Logo
0 800 30 11 77

Як проводиться хірургічне лікування циститу (цістоуретроскопія)?

Як проводиться хірургічне лікування циститу (цістоуретроскопія)?
Читати 6 хвилин | Створено: 20 вересня 2021 | Оновлено: 20 вересня 2021 | 37472 37472
Захворювання, за якого запалюється сечовий міхур, називають циститом. Біль внизу живота, хворобливе і часте сечовипускання можуть вказувати на цистит, уретрит, простатит, венеричні захворювання (хламідіоз, гонорею, вагінальний кандидоз).

Відрізнити цистит від простатиту або статевих інфекцій і призначити лікування зможе тільки уролог.

Ознаки та види циститу

Залежно від симптомів і причини появи, виділяють різні типи циститу. Види циститу:

  • небактерійний (лікарський, посткоїтальний, геморагічний, хімічний) цистит. З'являється за безконтрольного прийому лікарських препаратів, променевої терапії, тривалого використання катетера;
  • бактеріальний цистит. Розвивається в разі збільшення кількості бактерій в сечовому міхурі.

За формою перебігу розрізняють гострий і хронічний (інтерстиціальний) цистит. За гострого циститу симптоми з'являються раптово, яскраво виражено. За неправильного лікування гострого циститу можливий перехід циститу в хронічну форму.

Ознаки циститу у чоловіків і жінок можуть відрізнятися залежно від типу і причини запалення сечового міхура. Загальні симптоми циститу:

  • біль, дискомфорт в області таза під час сексу;
  • печіння під час сечовипускання;
  • сеча мутного, темного кольору з різким запахом;
  • відчуття тиску в нижній частині живота;
  • потреба в частому сечовипусканні або нетримання сечі.

Біль за циститу може з'являтися в животі, боці, в області спини, посилюватися під час або після статевого акту, за сечовипускання. За циститу спостерігається зниження температури тіла.

Домішки крові в сечі з'являються за геморагічного циститу. Цистит з кров'ю розвивається в разі пошкодження внутрішньої оболонки або кровоносних судин сечового міхура.

Потреба в сечовипусканні до 60 разів на день, дискомфорт, біль під час наповнення сечового міхура і зменшення больового синдрому після сечовипускання з'являються внаслідок хронічного циститу. Цистит у чоловіків проявляється болем між анусом і мошонкою, в статевому члені або яєчках, у жінок — між анусом і піхвою, в області вульви та таза.

Цистит у дітей проявляється болем в області живота, потребою в терміновому сечовипусканні, високою температурою (від 38°C). За циститу в дитини може погіршитися апетит, з'явитися блювання, підвищена дратівливість, слабкість.

За циститу, викликаного венеричними захворюваннями, можуть з'являтися виділення з статевого члена у чоловіків і з піхви у жінок. Залежно від виду статевої інфекції, виділення можуть бути зеленого або жовтого кольору, мати домішки гною, неприємний запах.

Причини виникнення циститу

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

За попадання в сечовий міхур хламідій, кишкової палички, гонокока, стафілокока або грибка кандида розвивається цистит. Інші причини виникнення циститу:

  • тривалий прийом хіміотерапевтичних препаратів (можуть викликати подразнення сечового міхура за виведення розщеплених компонентів ліків з організму через сечовидільну систему);
  • тривале використання катетера;
  • алергічна реакція на засоби особистої або інтимної гігієни (мило, спреї, піна для ванни);
  • венеричні захворювання (гонорея).

Цистит у жінок з'являється частіше, ніж у чоловіків, через коротку уретру. Ризик появи циститу у жінок підвищується під час менопаузи, оскільки зменшується вироблення слизу в піхві та стоншується слизова сечівника через зниження рівня естрогену.

Причиною появи циститу може бути неповне випорожнення сечового міхура, через який бактерії отримують сприятливе середовище для розмноження. З неможливістю спорожнення сечового міхура стикаються вагітні жінки та чоловіки з аденомою простати.

В яких випадках призначається хірургічне лікування циститу?

Перед початком лікування циститу уролог збирає анамнез (дізнається про час появи частого сечовипускання, наявність температури, крові в сечі) і направляє на комплексне обстеження. Діагностика циститу включає:

Аналіз сечі за циститу допоможе визначити наявність бактерій, домішок гною або крові. Уролог також направляє на цистоскопію, під час якої стінки сечового міхура оглядаються за допомогою зонда. Під час цистоскопії зонд вводиться через сечовипускальний канал.

За результатами досліджень уролог призначає антибіотики для знищення бактерій, які викликали запалення сечового міхура. Уролог може прописати лікарські препарати для полегшення болю під час циститу або порекомендувати використання гарячої грілки. Прогрівання нижній частині живота за циститу допоможе зменшити біль і відчуття тиску в сечовому міхурі.

У разі зміни в слизовій сечового міхура за хронічної форми циститу призначається операція. Цистоуретроскопія дасть можливість вилікувати хронічний цистит назавжди.

Лікування циститу за допомогою цистоуретроскопії

Під час проведення цистоуретроскопії сечового міхура уролог промиває уретру і сечовий міхур для усунення бактерій, вводить лікарські препарати, що сприяють швидкому загоєнню слизової оболонки. У разі виявлення виразок на слизовій сечового міхура уролог припікає їх за допомогою електрокоагулятора (апарат, що впливає на виразки електричним струмом високої частоти). Уражена тканина з часом заміщається здоровою.

