Logo
0 800 30 11 77

Що таке дарсонваль і з якими цілями він застосовується?

Що таке дарсонваль і з якими цілями він застосовується?
Читати 7 хвилин | Створено: 30 листопада 2020 | Оновлено: 26 травня 2023 | 204812 204812
Дарсонваль використовують у комплексній терапії з косметологічною та лікувальною метою.

Процедуру застосовують у дерматології, неврології, отоларингології, ортопедії, трихології, фізіотерапії, хірургії та спортивній медицині.

Що таке дарсонваль?

Дарсонваль — це спеціальний апарат, що здійснює лікувальний вплив на організм за допомогою змінних електричних струмів високої частоти і напруги. Завдяки дії мікрострумів розширюються кровоносні судини, поліпшується живлення тканин і активізується кровообіг.

Дарсонваль у разі псоріазу сприяє розм'якшенню бляшок, регенерації пошкоджених тканин і дає змогу зменшити свербіж. Дарсонваль посилює дію засобів для догляду за шкірою обличчя (кремів, мазей, тоніків).

Показання до застосування дарсонваля

Показання до застосування дарсонваля

Інші показання до застосування дарсонваля:

  • патологія опорно-рухової системи (ревматоїдний артрит, остеохондроз і спондильоз);
  • порушення периферичного кровообігу (трофічна виразка, варикозне розширення вен);
  • себорейний дерматит (шкірне захворювання, характеризується порушенням функціонування сальних залоз); 
  • лупа і випадіння волосся.

Дарсонваль використовують у комплексній терапії гаймориту (запалення синусів носа) для зменшення запалення і больових відчуттів. Дарсонваль у разі демодекозу може допомогти позбутися свербежу і прискорити процес загоєння шкіри.

Дарсонваль: принцип роботи

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Принцип роботи дарсонваля заснований на впливі на тканини організму електричного струму, що передається через електрод. Під час процедури на поверхні шкіри виникають іскри, які надають тепловий ефект і викликають незначне подразнення шкірних покривів. У результаті стимулюється кровообіг, збільшується надходження кисню і поживних речовин до клітин.

Які шкірні захворювання можна лікувати дарсонвалем?

Дарсонвалізація широко застосовується в дерматології і косметології. Застосування дарсонваля сприяє регенерації пошкоджених тканин, а також перешкоджає появі запалень і почервоніння на шкірі. Дарсонваль у косметології застосовується для лікування слідів від акне, судинних зірочок, прищів і для зниження сальності шкіри. Зокрема дарсонваль за акне не тільки дозволяє розв'язати проблему вугрового висипання, але і сприяє загоєнню дрібних шрамів і слідів від старих прищів. Після проведення курсу дарсонваля досягається ефект ліфтингу шкіри обличчя. При цьому дарсонваль підсилює дію засобів для догляду за шкірою (кремів, мазей, тоніків).

У дерматології дарсонвалем лікують:

  • атопічний дерматит;
  • бородавки;
  • трофічні виразки шкіри;
  • псоріаз;
  • лишай;
  • екзему;
  • опіки.

Зокрема дарсонваль за псоріазу сприяє зниженню свербіння, а також підтримує імунну систему організму. За атопічного дерматиту дарсонвалізація призводить до відновлення нормального малюнка і кольору шкіри на уражених ділянках.

Дарсонваль для волосся

Трихологи використовують дарсонваль у разі випадіння, ламкості та втрати природного блиску волосся. Процедура дає змогу позбутися лупи і зменшити свербіж шкірних покривів. Ефекти дарсонваля для волосся:

  • стимуляція неактивних волосяних цибулин;
  • прискорення росту волосся і зменшення його випадіння;
  • поліпшення кровообігу і насичення волосяних фолікулів вітамінами і мікроелементами.

У трихології застосовується спеціальний гребінцевий (із зубчиками) електрод. Тривалість процедури дарсонваля для волосся становить близько 10 хвилин. Курс лікування — 20-25 сеансів, які проводять щодня або через день.

Дарсонваль для обличчя

Дарсонваль у косметології застосовується для зменшення вираженості судинних зірочок і зниження вироблення шкірного сала. Процедура дає змогу поліпшити тонус і збільшити еластичність шкіри. Завдяки поліпшенню обміну речовин і збільшенню вироблення колагену дарсонваль допомагає позбутися зморшок.

Дарсонваль проводять у складі комплексного лікування куперозу — захворювання, за якого розширюються і руйнуються судини на обличчі. Процедура сприяє поліпшенню кровообігу і зменшенню ризику пошкодження капілярів.

Дарсонваль у разі акне зменшує вираженість запального процесу і сприяє загоєнню дрібних шрамів. Дарсонваль сприяє регенерації пошкоджених тканин і допомагає позбутися слідів після прищів.

