Logo
0 800 30 11 77

Що відбувається з тілом жінки під час пологів?

Що відбувається з тілом жінки під час пологів?
Читати 14 хвилин | Створено: 1 липня 2019 | Оновлено: 1 липня 2019 | 333763 333763
Народження дитини - важлива і зворушлива подія у житті кожної жінки. Перші хвилини знайомства з малюком змушують забути про недавно пережиті муки — пологи. Це малоприємний, часом тривалий процес, що потребує фізичних та емоційних сил.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я у світі щодня близько 830 породіль вмирають через ускладнення, що виникають під час виношування плоду та родової діяльності. Вчені вважають, що основною причиною важких пологів є прямоходіння людини. Еволюція Homo sapiens (людини розумної) призвела до того, що поступово скелет наших предків видозмінився: став витягнутішим, що позначилося на формі тазової кістки. Погіршили проблему й зміни у способі життя стародавніх людей, зокрема трудової діяльності жіночої статі: відбувся перехід від збирання до землеробства.

У 2015 році вчені з Гарвардського університету дійшли висновку про те, що якби стегна жінки були трохи ширшими, це дозволило б полегшити родові муки. У той же час науковими даними підтверджено, що найбільш сприятливої форми для пологів жіночий таз набуває віком від 20 до 40 років. Тобто пологи проходять легше під час високої фертильності (здатності жіночого організму продовжити рід). Деякі медики вважають, що це може пояснювати причину важких пологів у жінок після 40.

Як визначити початок пологів

На жаль, немає чіткого порядку подій, які свідчать про початок пологів. Кожна вагітна проходить свій шлях, який заявляє початок родової діяльності. Є жінки, які зазнають перед пологами припливу енергії, інші відчувають млявість і занепад сил, а треті навіть можуть не помітити, як відійшли води.

В ідеальному варіанті родовий процес починається після того, як плід сформувався і має все необхідне для самостійного життя та розвитку поза утробою матері. Про швидку появу малюка свідчить відкриття шийки матки в результаті переймів - ритмічних скорочень маткових м'язів. У середньому, тривалість переймів становить 10-15 секунд кожні 15-20 хвилин на початку пологів і на піку активності кожні 60 секунд 2-3 хвилини. Завдяки переймам дитині легше пересуватися по родових шляхах. Тому жінці важливо вміти правильно дихати як під час переймів, так і після них.

Цікавим є той факт, що перейми не завжди починаються тоді, коли відходять води. Хоча цей сюжет ліг в основу багатьох фільмів: жінка відчуває потік води і за кілька секунд знайомиться з переймами. Однак у реальному житті цей сюжет далекий від істини. Води можуть відійти до появи переймів. До речі, навколоплідний міхур може почати розриватися поступово, тому жінка може не відразу помітити підтікання амніотичної рідини (навколоплідних вод).

Гінекологи стверджують, що передчасне вилиття навколоплідних вод несе різний зміст: те, що відбувається не завжди означає готовність жіночого організму до пологів і не завжди стверджує протилежне. У будь-якому випадку, якщо жінка виявила відхід вод, необхідно негайно звернутися до лікаря незалежно від терміну вагітності. У кожної жінки обсяг кількості вод може бути різним (маловоддя, багатоводдя) і часом їх підтікання може статися навіть на ранніх термінах вагітності.

За результатами досліджень було зроблено висновок, що приблизно ¾ жінок після відходу навколоплідних вод змогли народити протягом доби. З них більшій половині вагітних навіть не знадобилася стимуляція.

Якщо після розриву навколоплідного міхура родова діяльність не розпочалася, а термін наблизився — жінці роблять стимуляцію. Коли навпаки, це говорить про початок передчасних пологів. Навколоплідні води допомагають захистити дитину від зовнішніх інфекцій, містять масу поживних речовин (мінеральні солі, білки, жири, глюкозу). Тому передчасний відхід вод може загрожувати не лише здоров'ю, а й життю дитини.

Про початок родової діяльності можуть говорити виділення рожевого чи червоного кольору. Це так званий процес відходження пробки, що закриває цервікальний канал. Пробка допомагає захистити плід від інфекції і може відходити не повністю, а частинами. Як правило, вона відходить протягом тижня до пологів або під час. Однак її відторгнення теж можна не помітити.

Що стосується маткового відкриття, воно може розпочатися як за 2 тижні до пологів, так і за годину до них. Це питання акушер-гінеколог контролює завдяки проведенню спеціальних вагінальних досліджень у вагітної. Перше розкриття шийки матки може досягати 4 см, після чого матковий зів може розкритися до 8 см. В активній стадії пологів відбувається повне розкриття матки, яке коливається у проміжку від 10 до 12 см.

Види пологів

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Якщо пологи протікають через жіночі родові шляхи – це природні пологи. Коли жінці протипоказано народжувати через проблеми зі здоров'ям, плід отримують за допомогою оперативного втручання (наприклад, кесаревого розтину). Найчастіше гінекологи не дозволяють майбутнім мамам народжувати самостійно, якщо у них діагностовано:

  • аутоімунні захворювання (цироз печінки, склеродермія);
  • хвороби верхніх дихальних шляхів, серцево-судинної та ендокринної систем (астма, цукровий діабет);
  • пухлини (злоякісні, доброякісні);
  • порушення у роботі нирок та видільної системи.

