Logo
0 800 30 11 77

Чому народжуються діти з ДЦП?

Чому народжуються діти з ДЦП?
Читати 5 хвилин | Створено: 30 листопада 2020 | Оновлено: 11 листопада 2022 | 103236 103236
Дитячий церебральний параліч (ДЦП) — це комплекс порушень, які впливають на здатність дитини рухатися і підтримувати рівновагу.

Церебральний параліч виникає внаслідок ураження рухових систем головного мозку. Діти з діагнозом ДЦП потребують постійного спостереження і лікування.

ДЦП є досить поширеною патологією, яка може розвиватися як в процесі внутрішньоутробного розвитку, так і після народження дитини. Тому важливо знати, чому буває ДЦП, коли ставиться діагноз дитячий церебральний параліч і чи можна визначити ДЦП в утробі.

Які бувають причини виникнення ДЦП під час вагітності?

Дитячий церебральний параліч може розвиватися під час внутрішньоутробного розвитку. До причин виникнення ДЦП за вагітності належать:

  • генетичні мутації;
  • гіпоксія плода (нестача кисню в крові та тканинах);
  • використання гормональних препаратів на ранніх термінах вагітності;
  • вроджені вади розвитку головного мозку;
  • інфекційні хвороби матері під час вагітності;
  • кисневе голодування плода за плацентарної недостатності;
  • порушене фізіологічний розвиток плода (зокрема загроза переривання вагітності і імунологічна несумісність плода і матері).

Чи можлива діагностика ДЦП під час вагітності?

Поставте своє питання Дитячому ортопеду
«ОН Клінік»

Діагностика ДЦП під час вагітності неможлива. Але можна виявити хвороби, які можуть спровокувати розвиток ДЦП (наприклад, патологічну вагітність або гіпоксію плода).

Для запобігання розвитку ДЦП під час внутрішньоутробного розвитку дитини жінці під час вагітності необхідно проходити регулярні медичні огляди, робити всі обов'язкові аналізи та обстеження, правильно харчуватися, дотримуватися режиму сну і вести здоровий спосіб життя. Крім того, слід вчасно лікувати будь-які захворювання, зокрема інфекційного і хронічного характеру.

Причини виникнення ДЦП після пологів?

ДЦП може розвинутися у дитини не тільки під час внутрішньоутробного розвитку, а й після пологів. До причин ДЦП дитини після пологів належать:

  • гостре порушення кровообігу головного мозку;
  • родові травми;
  • травма головного мозку;
  • жовтяниця у важкій формі;
  • інфекційна хвороба головного мозку;
  • хвороби крові.

Як у перший рік життя дитини визначити, що є ДЦП?

Визначити дитячий церебральний параліч може бути досить складно. Хвороба не завжди діагностується навіть за обстеження новонародженого. За розвитком дитини необхідно уважно спостерігати та звертатися до лікаря за появи ознак ДЦП у немовляти. Водночас слід пам'ятати, що перші ознаки ДЦП у дитини часто з'являються у віці одного-двох років.

До клінічних синдромів ДЦП належать:

  • порушення рухової активності;
  • патологічний м'язовий тонус;
  • скелетні деформації;
  • судоми;
  • проблеми з ковтанням;
  • затримка мовного розвитку;
  • наявність косоокості;
  • порушення зору і слуху.

Існує чотири форми ДЦП: спастична (напружені м'язи), дискінетична (неконтрольована рухова активність), атактична (порушення координації і рівноваги) і змішана. Спастичний вид ДЦП передбачає напружені м'язи в дитини, дискінетичний — неконтрольовану рухову активність, атактический — порушення координації і рівноваги. За змішаного виду ДЦП спостерігаються змішані ознаки спастичного, дискінетичного і атактичного видів.

Щоб визначити наявність церебрального паралічу, лікарю необхідно провести огляд дитини, вивчити його історію хвороби і за потреби призначити проведення додаткових досліджень. Діагностика дитячого церебрального паралічу включає:

  • нейросонографію;
  • доплерометрію;
  • ехоенцефалографію;
  • електроенцефалографію;
  • магнітно-резонансну томографію (МРТ);
  • комп'ютерну томографію (КТ).

Міфи про причини виникнення ДЦП

До міфів про причини виникнення ДЦП належить переконання в тому, що на церебральний параліч страждають тільки діти з неблагополучних сімей. Насправді розвиток ДЦП залежить від безлічі різних факторів, тож від розвитку хвороби не застрахована жодна дитина з благополучної сім'ї.

Ще один досить поширений міф полягає в тому, що ДЦП викликають щеплення. Проте наукових доказів цієї думки не існує. Безумовно, до щеплень необхідно ставитися уважно, зокрема стежити за якістю вакцини та наявністю протипоказань до вакцинації у дитини. Якщо вакцина якісна і протипоказання немає, то побічні ефекти від вакцинації будуть виключені або зведені до мінімуму.

Існує також міф, що ДЦП — це генетичне захворювання. Насправді церебральний параліч не передається у спадок. Хоча генетичні фактори беруть участь у розвитку захворювання. Ще один міф свідчить, що ДЦП виліковне. Але в реальності повністю вилікувати церебральний параліч неможливо.

Лікування дитячого паралічу включає медикаментозну терапію, масаж, лікувальну фізкультуру, іпотерапію, акватерапію та інші види лікування. За дотримання всіх рекомендацій лікаря можливо значно зменшити прояв симптомів хвороби та поліпшити якість життя дитини.

Дитяча ортопедія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Чому народжуються діти з ДЦП? - Вольвач Юрій Іванович
Вольвач Юрій Іванович
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна вилікувати ДЦП стовбуровими клітинами?