Дарсонваль для суглобів

Завдяки посиленню кровотоку й обміну речовин, а також стимуляції регенерації тканин дарсонваль допомагає поліпшити рухливість суглобів і зменшити їхню набряклість. Процедуру проводять у період реабілітації після консервативного або оперативного лікування захворювань опорно-рухового апарату (наприклад, артриту). Дарсонваль для спини застосовують у разі остеохондрозу (дегенеративно-дистрофічного захворювання хребта), оскільки сприяє зменшенню больових відчуттів і поліпшенню кровообігу.

Дарсонваль від целюліту

За допомогою дарсонваля можливо позбутися целюліту, оскільки апарат створює електричне поле, яке покращує мікроциркуляцію крові та лімфи. Процедура сприяє зменшенню жирових відкладень і посиленню обмінних процесів у клітинах шкіри.

Яка користь від дарсонваля?

Користь від дарсонваля полягає в стимуляції регенерації тканин, зниженні больових відчуттів і запобіганні застою лімфи. Дарсонваль корисний для судин голови, оскільки покращує кровообіг і стан волосся.

Дарсонваль чинить позитивний ефект у разі невралгії завдяки зменшенню больових відчуттів і стимуляції нервових закінчень. Після дарсонваля поліпшується настрій і знижується рівень тривожності, оскільки процедура чинить релаксувальний ефект.

Дарсонваль — як користуватися?

Перед процедурою необхідно висушити волосся і ділянку шкіри, на яку буде спрямована дія апарату, а також зняти металеві прикраси (каблучки, ланцюжки), щоб уникнути контакту з електричним струмом. Правила користування дарсонвалем:

  1. Встановити низький або середній рівень потужності, оскільки через високу інтенсивність струму процедура може викликати болісні відчуття.
  2. Легкими круговими рухами проводити електродом по проблемній зоні протягом 5-10 хвилин.

У разі застосування дарсонваля на обличчі необхідно проводити електродом по масажних лініях (від носа до вух, від центру підборіддя і чола до країв обличчя), щоб сприяти поліпшенню кровообігу і відтоку лімфи. Під час процедури можуть бути відчуття тепла і легкого поколювання.

Дарсонваль: протипоказання

Процедуру не проводять під час вагітності, оскільки вплив високочастотних електричних струмів може призвести до підвищення тонусу матки і спровокувати загрозу викидня. Інші протипоказання до дарсонвалю:

  • серцево-судинні захворювання;
  • онкологічні та аутоімунні хвороби;
  • індивідуальна непереносимість електричного струму.

Процедуру не проводять у разі наявності кардіостимуляторів або металевих протезів, які можуть бути пошкоджені внаслідок використання дарсонваля. Протипоказаннями до застосування струму є судомний синдром і хронічні захворювання в стадії загострення.

Дитяча дерматовенерологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Що таке дарсонваль і з якими цілями він застосовується? - Подпорінова Зоя Анатоліївна
Подпорінова Зоя Анатоліївна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чи можна використовувати дарсонваль під час вагітності?

Користуватися дарсонвалем під час вагітності не можна, оскільки високочастотні електричні струми можуть призвести до підвищеного тонусу матки. У результаті може виникнути загроза переривання вагітності.

2. Чи можна проводити дарсонваль при варикозі?

При варикозі дарсонваль нормалізує кровообіг і запобігає застою лімфи в тканинах. Процедура усуває больові відчуття і зменшує вираженість венозних вузлів.

3. Чи можна робити дарсонваль під час місячних?

Прямих протипоказань до використання дарсонваля під час менструації немає. Але під час менструації або загострення хронічного захворювання може підвищуватися больовий поріг (індивідуально), що призведе до негативної переносимості електричного струму. 

4. Як правильно використовувати дарсонваль від прищів?

Перш за все, шкіра й апарат мають бути чистими й сухими перед його використанням. Правильне використання дарсонваля від прищів:

  1. Нанести на обличчя некомедогенний тальк для кращого ковзання апарату.
  2. Протягом 10 хвилин проводити дарсонваль можна тільки по масажних лініях обличчя (від носа до вух, від центру підборіддя і чола до країв обличчя). 
  3. Нанести зволожувальний крем після процедури. 

Курс використання дарсонваля від прищів у середньому становить 15 процедур, але точну кількість може визначити тільки дерматолог.

5. Чи можна робити дарсонваль щодня?

Дарсонвалем можна користуватися щодня або через день  залежно від показань. Для того, щоб досягти бажаного ефекту, щодо тривалості курсу і його інтервалів важливо проконсультуватися з лікарем, який збере анамнез і призначить коректний період терапії.

6. Як використовувати дарсонваль при остеохондрозі?

