Logo
0 800 30 11 77

Що робити, якщо болить вухо?

Що робити, якщо болить вухо?
Читати 11 хвилин | Створено: 28 листопада 2019 | Оновлено: 28 листопада 2019 | 1248731 1248731
Закладеність у вухах, біль у слуховому проході, що стріляє, зниження гостроти слуху можуть свідчити про широкий спектр патологій: від сірчаної пробки до інфекції.

Людське вухо – складний орган, який відповідає за сприйняття звуку. Складна анатомія вуха дозволяє йому вловлювати звукові коливання в широкому діапазоні частот. Але саме складна будова органу призводить до підвищеного ризику травмування, розвитку інфекції, вроджених аномалій, які викликають неприємний симптом – біль у вусі. Надалі з'являються інші ознаки хвороби: від набряку тканин до часткової глухоти.

 Чому болять вуха?

  • травма вуха. Випадковий удар може зашкодити хрящу, зовнішньому слуховому проходу. Іноді біль з'являється при сильному тиску на вухо: наприклад, при носінні тугої шапки або навушників;
  •  попадання у зовнішній слуховий прохід стороннього предмета. Найчастіше така проблема виникає у маленьких дітей;
  • ушкодження оболонки зовнішнього слухового проходу. Неохайна спроба очистити вухо від сірки, що накопичилася, може пошкодити тонку шкіру зовнішнього слухового проходу. Подряпина запалюється і набрякає, з'являється неприємний ниючий біль;
  • попадання води під час купання. Одна з найпоширеніших причин, з якою стикаються як діти, так і дорослі. Щоб уникнути попадання води під час занурення у воду, рекомендується використовувати вушні вкладки (беруші);
  •  вплив гучного шуму. За оцінками ВООЗ, близько 1,1 млрд. людей наражаються на ризик пошкодження слуху в місцях розваг через занадто гучну музику або шум. Зазвичай такий вплив супроводжується незначним болем у вухах. Не менш небезпечний постійний вплив шумового забруднення (наприклад, на деяких виробництвах), що призводить до розвитку приглухуватості, але не супроводжується болем;
  • скупчення великої кількості вушної сірки. Утворюється сірчаний корок, який тисне на стінки слухового проходу, викликаючи біль.

Симптоми захворювань вуха:

  • хворобливі відчуття у вусі;
  • погіршення чи втрата слуху;
  • почуття закладеності вуха;
  • патологічні виділення з вуха;
  • запаморочення, розлад рівноваги;
  • шум у вухах.

Чому стріляє у вусі?

Поставте своє питання Отоларингологу
«ОН Клінік»

Гострий біль у вусі, що стріляє, може бути симптомом інфекції, до різкої і сильної хворобливості призводять такі захворювання, як: 

  • мастоїдит - запалення соскоподібного відростка скроневої кістки, що супроводжується скупченням гною;
  • зовнішній отит - запалення зовнішньої частини вуха, до якої відносять вушну раковину, зовнішній слуховий прохід та барабанну перетинку;
  • середній отит – запалення середнього відділу. Зазвичай розвивається як ускладнення інших ЛОР-інфекцій: наприклад, тонзиліту або ларингіту;
  • лабіринтит – подразнення внутрішнього вуха, спричинене потраплянням до нього вірусів чи бактерій. Крім сильного болю, хворий може скаржитися на запаморочення та втрату почуття рівноваги.

Будь-який біль у вусі свідчить про патологічні процеси, що протікають у ньому. Хронічні інфекції та невилікувані травми стають причиною порушення слуху. Щоб позбутися болю і недопущення розвитку приглухуватості, рекомендується записатися на прийом до отоларинголога. 

Що робити, якщо при застуді болять вуха?

Ниючий біль у вухах може виникнути на фоні застуди. Через близьке розташування ЛОР-органів, інфекція поширюється на сусідні відділи: наприклад, біль у горлі часто супроводжується нежиттю, а риніт призводить до хворобливого тиску в одному або обох вухах. Чому так відбувається?

 При нежиті запалюються і набрякають приносові пазухи. Це заважає нормальному виведенню рідини, слиз накопичується, у ньому починають активно розмножуватися бактерії. Поступово подразнення торкається євстахієвої труби, з'являється неприємне відчуття сверблячки і тиску на вуха, виникає біль. Щоб уникнути цього, під час застуди необхідно використовувати судинозвужувальні краплі для носа: вони відновлюють нормальну вентиляцію в пазухах та знижують ризик запалення євстахієвої труби.

