в гінекології - Чабаненко Інга Гієвна
Чабаненко Інга Гієвна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 14 оцінок
Грибкові інфекції в гінекології
Лікар-гінеколог. Вища категорія.
Грибкові інфекції в гінекології
Лікар акушер-гінеколог, онкогінеколог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!