Logo
0 800 30 11 77

Симптоми та способи лікування контагіозного молюска

Симптоми та способи лікування контагіозного молюска
Читати 6 хвилин | Створено: 30 листопада 2020 | Оновлено: 29 березня 2023 | 96045 96045
Контагіозний молюск — вірусна інфекція, яка проявляється у вигляді висипань на шкірі. Для лікування контагіозного молюска необхідно звернутися до дерматолога.

Що таке контагіозний молюск?

Контагіозний молюск — це дерматологічне захворювання, яке виникає внаслідок ураження організму одним із вірусів віспи. Хвороба трапляється у дорослих і дітей, але найчастіше діагностується в дитячому віці (до 10 років) через недостатньо сильний імунітет. Контагіозний молюск не є небезпечним для здоров'я, але може викликати ускладнення у вигляді дерматиту, запалення, свербежу. 

Який вигляд має контагіозний молюск?

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Інкубаційний період контагіозного молюска становить від двох тижнів до шести місяців. На початковій стадії контагіозного молюска з'являються невеликі ущільнення на шкірі у вигляді горбків, діаметром від двох до п'яти міліметрів. Висипання виглядають, як виступаючі папули (вузлики) тілесного кольору з пупковидними вдавленнями в центрі.

Симптоми контагіозного молюска

Симптоми контагіозного молюска

Інші симптоми контагіозного молюска:

Контагіозний молюск найчастіше локалізується на обличчі, статевих органах, тильній поверхні кистей, шиї. Також контагіозний молюск може з'являтися на очах у вигляді невеликих горбків у ділянці повік. Як виглядає контагіозний молюск, можна побачити на фото. 

Причина появи контагіозного молюска

Основна причина появи контагіозного молюска — потрапляння в організм одного з вірусів віспи. Вірус передається від людини до людини контактно-побутовим шляхом. Контагіозний молюск передається під час:

  • використання предметів зараженої людини (рушників, постільної білизни);
  • незахищених статевих контактах з інфікованим (з'являється контагіозний молюск на лобку і в паху);
  • купанні в басейні та водоймі.

У групі ризику перебувають люди з ослабленим імунітетом, ендокринними порушеннями (гіпотиреоз, гіпертиреоз), пошкодженнями шкіри. Особливо небезпечний контагіозний молюск для людей з позитивним ВІЛ-статусом, їхня імунна система не може впоратися з вірусом, і висип швидко поширюється по тілу. 

Контагіозний молюск у дорослих

Контагіозний молюск у дорослих з'являється через два-шість тижнів і швидко поширюється по тілу. У жінок контагіозний молюск проявляється на статевих губах, внутрішній поверхні стегон, сідницях. Контагіозний молюск у жінок показаний на фото.

У чоловіків висип за контагіозного молюска зосереджений у паху. Також контагіозний молюск може локалізуватися на члені. У міру розвитку хвороби висипання можуть змінювати колір (від тілесного до яскраво-червоного), збільшуватися в розмірі та зливатися між собою. Також у дорослих можуть з'явитися свербіж і набряклість шкіри. Больові відчуття і підвищення температури не спостерігаються.

Контагіозний молюск у дитини

Основний шлях передачі контагіозного молюска у дитини — контактно-побутовий (через використання речей інфікованих). Висип локалізується на обличчі, шиї, руках, передпліччях. Стадії контагіозного молюска в дітей: 

  1. На початковій стадії на шкірі з'являються маленькі папули (від двох міліметрів).
  2. Стадія розвитку настає через кілька тижнів, папули збільшуються до п'яти-семи міліметрів.
  3. Стадія ускладнення, за якої до висипу приєднується бактеріальна інфекція, з'являються запалення і свербіж шкіри. 

Контагіозний молюск у дітей може свербіти, викликати напади занепокоєння і плачу. У разі пошкодження контагіозного молюска може з'явитися запалення на шкірі з приєднанням бактеріальної інфекції. У разі виникнення симптомів захворювання у дитини необхідно звернутися до педіатра або дитячого дерматолога.