Жоден лікар не дасть гарантію того, коли саме і як швидко жінка народить, чи це легко буде зробити чи ні. У загальних випадках своєчасними пологами називають ті, що відбуваються у періоді з 38 по 42 тиждень акушерського терміну. Передчасними – з 28-37 тиждень. Якщо термін становить більше 42 тижнів, такі пологи називають пізніми.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно передчасно на світ з'являються понад 15 мільйонів дітей. Народження дитини раніше терміну - основна причина наявності у них ускладнень у перші 5 років життя зі слухом, органами зору та дихання. Такі ускладнення можуть призвести навіть до смерті.

Зменшити ризик розвитку ускладнень для недоношених дітей допомагає правильне надання першої медичної допомоги матері та новонародженому не тільки в допологовий, а й у післяпологовий період. Це використання антенатальних ін'єкцій для вагітних (для запобігання початку передчасних пологів), ефективного методу кенгуру (встановлення тісного контакту в перші години життя між матір'ю і дитиною, народженою раніше терміну), препаратів для лікування інфекцій у немовлят.

За статистикою, основними причинами передчасної появи на світ малюка є:

  • багатоплідна вагітність;
  • інфекції;
  • високий тиск; хронічні захворювання;
  • генетичні чинники;
  • екологія.

За даними команди вчених Південно-Австралійського Інституту охорони здоров'я та медичних дослідників та систематичних оглядів з бібліотеки Кокрейна підвищене споживання поліненасичених жирних кислот омега-3 у період вагітності знижує ймовірність настання передчасних пологів на:

  • 11% до 37 тижнів;
  • на 42% до 34 тижнів;
  • на 10% у дітей із малою вагою.

Небезпечними для здоров'я і мами, і дитини можуть бути пізні пологи. Після 42 тижня плід продовжує рости, набирати масу тіла, відбувається поступове окостеніння кістяка. Все це може ускладнити та затягнути процес народження дитини, внаслідок чого у новонародженого може статися пологова травма.

До основних причин переношування плода медики відносять:

  • спадковість;
  • психологічні чинники;
  • проблеми зі здоров'ям жінки, у тому числі біологічна неготовність народити (порушення функції плаценти, нестача вітамінів).

Прискорювати пологи потрібно лише після консультації з гінекологом. Як правило, пацієнтці проводять процедуру стимуляції пологів – підготовка шийки матки до родової діяльності шляхом проведення її штучного розкриття під дією гормональних препаратів. Це щадний і ефективний варіант, який практично не викликає серйозних наслідків. Адже до дев'ятого місяця жіночі тазові кістки досить розсунуті і живіт опущений, щоби малюк з'явився на світ.

Стимуляція допомагає спровокувати родові перейми і за допомогою пологів позбавити надмірного навантаження на жіночі поперек, спину і нижні кінцівки. Якщо стимуляція не дала результату і вагітність переношується, використовують кесарів розтин.

Американський інженер Аллен Дауні проаналізувавши інформацію центрів з контролю та профілактики хвороб у 2002 році дійшов висновку, що перші пологи рідко трапляються вчасно. Не всі жінки можуть точно назвати перший день останніх місячних, що призводить до похибок при встановленні терміну. У той же час, результати іншого американського дослідження встановили, що здорова вагітність розвивається до 43 тижнів.

Підготовка до пологів

Перед пологами жінка повинна спорожнити кишечник за допомогою клізми та не вживати їжу чи напої під час пологів. Коли у жінки пересихає в ротовій порожнині, дозволено лише обполоснути ротову порожнину водою (змочити горло).

Для очищення сечового міхура необхідно ходити до туалету кожні 2-3 години. Якщо виникають проблеми із сечовипусканням, без катетера не обійтися. Як правило, утруднене сечовипускання говорить про наявність патологій. Якщо це відбувається, лікар призначає додаткові дослідження.

Етапи пологів

Перший етап пологів вважається найтривалішим. Перші перейми можуть тривати до 10 годин, під час яких організм встановлює регулярність та ритм переймів. У вагітних з'являються слабкі або сильні болючі відчуття внизу живота як під час місячних, спостерігається дискомфорт у спині, попереку. При сильному болі гінеколог може призначити спазмолітичні препарати. При розкритті шийки матки відбувається просування головки дитини родовим каналом. Протягом цього часу лікарі спостерігають за розкриттям матки, рухом плода та самопочуттям породіллі.

У майбутньої матері вимірюють пульс, артеріальний тиск, температуру, звертають увагу на дихання, колір та запах виділень з піхви. Під час руху малюка на постійній основі проводять оцінку його розташування. Полегшити наслідки маткових скорочень породіллі допомагають вправи для дихання. У виникненні наступної перейми необхідно зробити глибокий вдих і видих, що підвищує надходження кисню до дитини.

