Logo
0 800 30 11 77

Що таке лапароскопія?

Що таке лапароскопія?
Читати 13 хвилин | Створено: 29 липня 2021 | Оновлено: 29 липня 2021 | 54035 54035
Лапароскопія — це хірургічна процедура для діагностики та лікування захворювань органів черевної порожнини та малого таза. Операцію проводять без розрізів: хірург робить прокол, уводить через нього необхідні інструменти й камеру. Вся операція транслюється на екран. Це дає можливість лікарям бачити черевну порожнину, внутрішні органи й кровоносні судини зі збільшенням.

У порівнянні з лапаротомією (це класична операція, за якої роблять розріз довжиною 7–12 см), лапароскопія має кілька переваг:

  • низька ймовірність виникнення інфекцій через відсутність великих швів — діаметр проколу зазвичай 1–2 см;
  • відсутність сильного післяопераційного болю;
  • загоєння місць проколів впродовж семи днів.

Шви після лапароскопії зазвичай знімають через тиждень. За деяких операцій проколи стягують нитками, які розсмоктуються, тому такі шви знімати не потрібно.

Шрами після лапароскопії майже непомітні, а відновлення порівняно швидке: інколи можна йти додому вже через кілька годин після операції.

Коли призначається лапароскопія?

Лапароскопія буває двох видів: діагностична та лікувальна. Діагностичну лапароскопію призначають у таких випадках:

  • для огляду органів і тканин у черевної порожнини;
  • для взяття матеріалу для біопсії в межах діагностики захворювань статевої, сечовидільної, травної системи людини;
  • для діагностики неспецифічного болю в животі;
  • за підозри на травми й патології органів черевної порожнини;
  • для визначення стадії раку органів черевної порожнини (стравоходу, шлунка, жовчного міхура).

Лікувальна лапароскопія дозволяє без розрізів видаляти уражені органи чи новоутворення (наприклад, кісту яєчника, міому матки, грижу).

Лапароскопічна хірургія поширена в:

  • гінекології — для дослідження і лікування кіст, міоми матки, ендометріозу, позаматкової вагітності;
  • гастроентерології — для обстеження і лікування органів травної системи;
  • урології — для обстеження і лікування органів сечовидільної системи.

Лапароскопія проводиться дітям, жінкам і чоловікам, однак є умови, за яких такі операції не роблять. Протипоказами до лапароскопії вважаються:

  • гіпертонія;
  • гемофілія або знижена здатність до згущування крові;
  • дихальна недостатність;
  • сильне здуття живота;
  • абсцеси черевної порожнини;
  • свищі в черевній області.

Якщо пацієнт має протипокази, лікар запропонує інші варіанти лікування, наприклад, порожнинну операцію чи медикаментозну терапію.

Підготовка до лапароскопічної операції

Поставте своє питання Хірургу
«ОН Клінік»

Особливості підготовки до лапароскопії залежать від органу, на якому проводяться хірургічні маніпуляції, та вказівок лікаря. Але для всіх пацієнтів існують загальні рекомендації щодо підготовки до лапароскопічної операції:

  • за 3-4 дні до операції виключити з раціону продукти, що підвищують утворення газів: бобові, капусту, цибулю, солодкі газовані напої;
  • за день до операції не вживати багато їжі. Рекомендується їсти рідкі страви, наприклад, супи або бульйони;
  • за 2 години до операції не їсти й не пити.

Якщо людина приймає знеболювальні, харчові добавки, вітамін К і антикоагулянти, про це слід повідомити лікаря. Він підкаже, як правильно приймати ліки перед операцією.

Перед операцією лікар може призначити загальний аналіз крові, аналіз сечі, електрокардіограму і рентгенологічне обстеження грудної клітини. Результати досліджень допоможуть краще зрозуміти стан організму і за потреби скоригувати засоби для знеболювання.

