Logo
0 800 30 11 77

Болить горло? Можливо це фарингіт

Болить горло? Можливо це фарингіт
Читати 8 хвилин | Створено: 2 жовтня 2019 | Оновлено: 2 жовтня 2019 | 151581 151581
Біль у горлі – розповсюджений симптом, який змушує людей звертатися до лікарів загальної практики та вузьких спеціалістів. Деякі хворі намагаються лікувати біль у горлі самостійно.

Біль у горлі – часта ознака фарингіту та інших гострих респіраторних вірусних інфекцій. Частіше за все симптом виникає у дітей від 4 років та дорослих до 45 років.

Тим не менш, біль у горлі не завжди є проявом фарингіту. Симптом з’являється при переохолодженні слизової оболонки глотки після морозива, холодних напоїв або розмови на морозі. Також болі можуть з’являтися після прийому занадто гарячої їжі та при хімічному опіку від рідин з високим вмістом спирту.

Але найбільш розповсюджена причина болі у горлі – бактерії, віруси та патогенні гриби, які викликають гострий та хронічний фарингіт. Фарингіт – це запалення слизової оболонки та лімфатичної тканини глотки, яке супроводжується болями, сухістю та відчуттям дискомфорту у горлі.

Через те, що глотка сполучається з дихальними та травними каналами, запальний процес часто розповсюджується на верхні дихальні шляхи та викликають інші захворювання, наприклад, хронічний назофарингіт. Найчастіше запальний процес вражає ротоглотку та гортаноглотку, тому фарингіт багаторазово поєднується з гострим ларингітом – запаленням слизової оболонки гортані.

Які симптоми фарингіту, як він проявляється?

Причини фарингіту – віруси, бактерії, патогенні гриби, алергія, травми та подразнюючі фактори (гаряча рідина, кислоти, опромінення). Фарингіт може виникнути у хронічних курців та людей, які працюють у забруднених пилом місцях. Найбільш розповсюджена форма – це катаральний фарингіт, який викликається риновірусами, коронавірусами, аденовірусами, грипом та парагрипом.

Вірусний фарингіт проявляється такими симптомами:

  • болі та сухість в горлі;
  • температура тіла від 37.0 до 38.0 0C;
  • погіршення загального стану;
  • відчуття слабкості.

Бактеріальний фарингіт проявляється дещо інакше:

  • захворювання розвивається в кінці зими або на початку весни;
  • стрімкий розвиток – симптоми наростають за 2–5 днів;
  • сильні болі в горлі;
  • збільшення лімфовузлів;
  • озноб;
  • температура тіла від 37.5 до 38.0 0C.

Прояви грибкового фарингіту:

  • болі в горлі спочатку незначні, які проявляються дискомфортом – болями при ковтанні, сухістю, відчуттям стороннього тіла, печінням;
  • загальний стан нормальний;
  • незначне збільшення лімфовузлів;
  • температура тіла у нормі або до 38.0 0C.

Крім того, кожна форма фарингіту супроводжується кашлем, болями при ковтанні, утрудненим диханням, головними болями, які локалізуються в основному в потилиці, виділенням слизу з неприємним запахом. Якщо запальний процес розповсюдився на слухову трубу, виникає біль у вусі.

Хворі можуть помилково думати, що в них ангіна. Основні відмінності ангіни від фарингіту – температура тіла вище 38.0 0С, гострі болі в горлі та наліт на мигдаликах.

У дітей фарингіт протікає важче: температура тіла вище 38.0 0С, ломота у тілі, погане загальне самопочуття. У дітей фарингіт часто супроводжується ринітом: рясними виділеннями з носа, чиханням та утрудненим носовим диханням. Батьки можуть оглянути задню стінку ротоглотки: вони побачать гнійний наліт та збільшений від набряку язичок (не язик).

Якщо гострий фарингіт не лікувати, він переходить у хронічну форму, яка проявляється наступними симптомами:

  • сухість, першіння та болі в горлі;
  • постійний сухий кашель;
  • швидка втомлюваність голосу;
  • часта потреба у відхаркуванні слизу.

Температура тіла при хронічному фарингіті нормальна. Слід пам’ятати, що хронічна форма може виникнути не тільки після гострого фарингіту, а й при риніті, запаленні придаткових пазух носа та хронічному запаленні мигдалин.

Чим небезпечний фарингіт?