 Якщо вчасно звернутися до лікаря та слідувати призначеному лікуванню, біль у вухах при застуді швидко минає. Але якщо ви одужали, а дискомфорт в органах слуху не пройшов, є ризик розвитку ускладнень. У такому разі необхідно якнайшвидше записатися до ЛОРу. 

Що таке отит і як він проявляється?

Часто біль у вусі спричинений отитом – інфекційним запаленням слухового апарату. Отоларингологи виділяють три форми захворювання: 

  • зовнішній отит. Захворювання зовнішнього вуха, при якому в слуховому проході утворюється гнійний фурункул. Якщо не лікувати запалення, воно поширюється на барабанну перетинку, що спричиняє не тільки біль, а й погіршення слуху;
  • середній отит. Розвивається при проникненні інфекції у середнє вухо. Викликає біль, що стріляє, відчуття тиску. У хворого піднімається температура, можливе виділення гною чи сукровиці з вуха;
  • внутрішній отит чи лабіринтит. Середній отит може поширитись на внутрішнє вухо та викликати лабіринтит. Симптоми отиту - сильний головний біль, втрата рівноваги, запаморочення.

Отити можуть бути гострими та хронічними. У гострій стадії захворювання проявляється сильним жаром (38,5℃), слабкістю, млявістю та апатією. Хронічний отит призводить до поступового зниження слуху, біль може бути не сильним, але постійним. 

Вушний отит – як лікувати?

Лікування отиту залежить від форми та стадії хвороби. Для встановлення точного діагнозу необхідно звернутися до ЛОРу. Лікар розробить схему терапії з урахуванням індивідуальних особливостей організму пацієнта. Зазвичай лікування отиту полягає в наступному: 

  • прийом протимікробних та протизапальних препаратів. Ліки борються з патогеном, знімають набряк та запалення;
  • жарознижувальні засоби призначають за високої температури. Також, за потреби, отоларинголог може прописати курс антибіотиків;
  • видалення гною із зовнішнього вуха. Для цього в слуховий прохід занурюють тампони з вати (турунди), змочені спиртом або іншим складом, що дезінфікує. Вони збирають гній та дезінфікують навколишні тканини.

Після лікування ЛОР може призначити фізіопроцедури для відновлення місцевого імунітету (наприклад, УВЧ, лікарський електрофорез). Не вилікуваний середній отит може призвести до розриву барабанної перетинки. Тому при появі болю у вусі важливо не займатися самолікуванням, а звернутися за лікарською допомогою. 

Як відрізнити отит від сірчаної пробки?

Біль у вухах не завжди свідчить про розвиток інфекції. Можливо, болючі відчуття викликані сірчаною пробкою. У зовнішньому вусі розташовані спеціальні залози, що виробляють вушну сірку - секрет, що захищає орган від хвороботворних бактерій. При порушенні роботи залоз сірка стає занадто щільною і починає накопичуватися у вусі, що призводить до утворення пробки. 

Довгий час накопичення сірки не завдає ніякого дискомфорту, але з часом пробка стає все більшою і може повністю перекрити просвіт слухового проходу. У результаті людина відчуває відчуття закладеності у вухах. 

Якщо пробка тисне на барабанну перетинку, може виникнути головний біль і нудота. Але при цьому пробка не призводить до підвищення температури тіла та гнійних виділень із слухового проходу (як це буває при гнійному отиті). Біль при пробці помірна та не стріляє, що також дозволяє відрізнити її від інфекції. 

Який біль, коли пробка у вусі?

Вушна сірка, що затверділа, починає тиснути на стінки зовнішнього слухового проходу, завдаючи дискомфорту. Біль при цьому помірний, але постійний. Також з'являються й інші симптоми:

  • зниження гостроти слуху;
  • поява шумів: дзвону, луна;
  • відчуття стороннього предмета у слуховому проході.

Якщо пробка утворюється у вусі маленької дитини, вона виявляє занепокоєння, постійно підносить руку до вуха, смикає вушну раковину. 

Видалення сірчаної пробки

Не намагайтеся видалити сірчану пробку самостійно за допомогою ватної палички. Так ви тільки проштовхнете її вглиб слухового проходу, і вона почне тиснути на барабанну перетинку. Видалення сірчаної пробки – процедура, яку можна пройти у відділенні отоларингології медичного центру. Виглядає це так:

  • пацієнта просять нахилити голову під певним кутом;
  • лікар вводить у вухо шприц Жане (без голки);
  • під тиском подається підігрітий розчин, який вимиває пробку з вуха.