Лапароскопія в гінекології

Лапароскопія в гінекології застосовується для обстеження і лікування захворювань органів малого таза, і найрозповсюдженішеми втручаннями є:

Зазвичай після лапароскопії жінка повертається до звичного способу життя впродовж 72 годин. Виключення — гістеректомія (видалення матки). Після неї на відновлення знадобиться кілька тижнів.

Після лапароскопії у пацієнтки можуть бути післяопераційні болі й виділення з піхви, але вони поступово проходять протягом тижня. Однак якщо біль сильний, а виділення рясні й кров'янисті, необхідно терміново звернутися до гінеколога.

Протягом місяця після операції варто уникати інтенсивних фізичних навантажень і підйому важких предметів. Місячні після лапароскопії кісти яєчника або міоми матки можуть наступити передчасно або із затримкою. У разі виникнення менструальних дисфункцій слід звернутися за консультацією до гінеколога.

Лапароскопія варикоцеле

Варикоцеле — варикозне розширення вен яєчка. При виникненні варикоцеле лапароскопія у чоловіків є пріоритетним методом лікування. Процедуру проводять, коли розширені вени легко промацати або побачити при огляді та якщо мошонка збільшена і відвисає з боку пошкодженого яєчка. Такі симптоми відповідають другій або третій стадії хвороби.

Лапароскопічна операція дозволяє відновити нормальний кровотік в ушкодженому яєчку. Хірург знаходить пошкоджену вену, перев’язує її й завдяки цьому кров спрямовується до здорових судин.

Операція триває від 30 хвилин до години. Потім пацієнт проводить в палаті дві години й після цього може повернутися до звичного способу життя.

Реабілітація після лапароскопії варикоцеле займає 2–3 дні. Щоб уникнути набряку, лікар може порадити прикладати до паху холодний компрес. Також пацієнту варто прийти на огляд через тиждень після операції й через два місяці, щоб хірург оцінив процес загоєння рани. Зазвичай проколи загоюються так, що шрами непомітні.

Лапароскопія кісти яєчника

Кіста — це мішечок, заповнений рідиною, який розташований в або на яєчнику. Деякі кісти нешкідливі, і їх не потрібно лікувати, але є ряд показів до хірургічного втручання:

  • розмір кісти понад 10 см;
  • болі внизу живота;
  • збої в менструальному циклі;
  • болі під час сечовипускання;
  • болі під час статевого акту.

Лапароскопія дозволяє видалити кісту через проколи 5-10 мм в діаметрі й без відкритої операції. Зазвичай операція триває годину і ще один-два дні пацієнтка знаходиться під наглядом лікаря.

Після лапароскопії можуть з'явитися слизуваті або кров'янисті виділення з піхви. Інколи вони зберігаються протягом одного-двох тижнів — це не має викликати побоювань. Якщо ж виділення інтенсивні або йдуть довше, потрібно терміново звернутися до лікаря.

Секс після лапароскопії протипоказаний протягом 1–2 тижнів, але точні терміни слід уточнити у лікаря.

За недотримання рекомендацій хірурга можуть з'явитися ускладнення після лапароскопії. Серед ускладнень — сильні болі та здуття живота, виділення (гнійні, кров'янисті) зі швів, інтенсивні виділення з піхви, підвищення температури тіла.

Лапароскопія жовчного міхура

Лапароскопічне видалення жовчного міхура проводиться, якщо в ньому є камені або порушена робота органу. Лапароскопія жовчного міхура займає до двох годин. Ще протягом двох годин після операції пацієнт відновлюється в палаті, після чого виписується. Якщо піднялася температура після лапароскопії, з'явилися гострі болі в животі чи здуття, за пацієнтом спостерігають в стаціонарі до нормалізації стану.

Цілковите відновлення зазвичай займає до шести тижнів. Протягом цього періоду не варто їсти жирну важку їжу, продукти, які сприяють підвищеному газоутворенню, смажене і гостре. Корисно випивати по 8–12 склянок води на день. Також варто врахувати, що стул може бути рідким протягом кількох тижнів після операції.

