Logo
0 800 30 11 77

Дакріоцистит у дітей і дорослих

Дакріоцистит у дітей і дорослих
Читати 7 хвилин | Створено: 7 жовтня 2020 | Оновлено: 28 грудня 2022 | 31274 31274
Дакріоцистит у дорослих і дітей — це запалення слізного мішка, яке виникає через застій сліз у слізному мішку. Етіологія дакріоциститу зазвичай пов'язана з обструкцією носослізної протоки.

Захворювання викликає непрохідність слізного каналу у дорослих і дітей, що супроводжується болем, почервонінням та іншими симптомами.

Якщо забитий слізний канал, необхідно звернутися до офтальмолога. Запальні захворювання очей, зокрема дакріоцистит, погіршують зір і можуть призвести до запалення рогівки, склери, райдужної оболонки.

Що таке дакріоцистит?

Запалення слізних каналів називають дакріоцистит, який може бути вродженим і набутим. Природжений дакріоцистит виникає після народження через непрохідність клапана Хаснера, розташованого в носослізній протоціу. Також хвороба може бути діагностована у людей, старших за 40 років. Набутий дакріоцистит розвивається внаслідок вікових змін, системних порушень або травм.

За тривалістю розрізняють хронічний і гострий дакріоцистит. Хронічний дакріоцистит розвивається на тлі недолікованої гострої форми хвороби. Гострий дакріоцистит може бути спровокований такими збудниками, як золотистий або епідермальний стафілокок, гемолітичний стрептокок В, пневмокок, гемофільна або синьогнійна паличка.

Запалення слізних залоз можуть спровокувати:

  • травми та аномалії будови носової перегородки;
  • отоларингологічні захворювання (риніт, гіпертрофія носових раковин);
  • ендоскопічні або ендоназальні процедури;
  • новоутворення в носослізній області;
  • системні хвороби (червоний вовчак, саркоїдоз, гранулематоз Вегенера);
  • лікарські засоби.

Симптоми захворювань очей часто схожі між собою. Наприклад, дакріоцистит у немовлят можна сплутати з кон'юнктивітом. Встановленням діагнозу і лікуванням проблем з очима займається офтальмолог. За появи неприємних відчуттів в області очей звертайтеся по допомогу до лікаря.

Як зрозуміти, що не відкрився слізний канал у дитини?

Поставте своє питання Офтальмологу
«ОН Клінік»

Якщо не відкрився слізний канал у немовляти — це дакріоцистит, який діагностують у пологовому будинку. Застій сліз створює сприятливе середовище для розмноження патогенних мікроорганізмів і утворення білкового сміття (дефектних білкових молекул, що містяться в клітинах). Слізний мішок запалюється, викликаючи характерну пухлину в нижньомедіальній частині очниці.

Симптоми закупорки слізних каналів:

  • припухлість, почервоніння і больові відчуття в області слізного мішка;
  • підвищення температури тіла;
  • водянисті виділення з очей;
  • наявність гною (абсцес).

Часто дакріоцистит протікає в легкій формі. Однак захворювання під дією багатьох чинників здатне швидко розвиватися і призводити до абсцесу (появи гною).

Які бувають симптоми дакріоциститу?

Симптоми дакріоциститу схожі з багатьма захворюваннями очей, зокрема з кон’юнктивітом. Обидва захворювання викликають набряклість і почервоніння в області очі, больовий синдром, сльозотечу. Відмінність полягає в тому, що:

  • часто кон'юнктивіт розвивається на обох очах, а дакріоцистит — на одному;
  • розвиток дакріоциститу може призводити до появи кон'юнктивіту (інфікування прозорої оболонки над білком очі).

Встановлювати діагноз повинен лікар. Ускладнення дакріоциститу можуть заподіювати серйозну шкоду здоров'ю людини та часто призводять до:

  • виникнення слізних свищів;
  • орбітального целюліту (інфікування очниці);
  • розвитку абсцесу головного мозку;
  • менінгіту;
  • тромбозу кавернозного синусу;
  • важкого синуситу;
  • втрати зору.

Ознаки хронічного дакріоциститу

Хронічний дакріоцистит у дорослих і дітей часто протікає з меншою кількістю симптомів, ніж за гострої форми. Симптоми хронічної форми хвороби включають:

  • високу температуру (жар);
  • больовий синдром і припухлість у зоні повіки;
  • сльозотеча.

У деяких людей хронічна форма захворювання може протікати без температури і гнійних виділень. Однак часто зберігається тривалий больовий ефект або дискомфорт у куточку ока.

Коли проявляється дакріоцистит?

Захворювання часто проявляється у немовлят відразу після народження (як правило, на 8-10 день). Причини дакріоциститу у новонароджених:

  • травми і патології носа;
  • наявність желатинозної пробки.

