Logo
0 800 30 11 77

Що таке алопеція та як з нею боротися

Що таке алопеція та як з нею боротися
Читати 5 хвилин | Створено: 21 квітня 2021 | Оновлено: 21 квітня 2021 | 39389 39389
Алопеція - загальна назва стану інтенсивного випадання волосся.

Цей патологічний процес є неприємним сам по собі, проте він також може вказувати й на системні захворювання внутрішніх органів, наприклад, гормональні збої.

Що таке алопеція

Алопеція - загальна назва для випадіння волосся з окремих ділянок тіла, облисіння голови та інших форм втрати волосся. Втрата волосся може бути природною, адже у кожного волоса є свій термін життя:

  1. Стадія зростання, яка характеризується відносною тривалістю і може займати від двох до шести років. У цей період волосся виростає з фолікула і росте.
  2. Перехідна стадія, під час якої зростання сповільнюється.
  3. Фаза спокою, яка триває кілька тижнів. У цей період зростання зупиняється повністю, але волосся ще міцно знаходиться у фолікулі.
  4. Випадання, після якого з того самого фолікула виростає нове волосся.

Щодня людина втрачає від 50 до 100 волосинок у такому природному циклі. Алопеція характеризується його порушенням, коли кількість втрачених волосків збільшується, а нові не виростають.

Види алопецій у жінок і чоловіків

Існує кілька видів алопеції і в чоловіків, і в жінок:

  • андрогенетичний вид. Є спадковим станом поступової втрати волосся. Форма облисіння відрізняється у жінок і чоловіків. Для чоловіків характерна поява залисин на лобі, поступовий відступ лінії росту волосся, іноді - поява залисини на потилиці. Для жінок більш характерна поступова рівномірна втрата волосся, яка починається зі збільшення проділу, а потім стає помітним витончення волосся з боків голови. Розвивається цей вид алопеції повільно, протягом декількох років. Основна причина алопеції даного виду - зміна гормонального фону. Андрогенетична алопеція в більш похилому віці проявляється у великої кількості людей: приблизно 80% чоловіків і 50% білих мають ознаки облисіння даного типу у віці від 70 років. Але андрогенетична форма алопеції може початися набагато раніше, ще в молодому віці;
  • алопеція, яка є наслідком проблем з обміном речовин. З'являється найчастіше через неправильне харчування, але також може з'явитися під час вагітності і як наслідок прийому деяких препаратів, наприклад, за проведення хіміотерапії. Трапляється цей тип алопеції частіше у жінок;
  • рубцевий вид. У даному випадку алопеція є наслідком механічного пошкодження шкіри. Якщо на поверхні шкіри після її пошкодження з'являється рубцева тканина, фолікули там вже не виростуть, а отже, і волосини не буде;
  • себорейная алопеція - втрата волосся через патологію шкіри, яка характеризується порушенням роботи сальних залоз.

Вікову втрату волосся вважають окремим видом алопеції природного характеру, тому вона не вимагає лікування. Також, окремо можна виділити втрату волосся внаслідок проведення хіміотерапії.

Причини алопеції

Через велике розмаїття видів алопеції (адже дане поняття є збірним) виділити одну причину виникнення патології не вдасться. Залежно від виду, причинами алопеції можуть бути:

  • спадкова схильність;
  • порушення гормонального фону;
  • нестача вітамінів і проблеми з метаболізмом;
  • радіаційне опромінення;
  • травми та рани шкіри;
  • вплив деяких токсинів;
  • інфекції бактеріального та грибкового походження.

Боротьба з алопецією передбачає боротьбу з конкретною причиною захворювання в окремо взятому випадку. Деякі форми втрати волосся є невиліковними.

Діагностика алопеції

Для діагностики та лікування алопеції необхідно звернутися до лікаря-трихолога. Він проводить опитування пацієнта, щоб виявити можливі фактори, що впливають на ріст і випадання волосся. Також трихолог проводить первинний огляд. Під час цієї процедури лікар виявляє, на яких ділянках голови волосся стоншується особливо сильно, чи є симптоми інших захворювань, наприклад, висипання, осередки поверхневої грибкової або іншої інфекції. Лікар може призначити загальний і біохімічний аналіз крові, а також аналіз на гормони.