В інтервалах між переймами жінка може дихати у звичному ритмі. Дихальна гімнастика значно полегшує біль. У цей час породіллі потрібно якнайбільше ходити або стояти. Дозволено приймати теплий душ, який зменшує силу неприємних симптомів. Як тільки матка розкривається на 8 і більше см, жінці потрібно прийняти родову позу і продовжувати дихальні вправи.

У нашій країні зазвичай для пологів вживається звичайна поза лежачи на спині. Однак в інших країнах жінки практикують пологи навприсядки, стоячи навколішки або напівсидячи у воді. Такі варіанти вимагають певних знань та підготовки для уникнення можливих ускладнень.

Члени Експертного Комітету Американського коледжу акушерів та гінекологів та Академії Педіатрів вважають, що пологи у воді можуть призвести до ускладнень. Адже жодне з досліджень не дає повної картини родової діяльності у водних умовах. При їх аналізі не були виявлені факти, які спростовують зниження ризику розриву промежини з допомогою води. Також не було доведено переваг таких родів для матері та дитини.

Однак у ході цих досліджень зафіксовано випадки виникнення проблем з диханням у новонароджених, які з'явилися таким шляхом. Також виникає ризик:

  • зараження плода через воду різними інфекціями;
  • порушення терморегуляції тіла дитини;
  • розриву пуповини;
  • виникнення асфіксії (брак кисню).

Експерти дійшли висновку, що пологи у воді можуть розглядатися лише як експериментальні методики. Їх фундамент повинен базуватися на клінічних дослідженнях, а дані, отримані в результаті минулих досліджень повинні ретельно перевіряти ще раз.

Крім того, для втілення таких методик необхідно розробити безпечний план переміщення породіллі на гінекологічне крісло у разі виникнення форс-мажорів.

Наступний етап пологів починається з повного розкриття матки та народження малюка (в середньому, 8-10 потуг). Перед потугами рекомендовано набирати більше повітря у легені, затримувати дихання та тужитися за командою лікаря. Не можна напружувати обличчя та ноги (можуть утворитися крововиливи). Під час пологів жінка повинна по можливості:

  • розслабити м'язи тіла та не зводити ноги, щоб не завдати травми дитині;
  • намагатися не кричати, щоб не посилювати кисневе голодування плода.

Як правило, пологи добре протікають, якщо породілля спокійна, розслаблена та керує своїми емоціями, свідомістю. Вона здатна відгукуватись на лікарські команди, адекватно реагувати на них та своєчасно їх виконувати.

Якщо породілля знесилена або виникають інші проблеми з виходом дитини назовні (пологи сповільнюються або зупиняються), акушер може допомогти витягнути дитину спеціальними щипцями або за допомогою розрізу в області промежини (епізіотомія).

Розриви піхви та навколишніх тканин під час пологів – нормальне явище. Найчастіше вони з'являються під час виходу голівки дитини. Останнім часом, щоб уникнути сильних розривів, за необхідності використовують виборчу епізіотомію — розрізи роблять тільки там, де необхідно (скальпелем або ножицями).

У Великій Британії щодня понад 1000 жінок стикаються з необхідністю накладання швів на зону промежини після пологів. Як показали результати випробувань, накладання швів стає менш болючим, якщо використовується метод безперервного обвивного шва не тільки в області піхви, а й промежини. Це говорить про те, що підшкірне накладення швів ефективніше і менш болісне, ​​не вимагає більшої кількості болезаспокійливих засобів як до процедури, так і після.

Після пологів

У першу годину чи дві після народження дитини медичну допомогу надають не лише малюкові, а й матері. Жінці оглядають шийку матки, проводять оцінку слизової піхви і зашивають розриви нитками, що самі розсмоктуються (епізіорафія). При необхідності епізіорафію виконують з використанням знеболювального (наприклад, при підвищеному порозі чутливості). Дитину також оглядають, перевіряють усі життєво важливі показники (вимірюють тиск, температуру, частоту серцевих скорочень).

Перше знайомство мами та малюка відбувається протягом першої години – часу гармонії та єдності. Знайомство може бути відкладено і на пізніше: все залежить від тривалості та складності пологів, стану мами та малюка. Якщо жінка та немовля знесилені, їм необхідно набратися сил.

Пологи — природний процес, і їх не треба боятися: природа подбала про те, щоб зменшити жіночий біль та ліквідувати страхи. У процесі пологів організм породіллі виробляє ендорфіни - гормони щастя, що працюють як знеболювальне. Звичайно, щоб позбутися страхів перед невідомістю, краще готуватися до пологів заздалегідь. Для цього жінці обов'язково потрібно записатися на консультацію з лікарем-гінекологом. Він розвіє страхи і дасть кваліфіковані відповіді на питання, що цікавлять.

Урологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Що відбувається з тілом жінки під час пологів? - Трубеко Сергій Миколайович
Трубеко Сергій Миколайович
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 7 оцінок
Що відбувається з тілом жінки під час пологів?
Лікар-уролог. Вища категорія.
Що відбувається з тілом жінки під час пологів?
Стаття перевірена: Крутько Дмитро Ігорович
Лікар-уролог, сексопатолог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!