Для лікування хвороби використовують медикаментозну та антибактеріальну терапію, а також масаж. У разі ненастання поліпшень необхідно пробити слізний канал у немовляти за допомогою зонда. Як правило, процедуру проводять за призначенням дитячого лікаря-офтальмолога на 3-4 місяці життя дитини.

Що трапиться, якщо вчасно не почати лікування дакріоциститу?

Лікування дакріоциститу потрібно починати за появи перших симптомів, щоб не допустити розвитку ускладнень. Часто ускладнення після дакріоциститу розвиваються за відсутності своєчасного або належного лікування.

Запалення слізних каналів характеризується низькою захворюваністю і смертністю. Однак вроджений дакріоцистит може призвести до летального результату, найімовірніше в разі несвоєчасного лікування.

Як лікується дакріоцистит у дорослих і дітей?

Лікування дакріоциститу у дорослих і дітей проводить лікар-офтальмолог залежно від діагнозу. Але спочатку необхідно проконсультуватися з педіатром, якщо підозра на дакріоцистит є у дитини, і з терапевтом, якщо у дорослого. У чоловіків і жінок лікування дакріоциститу:

  • гострої форми зазвичай вимагає системної антибактеріальної терапії поряд з протизапальними препаратами;
  • хронічної — використання стероїдних очних крапель, щоб зменшити набряк, який може закупорювати слізні протоки. Капати краплі потрібно в кон'юнктивальний мішок ока.

У деяких важких випадках хронічного дакріоциститу для полегшення симптомів може знадобитися операція з розширення слізних проток (дакріоцисториностомія). Хірургічне втручання допустиме тільки за відсутності протипоказань. Дакріоцисториностомію не проводять за наявності захворювань, що не допускають застосування оперативних методів лікування.

Більшості людей з діагнозом дакріоцистит лікар рекомендує прикладати теплий компрес на зовнішню частину ока для полегшення симптомів хвороби, а також масаж очей за дакріоциститу. Без рецепта можна використовувати болезаспокійливі та протизапальні препарати для боротьби з болем або високою температурою. Також неприпустимо лікування дакріоциститу народними засобами, що може призвести до розвитку ускладнень. Як прочистити слізний канал у домашніх умовах за допомогою води або антисептика? Без дозволу лікаря не можна проводити процедури очищення або промивання запаленого ока.

Лікування хвороби у немовлят і маленьких дітей засновано на використанні антибіотиків, які іноді вводять внутрішньовенно. За наявності гною в ураженому оці буде необхідне хірургічне втручання. За своєчасного лікування у немовлят з рецидивними випадками гострого дакріоциститу слізних проток зазвичай діти переростають закупорку у віці від 9 до 12 місяців.

Лікарем-офтальмологом може бути призначений масаж очей немовляті, а також:

  • зондування ока (процедура, яка виконується за допомогою зонда і спрямована на відновлення функцій носослізного каналу);
  • бужування слізного каналу (видалення плівки, яка закриває просвіт слізного каналу і перешкоджає його нормальному функціонуванню).

Спалахи дакріоциститу можуть повторюватися у тих, у кого низький імунітет або діагностовані офтальмологічні хвороби хронічного характеру.

Офтальмологія в ОН Клінік Дніпро

Дакріоцистит у дітей і дорослих - Оганезова Сюзанна Ованесівна
Оганезова Сюзанна Ованесівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як проявляється дакріоцистит у новонароджених?

Основним проявом дакріоциститу в новонароджених є виділення гною з очей, яке зазвичай з'являється на 8-10 день життя. Під час натискання на ділянку слізного мішка гній може витікати зі слізної точки і підвищуватися сльозотеча. Очі при дакріоциститі можуть бути набряклими і запаленими, на що вказує червоний колір.

2. Чому розвивається дакріоцистит у дорослих?

У дорослих дакріоцистит може розвинутися через вікові зміни (після 40 років), на тлі операцій або травм носа, інфекцій (наприклад, синуситу), аномальної будови носа і пухлин. Неконтрольоване приймання препаратів від підвищеного артеріального тиску, глаукоми, раку та противірусних засобів.

3. Навіщо робити масаж при дакріоциститі?

Масаж за дакріоциститу зменшує скупчення гною, стимулює роботу слізних залоз, допомагає видалити плівку, яка блокує канал. Масаж зазвичай робиться дитині п'ять-шість разів на день після годування. Техніка масажу показується офтальмологом на прийомі.

4. Чи можна гуляти при дакріоциститі?

Гуляти за дакріоциститу можна, якщо лікар не встановив такого обмеження. Однак перебування на вулиці на морозі або сильному вітрі може призвести до посилення неприємних і больових відчуттів у ділянці очей (у разі гострого дакріоциститу).

5. Як відрізнити кон'юнктивіт від дакріоциститу?

