Logo
0 800 30 11 77

Що таке надмірна вага і як зрозуміти, чи потрібно худнути?

Що таке надмірна вага і як зрозуміти, чи потрібно худнути?
Читати 24 хвилини | Створено: 20 грудня 2019 | Оновлено: 11 травня 2023 | 42705 42705
Ожиріння і зайва вага — це найпоширеніші захворювання обміну речовин, поширеність яких безперервно зростає.

Підвищення маси тіла є фактором ризику захворювань серця, судин, суглобів, репродуктивних органів і травної системи.

Що таке ІМТ?

Індекс маси тіла (ІМТ) — це показник, який показує співвідношення ваги і зросту людини. За допомогою індексу маси можна оцінити, чи є вага людини нормальною.

Як розрахувати ІМТ?

Для того, щоб розрахувати ІМТ, потрібно розділити масу тіла в кілограмах на зріст у метрах, піднесених до квадрата (значення зросту в сантиметрах у квадраті). Наприклад, ваша вага становить 72 кг, а зріст — 1.78 м. Тоді формула матиме такий вигляд: ІМТ = 72 / 1.782. ІМТ = 22.7. Метод підрахунку норми ваги на зріст не підходить спортсменам із гіпертрофованими м'язами та вагітним, але для більшості людей отримане число індексу маси тіла свідчитиме про наявність чи відсутність надлишкової жирової тканини.

Норма ІМТ для жінок, чоловіків і дітей

Всесвітня організація охорони здоров'я стверджує:

«Норма ІМТ для дорослих становить 18.5-24.9 кг/м».

Якщо ви отримали результат у цих межах, значить ваша вага в нормі. Якщо отримане число більше, це може свідчити про надмірну вагу тіла або ожиріння. Норми ІМТ для жінок і чоловіків однакові.

Таблиця ІМТ

Діагноз

ІМТ, кг/м2

Дефіцит маси тіла

менше 18,5

Нормальна вага

18,5-24,9

Надмірна вага

25-29,9

Ожиріння

30 і більше

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Діапазони значень ІМТ

Діапазони значень ІМТ

У дитячому віці ріст і збільшення ваги фізіологічні. У дітей норма ваги на зріст залежить від віку й оцінюється за перцентильними таблицями (таблицями норм ваги та зросту), відповідно для дітей різного віку будуть різні стандарти ІМТ. 

Норма збільшення ваги новонароджених становить у середньому 600-800 г за перший місяць життя. У нормі вага у дітей збільшується втричі за перший рік життя.

Для оцінки індексу маси дитини до двох років, потрібно виміряти довжину її тіла в положенні лежачи. У підлітків можна використовувати норми ІМТ для дорослих.

Для діагностики ожиріння також має значення окружність талії: у дорослих це надійний показник відкладення жиру в ділянці внутрішніх органів (вісцерального ожиріння). Норма у чоловіків — не більше 94-102 см, у жінок — 80-88 см. Для вимірювання окружності талії зробіть таке:

  1. Знайдіть збоку точку, яка розташована трохи вище тазової кістки.
  2. Оберніть вимірювальну стрічку навколо талії, стрічка має розміщуватися горизонтально.
  3. Видихніть (без зусиль, як зазвичай видихаєте) і виміряйте окружність талії.

Якщо ІМТ і окружність талії в нормі, але у вас є складки на шкірі — це не загроза здоров'ю. Для підтримання здорової ваги необхідні збалансоване харчування та регулярне фізичне навантаження.

Що таке надмірна вага?

Надмірна вага — це патологічний стан, що характеризується підвищенням маси тіла за рахунок жирових відкладень, за якого ІМТ становить 25-29,9. У людини із зайвою вагою жирова тканина починає продукувати речовини, через які порушуються апетит і обмін цукрів, з'являється схильність до переїдання.