За допомогою Дарсонваля можна сповільнити деструктивний процес у тканинах хребта, відновити їх кровообіг і живлення. Блокуючи рецептори периферичних закінчень, апарат Дарсонваля позитивно впливає на больовий синдром. Даний апарат потрібно переміщати вздовж хребта від шийної ділянки до крижів.

7. Чи можна використовувати дарсонваль на вологе волосся?

Використовувати дарсонваль на вологе волосся не можна. Дарсонваль це електротерапія, тому під час його використання голова і волосся мають бути сухими і не містити жодних засобів для укладки. Чистота голови при цьому не має значення.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 11 оцінок
Що таке дарсонваль і з якими цілями він застосовується?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.
Що таке дарсонваль і з якими цілями він застосовується?
Стаття перевірена: Мангушева Вікторія Юріївна
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Кандидат медичних наук, лікар вищої категорії.

Схожі статті:

Коментарі

Марина 11 місяців тому
Доброго дня, чи хороші відгуки лікарів про дарсонваль?
Відповісти
Добрий день. Відгуки лікарів про дарсонваль переважно позитивні. Апарат використовують у комплексній терапії в дерматології, косметології, фізіотерапії, неврології та ортопедії. Однак до застосування дарсонваля є протипоказання (наприклад, онкологія або аутоімунна патологія), і перед проведенням процедури необхідна консультація лікаря для запобігання побічних реакцій.
Ірина 11 місяців тому
Добрий день, які відгуки трихологів про дарсонваль?
Відповісти
Доброго дня. Трихологи застосовують дарсонваль для боротьби з випадінням волосся, лупою і сухістю шкіри голови. Для досягнення позитивного ефекту лікарі використовують дарсонваль у комбінації з іншими методами лікування (медикаментозною терапією, фізіотерапією).
Лариса 11 місяців тому
Доброго дня. Чи допомагає дарсонваль у разі ударів і розтягнень?
Відповісти
Добрий день. Так, апарат дарсонваль використовують у комплексній терапії ударів і розтягнень. Процедура стимулює кровообіг, зменшує набряк і запалення, а також прискорює процес загоєння тканин.
Катерина 11 місяців тому
Добрий день. Чи застосовують дарсонваль у гінекології?
Відповісти
Доброго дня. Дарсонваль використовують у гінекології як додатковий метод під час лікування порушень менструального циклу і зменшення больового синдрому.
Тетяна 11 місяців тому
Добрий день, які побічні дії дарсонваля?
Відповісти
Доброго дня. Побічні дії дарсонваля включають алергічну реакцію, почервоніння шкіри, відчуття печіння або оніміння. Для запобігання шкоди від дарсонваля необхідно виключити наявність протипоказань і дотримуватися правил використання апарату.
Катерина 1 рік тому
Добрий вечір, лікарю! Чи можна, чи можна за демодекозу робити дарсонваль?
Відповісти
Добрий вечір, дарсонваль у разі демодекозу підходить для лікування як причин, так і наслідків захворювання. Крім того, коли мазі або креми призначаються спеціально для лікування висипу, електричний струм дає змогу активним речовинам глибше проникнути в шари шкіри.
Ірина 1 рік тому
Доброго дня, підкажіть, будь ласка, в чому відмінність між дарсонвалем і мікрострумами?
Відповісти
Здрастуйте, мікрострумові апарати для обличчя використовують струм низької напруги (на відміну від дарсонваля, де використовують високовольтний струм низької напруги). Найкраще мікроструми підходять як ліфтингова процедура, дарсонваль частіше використовують у терапевтичних цілях як антисептик у разі акне, екземи та дерматиту. Мікрострумова терапія також корисна під час лікування шкірних захворювань (себорея, нейродерміт, акне), але переважно для зменшення набряклості, підтягування шкіри.
Тетяна 1 рік тому
Доброго ранку, у мого дідуся аденома гіпофіза виявлена понад 4 роки тому, чи можна використовувати дарсонваль за аденоми гіпофіза?
Відповісти
Доброго ранку, апарат дарсонваль чинить поверхневий вплив і може використовуватися в разі аденоми гіпофіза.
Наталія 1 рік тому
Добрий вечір, підкажіть, як дарсонваль впливає на мозок, чи є протипоказання за головного болю?
Відповісти
Добрий вечір, регулярна дарсонвалізація значно покращує роботу центральної нервової системи, нормалізує режим сну, підвищує працездатність, покращує тонус судин, усуває головний біль і знижує стомлюваність.
Світлана 1 рік тому
Здрастуйте, лікарю! Я ходжу до косметолога, підкажіть, будь ласка, чи можна використовувати дарсонваль після чищення обличчя?
Відповісти
Здрастуйте, використання дарсонваля прийнятне після чищення обличчя. Грибоподібні та водокрапельні насадки коригують жир і підтягують шкіру.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!