Цистоуретроскопія проводиться під внутрішньовенною седацією або місцевою анестезією. Підготовка до проведення цистоуретроскопії полягає у відмові від пиття та їжі за дві години до операції.

Ендоскопічна цистоуретроскопія

Ендоскопічна цистоуретроскопія

Профілактика циститу

Запобігти розвитку циститу дозволить повне спорожнення сечового міхура під час сечовипускання. Для профілактики циститу слід:

  • пити велику кількість води (допоможе зменшити розмноження бактерій в сечовому міхурі);
  • брати душ, а не ванну, щоб знизити ризик проникнення бактерій у сечовий міхур та уретру;
  • дотримуватися особистої гігієни;
  • використовувати спреї, дезодоранти, мило для інтимної гігієни без барвників та ароматизаторів для запобігання розвитку алергічної реакції;
  • відмовитися від носіння занадто вузьких штанів, спідньої білизни з синтетичних матеріалів.

Після дефекації витирайте анальний прохід спереду назад для запобігання поширенню бактерій з анальної області в уретру і піхву. Також посткоїтальний цистит може виникнути, якщо не спорожняти сечовий міхур після статевого акту.

Урологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Як проводиться хірургічне лікування циститу (цістоуретроскопія)? - Трубеко Сергій Миколайович
Трубеко Сергій Миколайович
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чи можливе лікування циститу в домашніх умовах?

Лікування циститу в домашніх умовах за допомогою самостійно обраних лікарських препаратів, настоянок, трав не рекомендується. Неправильно підібране лікування може призвести до прогресування циститу, розвитку ускладнень (ниркової недостатності, холециститу, пієлонефриту, ниркового абсцесу).

2. Що не можна робити за циститу?

За геморагічного циститу не можна брати теплі ванни та прогрівати низ живота і спину грілкою через ризик кровотечі. Прогрівання може призначити тільки уролог після визначення виду циститу. Не рекомендується приймати безрецептурні препарати, використовувати народні засоби (настої, відвари) для лікування циститу.

3. Чи можна займатися сексом під час циститу?

За циститу не можна займатися сексом. Статеві контакти можуть призвести до подразнення сечовивідних шляхів, до поглиблення симптомів циститу через потрапляння бактерій в уретру з сечового міхура. Під час сексу можуть посилитися больові відчуття через підвищений тиск на сечовий міхур.

4. Що не можна їсти за циститу?

Для прискорення одужання і зменшення больового синдрому уролог порекомендує дотримання дієти під час циститу. З харчування за циститу слід виключити кофеїн, газовані та алкогольні напої, цитрусові та продукти, що містять вітамін С у великій кількості, мариновані продукти, спеції (подразнюють сечовий міхур).

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як проводиться хірургічне лікування циститу (цістоуретроскопія)?
Лікар-уролог. Вища категорія.
Як проводиться хірургічне лікування циститу (цістоуретроскопія)?
Стаття перевірена: Крутько Дмитро Ігорович
Лікар-уролог, сексопатолог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Євген 2 роки тому
Здрастуйте, у мене виявили цистит. За два дні до виявлення циститу в мене був секс. Переживаю, що міг передати цистит своїй статевій партнерці. Підкажіть, це можливо?
Відповісти
Добрий день, цистит не передається статевим шляхом, тому ризик зараження вашої партнерки мінімальний. Однак статеві контакти для жінок збільшують вірогідність потрапляння бактерій у сечовипускальний канал, тому консультація уролога необхідна.
Ірина 2 роки тому
Доброго дня, мені лікар порекомендував цистоуретроскопію сечового міхура. Я боюся її робити, оскільки не хочу довго відновлюватися після операції. Скажіть, скільки днів мені потрібно буде пробути в медичному центрі?
Відповісти
Здрастуйте, не переживайте. Вам не доведеться залишатися в медичному центрі після проведення операції. Через одну-дві години після цистоуретроскопії ви зможете повернутися до повсякденної діяльності.
Світлана 2 роки тому
У мене вже тиждень часті позиви до сечовипускання. Я думала, що причина в тому, що я п'ю багато води, але сьогодні з'явився біль у попереку і домішки крові в сечі. Це цистит?
Відповісти
Добрий день, часте сечовипускання, біль у ділянці попереку, кров у сечі можуть вказувати на цистит, статеві інфекції. Поставити діагноз допоможе уролог після збору анамнезу і комплексної діагностики.
Вікторія 2 роки тому
Добрий день, чи можна швидко вилікувати цистит без антибіотиків?
Відповісти
Здрастуйте, позбутися бактеріального циститу без антибіотиків неможливо. Лікарські препарати призначаються для знищення бактерій, які стали причиною розвитку циститу. Швидко вилікувати хронічний цистит допоможе цистоуретроскопія сечового міхура.
Ганна 2 роки тому
Здрастуйте, підкажіть, чи можна проходити лікування циститу під час вагітності? У мене біль внизу живота і попереку, часті позиви до сечовипускання. Переживаю, що таблетки від циститу можуть нашкодити дитині.
Відповісти
Добрий день, лікувати цистит під час вагітності необхідно, оскільки відсутність лікування може призвести до проблем із нирками, передчасних пологів. Після огляду і вивчення вашого анамнезу, уролог призначить лікування, безпечне для вас і вашої дитини.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!