За ІМТ понад 25 можна діагностувати ожиріння. Ступені ожиріння за ІМТ:

  • 1-й ступінь з ІМТ 30-34,9;
  • 2-й ступінь з ІМТ 35-39,9;
  • 3-й ступінь з ІМТ 40-44,9;
  • 4-й ступінь з ІМТ понад 45.

Ожиріння є найпоширенішим ендокринним захворюванням. Надмірна вага завдає шкоди всім системам організму: серцево-судинній, опорно-руховій і травній.

Чим небезпечна надмірна вага?

Надлишок маси тіла й ожиріння — важливі чинники розвитку багатьох важких захворювань. Надмірна вага небезпечна розвитком метаболічного синдрому, інсулінорезистентності, порушення толерантності до глюкози та цукрового діабету 2 типу.

Вплив зайвої ваги на організм може призвести до розвитку синдрому апное уві сні, який проявляється хропінням і короткочасними зупинками дихання, що супроводжуються кисневим голодуванням. За надмірної маси тіла й ожиріння частіше розвиваються захворювання суглобів, онкологічні патології, виникає жировий гепатоз (жирова хвороба печінки).

Шкода зайвої ваги в чоловіків полягає в зниженні рівня тестостерону, еректильній дисфункції та погіршенні якості сперми. Шкода зайвої ваги у жінок полягає в розвитку порушень менструального циклу і безпліддя. Ожиріння у вагітних жінок призводить до ускладнень вагітності (багатоводдя, передчасних пологів) і захворювань плода.

Як зрозуміти, чи потрібно худнути?

Найпростіший спосіб зрозуміти, чи потрібно худнути, — розрахувати індекс маси тіла (ІМТ). Якщо помножити свій зріст, зведений у квадрат, на нижню (18,5) і верхню (24,9) межі ІМТ, то можна отримати свій інтервал здорової ваги. Наприклад, норма ваги при зрості 160 см становить 48-63 кг.

Приводом схуднути також може бути особисте бажання людини змінити свій зовнішній вигляд. Необхідно пам'ятати, що худорба не завжди означає здоров'я і також може бути пов'язана з порушеннями в організмі (наприклад, ламкістю кісток і відсутністю овуляції у жінок).

Які аналізи потрібно здати, щоб виявити причини ожиріння?

Єдиної причини ожиріння не існує. Факторами ризику появи надмірної ваги є генетична схильність, спосіб життя (харчові звички в сім'ї, режим роботи та відпочинку, фізична активність, тривалість і якість сну), куріння, стрес, захворювання ендокринної системи (наприклад, гіпотиреоз або синдром Кушинга), вживання деяких ліків. Ожиріння також розвивається за діабету 2 типу.

У разі надмірної ваги необхідно записатися на консультацію до терапевта або ендокринолога. Лікар допоможе розрахувати ІМТ для схуднення, перевірить загальний огляд і призначить дообстеження.

Діагностика ожиріння включає лабораторні дослідження (аналізи), інструментальні тести (наприклад, УЗД черевної порожнини) та консультації спеціалістів (ендокринолога та дієтолога). Аналізи при ожирінні:

  • клінічний аналіз крові;
  • рівень глюкози в крові натщесерце;
  • глюкозотолерантний тест;
  • глікозильований гемоглобін;
  • ліпідний профіль (загальний холестерин, тригліцериди, ліпопротеїди високої щільності, ліпопротеїди низької щільності);
  • печінкові та ниркові проби;
  • тиреотропний гормон;
  • сечова кислота;
  • інсулін.

Лікар також може призначити додаткові індивідуальні дослідження. Наприклад, за підозри на синдром Кушинга необхідне визначення рівня кортизолу. Генетичне тестування може знадобиться в рідкісних випадках за підозри на вроджені аномалії (наприклад, синдром Шерешевського-Тернера).

Чи нормально набирати вагу під час вагітності?

Збільшення ваги під час виношування дитини є нормою. Вага вагітної жінки в першому триместрі збільшується незначно або навіть може знижуватися в разі токсикозу.

