Logo
0 800 30 11 77

Дитячі кістки: що потрібно знати батькам

Дитячі кістки: що потрібно знати батькам
Читати 5 хвилин | Створено: 24 червня 2020 | Оновлено: 24 червня 2020 | 19825 19825
Більшість батьків мають недостатні знання про дитячий скелет і м'язи, не зациклюються на обчисленні норми кальцію в раціоні дитини та не вважають за потрібне часто відвідувати дитячого ортопеда.

Тому хочу поділитися з батьками важливою інформацією про будову дитячих кісток і м'язів, а також про формування стопи. Впевнений, після прочитання статті ви зрозумієте, чому так важливо відвідувати дитячий ортопед.

Про скелет

Дитячі кістки формуються з м'яких ділянок хрящів (пластин зростання) і ростуть разом із тілом дитини (пропорційно). По закінченню зростання хрящі тверднуть, але вже не ростуть у довжину (ось чому ми не стаємо вищими). Дитячі кістки навіть за невеликих навантажень можуть пошкоджуватися. Але за правильного підходу дитячий скелет у місцях ушкодження здатний швидко зростатися (адже переважно складається з хрящової тканини). Винятками можуть стати пошкодження пластин росту, що може призвести до неправильного зростання кістки та, можливо, інвалідності.

Дитячий лікар-ортопед медичного центру «ОН Клінік Харків» Надія Кузьменко каже:

«Здорові діти не захищені від розвитку захворювань опорно-рухового апарату ні з дитинства, ні в дорослому житті. Здебільшого це пов'язано з дитячою анатомією та травматизмом. Багато дітей не усвідомлюють сенс своїх вчинків під час рухливих ігор чи пересування, бувають неуважними чи не виконують рекомендацій дорослих, що призводить до порушень рухової активності».

Ще в пологовому будинку дитячий ортопед виносить вердикт щодо правильності формування скелета новонародженого. Таку оцінку проводять виходячи із положення голови, складок в області верхніх і нижніх кінцівок немовляти. За виявлення патологій їх коригують масажем, фізіопроцедурами та лікувальною фізкультурою. Зазначу, що не завжди серйозні кісткові порушення викликають у дитини болючі відчуття. Іноді деформації протікають безболісно, ​​але зі зростанням дитини можуть вплинути на її здатність ходити.

Раджу уважно стежити за тим, як діти пересуваються, присідають, згинають чи розгинають руки та ноги. Планові огляди в ортопеда (після року достатньо приходити на прийом десь 1-2 на рік) допоможуть виявити приховані ознаки патологій опорно-рухового апарату, які батьки можуть помітити.

Лікування захворювань кісток у дітей варіюється залежно від діагнозу. Деякі діти можуть перерости деякі порушення, іншим необхідні реабілітаційні заходи на постійній основі або хірургічне втручання.

Лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Харків» Аліна Борисюк зазначає:

«До поширених захворювань дитячого скелета та м'язів відносять гіпотонус та гіпертонус (знижена або підвищена напруга м'язів у немовлят відповідно), рахіт, дисплазію кульшового суглоба, запалення суглобів, плоскостопість і сколіоз. Також діти часто знайомляться з переломами, вивихами та розтягненнями зв'язок. Регулярні планові огляди дитячого ортопеда допомагають вчасно вжити заходів у разі порушення функцій опорно-рухового апарату незалежно від причини».

Про м'язи

Поставте своє питання Дитячому ортопеду
«ОН Клінік»

За роботу наших м'язів відповідає нервова система. Якщо в її роботі є порушення, ми відчуваємо м'язові утиски та спазми. Як наслідок, порушується робота опорно-рухового апарату, що призводить до деформацій хребта та інших захворювань кісток і суглобів. Звертайте увагу, як дитина пересувається, повертається, рухає кінцівками. За появи нервових тиків і больових відчуттів звертайтеся до лікаря.

Про стопу

Не менш важливо звертати увагу на розвиток дитячих стоп: вони утримують вагу тіла, дають можливість ходити, бігати та стрибати. Деформувати стопу може незручне взуття, надмірна вага та недостатня рухливість. Батькам потрібно стежити за тим, як дитина ходить (стає на носок, п'яту або на всю стопу, клишонить, піднімає або не піднімає ноги) і за перших явних ознак неправильної ходьби звертатися до ортопеда.

У перші роки життя дитячі стопи дуже гнучкі, а тому схильні до деформацій. Дозволяйте дитині більше ходити босоніж безпечною і рівною поверхнею, не обмежуючи рухів взуттям. Це дозволяє задати темп природної ходьби та сформувати правильне навантаження на стопи. Практично у всіх новонароджених плоскі стопи, які поступово набувають вигину з моменту ходіння. Якщо цього не відбувається, звертайтеся до ортопеда, який підбере ортопедичні пристрої (наприклад, ортопедичні устілки та килимки).

Дитячий лікар-ортопед медичного центру «ОН Клінік Миколаїв» Євген Попов наголошує:

«Помилково вважати, що плоскостопість виникає лише у дітей до трьох чи шести років. Плоскостопість може бути вродженою або набутою (зокрема, через дисфункцію ендокринної або нервової системи) і може виникнути в будь-якому віці».

Профілактика

У дитячому раціоні має бути їжа, збагачена кальцієм і фосфором. За даними міжнародних стандартів, у день дитина до:

  • пів року має споживати не менше за 500 мг кальцію;
  • року — 700 мг;
  • 10 років — до 900 мг.

А ще дітям у будь-якому віці потрібна рухова активність. Займайтеся з дитиною фізкультурою, грайте у рухливі ігри. У зимовий час забезпечуйте споживання вітаміну D, за допомогою якого засвоюється кальцій. І, звісно, ​​не забувайте про відвідування ортопеда.

Дитяча ортопедія в Дитячому відділенні в Полтаві

Дитячі кістки: що потрібно знати батькам - Бойко Ірина Вікторівна
Бойко Ірина Вікторівна
Дитяче відділення в Полтаві
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 9:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 3 оцінок
Дитячі кістки: що потрібно знати батькам
Дитячий ортопед-травматолог. Вища категорiя.
Дитячі кістки: що потрібно знати батькам
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!