Як лікувати контагіозний молюск?

Для лікування контагіозного молюска дерматолог проведе огляд, вислухає скарги, збере анамнез і призначить додаткові методи дослідження. Діагностика контагіозного молюска включає:

  • аналіз крові;
  • мікроскопію папули (матеріалу, отриманого шляхом біопсії). 

Для проведення мікроскопії лікар здійснює забір вмісту папули. За необхідності може бути призначена консультація ендокринолога або вірусолога.

За результатами обстеження дерматолог призначить терапію контагіозного молюска. Варіанти лікування контагіозного молюска:

  • противірусні препарати;
  • імуномодулювальні засоби;
  • механічне видалення новоутворень.

Найшвидший і найефективніший спосіб вилікувати контагіозний молюск — видалення папул за допомогою малоінвазивних методів. Видалення висипу здійснюється в амбулаторних умовах. 

Як видаляють контагіозний молюск?

На початковій стадії захворювання проводять механічне видалення контагіозного молюска, що передбачає проколи папул, витяг їхнього вмісту й обробку вузликів антисептичними препаратами. Інші способи видалення контагіозного молюска:

  • лазерна терапія (руйнування новоутворень за допомогою лазерних променів);
  • кюретаж (вишкрібання вмісту папул);
  • електрокоагуляція (видалення шкірних висипань за допомогою електричного струму);
  • кріотерапія (припікання молюска рідким азотом).

Після механічного видалення висипу на шкірі можуть залишитися шрами і рубці. Після припікання азотом контагіозного молюска, лазерного видалення та електрокоагуляції на тілі не залишається шрамів, голівка папули повністю витягається, і загоєння рани проходить протягом двох тижнів. Найбільш відповідний спосіб прибрати контагіозний молюск може визначити дерматолог після обстеження. Після видалення висипу рекомендується не засмагати, не відвідувати басейни, сауни та лазні протягом трьох тижнів. 

Контагіозний молюск: профілактика

Профілактика контагіозного молюска передбачає дотримання правил особистої гігієни:

  • відмова від використання чужого одягу і рушників;
  • щоденна обробка праскою або парою одягу хворого;
  • відмова від використання чужих бритв і манікюрних інструментів.

Під час відвідування басейну необхідно обов'язково приймати душ із мийними засобами. Також потрібно використовувати презервативи, щоб уникнути передачі вірусу контагіозного молюска під час статевого акту. 

Дерматологія в ОН Клінік Одеса

Симптоми та способи лікування контагіозного молюска - Горошко Олена Миколаївна
Горошко Олена Миколаївна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Через скільки проходить контагіозний молюск?

Контагіозний молюск без лікування може минути через шість-дев'ять місяців після інфікування. Для прискорення лікування контагіозного молюска рекомендуються малоінвазивні способи лікування (лазерна терапія, кріодеструкція). Загоєння ран після видалення хірургічним шляхом відбувається протягом двох тижнів.

2. Як видалити контагіозний молюск вдома?

Видаляти контагіозний молюск вдома за допомогою проколювання або видавлювання не рекомендується. Можна занести в рану інфекцію і висипання запаляться та поширяться на здорові ділянки шкіри. Для видалення і лікування контагіозного молюска необхідно звернутися до дерматолога.

3. Контагіозний молюск — як передається?

Контагіозний молюск передається під час тісного контакту від людини до людини (під час використання предметів гігієни, рушників). Також вірус поширюється під час незахищених статевих контактів і під час відвідування басейнів, саун, водойм.

4. Контагіозний молюск — чим небезпечний?

Контагіозний молюск небезпечний розвитком дерматиту, утворенням рубців на шкірі. При пошкодженні папул може виникнути запалення з приєднанням бактеріальної інфекції. Якщо контагіозний молюск розташовується на повіках, можлива поява хронічного кон'юнктивіту.