Глотка сполучена з іншими анатомічними відділами: носовою та ротовою порожниною, гортанню. Запальний процес може розповсюджуватись саме туди. Звідси виникають ускладнення:

  • ларингіт – запалення слизової оболонки гортані. Симптоми: гострі болі в горлі, охриплість, кашель, утруднене дихання, погане самопочуття, підвищена температура тіла, порушення ковтання;
  • ринофарингіт – запалення слизової оболонки носа. Симптоми: закладеність носа, утруднене носове дихання, рясні виділення з носа, нічний кашель;
  • отит – запалення середнього вуха. Симптоми: закладеність вуха, підвищення температури тіла, різкі та стріляючі болі у вусі;
  • синусит – запалення придаткових пазух носа. Основні прояви: тягнучі болі в області носових пазух, які збільшуються при нахилі тіла вперед;
  • заглотковий абсцес – нагноєння лімфатичних вузлів у заглотковому просторі. Симптоми: різкі болі при ковтанні, утруднене носове дихання, гугнявість, задишка, хрипи, висока температура тіла (до 40 0С).

Ускладненнями фарингіту можуть бути постінфекційний гломерулонефрит та ревматична лихоманка. Постінфекційний гломерулонефрит виникає у 5–10% хворих зі стрептококовим фарингітом. Захворювання проявляється набряками, зниженням артеріального тиску, затримкою сечовиділення. У важких випадках розвивається ниркова недостатність. Ревматична лихоманка частіше за все виникає у дітей від 5 до 15 років. Це важке захворювання, яке проявляється багатьма симптомами зі сторони серця, суглобів, шкіри та неврологічними розладами.

Можливо вилікувати фарингіт самостійно?

Фарингіт можна лікувати вдома, але тільки після консультації у лікаря. Огляд потрібен для того, щоб лікар встановив діагноз, оцінив стан стінок глотки та міг попередньо спрогнозувати те, як буде протікати захворювання (з ускладненнями або без). Якщо загальний стан задовільний, хворий лікується вдома.

Крім того, лікар визначить основну причину захворювання за допомогою опитування та лабораторних аналізів, що вплине на вибір тактики лікування. Тільки ЛОР-лікар може відрізнити фарингіт від ларингіту та ангіни, а лікування цих захворювань різне.

Мета терапії – усунути неприємні відчуття в глотці та нормалізувати стан слизової оболонки. Для цього призначається немедикаментозне та медикаментозне лікування.

Перш за все потрібно усунути чинник, який призвів до розвитку фарингіту: курцям необхідно кинути палити, робітникам запиленого цеху необхідно декілька тижнів провести вдома, хворим вилікувати карієс або риніт. На період лікування потрібно відмовитись від холодної та гарячої їжі, не вживати гострі страви з гірчицею та червоним перцем, не вживати будь-які алкогольні напої. Рекомендується вживати багато меду.

Як лікувати фарингіт?

Для лікування фарингіту призначаються протизапальні засоби, місцеві антисептики, знеболюючі та антибіотики. При гострому фарингіті, який не супроводжується явним поганим самопочуттям, достатньо симптоматичного лікування: щадна дієта, гарячі ванночки для ніг, зігріваючі компреси на передню поверхню шиї, молоко з медом, парові інгаляції та нестероїдні протизапальні засоби (парацетамол, ібупрофен).

При цьому не рекомендується застосовувати агресивні антисептичні засоби: концентрований перманганат калію, концентровані розчини солі або соди. Вони занадто сильно сушать слизову оболонку, на якій виникають тріщини, в яких інфекція розвивається краще. Замість цього можна використовувати полоскання глотки морською сіллю.

Антибіотики застосовуються у двох випадках: коли лабораторні аналізи показали, що запалення має бактеріальне походження, та якщо існує ризик ускладнень. Антибіотики при неускладненому вірусному фарингіті не застосовуються. Якщо фарингіт виник внаслідок алергічних реакцій на пил або інші хімічні речовини, призначаються антиалергічні засоби. Їх можна приймати тільки під наглядом лікаря-алерголога.

Які саме препарати вам необхідні, яке дозування та як часто полоскати рот морською сіллю ви можете дізнатися тільки у лікуючого лікаря. Не займайтеся самолікуванням: воно може призвести до ускладнень. 

Для профілактики фарингіту необхідно підтримувати екологію в квартирі. В цьому допоможуть очищувач повітря та зволожувачі. Їх можна замінити вологим рушником на батареї. Крім того, потрібно кинути палити та вживати алкоголь, дотримуватися дієти без грубої їжі. 

Отоларингологія в ОН Клінік Черкаси

Болить горло? Можливо це фарингіт - Опанасенко Тетяна Сергіївна
Опанасенко Тетяна Сергіївна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 6 оцінок
Болить горло? Можливо це фарингіт
Лікар-отоларинголог.
Болить горло? Можливо це фарингіт
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Отоларингологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!