Методи лікування алопеції

Методи лікування алопеції визначаються причиною її виникнення. Загалом можна виділити три найбільш поширені методики лікування облисіння:

  • прийом препаратів, дія яких спрямована на зростання і зміцнення волосся. Залежно від форми алопеції трихолог підбирає медикаменти різного механізму дії. Одні препарати покликані збільшити тривалість фази зростання, щоб уповільнити природне облисіння. Інші повинні нормалізувати гормональний фон і забезпечити живлення волосяних фолікулів;
  • терапія, спрямована на боротьбу із захворюванням, для якого втрата волосся є непрямим наслідком. Наприклад, після успішного лікування себореї волосся на уражених раніше ділянках шкіри відновлюється;
  • низкорівнева лазерно-променева терапія для стимуляції росту волосся;
  • хірургічне втручання. Передбачає такі техніки як пересадку фолікулів і шкіри;
  • фізіотерапевтичні методи. Наприклад, вакуумний масаж, мікрострумова терапія.

Ефективність лікування залежить від стадії розвитку захворювання і того, яка його причина. У випадку з облисінням після хіміо- та променевої терапії волосяний покрив голови відновлюється самостійно.

Дерматологія в ОН Клінік Суми

Що таке алопеція та як з нею боротися - Черняк Наталія Олександрівна
Черняк Наталія Олександрівна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Які вітаміни приймати за вогнищевої алопеції?

Сам по собі прийом вітамінів за алопеції не здатний істотно вплинути на перебіг захворювання, але є відмінним доповненням до лікування. Для здоров'я і краси волосся потрібно підібрати правильний догляд, вітаміни А, В7 (біотин), В12, С, D і Е, а також мінерали - цинк, селен і залізо. Перед вживанням вітамінного комплексу потрібно порадитися з трихологом.

2. Як відрізнити лишай від алопеції?

Лишай супроводжується появою сухого лускатого висипу, що нагадує лупу, і свербінням шкіри. Волос може обламуватися біля самої поверхні шкіри голови або підніматися над нею на кілька міліметрів. За вогнищевої алопеції шкіра не вражена і виглядає здоровою. На місці випали волосся під час тріхоскопії (дослідження волосся під мікроскопом) виявляються чорні або жовті точки.

3. Як прискорити ріст волосся за алопеції?

Щоб прискорити ріст волосся за алопеції, необхідно спочатку звернутися до трихолога, який проведе діагностику, з'ясує причину випадання волосся і призначить лікування. В іншому випадку всі зусилля з відрощування волосся будуть марними.

Щоб прискорити ріст волосся за алопеції, важливо усунути дефіцит заліза і вітаміну D в організмі, а також щодня вживати досить білка, так як він є «будівельним матеріалом» для волосся. Щоденний масаж шкіри голови протягом 4-5 хвилин або плазмоліфтинг також сприяє відновленню густоти волосся.

