Logo
0 800 30 11 77

Якими бувають аналізи крові, що вони показують і як їх розшифрувати?

Якими бувають аналізи крові, що вони показують і як їх розшифрувати?
Читати 9 хвилин | Створено: 25 листопада 2022 | Оновлено: 31 травня 2023 | 212956 212956
Незамінними помічниками лікаря в діагностиці різних захворювань є лабораторні аналізи. Аналізи дають змогу визначити внутрішній склад рідин організму та рівень функціонування всіх органів.

Що показує загальний аналіз крові?

Загальний (клінічний) аналіз крові є першим етапом будь-якого обстеження. Клінічний аналіз крові показує кількість формених елементів (кров'яних клітин), рівень гемоглобіну та гематокрит (співвідношення клітинної та рідкої частин крові). Норми загального аналізу крові зібрані в таблицю.

Норми загального аналізу крові

Показник крові

Норма показника

Одиниці виміру

Еритроцити

4,3–5,7

*10^12/л

Гемоглобін

120–170

г/л

Гематокрит

39–49

%

Тромбоцити

180–320

*10^9/л

Лейкоцити

4–10

*10^9/л

Нейтрофіли

47–72

%

Лімфоцити

19–37

%

Моноцити

3–12

%

Еозинофіли

1–5

%

Базофіли

0–1

%

Для вашої зручності ми дублюємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або відправити знайомим у разі потреби.

Таблиця норми загального аналізу крові

Таблиця норми загального аналізу крові

Для розшифровки результату загального аналізу крові необхідно звернутися до терапевта. Загальний аналіз крові показує ознаки запалення, зневоднення, а також анемію (захворювання, яке проявляється нестачею еритроцитів або гемоглобіну). За загальним аналізом крові також можна визначити ознаки бактеріальної та вірусної інфекцій.

Норми аналізу крові в бланках різних лабораторій можуть відрізнятися на кілька одиниць, а також можуть бути записані у вигляді скорочень або англійською мовою. Скорочення в клінічному аналізі крові:

  • rbc аналіз крові означає еритроцити (red blood cells);
  • wbc аналіз крові означає лімфоцити (white blood cells);
  • plt аналіз крові означає тромбоцити (platelets);
  • gra аналіз крові означає нейтрофіли (granulocytes);
  • mid аналіз крові означає суму клітин середнього розміру (моноцитів, еозинофілів, базофілів);
  • hgb аналіз крові означає гемоглобін (hemoglobin).

Підвищення рівня лімфоцитів характерне для вірусних інфекцій, а нейтрофілів — для бактеріальних. Еозинофіли підвищуються за алергії та паразитарних захворювань. Підвищена ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів) в аналізі крові може вказувати на запалення.

Норма ШОЕ у жінок, чоловіків та дітей

Вік

Норма ШОЕ (мм/год)

Новонароджені (до 1 місяця)

1-2

Діти від 1 до 6 місяців

12-17

Діти до 10 років

1-10

Жінки 10-50 років

0-20

Чоловіки 10-50 років

0-15

Жінки старше 50 років

0-30

Чоловіки старше 50 років

0-20

Вагітні жінки

До 50

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця норми ШОЕ у жінок і чоловіків за віком

Таблиця норми ШОЕ у жінок і чоловіків за віком

Здавати загальний аналіз крові необхідно під час кожного звернення до лікаря. У рамках профілактичних оглядів здавати кров необхідно не рідше одного разу на рік.

Що показує біохімічний аналіз крові?

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

У біохімічний аналіз крові входить вимірювання рівнів різних білків, мінералів, гормонів і вітамінів. Лікар, який направляє на аналізи, вибере ті показники біохімії крові, які вам необхідні.

За біохімічними аналізами крові можна діагностувати жовтяницю, гепатит, ниркову недостатність, дисліпідемію, подагру. Біохімічний аналіз крові показує:

  • стан роботи печінки (печінкові проби);
  • роботу нирок (креатинін, сечовина);
  • рівень сечової кислоти;
  • білковий склад крові (альбумін, загальний білок);
  • рівень холестерину;
  • запальні білки крові (С-реактивний протеїн);
  • обмін заліза (загальне залізо, трансферин, феритин);
  • мінерали (натрій, калій, кальцій).

Аналіз на групу крові проводять перед здачею донорської крові або оперативними втручаннями, у разі кровотеч, а також під час вагітності. До біохімічних аналізів також відносять аналіз крові на гормони та визначення антитіл до різних збудників.

Розгорнутий аналіз крові

У лабораторії ОН Клінік можна здати не тільки загальний, а й розгорнутий аналіз крові. Розгорнутий аналіз крові показує:

  • rdw аналіз крові — різноманітність еритроцитів за розміром;
  • mch аналіз крові — середній обсяг гемоглобіну в еритроциті;
  • mchc аналіз крові відображає насичення еритроцитів гемоглобіном;
  • mcv аналіз крові вказує на середній об'єм еритроцита.

