Logo
0 800 30 11 77

Хламідіоз у жінок і чоловіків: симптоми та способи лікування

Хламідіоз у жінок і чоловіків: симптоми та способи лікування
Читати 7 хвилин | Створено: 9 січня 2020 | Оновлено: 30 червня 2023 | 216314 216314
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно реєструється близько 374 мільйонів нових випадків зараження одним із чотирьох виліковних ІПСШ: хламідіозом, гонореєю, сифілісом і трихомоніазом.

На діагностиці та лікуванні хламідіозу в чоловіків спеціалізується уролог, у жінок — гінеколог.

Що таке хламідіоз?

Хламідіоз — це інфекційне захворювання, яке викликається бактерією Chlamydia trachomatis. Хламідії у чоловіків і жінок можуть вражати статеві органи, очі, дихальні шляхи та кишечник.

Симптоми хламідіозу

Хламідіоз може мати безсимптомний перебіг або неяскраво виражені ознаки.

Симптоми хламідіозу

Симптоми хламідіозу

Можливі симптоми хламідіозу:

  • біль і дискомфорт під час сечовипускання;
  • слизові або гнійні виділення з ануса (зазвичай вранці після пробудження або після дефекації);
  • свербіж і печіння в задньому проході;
  • хворобливі відчуття під час статевого акту;
  • жовті або прозорі виділення з очей.

У жінок за хламідіозу можуть бути зелені або жовті виділення з піхви, у чоловіків — білі або гнійні з уретри. У разі потрапляння хламідій в очі можуть з'являтися почервоніння очей, відчуття піску в очах, чутливість до світла і підвищена сльозотеча.

Хламідіоз — як передається?

Хламідіоз передається під час незахищеного анального, орального або вагінального статевого контакту, дотику до геніталій або спільного використання секс-іграшок. Хламідіоз не може поширюватися з туалетів, басейнів або під час звичайного контакту з людьми.

Хламідіоз у чоловіків

Характерним симптомом хламідійної інфекції є набряк і почервоніння головки статевого члена. Інші ознаки хламідіозу в чоловіка:

  • біль у мошонці;
  • набухання і дискомфорт у ділянці лобка;
  • печіння і поколювання в яєчках.

У разі появи хламідій на члені можуть виникати печіння і свербіж в уретрі. У разі виявлення ознак хламідіозу необхідно проконсультуватися з лікарем. Уролог збере анамнез, проаналізує симптоми, направить на здачу аналізів на ЗПСШ і підбере курс лікування хламідіозу.

Відсутність лікування хламідіозу в чоловіків може спричинити поширення інфекції на здорові тканини і призвести до запалення передміхурової залози (простатиту), придатків (епідидиміту), уретри, сечового міхура або сечових шляхів. Хронічні хламідії можуть стати причиною порушення сперматогенезу (процесу розвитку чоловічих статевих клітин — сперматозоїдів) і безпліддя.

Хламідіоз у жінок

Характерною ознакою хламідіозу є тупі болі в нижній частині живота (схожі на менструальні спазми). Ознаки хламідіозу в жінок:

  • міжменструальні кровотечі;
  • домішки гною в сечі;
  • кров'янисті виділення під час і після сексу;
  • часте сечовипускання;
  • болісні місячні.

Хламідіоз у жінок може викликати печіння і свербіж вульви та піхви. У разі неправильного або несвоєчасного лікування можуть розвинутися наслідки хламідіозу: запалення матки та яєчників (аднексит) і шийки матки (цервіцит), безпліддя, підвищення ризику інфікування ВІЛ.

Хламідіоз під час вагітності

Під час планування вагітності жінці необхідно здати аналіз на ЗПСШ для виключення статевих інфекцій. Можливі ускладнення хламідіозу під час вагітності:

  • викидень у першому триместрі;
  • передчасні пологи;
  • низька вага дитини при народженні;
  • ранній розрив плодових оболонок.

Під час вагітності та пологів мати може передати інфекцію дитині через родові шляхи. У новонародженої дитини хламідії можуть спричинити інфекції очей (кон'юнктивіт) і легенів (пневмонію).