Процедура безболісна та ефективна. 

Як болить фурункул у вусі?

Ще одна причина болю у вухах – поява у зовнішньому слуховому проході фурункула. Він може з'явитись при травмі шкіри: наприклад, при неакуратному очищенні вух від сірки. У подряпину проникає інфекція, починається запалення та утворюється гнійний фурункул. 

Біль спочатку помірний, але стає сильнішим у міру зростання фурункула. Часто віддає у щелепу та шию, посилюється при жуванні. Крім хворобливості пацієнт може скаржитися на свербіж і відчуття розпирання, а також на зниження слуху через часткове перекриття слухового проходу. 

Чим небезпечний фурункул у вусі?

Фурункул – частий прояв зовнішнього отиту. Він з'являється у разі потрапляння інфекції у пошкоджену частину зовнішнього слухового проходу (наприклад, через подряпину, що виникла при неакуратному чищенні вух). 

Фурункул та зовнішній отит викликають зниження слуху, можуть призвести до запалення вушної раковини. Також при зниженому імунітеті (наприклад, у хворих на цукровий діабет) фурункул переходить у злоякісну форму, при якій інфекцією ушкоджується хрящова тканина. 

Біль у вусі вночі – що робити?

Через особливості будови слухового апарату біль у вухах посилюється, коли людина приймає горизонтальне положення тіла. Тому часто болючість загострюється вночі під час сну. Щоб зменшити біль, можна: 

  • порухати щелепами (здійснювати жувальні рухи) – це дозволяє вирівняти тиск у середньому та внутрішньому вусі та дозволяє зменшити біль;
  • накласти холодний компрес – змочіть рушник у прохолодній воді та покладіть його на хворе вухо;
  • прийміть звичний для вас болезаспокійливий засіб.

В обов'язковому порядку запишіться на прийом до ЛОР-лікаря. Не можна самостійно лікувати біль у вухах, оскільки це може посилити хворобу та призвести до розвитку приглухуватості. 

Болить вухо - що робити в домашніх умовах

Щоб вилікувати вухо, потрібно поставити точний діагноз. Зробити це може лише отоларинголог після отоскопії та додаткових обстежень. Неприпустимі такі засоби для самостійного зменшення болю: 

  • прогрівання вуха, оскільки посилюється запалення, посилюється перебіг інфекції;
  • використання вушних крапель. Деякі краплі містять компоненти, які можуть пошкодити слуховий нерв. Не можна застосовувати жодні медикаменти до консультації з лікарем.

Допускається помістити в зовнішній слуховий покрив щільну турунду (ватний тампон), змочену 70% мурашиним спиртом. Спирт знезаражує прохід, а також м'яко розігріває навколишні тканини, що зменшує біль. Турунду не можна ставити при пошкодженні барабанної перетинки або якщо у зовнішньому слуховому проході є подряпини. 

Як зняти біль у вусі?

Зняти біль у слуховому проході можна лише усунувши його причину. Зменшити дискомфорт можна, використовуючи ватки, змочені у спирті або камфорній олії. Але це тимчасовий захід. Не забудьте записатися на прийом до ЛОРу. 

Коли звертатись до отоларинголога?

Записатися на консультацію до лікаря необхідно з появою наступних симптомів:

  • біль у вусі;
  • зниження слуху;
  • зміна вушної раковини (почервоніння, набряк, висип);
  • нетипові виділення із слухового проходу (гній, сукровиця);
  • свербіж у слуховому проході;
  • зміна акустичного сприйняття (дзвін у вухах, шум, аутофонія - відлуння від власного голосу).

Біль у вусі може бути викликаний різними причинами. З появою дискомфорту рекомендуємо не займатися самолікуванням, а звернутися по допомогу до отоларинголога. ЛОР поставить точний діагноз та підбере ефективне лікування, яке не тільки зніме симптоми, але й усуне причину болю у вухах.

Отоларингологія в ОН Клінік Одеса

Що робити, якщо болить вухо? - Швець Павло Іванович
Швець Павло Іванович
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 31 оцінки
Що робити, якщо болить вухо?
Лікар-отоларинголог, дитячий лікар-отоларинголог.
Що робити, якщо болить вухо?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!