Перераховані показники використовуються в разі анемії та допомагають встановити її вид і причину (дефіцит заліза, кровотеча, захворювання крові). Розгорнутий аналіз крові також доповнює відомості про тромбоцити: mpv аналіз крові показує середній об'єм тромбоцита. Pdw аналіз крові показує ширину розподілу тромбоцитів у загальному об'ємі крові (якщо тромбоцити розподіляються неоднорідно й утворюють згустки, схильні до закупорювання судин, показник підвищений).

Коагулограма (аналіз на густоту або згортання крові)

Коагулограма — це аналіз крові на згортання. Якщо згортання крові знижене, людина схильна до важких кровотеч, а якщо підвищене — до тромбозів (закупорки судин).

Аналіз на густоту крові проводять у разі захворювань серцево-судинної системи, крововиливів, травм, перед операціями, під час вагітності. Результати аналізу на згортання крові залежать від приймання кроворозріджувальних препаратів, тому для правильної розшифровки коагулограми слід перерахувати лікарю ліки, які ви п'єте.

До показників підвищеного згортання крові також належить д-димер. Аналіз крові на д-димер лікар може призначити в разі «ковіду» (коронавірусної інфекції) і за підозри на тромбоз.

Норма аналізів крові у дітей

Показники аналізів крові у дітей відрізняються від дорослих, а також у різному віці. Норми загального аналізу крові у дітей зібрані в таблиці.

Норми показників клінічного аналізу крові у дітей залежно від віку

Показник крові

1 день життя

1 місяць життя

вік 6 місяців

вік 1 рік

вік 1-6 років

вік 7-14 років

Одиниці виміру

Еритроцити

4,3–7,6

3,8–5,6

3,5–4,8

3,6–4,9

3,5–4,5

3,5–4,8

*10^12/л

Гемоглобін

180–240

115–175

110–140

110–135

110–140

110–145

г/л

Тромбоцит

180–490

180–400

180–400

180–400

160–390

160–370

*10^9/л

Лейкоцити

8,5–24,5

6,5–13,5

5,5–12,5

6,0–12,0

5–12

4,5–10

*10^9/л

Нейтрофіли

45–80

15–45

15–45

15–45

25–60

35–70

%

Лімфоцити

12–36

40–76

40–76

38–72

26–60

24–50

%

Моноцити

2–12

2–12

2–12

2–12

2–10

2–10

%

Еозинофіли

1–6

1–7

1–7

1–7

1–7

1–6

%

Базофіли

0–1

0–1

0–1

0–1

0–1

0–1

%

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Норми показників клінічного аналізу крові у дітей залежно від віку

Норми показників клінічного аналізу крові у дітей залежно від віку

Результати дитячих аналізів розшифровує педіатр. Не слід хвилюватися або починати лікування тільки через відхилення в лабораторних тестах, діагноз залежить насамперед від симптомів захворювання.

Аналіз крові на цукор

Аналіз крові на цукор дає змогу діагностувати порушення вуглеводного обміну: цукровий діабет, переддіабет і порушення толерантності до глюкози. Здавати кров на цукор необхідно строго натщесерце, ввечері напередодні походу в лабораторію слід виключити з раціону солодощі.

Кожен дорослий повинен здавати кров на цукор не рідше одного разу на рік. Якщо глюкоза в крові натщесерце буде підвищена, лікар може призначити глюкозотолерантний тест — аналіз крові на цукор натщесерце і після вживання цукрового розчину.

Аналіз крові на вітаміни

Аналіз крові на вміст вітамінів дає змогу визначити нестачу конкретного вітаміну. Залежно від ступеня дефіциту лікар зможе призначити точкову замісну терапію (біодобавки).

Аналіз крові на вітаміни беруть із вени. Вміст вітаміну Д досліджують у разі ламкості кісток, остеопорозу та за зниження імунітету. У разі порушення згортання крові лікар може призначити аналіз на вітамін К, у разі анемії — на вітаміни В9 і В12, оскільки вони беруть участь у кровотворенні.

Аналіз крові на вагітність

Аналізом крові на вагітність є визначення рівня ХГЛ (хоріонічного гонадотропіну людини). Аналіз крові на ХГЛ є більш чутливим, ніж домашні тест-смужки на вагітність, тому показують результат на більш ранніх термінах. За рівнем ХГЛ також можна точно визначити термін вагітності.

Вагітним жінкам, які здають аналізи, необхідно знати, що норми загального аналізу крові під час вагітності змінюються. Наприклад, нижня межа норми гемоглобіну становить 110 г/л, незначно підвищуються лейкоцити, може бути позитивним аналіз на д-димер.

Аналіз крові на креатинін

Аналіз крові на креатинін вказує на роботу нирок. Креатинін підвищується тоді, коли нирки не справляються зі своєю функцією.

Підвищення рівня креатиніну в крові свідчить про розвиток ниркової недостатності. Норма креатиніну в біохімічному аналізі крові становить 44-106 мкмоль/л у дорослих. Здавати аналіз на креатинін необхідно тим, хто страждає на захворювання сечовидільної системи, підвищений артеріальний тиск і серцево-судинні захворювання. Контроль рівня креатиніну також може знадобитися під час або після прийому антибіотиків.

