Logo
0 800 30 11 77

Що таке ендометрит?

Що таке ендометрит?
Читати 5 хвилин | Створено: 26 березня 2021 | Оновлено: 26 березня 2021 | 19619 19619
Ендометрит - це запалення слизової оболонки матки (ендометрія). Ендометрит належить до запальних захворювань органів малого таза.

Розрізняють гострий і хронічний ендометрит. Профілактикою, діагностикою та лікуванням ендометриту займається лікар-гінеколог.

Причини розвитку ендометриту

Основною причиною виникнення ендометриту є інфекція. Інфекційні агенти можуть мати бактеріальну, грибкову і вірусну природу. Найчастіше ендометрит викликають бактерії.

Ендометрит

Ендометрит

Патогенні мікроорганізми можуть потрапити в матку з нижніх відділів сечостатевої системи за вагініту (запалення піхви), цервіциту (запалення шийки матки), циститу (запалення сечового міхура). Бактерії, що провокують ендометрит, можуть бути як збудниками інфекцій, що передаються статевим шляхом (хламідії, гонококи, мікоплазми, уреаплазми, трихомонади), так і умовно-патогенною мікрофлорою статевих шляхів (гарднерели, стафілококи, стрептококи).

Післяпологовий ендометрит розвивається у жінок у період після пологів. Розвитку післяпологового ендометриту сприяють такі чинники:

  • розродження шляхом кесаревого розтину;
  • тривалий безводний період (час від відходження навколоплідних вод до народження дитини);
  • тривалі пологи;
  • неповне відділення плаценти;
  • акушерські маніпуляції під час і після пологів (розкриття плодового міхура, зупинка кровотеч).

Симптоми гострого і хронічного ендометриту

Ендометрит може протікати як з вираженою симптоматикою, так і безсимптомно. Симптоми ендометриту залежать від гостроти запального процесу. Симптомами гострого ендометриту є:

  • підвищення температури тіла;
  • інтоксикація (ломота, слабкість, відсутність апетиту, головний біль);
  • інтенсивний біль внизу живота (тазовий біль);
  • виділення зі статевих шляхів (за гнійного ендометриту можуть бути бурими з неприємним запахом, за уповільненого запаленні можуть бути періодичними, незначними).

Симптоми хронічного ендометриту менш виражені в порівнянні з гострим. Температура тіла за хронічного ендометриту підвищується рідко. Виділення зі статевих шляхів за хронічного ендометриту з'являються періодично під час загострення.

Діагностика ендометриту

Діагностика ендометриту відбувається на прийомі у лікаря-гінеколога. Огляд гінеколога складається зі збору скарг, історії розвитку захворювання, загального фізикального огляду та огляду піхви та шийки матки на гінекологічному кріслі за допомогою гінекологічних дзеркал.

За підозри на ендометрит можуть бути призначені додаткові обстеження:

  • аналізи (клінічний аналіз крові, мазки з піхви на визначення чутливості флори до антибактеріальних препаратів);
  • ультразвукове дослідження (УЗД органів малого таза);
  • діагностичне вишкрібання порожнини матки (гінекологічна маніпуляція під короткочасним наркозом).

Методи лікування ендометриту

Лікування ендометриту переважно медикаментозне і полягає в призначенні антибактеріальних препаратів. Для вибору ефективного антибіотика за ендометриту може бути рекомендований аналіз на бактеріальний посів виділень зі статевих шляхів або зразка ендометрію, отриманого за діагностичного вискоблювання матки. Додатково призначають протизапальну і дезінтоксикаційну терапію. Хірургічне лікування ендометриту може знадобитися внаслідок розвитку ускладнень (абсцес ендометрія).

Профілактика та наслідки ендометриту

Профілактика ендометриту полягає в профілактиці захворювань, що передаються статевим шляхом, яка полягає насамперед у використанні бар'єрних засобів контрацепції (презервативів) і регулярному обстеженні партнерів на предмет наявності інфекцій статевих органів. Необхідно пам'ятати, що як чоловіки, так і жінки можуть бути безсимптомними носіями збудників інфекційних захворювань репродуктивних органів.

Для профілактики інфекції, яка може потрапити в матку висхідним шляхом (з піхви), необхідно своєчасно діагностувати талікувати запальні захворювання сечостатевого тракту. Гінекологічні маніпуляції повинні проводиться стерильними або одноразовими інструментами.

Профілактикою формування хронічного ендометриту є своєчасне лікування гострого запалення ендометрія. Важливо пам'ятати, що самостійне лікування ендометриту травами та народними засобами неефективне і може призвести до ускладнень. Ускладнення ендометриту включають:

  • поширення інфекційно-запального процесу на сусідні органи жіночої репродуктивної системи з розвитком аднекситу (запалення придатків матки), сальпінгіту (запалення маткових труб), оофоріту (запалення яєчників);
  • безпліддя і проблеми за виношування плода;
  • порушення менструального циклу;
  • розвиток синдрому хронічної тазової болі.

За появи ознак ендометриту слід негайно звернутися до лікаря-гінеколога.

Гінекологія в ОН Клінік Суми

Що таке ендометрит? - Ліщінська Тетяна Вілховна
Ліщінська Тетяна Вілховна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чим відрізняється ендометрит від ендометріозу?