Лапароскопія за гриж

Грижа — це випинання внутрішнього органа чи тканини через слабку ділянку м’яза. Для лікування пахової, пупкової, післяопераційної вентральної та грижі білої лінії живота характерне застосування лапароскопії. Хірург робить невеликі (5–10 мм в діаметрі) проколи, вводить через них лапароскоп й інші інструменти. 

Лікар вправляє органи, а на місці грижі зсередини черевної порожнини встановлює сітчастий імплант. Він створює каркас для формування сполучної тканини й приховує грижовий дефект.

Сітки бувають трьох видів: ті, що розсмоктуються, ті, що не розсмоктуються, і комбіновані. Та, що розсмоктується, поступово «розчиняється» в організмі. Та, яка не розсмоктується, залишається з людиною назавжди. Таку сітку не потрібно знімати, вона не відчувається під час руху, фізичних навантажень і загалом не викликає дискомфорту.

Переваги лапароскопії за гриж включають:

  • відновлення після операції протягом одного-двох днів;
  • непомітні шрами;
  • запобігання повторній появі грижі.

Після лапароскопії грижі слід виключити спорт і важкі навантаження на кілька тижнів. Слід пильнувати, щоб м'язи живота не перенапружуватися: наприклад, вставати із позиції лежачи краще повільно та акуратно. У період відновлення особливо важливо уникати закрепів. Для цього слід пити багато води і їсти їжу, багату на клітковину.

Лапароскопія апендициту

Апендицит — це захворювання черевної порожнини, яке характеризується запаленням червоподібного відростка кишківника (апендикса). Перша ознака запалення апендикса — гострий раптовий біль у нижній частині живота, який посилюється під час руху, глибокого вдиху, кашлю. Симптоми апендициту:

  • переймоподібний біль у животі (в області пупка або сонячного сплетіння);
  • нудота і блювання;
  • підвищена температура тіла;
  • порушення випорожнення.

Апендицит може бути гострим (розвивається стрімко і проявляється яскраво вираженими симптомами) та хронічним (характеризується тривалим перебігом захворювання зі слабкою симптоматикою). Лікування апендициту проводиться хірургічним шляхом і вимагає негайного втручання лікаря. Запалений апендикс видаляють, щоб запобігти небезпечним ускладненням, наприклад, перитоніту (запалення очеревини).

За перших ознак гострого апендициту можна викликати платну швидку допомогу. Швидка допомога в екстрених випадках проводить огляд (пальпацію живота) і забір аналізів, доставляє до медичного центру.

У відділенні хірургії в медичному центрі «ОН Клінік Харків» проводять лапароскопічне видалення апендикса (апендектомію). Апендектомія — це малоінвазивна операція, під час якої хірург робить невеликі проколи в області пупка і за допомогою введених тонких інструментів з відеокамерою видаляє запалений апендикс. Лапароскопічна операція з видалення апендикса триває одну годину, після чого пацієнт один-два дні перебуває в стаціонарі під наглядом лікарів.

Лапароскопія апендициту є менш травматичною процедурою у порівнянні з класичною хірургічною операцією, а також має низку переваг:

  • відсутність шрамів і рубців;
  • короткий період відновлення (близько одного тижня);
  • мінімальні крововтрати та ризики ускладнень.

Як правило, відновлення після лапароскопії апендициту становить 1–2 тижні, після чого людина може повністю повернутись до звичного способу життя. Біль під час рухів зникає, робота кишківника нормалізується. У період реабілітації важливо дотримуватися дієти, призначеної лікарем. З появою болю в животі чи погіршення самопочуття необхідна консультація хірурга.