Лікування урогенітального хламідіозу для вагітних підбирає гінеколог залежно від терміну вагітності, загального самопочуття матері та дитини, ступеня тяжкості захворювання, історії хвороби. Курс терапії хламідіозу під час вагітності ґрунтується на використанні антибактеріальних препаратів щадної дії, безпечних для матері та дитини, імунотерапії, корекції раціону харчування.

Які аналізи здають у разі хламідіозу?

Перед початком лікування хламідіозу лікар збирає анамнез, аналізує скарги пацієнта, проводить огляд статевих органів і направляє на діагностику. Аналізи на хламідії:

  • дослідження мазків із піхви, шийки матки, уретри, прямої кишки, горла або кон'юнктиви на наявність хламідій. Для аналізу мазків можуть застосовуватися бактеріологічний посів, імунофлюоресцентна мікроскопія або ПЛР-діагностика;
  • тест на антитіла до хламідіозу. Дозволяє виявити хламідії в крові, показує перенесену або наявну інфекцію. Для аналізу здійснюється забір крові з вени.

Лікар може направити на тестування на антигени хламідій у мазку зі слизової геніталій або в сечі. Також може проводитися дослідження сечі на наявність ДНК бактерії хламідії.

При ПЛР-діагностиці може бути негативний (хламідії не виявлено) і позитивний (бактерії виявлено в досліджуваному зразку). 

Розшифровка аналізу крові на хламідії

норма (негативний результат)

менше 0,9

сумнівний результат

від 0,9 до 1,1

позитивний результат

більше 1,1

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця розшифровки аналізу крові на хламідії

Таблиця розшифровки аналізу крові на хламідії

«Сумнівний» результат може бути отриманий до закінчення інкубаційного періоду (антитіла до хламідіозу ще не встигли виробитися), а також у разі неправильного забору або зберігання крові. Для отримання точного результату аналіз потрібно перездати через тиждень або, замість крові, здати мазок з уретри (для чоловіків) або піхви (для жінок).

За необхідності отримання швидкого результату можна провести експрес-тест на хламідіоз у домашніх умовах за допомогою тесту-смужки. Для тестування необхідно помістити смужку в зразок сечі на дві-три хвилини (згідно з інструкцією), у разі отримання позитивного результату з'явиться кольорова смужка. Однак тест-смужка може дати хибний результат через неможливість ідентифікації бактерій у невеликій кількості.

У разі позитивного аналізу на хламідіоз додатково здається тест на чутливість до антибіотиків (для призначення ефективного курсу терапії). Антибіотикограма показує, до яких препаратів хламідії чутливі (можна призначати), слабко чутливі (мають меншу ефективність, призначаються за відсутності чутливих препаратів) і резистентні (призначати не рекомендується через стійкість бактерій до препарату).

Як вилікувати хламідіоз?

Схема лікування хламідіозу залежить від форми перебігу (гостра або хронічна), локалізації бактерій (статеві шляхи, анус, горло, очі) і вираженості запального процесу. Швидко вилікувати хламідіоз допоможе курс антибактеріальних препаратів, тривалість прийому яких зазвичай не перевищує один-два тижні.

Під час лікування хламідіозу необхідно утримуватися від статевих контактів для запобігання повторного інфікування та зараження партнера. Після завершення прийому антибіотиків необхідно здати аналіз на хламідії для оцінки ефективності лікування (зазвичай через 14 днів після лікування).

Гінекологія в ОН Клінік Чернігів

Хламідіоз у жінок і чоловіків: симптоми та способи лікування - Мохонько Олена Миколаївна
Мохонько Олена Миколаївна
ОН Клінік Чернігів
вул. Героїв Чорнобиля, 3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи буває хламідіоз у горлі?

У разі незахищеного орального статевого контакту з інфікованою людиною хламідіоз може розвинутися в горлі. Симптоми хламідій у роті:

  • біль у горлі (може посилюватися під час ковтання, повороту голови та шиї);
  • дискомфорт, подразнення і свербіж у ротовій порожнині;
  • відчуття сухості в горлі;
  • набряк тканин у роті.

У деяких людей із хламідіозом у горлі можуть з'являтися слизові виділення з носоглотки, стомлюваність, головний біль, лихоманка. Для діагностики гострого або хронічного хламідіозу в горлі може застосовуватися мазок зі слизової оболонки ротової порожнини або ПЛР-тест.

