Logo
0 800 30 11 77

Що таке блефаропластика?

Що таке блефаропластика?
Читати 5 хвилин | Створено: 30 липня 2021 | Оновлено: 30 липня 2021 | 16738 16738
Блефаропластика — пластична операція, яка спрямована на зміну форми повік і розрізу очей. Під час пластики повіках хірург видаляє надлишок жирової клітковини та шкіри на повіках і навколо них.

Завдяки блефаропластиці можна збільшити очі, прибрати мішки та грижі під очима, скорегувати навислу повіку.

Розрізняють блефаропластику верхньої та нижньої повіки, а також кругову блефаропластику (під час якої проводиться одночасна підтяжка обох повік). Методи проведення блефаропластики:

  • класичний. Пластичний хірург робить надріз на зовнішній стороні нижньої або верхньої повіки, ховаючи шви після операції в складках шкіри;
  • транскон’юнктивальний. Під час транскон’юктивальної блефаропластики робиться розріз на внутрішній поверхні повіки, тому шви повністю відсутні із зовнішнього боку.

Метод і вид блефаропластики визначається пластичним хірургом на попередній консультації. Метод проведення блефаропластики залежить від проблеми, з якою звернулася пацієнтка (грижі, вікові мішки під очима), та обсягу роботи.

Пластична операція на верхніх повіках

Пластиці верхньої повіки передує розмітка ділянки шкіри, яка буде піддаватися хірургічному втручанню. Хірург робить невеликий розріз на верхній повіці та проводить пластику кругового м'яза, переміщує або видаляє жирові грижі. Під час операції лікар може зміцнити складки повіки, допомогти позбутися навислої повіки.

Після завершення блефаропластики лікар накладає шов, який практично не видно завдяки розташуванню (знаходиться в природній складці шкіри). Щоб запобігти появі гематом і зменшити набряк від блефаропластики, на повіки накладаються гелеві подушечки, які охолоджують шкіру.

Пластична операція на нижніх повіках

Поставте своє питання Пластичному хірургу
«ОН Клінік»

Нижня блефаропластика дозволяє позбутися малярських мішків під очима (складок, що виникають внаслідок вікової втрати еластичності шкіри), надлишкової шкіри та гриж нижніх повік. Підготовка до блефаропластики нижньої повіки починається з консультації у пластичного хірурга, проходження обстеження і проведення розмітки нижніх повік спеціальним маркером.

Лікар робить розріз на 3-4 мм нижче війкового краю і прибирає грижі та мішки під очима. Під час операції зі збільшення очей лікар додає або перерозподіляє наявну жирову клітковину, а за підтяжки повік — прибирає зайву жирову масу і висікає шкіру. Після пластики нижньої повіки хірург накладає шов.

Показання до проведення блефаропластики

Придбані або вроджені (заворот і виворіт повіки) дефекти повіки є показанням до блефаропластики. Інші показання до блефаропластики:

  • нависання верхньої повіки;
  • опущена повіка (птоз);
  • глибокі зморшки;
  • складки під очима;
  • жирові грижі під очима.

Блефаропластика може проводитися і з естетичних причин. Пластичний хірург в «ОН Клінік Харків Гагаріна» може змінити форму повіки, збільшити або зменшити розріз очей за допомогою додавання або перерозподілу жирової клітковини.

Як проводиться блефаропластика?

Перед пластичною операцією повіки слід попередньо проконсультуватися з пластичним хірургом і пройти діагностику. Діагностичні дослідження перед блефаропластикою включають:

  • аналізи крові (клінічний, біохімічний);
  • електрокардіограма;
  • коагулограма;
  • аналізи на ВІЛ, віруси гепатиту С і В.

Обов'язковою є консультація окуліста. Лікар повинен провести огляд і підтвердити можливість проведення операції та відсутність протипоказань (синдрому «сухого ока», запальних захворювань очей — блефариту, кон’юнктивіту, ячменю).

Щоб підготуватися до пластики повіки, потрібно за два тижні до її проведення відмовитися від куріння (воно може уповільнити період реабілітації після операції). На консультації необхідно розповісти лікарю про медикаменти, які ви приймаєте в даний момент. Пластичний хірург може порекомендувати на час призупинити прийом антикоагулянтів, протизапальних препаратів та інших засобів, що знижують згортання крові.

Блефаропластика проводиться під загальною або місцевою анестезією. Тривалість пластичної операції на повіках залежить від її виду (усунення жирової грижі під очима, збільшення розрізу очей). Блефаропластика зазвичай триває від однієї до двох годин.

Протипоказання до блефаропластики

Перед блефаропластикою хірург направляє на діагностику, щоб впевнитись у відсутності протипоказань до операції. Протипоказання до блефаропластики:

  • підвищений внутрішньоочний тиск;
  • порушене згортання крові;
  • ураження рогівки та кон'юнктиви, внаслідок якого знижене або відсутнє вироблення слізної рідини (синдром «сухого ока»);
  • цукровий діабет.