Рейтинг статті:
2 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке алопеція та як з нею боротися
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.
Що таке алопеція та як з нею боротися
Стаття перевірена: Рожкова Наталія Вікторівна
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Аліна 1 рік тому
Добрий день. Я народила дитину місяць тому, і майже відразу після пологів у мене почало сильно випадати волосся. Чому розвивається післяпологова алопеція? Коли відновиться нормальний ріст волосся?
Відповісти
Здрастуйте, до післяпологової алопеції призводить швидке і значне падіння рівня естрогену після пологів. Ріст волосся зазвичай відновлюється протягом кількох місяців. Відновити швидкість росту волосся і вилікувати післяпологову алопецію допоможе трихолог.
Карина 1 рік тому
Добрий день. Які існують типи алопеції? Хто діагностує випадіння волосся і призначає лікування? Заздалегідь дякую за відповідь.
Відповісти
Здрастуйте, залежно від причини, локалізації та симптомів випадіння волосся, розрізняють вогнищеву, тотальну, універсальну, дифузійну, андрогенну, рубцеву, тракційну і післяпологову алопецію. Діагностує тип алопеції та призначає лікування трихолог після огляду волосся та отримання результатів трихоскопії.
Анастасія 1 рік тому
Здрастуйте, як проявляється рубцева алопеція? Чи можуть при алопеції червоніти ділянки шкіри на голові?
Відповісти
Здрастуйте, рубцева алопеція, крім осередкового випадіння волосся, може супроводжуватися почервонінням, лущенням, підвищеною або зменшеною пігментацією. На шкірі, залежно від форми рубцевої алопеції, можуть з'являтися пухирі, наповнені рідиною або гноєм. Почервоніння шкіри голови може супроводжуватися болем, свербінням і печінням.
Іра 1 рік тому
Доброї ночі. У мене почало випадати волосся на маківці та з правого боку ближче до шиї. Підкажіть, який вигляд має гніздова алопеція і що її спричиняє?
Відповісти
Доброї ночі. За вогнищевої (гніздової) алопеції волосся випадає невеликими ділянками, утворюючи порожні місця круглої або овальної форми. Причинами гніздової алопеції можуть бути генетична схильність, збій в імунній системі (лейкоцити починають атакувати клітини волосяних фолікулів), вітиліго, тиреоїдит.
Кирило 1 рік тому
Добрий вечір. У мене генетична схильність до алопеції. Близько тижня тому я помітив, що волосся почало випадати й одразу звернувся до трихолога. Скажіть, чи можна відновити волосся після андрогенної алопеції?
Відповісти
Здрастуйте, можливість і швидкість відновлення волосся після андрогенної алопеції залежить від стадії випадіння волосся під час звернення до трихолога. Своєчасне лікування алопеції та виконання рекомендацій лікаря дасть змогу зупинити випадіння і відновити волосся.
Христина 1 рік тому
Добрий день. Місяць тому мені діагностували алопецію і призначили лікування. Як зрозуміти, чи можна фарбувати волосся за алопеції?
Відповісти
Добрий день, зазвичай фарбувати волосся за алопеції можна, оскільки фарба наноситься на стрижень волосини, не досягаючи волосяних фолікулів. Однак не рекомендується фарбувати ослаблене після тривалого лікування волосся, оскільки фарба може пошкодити його. Перед фарбуванням волосся потрібно проконсультуватися з трихологом, який підбере безпечну для волосся фарбу і розповість про проведення тестів на чутливість для доглядових засобів.
Таня 1 рік тому
У мене раніше було густе і гарне волосся, але близько місяця тому воно стало ламким, сухим і рідким. А кілька тижнів тому я зрозуміла, що волосся залишається на гребінці пучками, залишаючи порожні місця на голові. Які гормони потрібно здати в разі алопеції? Що може спричинити випадіння волосся?
Відповісти
Причинами алопеції можуть бути гормональні зміни (через вагітність, пологи, менопаузу) і захворювання (наприклад, стригучий лишай, інфекції шкіри голови або трихотиломанія), стрес, лікарські препарати та добавки, а також неправильний догляд за волоссям і тугі зачіски. Перед прийомом у трихолога здавати аналізи на гормони не потрібно. Лікар після огляду направить на здачу лабораторних аналізів і трихоскопію за необхідності.
Віктор 1 рік тому
Добрий день. У мене з'явилися невеликі круглі й овальні лисі плями на голові. Як лікувати вогнищеву алопецію в домашніх умовах? Я багато перепробував, але нічого не допомагає.
Відповісти
Здрастуйте, лікування алопеції в домашніх умовах за допомогою народних засобів або самостійно підібраних лікарських препаратів є неефективним і може призвести до повного облисіння, пошкодження шкіри голови. Для лікування алопеції необхідно звернутися до трихолога, який після огляду голови та додаткових досліджень (наприклад, трихоскопії) підбере курс терапії.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!