5. Чи можна видаляти контагіозний молюск?

Контагіозні молюски підлягають видаленню за допомогою кріотерапії рідким азотом, електрокоагуляції, кюретажу та лазерної терапії. Метод видалення підбирається дерматологом після збирання анамнезу та залежить від локалізації та кількості контагіозних молюсків. За потреби лікар також призначить медикаментозну терапію, що включає прийом противірусних препаратів та антибіотиків.

6. Як виглядає контагіозний молюск у дорослих?

За контагіозного молюску з'являються маленькі, блискучі та гладкі горбики рожевого, білого або тілесного кольору. Горбки тверді на дотик, мають куполоподібну форму і невелику ямочку посередині. Контагіозні молюски у дорослих з'являються на внутрішній стороні стегна, статевих органах або на животі.

7. Що не можна робити за контагіозного молюску?

За контагіозного молюску не можна дряпати та видавлювати горбик через підвищення ризику поширення інфекції на інші частини тіла. Контагіозний молюск потрібно містити в чистоті, зволожувати шкіру у разі підвищеної сухості для зменшення сверблячки та зниження ймовірності розчісування. Також рекомендується відмовитися від гоління шкіри та електроепіляції в області локалізації контагіозних молюсків. Для запобігання появі нових горбків краще використовувати окремий рушник після купання або миття рук для висушування шкіри біля контагіозних молюсків.

8. Що буде, якщо видавити контагіозний молюск?

Пошкодження цілісності контагіозного молюска призведе до виділення активної речовини, що містить інфекцію, що підвищить ризик появи нових горбків на шкірі та зараження інших людей. За видавлювання контагіозного молюска можна занести інфекцію та посилити прояви симптомів (свербіж та запалення шкіри).

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 6 оцінок
Симптоми та способи лікування контагіозного молюска
Лікар-дерматовенеролог, дитячий дерматолог, трихолог. Вища категорія.
Симптоми та способи лікування контагіозного молюска
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Анжеліка 5 місяців тому
Доброго вечора. Скажіть будь ласка, а якщо ти не знаєш що це і воно виглядає як прищ і ти його видавив що може бути і що потрібно зробити?
Відповісти
Добрий вечір. Якщо ви не впевнені в тому, що це був прищ, і у вас є сумніви або побоювання, краще звернутися до лікаря для професійної консультації та огляду. Дерматолог зможе оцінити ситуацію, діагностувати будь-які можливі проблеми та надати вам необхідні поради чи лікування.
Інна 1 рік тому
Доброго дня. Розкажіть, як можна видавити контагіозний молюск?
Відповісти
Доброго дня. Контагіозний молюск не можна видавлювати самостійно, оскільки можна занести інфекцію і прискорити поширення висипу на здорові ділянки шкіри. Видаляти папули може тільки дерматолог.
Михайло 1 рік тому
Добрий день. Цікавить питання: чи можна купатися в морі за контагіозного молюска?
Відповісти
Добрий день. Контагіозний молюск є вірусним захворюванням, яке передається від людини до людини. У разі виявлення захворювання не рекомендується купатися в морі, відвідувати басейни і сауни для попередження інфікування інших людей.
Софія 1 рік тому
Доброго дня. Чи можна використовувати оксолінову мазь від контагіозного молюска?
Відповісти
Здрастуйте. Оксолінова мазь допомагає зняти запалення і прискорити загоєння контагіозного молюска. Але перед застосуванням препарату слід проконсультуватися з дерматологом з приводу його ефективності та частоти використання.
Марина 1 рік тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, чи допомагає йод для лікування контагіозного молюска?
Відповісти
Добрий день. Йод допомагає зняти запалення контагіозного молюска, але не дає можливості позбутися причини, що викликала захворювання. Для ефективного лікування контагіозного молюска необхідний прийом противірусних препаратів, які призначить дерматолог після обстеження.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!