Блефарит, кон'юнктивіт, ячмінь та інші запальні захворювання очей належать до тимчасових протипоказань до блефаропластики. Коли запальний процес мине, можна записуватися на блефаропластику, попередньо проконсультувавшись з окулістом.

Пластична хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Що таке блефаропластика? - Лисицин Руслан Григорович
Лисицин Руслан Григорович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Блефаропластика — це боляче?

Блефаропластика — це не боляче. Пластика повік проводиться під загальним знеболенням або місцевою анестезією. Після дії анестезії можуть з'явитися больові відчуття, для мінімізації яких пластичний хірург призначить болезаспокійливі препарати.

2. Скільки тримається результат блефаропластики?

Результат проведеної пластики повік оцінюється через півтора-два місяці. Омолоджувальний ефект зберігається на термін від восьми до десяти років.

3. Скільки триває загоєння після блефаропластики?

Шви знімаються на четвертий-п'ятий день після операції, але повна реабілітація після блефаропластики займає від тижня до 10 днів. У перші дві доби потрібно відмовитися від зорових навантажень (читання книг, перегляду фільмів), закапувати в очі препарат, який порекомендує хірург, для зняття можливого відчуття печіння і почервоніння очей після операції.

4. Чому з'являються мішки під очима?

Мішки під очима починають з'являються внаслідок вікових змін. З часом повіки розтягуються, а м'язи, які підтримували їх раніше, починають слабшати. Під повіками накопичується надлишковий жир, який призводить до появи мішків під очима.

5. Як прибрати кіл та мішків під очима в домашніх умовах?

Позбутися мішків під очима, що виникли внаслідок вікових змін, у домашніх умовах неможливо. Це пояснюється тим, що шкіра під очима втрачає свою еластичність і обвисає. Прибрати малярні мішки можна тільки за допомогою блефаропластики.

Поява кіл під очима пов'язана з набряком нижніх повік. Щоб зменшити набряк, потрібно відмовитися від куріння, мінімізувати вживання солі, не пити багато води перед сном. Сон з піднятою головою (можна підкласти додаткову подушку, підняти узголів'я ліжка) допоможе запобігти скупченню рідини під час сну.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке блефаропластика?
Пластичний хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Що таке блефаропластика?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Аліна 2 роки тому
Скажіть, чи залишаться шрами після блефаропластики, якщо я хочу прибрати глибокі зморшки? Чи це залежить від методу, яким робитимуть операцію?
Відповісти
Незалежно від обраного пластичним хірургом методу, шрами після блефаропластики не залишаються. За класичного методу проведення блефаропластики шви після операції перебувають у складках шкіри, а під час транскон'юктивальної операції розріз робиться на внутрішній поверхні повіки, тому шви повністю відсутні із зовнішнього боку. Метод операції підбирається лікарем на попередній консультації і залежить від проблеми, з якою звернулася пацієнтка, та обсягу роботи.
Руслана 2 роки тому
У мене «синдром сухого ока». Не знаю, що робити, адже через нього мені відмовляються робити блефаропластику. Хочу позбутися вікових мішків під очима, може є інші способи, які зможуть допомогти?
Відповісти
Синдром сухого ока є протипоказанням до блефаропластики. Ви можете проконсультуватися з нашим пластичним хірургом, який за результатами проведення огляду та оцінки висновку окуліста зможе запропонувати інший варіант усунення вікових мішків під очима.
Валентина 2 роки тому
Хочу прибрати опущену повіку, косметика вже не допомагає. Скажіть, можна одразу здати всі аналізи і пройти електрокардіограму чи потрібно спочатку сходити на прийом до пластичного хірурга?
Відповісти
Спочатку потрібно записатися на консультацію до пластичного хірурга. Після проведення огляду лікар направить вас на додаткові дослідження та аналізи. Здавати аналізи і робити електрокардіограму до прийому в хірурга не обов'язково, оскільки перелік необхідних досліджень може змінюватися залежно від причини звернення до лікаря, наявності супутніх захворювань.
Наталья 2 роки тому
Добрий день, як відрізнити набряк від грижі під очима? У мене різко впав зір і візуально постаріло обличчя. Думала, що просто не висипаюся і багато працюю, але тепер почала сумніватися.
Відповісти
Різке погіршення зору та візуальне старіння обличчя зазвичай вказують на грижу під очима. Однак відрізнити набряк від грижі під очима зможе тільки пластичний хірург. Під час огляду лікар встановить причину і порекомендує вам способи, які допоможуть позбутися набряку або грижі.
Марія 2 роки тому
Доброго дня, мені 53 роки. Кілька років тому шкіра над верхньою повікою почала відвисати. Довго планувала прибрати навислу повіку, але боялася. Почитала вашу статтю і переконалася, що нічого страшного немає. Дякую вам!
Відповісти
Добрий день, ми раді, що стаття виявилася для вас корисною і допомогла прийняти рішення про блефаропластику.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!