Logo
0 800 30 11 77

Що таке атеросклероз?

Що таке атеросклероз?
Читати 10 хвилин | Створено: 23 грудня 2019 | Оновлено: 23 грудня 2019 | 36498 36498
Атеросклероз — хронічне захворювання судин, за якого холестерин відкладається на стінках судин та утворює наліт. Як наслідок, відбувається потовщення та втрата еластичності судинних стінок.

За даними американського Національного інституту хвороб серця, легенів та крові, наліт на судинах може містити не лише холестерин, а й кальцій, а також інші речовини, що містяться у крові. Через надмірне накопичення різних субстанцій на стінках судин вони можуть тверднути, що призводить до звуження артерій. Це створює перешкоди для нормального доступу крові, насиченої киснем, до серця та інших частин тіла. Атеросклероз може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям, включаючи серцевий напад, інсульт, а також спричинити смерть.

Атеросклероз — хто частіше хворіє?

Найчастіше на атеросклероз хворіють люди, старші за 40 років. Однак атеросклеротичні зміни артерій можуть з'явитися вже після 20 років. З віком їх кількість збільшується під дією багатьох факторів (стилю життя, шкідливих звичок, розвитку хронічних захворювань), що призводить до виникнення хвороби.

Точних причин виникнення атеросклерозу наукою не встановлено. Проте спровокувати розвиток хвороби можуть:

  • відсутність фізичної активності;
  • куріння та вживання спиртних напоїв;
  • хворе та незбалансоване харчування;
  • хвороби серця та судин;
  • вікові зміни.

Найчастіше атеросклероз протікає безсимптомно, доки відбувається патологічне звуження артерії чи її блокування.

Симптоми атеросклерозу

Поставте своє питання Кардіологу
«ОН Клінік»

Симптоми атеросклерозу можуть бути різними. До загальних симптомів атеросклерозу можна віднести такі ознаки поганого самопочуття:

  • проблеми з пам'яттю та концентрацією уваги;
  • головний біль і біль у грудях, задишка;
  • поява шуму у вухах;
  • зниження працездатності;
  • втома, млявість.

Прояв ознак захворювання залежить від того, яка саме артерія уражена, включаючи життєво важливі — артерії серця, мозку, рук, ніг, тазу та нирок. Як наслідок, у людини можуть розвиватися різні захворювання. Наприклад, ішемічна хвороба серця, коли артерії не можуть доставляти достатню кількість крові, багатої на кисень, до серцевих тканин, особливо коли це вкрай необхідно. Наприклад, у стресових ситуаціях або під час виконання фізичного навантаження. Коли приплив крові до серцевого м'яза зменшується або блокується через утворення нальоту на артеріях, виникає стенокардія, біль чи дискомфорт у грудях. Тривалий прояв цих симптомів стає причиною серцевого нападу.

Наліт може утворюватись і на невеликих артеріях, що призводить до розвитку коронарної мікросудинної хвороби. До її симптомів належать задишка, втома, порушення сну, стенокардія. Також про розвиток атеросклерозу можуть свідчити стрибки тиску. У разі ураження судин ніг під час ходіння можуть з'явитися болі в ногах.

Стадії атеросклерозу

Розрізняють початкову, прогресуючу та важку стадії атеросклерозу. На початковій стадії ознаки хвороби, як правило, тимчасові (можуть з'являтися та зникати). За прогресування захворювання симптоми стають постійними та вираженими. На важкій стадії в організмі запускаються незворотні процеси. Наприклад, за тяжкої стадії атеросклерозу головного мозку втрачається здатність орієнтації в часі, відбувається часткова або повна втрата пам'яті.

Атеросклероз аорти

Атеросклероз аорти — захворювання, за якого на внутрішніх стінках аорти з'являються атеросклеротичні бляшки. Як наслідок, стінки аорти втрачають еластичність, порушується кровопостачання внутрішніх органів. Часто хвороба протікає безсимптомно, тому діагностується лише після проведення ультразвукової діагностики чи інших досліджень. Якщо бляшки локалізуються у грудному відділі аорти, порушується кровообіг головного мозку, черевному — спостерігається зниження апетиту, метеоризм, закрепи та оніміння нижніх кінцівок. За ураження коронарних артерій можуть виникати болі здавлячі агрудинного характеру.

Атеросклероз судин головного мозку (церебральний атеросклероз)

Атеросклероз судин головного мозку є результатом потовщення та ущільнення стінок артерій головного мозку через формування атеросклеротичних бляшок. Симптоми церебрального атеросклерозу зводяться до появи головного болю, болю в області обличчя та порушень зору. Церебральний атеросклероз може спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям. Якщо стінки артерії занадто ущільнені або в місці звуження судини залишається потік крові, може статися блокування припливу крові до мозку, що призводить до розвитку ішемічного інсульту. Коли відбувається нерівномірне потовщення стінок судин можуть розвиватися аневризми (патологічні розширення судин головного мозку). Їхні розриви можуть стати причиною геморагічного інсульту. Обидва інсульти можуть мати летальний кінець.

Також захворювання призводить до розвитку судинної деменції, за якої виникають безсимптомні інсульти, які провокують загибель нервових клітин у головному мозку. Як наслідок, спостерігаються незворотні зміни особистості, особливо у людей похилого віку (вони можуть впадати в стан апатії, істерики).