2. Який інкубаційний період хламідіозу?

Інкубаційний період (час між зараженням і появою перших симптомів) хламідіозу становить від одного до трьох тижнів. Понад 50% чоловіків і 75% жінок не мають жодних симптомів на початковій стадії розвитку хвороби.

3. Який вигляд має хламідіоз?

Хламідійна інфекція проявляється в різних формах і вражає різні частини тіла, тому хламідіоз може виглядати по-різному.

Частина тіла

Зовнішні прояви хламідіозу

Сечові шляхи

виділення з піхви або уретри, болісне сечовипускання, болі в нижній частині живота, неприємний запах сечі

Очі

кон'юнктивіт (запалення зовнішньої оболонки ока), почервоніння очей, свербіж, сльозотеча, виділення гнійного слизу

Горло

свербіж, біль, почервоніння і набряк горла, білі відкладення на мигдаликах

Шкіра

хламідіоз на шкірі проявляється пухирцями, висипаннями, червоними плямами, свербінням, лущенням і утворенням кірочок

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 6 оцінок
Хламідіоз у жінок і чоловіків: симптоми та способи лікування
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія.
Хламідіоз у жінок і чоловіків: симптоми та способи лікування
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Катерина 1 рік тому
Доброго дня, у мене виявили хламідіоз, але я завжди забуваю пити таблетки, часто пропускаю. Можливо, є варіант, який допоможе вилікувати хламідіоз однією таблеткою?
Відповісти
Добрий день, хламідіоз не може бути вилікуваний однією таблеткою. Для лікування хламідійної інфекції потрібен курс антибіотиків, як правило, тривалість курсу становить від 7 до 14 днів.
Ольга 1 рік тому
Добрий вечір, я підозрюю, що в мене може бути хламідіоз (близько місяця тому був секс без презерватива). Зараз у мене біль під час сексу, спазми в животі та дивні виділення з піхви з неприємним запахом. Який аналіз на хламідії найточніший?
Відповісти
Добрий вечір, найточнішим методом для виявлення хламідійної інфекції є ПЛР-тест, для проведення якого зазвичай береться мазок. Однак описані вами симптоми можуть вказувати не тільки на хламідіоз, а й на інші венеричні захворювання. Для діагностики краще звернутися до гінеколога, яка після збору анамнезу підбере вид дослідження: аналіз на хламідіоз або фемофлор (комплексний тест на 4, 8 або 16 інфекцій).
Поліна 1 рік тому
Здрастуйте, у мене був секс із новим партнером, і тиждень тому він написав, що в нього хламідіоз. Оскільки статевий контакт був незахищений, то я теж пішла здавати аналіз. І вийшла така ситуація: хламідії в крові є, а в мазку немає, як таке можливо?
Відповісти
Добрий день, найімовірніше, це пов'язано з неправильним забором або зберіганням біологічного матеріалу, оскільки мазок є більш точним обстеженням. Також якась ситуація могла виникнути в разі наявності антитіл, а не активної інфекції в крові (якщо ви перенесли хламідіоз раніше).
Анна 1 рік тому
Доброго дня, я зробила домашній тест на хламідіоз, і він виявився позитивним. Я не хочу йти до лікаря, почитала в інтернеті про способи лікування. Що ви думаєте про азитроміцин при хламідіозі?
Відповісти
Добрий день, азитроміцин дійсно може використовуватися для лікування хламідіозу, проте дозування і регулярність прийому визначається лікарем залежно від симптомів і вираженості запального процесу. У разі неправильного підбору дозування можуть виникнути побічні ефекти: нудота, блювання, діарея, головний біль, розлад сну, зміна смакових відчуттів.
Марина 1 рік тому
Доброго дня, підкажіть, будь ласка, а як передається хламідіоз побутовим шляхом? У чоловіка виявили хламідіоз, і я боюся, що також можу заразитися через спільні рушники або сидіння унітазу.
Відповісти
Добрий день, хламідіоз є інфекційним захворюванням, яке передається тільки через контакт з інфікованими секретами або тканинами. Хламідії можуть бути передані під час незахищеного статевого контакту, а також матір'ю дитині під час пологів. Однак рушники рекомендується використовувати окремі, оскільки є ризик контакту з виділеннями з уретри.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!