Етапи проведення лапароскопії

Лапароскопічна операція зазвичай займає від 30 хвилин до двох годин. Лапароскопія проходить в чотири етапи:

  1. Введення анестезії. Вона може бути загальною або місцевою. На попередній консультації лікар-анестезіолог з’ясовує, чи не має пацієнт алергії або інших протипоказів до анестезії. 
  2. Підготовка черевної порожнини до операції. Хірург робить три-чотири отвори діаметром до двох сантиметрів. Через проколи вводить лапароскоп, троакар (спеціальну трубку для подання газу і розширення черевної зони для огляду органів) та інструменти.
  3. Операція. Введеними інструментами хірург забирає пошкоджені тканини на біопсію, видаляє новоутворення чи пошкоджені органи. Контролюється весь процес на спеціальному моніторі.
  4. Накладання швів. Після завершення лапароскопії хірург видаляє інструменти, виводить газ із черевної порожнини й накладає шви. Шви із часом розсмоктується самостійно або їх знімають через тиждень.

Після лапароскопічної операції пацієнт відходить від наркозу протягом двох годин. Термін цілковитого відновлення залежить від типу втручання і зазвичай займає від 5 днів до трьох місяців.

За проведення хірургічної процедури можливі ускладнення. Ускладнення після лапароскопії включають:

  • кровотечу в області проведення операції;
  • інфекцію в черевній порожнині;
  • повітряну емболію (випадкове потрапляння повітря в кровоносні судини);
  • травму кишківника (при введенні троакара);
  • травму сечоводу і/або сечового міхура;
  • спайки після лапароскопії (виникають після хірургічного втручання або на тлі вроджених аномалій розвитку, призводять до «склеювання» органів черевної порожнини).

Перед лапароскопією обов'язкова консультація хірурга. Він проведе первинний огляд, призначить аналізи для первинної діагностики, встановить, чи є протипоказання до проведення лапароскопічної операції.

Відновлення після лапароскопії

Наслідки лапароскопії можуть включати незначні болі в області проколів і всередині живота, кров'янисті виділення з піхви (за гінекологічної лапароскопії), сонливість. Стан пацієнта нормалізується протягом доби після операції.

Для повного відновлення після діагностичної лапароскопії організму зазвичай достатньо 5 днів. Після невеликих операцій на кшталт видалення апендиксу пацієнт відновлюється три тижні. Щоб повернутися до повноцінного життя після серйозного втручання, наприклад, після видалення органу, знадобиться до трьох місяців.

Після лапароскопії шви необхідно обробляти антисептиком протягом перших п’яти днів. Більш детально про догляд за швами розкаже хірург, який проводив операцію.

Хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Що таке лапароскопія? - Ільїн Євген Олександрович
Ільїн Євген Олександрович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Чому після лапароскопії не можна їсти?

Переважно після лапароскопії їсти можна. Лікар призначає спеціальну лікувальну дієту залежно від виду проведеної операції. Наприклад, дієта після видалення жовчного міхура і лапароскопії яєчників буде відрізнятися. Річ у тому, що після видалення жовчного міхура у дванадцятипалу кишку надходить жовч іншого складу й консистенції. Щоб не порушувати травлення, з раціону виключаються жирні продукти, що стимулюють викид жовчі. Разом з тим після видалення кісти яєчника в раціон можна додавати трохи жирної їжі. Запитайте у свого лікаря, що можна їсти після операції саме вам.

2. Коли можна митися після лапароскопії?

Після лапароскопії за холециститу та інших хірургічних втручань рану потрібно тримати сухою і перев'язаною, щоб захистити від інфекцій. Приймати повноцінний душ можна через 5 днів після операції. До цього можна робити стандартні гігієнічні процедури, наприклад, умиватися або користуватися вологими рушниками та серветками.

3. Коли можна починати займатися спортом та сексом після лапароскопії?

Спортом після лапароскопії можна займатися приблизно через два тижні. Але конкретний термін залежить від індивідуальних особливостей організму, наявності побічних ефектів і швидкості відновлення. Сексом можна займатися через 2–3 тижні після лапароскопії.

4. Які шрами залишаться після лапароскопії?

Після лапароскопічної операції залишаються ледь помітні рубці в місці проколу черевної стінки.

5. Які фрукти можна їсти після лапароскопії?

У перші дні після операції з раціону виключаються свіжі фрукти, оскільки вони підвищують газоутворення і можуть посилити біль у місці проведення операції. Через кілька днів можна їсти фрукти в обробленому вигляді, наприклад, яблучну запіканку. Повний перелік дозволених і заборонених фруктів залежить від виду проведеної операції.