Ендометрит - це запалення слизової оболонки матки (ендометрія), а ендометріозом називають його розростання за межі матки (маткові труби, яєчники, черевна порожнина). Причиною розвитку ендометриту є інфекція (бактеріальна, грибкова або вірусна). Ендометріоз - неінфекційне захворювання, яке може бути викликане зворотним закидуванням менструальної крові, збоєм в імунній системі та іншими факторами. На відміну від ендометріозу, ендометрит можна повністю вилікувати в короткий термін.

2. Як довго лікується ендометрит?

Курс медикаментозного лікування ендометриту займає в середньому від десяти до дванадцяти днів. Тривалість терапії залежить від виду виявлених мікроорганізмів, обсягу запалення та інших факторів. За гострого ендометриту поліпшення стану спостерігається, як правило, вже на другу-третю добу після початку лікування. У деяких випадках може знадобитися пройти повторний курс терапії.

3. Чи можлива вагітність за хронічного ендометриту?

Хронічний ендометрит негативно впливає на фертильність - здатність жінки завагітніти та виносити дитину. Через хронічне запалення на внутрішньому шарі стінок матки утворюються рубці, що перешкоджають імплантації ембріона і подальшому його розвитку. За хронічного ендометриту також зростає ризик повторних викиднів. Після курсу медикаментозного лікування ендометриту фертильність відновлюється, і жінка може завагітніти, виносити та народити дитину.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Що таке ендометрит?
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія.
Що таке ендометрит?
Лікар-гінеколог. Вища категорія.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Дар'я 1 рік тому
Здрастуйте, розкажіть про те, чи можна запобігти розвитку ендометріозу? Яка профілактика ендометріозу ефективна?
Відповісти
Добрий день, звести ризик розвитку ендометріозу до мінімуму допоможуть відмова від спринцювання, використання презервативів під час статевих контактів, тестування на інфекції, що передаються статевим шляхом. Також рекомендується не займатися сексом одразу після пологів або викидня (точний час залежить від причини викидня або складності пологів).
Вікторія 1 рік тому
Добрий день, у моєї мами виявили ендометрит. Чи можна дізнатися, які бувають причини ендометриту?
Відповісти
Здрастуйте, ендометрит розвивається в разі потрапляння інфекції в матку. Запалення матки може бути спричинене інфекціями, що передаються статевим шляхом (наприклад, гонореєю або хламідіозом), туберкульозом. Бактерії можуть потрапити в шийку матки під час кесаревого розтину, тривалих пологів або викидня, що підвищує ризик розвитку ендометріозу.
Діана 2 роки тому
Здрастуйте, мені призначили антибіотики при ендометриті. Скажіть, чи можна обійтися без них? Дякую.
Відповісти
Добрий день, антибіотики необхідні для боротьби з інфекцією, яка стала причиною розвитку ендометриту. Їх прийом необхідний для поліпшення стану і досягнення повного одужання. Гінеколог також може додатково призначити протизапальні та знеболювальні медичні препарати.
Оксана 2 роки тому
Добрий день, чи можуть при запаленні яєчників бути виділення з піхви? Як визначити причину?
Відповісти
Здрастуйте, виділення з піхви можуть бути жовтувато-зеленого, сірого, червоного та рожевого кольору, мати домішки гною або неприємний запах. Однак, вагінальні виділення можуть вказувати не тільки на запалення яєчників, а й на вагітність, інфекції, що передаються статевим шляхом, рак матки та інші стани і захворювання.
Лілія 2 роки тому
Здрастуйте, можете розповісти, як ендометрит впливає на здатність завагітніти? І чи можлива вагітність після ендометриту?
Відповісти
Добрий день, запалення матки за ендометриту може спричиняти утворення рубців, які перешкоджають зачаттю і нормальному розвитку ембріона в матці. При ендометриті також підвищується ризик викидня. Завагітніти після ендометриту та виносити здорову дитину можна, проте слід спостерігатися у гінеколога і проходити додаткові огляди.
Марія 2 роки тому
Здрастуйте, як зняти запалення матки? Чи можна не використовувати для лікування медикаменти, а обмежитися народними засобами?
Відповісти
Добрий день, зняти запалення матки допоможе гінеколог після огляду і постановки діагнозу. Використовувати для лікування запалення матки народні засоби небезпечно для здоров'я. У разі неправильного лікування можуть розвинутися тазовий перитоніт, абсцес у матці, септицемія (бактерії в кровотоці), а також безпліддя.
Юлія 2 роки тому
Добрий день, у мене вже понад тиждень болить живіт, я переживаю, що з моїм здоров'ям щось не так. Які симптоми запалення матки?
Відповісти
Здрастуйте, під час запалення матки може відчуватися біль у ділянці таза або живота, дискомфорт під час сечовипускання і дефекації, лихоманка й озноб. Також у разі запального процесу в матці часто з'являються вагінальні кровотечі або виділення з піхви з неприємним запахом. Однак ці симптоми характерні і для інших патологій репродуктивних органів, тому для встановлення діагнозу і призначення лікування необхідно проконсультуватися з лікарем.
Яна 2 роки тому
Здрастуйте, розкажіть, що застосовують для лікування запалення яєчників? Що робити, щоб скоріше позбутися болю внизу живота?
Відповісти
Добрий день, лікування підбирає гінеколог залежно від причини запалення. Після збору анамнезу і призначення додаткових досліджень (наприклад, УЗД органів малого таза) лікар підбере курс терапії. Лікування запалення яєчників може включати прийом антибіотиків, протизапальних і знеболювальних препаратів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!