Стовбурові клітини мають регенеративні, а також імуномодулюючі та ростостимулюючі властивості. Наразі стовбурові клітини використовують для лікування церебрального паралічу, проте їхня ефективність у всіх випадках ДЦП ще не доведена.

2. Чи можна народжувати жінці з ДЦП?

Церебральний параліч не впливає на фертильність і не передається у спадок. Однак жінки з ДЦП перебувають у групі ризику викиднів, кесаревого розтину, вад розвитку та гіпертензії (підвищеного артеріального тиску), спричиненої вагітністю. Перед плануванням вагітності необхідна консультація гінеколога.

3. У чому полягають особливості рухового дефекту при ДЦП?

Для дитячого церебрального паралічу характерні ригідність (підвищений тонус) і спастичність (перебільшені рефлекси) м'язів, зміни в м'язовому тонусі. За ДЦП у людей також порушуються баланс і координація м'язів, що призводить до тремору і мимовільних рухів кінцівок, утрудненої ходьби і порушення дрібної моторики.

4. Як розвивати дитину з ДЦП?

Розвиток дитини з ДЦП змінюється залежно від його проявів (наприклад, втрата слуху, погіршення зору, труднощі з навчанням). Лікар може порекомендувати масаж, фізіотерапію, а також роботу з логопедом.

5. Чи можна за УЗД головного мозку визначити ДЦП?

УЗД головного мозку дасть змогу діагностувати ДЦП тільки за наявності великого ураження мозкової тканини. Незначні зміни в головному мозку не візуалізуються за допомогою ультразвукового дослідження. Для діагностики ДЦП лікар може направити на магнітно-резонансну томографію, електроенцефалографію, аналізи крові та сечі (для виявлення метаболічних і генетичних патологій).
 

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 9 оцінок
Чому народжуються діти з ДЦП?
Дитячий лікар ортопед-травматолог. Вища кваліфікаційна категорія.
Чому народжуються діти з ДЦП?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Марія 1 рік тому
Що таке дисфагія при ДЦП? У чому вона проявляється?
Відповісти
Дисфагія вказує на труднощі з ковтанням. У разі дисфагії в дитини з'являються кашель або ядуха під час вживання їжі або пиття, постійна слинотеча, нездатність правильно пережовувати їжу, відчуття, що їжа застрягла в горлі або грудях. Можливими ускладненнями дисфагії є втрата ваги та інфекції грудної клітки.
Наталія 1 рік тому
Доброго дня, скажіть, коли починають ходити діти з ДЦП? Від чого це залежить?
Відповісти
У середньому діти з ДЦП починають сидіти у віці від дев'яти місяців до півтора року, а ходити - у 18-30 місяців після народження. Вік, з якого дитина почне ходити, залежить від форми дитячого церебрального паралічу, а також наявності лікування і реабілітації за допомогою масажу і фізіотерапевтичних процедур.
Вікторія Павлівна 1 рік тому
Здрастуйте! Дитині поставили діагноз дитячий церебральний параліч. Підкажіть, як навчити дитину тримати голову при ДЦП?
Відповісти
Добрий день! Навчити дитину тримати голову допоможе ортопед-травматолог. Залежно від віку та стану дитини він підбере вправи, призначить фізіотерапію та масаж. Навчання дитини з ДЦП може зайняти більше часу, проте комплексна терапія допоможе в розвитку.
Ганна 1 рік тому
Здрастуйте, можете розповісти про те, як ДЦП впливає на мозок і розумові здібності дитини?
Відповісти
Добрий день, ДЦП може впливати на мозок, що призводить до затримок у розвитку основних навичок (сидіння, повзання, ходьба), труднощів у навчанні, обмежених інтелектуальних здібностей. Також симптомами дитячого церебрального паралічу є затримка росту, проблеми з мовленням і ковтанням.
Світлана 1 рік тому
Чи допомагає масаж при дитячому церебральному паралічі? Як часто робити масаж при ДЦП, щоб побачити позитивну динаміку?
Відповісти
Масаж використовується в комплексі з фізіотерапією, заняттями з логопедом, лікарськими препаратами. Масаж допомагає зменшити м'язову напруженість, поліпшити кровообіг, а також мінімізувати біль. Тривалість і методика масажу підбирається дитячим ортопедом-травматологом залежно від віку пацієнта та форми ДЦП.
Катерина 1 рік тому
Здрастуйте, які патології можуть бути за дискінетичної форми ДЦП? Чи впливає ДЦП цієї форми на рухи?
Відповісти
Добрий день! Люди з дискінетичним типом ДЦП мають проблеми з контролем рухів рук, ступень і ніг, що призводить до труднощів із ходьбою та сидінням. Рухи часто не піддаються контролю, можуть бути повільними або швидкими та переривчастими. За дискінетичної форми ДЦП іноді уражаються обличчя і язик, що стає причиною складнощів із ковтанням і мовленням.
Надія 1 рік тому
Підкажіть, що таке спастична форма ДЦП? Які частини тіла можуть бути уражені?
Відповісти
За спастичної форми ДЦП з'являється підвищений м'язовий тонус, що призводить до труднощів із рухами. Спастична форма дитячого церебрального паралічу може вражати нижні та верхні кінцівки, тулуб і обличчя. У разі ураження ДЦП усього тулуба можливі проблеми зі слухом, зором, мовленням, а також судоми і розумова відсталість.
Віра Іванівна 1 рік тому
Добрий день! Які форми ДЦП існують і чим відрізняються одна від одної? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Здрастуйте! Розрізняють три основні форми дитячого церебрального паралічу: спастичну (підвищений м'язовий тонус), атаксічну (порушення координації та рівноваги) і дискінетичну (неконтрольована рухова діяльність). У рідкісних випадках буває змішана форма ДЦП, яка поєднує ознаки двох або трьох форм.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!