6. Чи можлива вагітність після лапароскопії?

За лапароскопії кісти яєчника або міоми матки на тлі загального нормального стану здоров'я здатність завагітніти зберігається. Якщо лапароскопічна операція проводилася для видалення матки або перев'язування маткових труб, вагітність виключається. Усі питання обговорюються з лікарем до проведення операції.

7. Якою має бути дієта після лапароскопії?

Дієта після хірургічного втручання повинна виключати важку їжу (жирне, гостре, смажене, приготоване на великій кількості олії). Необхідно відмовитися від копченостей, консервів, жирного м'яса і сала, здоби, кондитерських виробів.

8. Чого не можна робити після лапароскопії?

Спорт після хірургічного втручання слід виключити на 4–6 тижнів, особливо навантаження на м'язи живота. Висока фізична активність може спровокувати розходження внутрішніх швів. У перші кілька днів потрібно відмовитися від гарячих ванн і походів у басейн або лазню, щоб уникнути кровотечі всередині живота. Секс після лапароскопії протипоказаний протягом 1–2 тижнів. Порушення рекомендацій може спричинити внутрішню кровотечу, розходження швів, інфекції та інші ускладнення.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 5 оцінок
Що таке лапароскопія?
Лікар хірург-онколог. Вища категорія.
Що таке лапароскопія?
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 2 роки тому
Добрий день, мені призначили лапароскопічну операцію. Скажіть, чи є протипоказання для проведення лапароскопії?
Відповісти
Здрастуйте, лапароскопія протипоказана в разі гіпертонії, зниженого згортання крові та дихальної недостатності. Також операцію лапароскопічним методом не проводять у разі сильного здуття живота, свищах або абсцесах у черевній порожнині. У разі виявлення протипоказань до лапароскопії хірург підбере інший варіант лікування.
Ольга 2 роки тому
Здрастуйте, підкажіть, які аналізи необхідно зробити для лапароскопії маткових труб? Скільки за часом роблять лапароскопію?
Відповісти
Добрий день, перед лапароскопією маткових труб, яєчників, міоми і кісти матки хірург може направити на здачу аналізу крові та загального аналізу крові. Також необхідно пройти електрокардіограму. Час проведення лапароскопічної операції залежить від мети проведення (видалення або діагностика), стану пацієнта. У середньому лапароскопія триває від півгодини до двох годин.
Аліна 2 роки тому
Добрий вечір, скажіть, у яких випадках роблять лапароскопію? Я читала, що лапароскопія - це операція, а чи можна її робити для діагностики?
Відповісти
Здрастуйте, так. Лапароскопія проводиться для обстеження і лікування гінекологічних (кіст і міом матки, ендометріозу), урологічних захворювань, варикоцеле. Діагностична лапароскопія проводиться для огляду органів і тканин черевної порожнини, забору матеріалу для біопсії, а також для визначення стадії раку шлунку, стравоходу і жовчного міхура.
Оксана 2 роки тому
Здрастуйте, ніколи не чула раніше про лапароскопію. Можете розповісти, як робиться лапароскопія жовчного міхура?
Відповісти
Добрий день, так, звісно! Під час лапароскопічного втручання хірург робить три-чотири невеликі розрізи і вводить у черевну порожнину лапароскоп та інші інструменти. У черевну порожнину закачують газ для розширення простору. Потім лікар видаляє жовчний міхур.
Анна 2 роки тому
Добрий день, мені порекомендували лапароскопічну операцію для видалення міоми матки. Розкажіть, які переваги лапароскопії перед звичайною відкритою операцією?
Відповісти
Здрастуйте! Гінекологічна лапароскопія має низку переваг перед відкритою операцією. При використанні лапароскопічного методу низька ймовірність виникнення інфекцій (через відсутність великих швів), швидке загоєння і відсутність сильних післяопераційних болів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!