Для кон'юнктивіту характерні підвищена сльозоточивість, почервоніння, свербіж і відчуття піску в очах, а також гнійні виділення в одному або обох очах, які вночі утворюють кірку, що заважає очам відкриватися вранці. За дакріоциститу біль локалізується з внутрішнього боку ока (ближче до носа), спостерігаються різі в куточках очей, проте свербіж відсутній.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Дакріоцистит у дітей і дорослих
Лікар-офтальмолог. Вища кваліфікаційна категорія.
Дакріоцистит у дітей і дорослих
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Дар'я 1 рік тому
Добрий вечір, підкажіть, з якими захворюваннями можна переплутати дакріоцистит? Оскільки в мене із симптомів тільки почервоніння ока і підвищена сльозотеча? Розкажіть про можливі причини моїх симптомів, спасибі.
Відповісти
Здрастуйте, почервоніння очей може бути спричинене алергічною реакцією, кон'юнктивітом, синдромом сухого ока, блефаритом, увеїтом, ячменем і навіть носінням контактних лінз. Діагностувати причину почервоніння і сльозоточивості очей зможе тільки офтальмолог після огляду.
Євгенія 1 рік тому
Здрастуйте, у доньки зараз дакріоцистит, який ми намагаємося вилікувати. Однак через чотири дні в нас запланована вакцинація згідно з календарем щеплень. Чоловік каже, що потрібно почекати до одужання. Чи можна за дакріоциститу робити щеплення? Чи це може спричинити побічну реакцію?
Відповісти
Добрий день, при дакріоциститі зазвичай робити щеплення можна, тому календар щеплень можна не змінювати. Перед щепленнями необхідно проконсультуватися з лікуючим офтальмологом.
Кирило 1 рік тому
Добрий вечір, як вилікувати дакріоцистит без операції? У мене дакріоцистит розвинувся через травму носа під час футбольного матчу. Лікар рекомендує операцію, а я сумніваюся.
Відповісти
Добрий вечір, лікувати дакріоцистит за допомогою операції необхідно тільки у важких випадках. Для терапії дакріоциститу лікар призначає антибактеріальні та протизапальні препарати (за гострої форми захворювання) і стероїдні краплі (за хронічної форми).
Вікторія 1 рік тому
Здрастуйте, у мого синочка виявили дакріоцистит. Лікар розповів як робити масаж і показав техніку, щоб ми з чоловіком могли робити масаж удома. Однак я забула уточнити, скільки разів на день робити масаж при дакріоциститі?
Відповісти
Добрий день, зазвичай масаж при дакріоциститі робиться п'ять-шість разів на день після годування дитини. Лікар може рекомендувати масаж з меншою або більшою періодичністю залежно від стану дитини.
Олеся 1 рік тому
Добрий вечір, а що таке вроджений дакріоцистит і як він з'являється? Я зараз на дев'ятому місяці вагітності і хочу знати про всі ризики, які можуть чекати на мого малюка після його появи на світ.
Відповісти
Здрастуйте, вроджений дакріоцистит є патологією сльозовивідних шляхів, яка характеризується запаленням слізного мішка і застоєм сліз. З'являється дакріоцистит через вроджене звуження або непрохідність носослізного каналу. У середньому, дакріоцистит діагностується в одного-п'яти відсотків новонароджених.
Тетяна 1 рік тому
Здрастуйте, я б хотіла звернутися до вас із таким питанням, а чи можна перерости дакріоцистит? Чи його потрібно обов'язково лікувати? Я чула, що ця хвороба може минути самостійно, то чи є сенс почекати, чи терапію потрібно починати відразу після виявлення?
Відповісти
Добрий день, перерости дакріоцистит не можна, його потрібно лікувати. За відсутності лікування можуть розвинутися абсцес або флегмони, статися розтягнення слізного мішка. Запальний процес також може поширитися на кон'юнктиву і рогівку з утворенням виразкового дефекту. Дакріоцистит також може призвести до зниження зорової функції.
Анна 1 рік тому
Добрий вечір, у моєї дитини дакріоцистит. Ми з чоловіком прийшли до лікаря і попросили зробити зондування (читали про цю процедуру в інтернеті), проте лікар відмовив. Чому протипоказане зондування слізно-носового каналу за хронічного дакріоциститу? Які можливі ускладнення?
Відповісти
Добрий вечір, зондування не протипоказане за хронічного дакріоциститу і може застосовуватися, якщо медикаментозна терапія не ефективна. Можливими наслідками зондування є кровотеча, пошкодження епітелію слізного каналу, створення несправжнього проходу, проте ускладнення процедури малоймовірні.
Ірина 1 рік тому
Доброго дня, у нашого малюка виявили дакріоцистит. Підкажіть, скільки часу проходить дакріоцистит? Чи можна якось прискорити цей процес?
Відповісти
Здрастуйте, дакріоцистит зазвичай проходить від 10 до 14 днів. Прискорити процес одужання неможливо, проте дотримання призначеного курсу лікування дасть змогу полегшити симптоми і вилікувати захворювання без ускладнень.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!