Атеросклероз судин нижніх кінцівок

Атеросклероз нижніх кінцівок — захворювання периферичних кровоносних судин, яке характеризується звуженням та ущільненням артерій, що забезпечують кров'ю ноги та ступні. Звуження артерій викликає зменшення кровотоку, що провокує появу болю в ногах, оніміння, біль у м'язах стегон, литок або ступнів.

Як зупинити атеросклероз судин?

Для боротьби з атеросклерозом необхідно вести здоровий спосіб життя і дотримуватись усіх приписів лікаря. Потрібно більше рухатися, проводити час на свіжому повітрі, змінити раціон харчування та нормалізувати вагу. Також рекомендуємо відмовитись від шкідливих звичок, своєчасно проходити планові огляди.

Чим небезпечний атеросклероз?

Небезпека атеросклерозу полягає в утворенні на стінках судин великої кількості бляшок, які схильні до затвердіння. Як наслідок, порушується робота кровоносної системи, що призводить до недостатнього постачання кисню до головного мозку та внутрішніх органів. На цьому фоні можуть виникати хвороби серця, інших органів і систем. У разі розриву бляшок утворюється тромб, що перекриває потік крові, збагаченої киснем, до тканин, головного мозку та внутрішніх органів. За відсутності лікування це може призвести до смерті.

Діагностика атеросклерозу

Діагностика атеросклерозу включає збір анамнезу, проведення низки діагностичних процедур (наприклад, аналізу крові, ультразвукового дослідження, доплерографії, рентгена, електрокардіограми). За результатами досліджень лікар підбирає пацієнтові лікування.

Доплерографія судин

Що таке доплерографія? Це безпечний та результативний метод обстеження судин для виявлення патологій і захворювань судин. З його допомогою встановлюють місця звуження судин, місце розташування судинних бляшок і мальформацій (вроджених аномалій або порушень у будові судини) в артеріях. Процедура безболісна та нешкідлива (ультразвук не порушує структуру тканин), не потребує підготовки.

Доплерографія показана за будь-яких порушень, пов'язаних з кровообігом, і проводиться для судин голови та шиї, серця, нижніх і верхніх кінцівок. Для проведення обстеження пацієнт лягає на кушетку. На досліджувану ділянку лікар наносить спеціальний гель і водить по ній ультразвуковим датчиком. Отримане зображення відображається на моніторі комп'ютера. Процедура не викликає дискомфорту, а тривалість дуплексного сканування залежить від кількості місць дослідження. У середньому обстеження триває не більше за півгодини.

Що дає УЗД серця?

УЗД серця є методом ультразвукової діагностики, за допомогою якого можна оцінити будову серця і серцевих судин. Дослідження призначають за скарг пацієнта на:

  • біль чи шуми в серці;
  • порушення серцевого ритму;
  • задишку, кашель, набряки, стрибки артеріального тиску.

Діагностика показана за хвороб серця після перенесеного інфаркту міокарда, а також у разі очевидних змін будови серця та судин на кардіограмі, рентгені. Для встановлення діагнозу лікар може направити пацієнта на інші види обстеження серця та судин (наприклад, на УЗД з доплерографією).

Навіщо роблять сканування судин?

Сканування судин дозволяє діагностувати захворювання кровоносних судин в області шиї та голови, а також кінцівок. Обстеження дає можливість оцінити кровотік, судинні просвіти, звивистість русел, товщину стінок, встановити наявність тромбів або атеросклеротичних бляшок.

Лікування атеросклерозу

Лікування атеросклерозу базується на терапії, спрямованій на зменшення симптоматики, покращення стану кровоносних судин, а також на запобігання ускладненням. Як правило, для лікування атеросклерозу використовують препарати, що знижують рівень холестерину і цукру в крові, а також антитромбоцитарні, протизапальні та знеболювальні засоби.

Профілактика атеросклерозу

Профілактика атеросклерозу полягає в зміні життя людини. Необхідно регулярно відвідувати планові огляди у лікаря. Уповільнити розвиток атеросклерозу або зменшити ризик його розвитку допомагають:

  • правильне та збалансоване харчування;
  • нормалізація ваги;
  • відмова від шкідливих звичок (куріння, вживання алкоголю);
  • помірні фізичні навантаження;
  • прогулянки на свіжому повітрі.

Також потрібно уникати стресових ситуацій, перевтоми, емоційного перенапруження.

Дієта за атеросклерозу

Для лікування та профілактики атеросклерозу обов'язкова дієта, в основі якої лежить виключення з раціону продуктів з високим вмістом насичених і трансжирів, холестерину, солі та цукру. У меню потрібно ввести овочі та фрукти, що містять пектин та клітковину (перешкоджають всмоктуванню холестерину, нормалізують мікрофлору кишечника). До них належать яблука, груші, апельсини, огірки, помідори. Також потрібно відмовитися від солодкий газованих напоїв, віддавати перевагу натуральним сокам. Їсти потрібно часто (близько 5-6 разів на день), але невеликими порціями. Готувати краще у духовці або на парі.

За перших ознак поганого самопочуття звертайтеся до лікаря. Лікування атеросклерозу на ранніх стадіях допомагає зупинити розвиток хвороби та запобігти появі ускладнень.

Кардіологія в ОН Клінік Дніпро

Що таке атеросклероз? - Лучінін Михайло Якович
Лучінін Михайло Якович
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Що таке атеросклероз?
Лікар-кардіолог. Вища категорія, кандидат медичних наук.
Що таке атеросклероз?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!