Заборонені продукти перед здачею крові на аналіз

Вживання в їжу деяких продуктів може вплинути на результати обстеження. Здавати аналізи необхідно натщесерце. Перед здачею аналізу на холестерин приймати їжу не можна 12-14 годин.

Під час підготовки до аналізу крові ввечері перед днем обстеження необхідно виключити з раціону солодкі та жирні продукти харчування. Заборонені продукти перед здачею крові на аналіз:

  • сало;
  • жирне м'ясо;
  • фастфуд;
  • десерти;
  • шоколад.

Вживання перерахованих продуктів може призвести до спотворення лабораторних аналізів. Під час здачі крові на інфекції можуть вийти хибнопозитивні результати.

Що не можна робити перед здачею крові на аналіз?

Перед здаванням крові на аналіз не можна курити, пити алкогольні напої. За день до здачі біохімічного аналізу крові слід виключити надмірне фізичне навантаження. З харчування необхідно виключити жирні продукти харчування і солодощі.

Терапія в ОН Клінік Ужгород

Якими бувають аналізи крові, що вони показують і як їх розшифрувати? - Михайлова Мар’яна Іванівна
Михайлова Мар’яна Іванівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи можна пити перед аналізом крові?

Перед будь-якими аналізами крові можна пити чисту воду в помірних кількостях. Перед здачею крові на аналіз не можна пити каву, солодкі напої, соки, алкоголь.

2. Які хвороби можна визначити за загальним аналізом крові?

За клінічним аналізом крові можна діагностувати анемію і визначити її різновид (гіпохромна, нормохромна, гіперхромна). Загальний аналіз крові також дає змогу запідозрити запалення, інфекційний процес. Лікар завжди зіставляє результати аналізу із симптомами та іншими обстеженнями.

3. Що в загальному аналізі крові вказує на рак?

Жоден із показників у загальному аналізі крові не може точно вказати на рак. За онкологічних процесів можуть бути підвищені лейкоцити й еритроцити, можуть бути ознаки анемії. ШОЕ, що входить до загального аналізу крові, також різко підвищується за онкологічних захворювань.

4. Чи можна палити перед аналізом крові?

Палити перед аналізом крові не можна. Компоненти сигаретного диму можуть вплинути на результати обстеження.

5. Загальний аналіз крові — як здавати?

Загальний аналіз крові необхідно здавати натщесерце. Перед здачею крові не можна курити. Кров на аналіз у лабораторії можуть взяти з пальця і з вени.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Якими бувають аналізи крові, що вони показують і як їх розшифрувати?
Лікар-терапевт.
Якими бувають аналізи крові, що вони показують і як їх розшифрувати?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Дмитро 1 рік тому
Добрий день! На медогляді здавав кров із пальця. У мене mid аналіз крові підвищений. Що це означає?
Відповісти
Добрий день! У показник mid клітин у клінічному аналізі крові входять різні лімфоцити: еозинофіли, моноцити, базофіли, кожен з яких відповідає за різні процеси в організмі (відповідь на вірусну інфекцію, паразитарну інвазію або алергію). У разі підвищення сумарного mid показника необхідно здати розширений аналіз крові, в якому кожен із компонентів буде підраховано окремо.
Татьяна 1 рік тому
Добрий день! Педіатр не хоче без аналізів призначати антибіотик, каже, що бактеріальну інфекцію можна побачити за аналізом крові. Це правда?
Відповісти
Добрий день! Антибактеріальні препарати ефективні тільки проти бактеріальних інфекцій і не лікують вірусні. Ознаки бактеріальних і вірусних захворювань лікар може відрізнити за клінічним аналізом крові.
Богдан 1 рік тому
Здрастуйте! Коли батьки хворіли на ковід, лікар постійно призначала перевіряти кров на тромби. Як називається аналіз крові на тромбоз?
Відповісти
Здрастуйте! Показник д-димер у коагулограмі може свідчити про тромбоз. Інтерпретувати дані лабораторного тесту має тільки лікар.
Марія 1 рік тому
Здрастуйте! У дитини постійно збільшені лімфовузли, при цьому аналіз крові в нормі. Чи потрібно переживати?
Відповісти
Здрастуйте! Збільшені лімфовузли у дітей часто пов'язані з частими вірусними захворюваннями. Дитину зі збільшеними лімфовузлами необхідно регулярно показувати педіатру. За необхідності лікар може призначити ультразвукове дослідження збільшених вузлів.
Ольга 1 рік тому
Добрий день! Який аналіз показує густоту крові? Часто тече кров із носа без причини, хочу перевіритися.
Відповісти
Добрий день! Аналіз на згортання крові називається коагулограмою. Інформацію про систему згортання також можна отримати із загального аналізу крові (гематокрит, кількість тромбоцитів). Більш поглиблені методи перевірки крові лікар може призначити, якщо знайде зміни в базових показниках.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!