Норма набору ваги під час вагітності становить у середньому 10-14 кг. Норма збільшення ваги під час вагітності за тижнями:

  • у першому триместрі (до 13 тижнів) 1-2 кг;
  • у другому триместрі (до 26 тижнів) до 8 кг;
  • у третьому триместрі (до 40 тижнів) до 14 кг.

Жінкам, які страждають на надмірну вагу й ожиріння перед початком вагітності, не рекомендується набирати понад 10-11 кг. Надмірне збільшення у вазі протягом виношування може свідчити про багатоплідну вагітність, багатоводдя, гестаційний цукровий діабет.

Різкий набір ваги — у чому причина?

Причинами різкого набору ваги можуть бути порушення вуглеводного обміну (цукровий діабет), захворювання щитоподібної залози та прийом деяких лікарських засобів (стероїдних гормонів, оральних контрацептивів). Різко набрати вагу можна також під час зміни режиму харчування (під час подорожі, при зміні роботи або місця проживання). Вага також збільшується з віком.

Чому з віком набирається вага?

Дійсно, з віком люди схильні набирати вагу за рахунок жирової тканини. У старшому віці енергетичні витрати поступово зменшуються, тому що люди менше рухаються і втрачають м'язову тканину. Кожне десятиліття після 20 років метаболізм знижується приблизно на 2%.

Як схуднути в літньому віці?

Знижувати вагу в літньому віці складніше через сповільнений метаболізм і обмежену рухливість (через вікові захворювання суглобів, хребта, серця і нервової системи). Правила, як схуднути в літньому віці, не відрізняються від рекомендацій в інших вікових категоріях:

  • дотримуватися низькокалорійної дієти;
  • зберігати рухливість;
  • спати не менше семи годин.

Для зменшення ваги важливо збалансовано харчуватися, а також підтримувати фізичну активність. Достатньо ходити на прогулянки, робити зарядку, можна займатися плаванням. Літнім людям, які перенесли інсульт або операції на суглобах, для збереження рухливості можуть бути необхідні опорно-рухові пристосування (ходунки, тростина).

Як схуднути з інсулінорезистентністю?

Інсулін — це гормон, який допомагає глюкозі (цукру) проникати з крові в клітини і тим самим знижує рівень цукру в крові. Інсулін також має анаболічні властивості (сприяє набору маси тіла, росту органів).

Інсулінорезистентність — це зниження чутливості тканин до інсуліну. У більшості випадків інсулінорезистентність розвивається у зв'язку з ожирінням. Ожиріння та резистентність до інсуліну призводять до розвитку метаболічного синдрому, що супроводжується підвищенням артеріального тиску та рівня холестерину в крові. Підвищений інсулін та ожиріння збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань (стенокардії, інфаркту міокарда, аритмії серця).

Зниження ваги — це основний метод лікування резистентності до інсуліну. Схуднути з інсулінорезистентністю можна, якщо підтримувати негативний баланс енергії (споживати менше калорій, ніж витрачається за день). Схуднення в разі цукрового діабету на початкових стадіях сприяє нормалізації рівня цукру крові та дає змогу уникнути приймання сазарознижувальних препаратів.

Рецепти страв при діабеті та інсулінорезистентності

1

Салат із запечених овочів із сиром

Що таке надмірна вага і як зрозуміти, чи потрібно худнути?
Підготовка
20 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
50 хвилин
Ккал на порцію
250
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • сезонні овочі за смаком (солодкий перець; кабачок; баклажан; морква);
  • сир фета — 100 гр;
  • оливкова олія — 1 ст. ложка;
  • зелень за смаком (петрушка; кінза) — 100 гр;
  • горіхи за смаком (волоський горіх; мигдаль) — 50 гр.
  1. Овочі помити, нарізати великими часточками, викласти на деко і запікати 20-30 хвилин до готовності.
  2. Сир порізати кубиками, горіхи подрібнити.
  3. Зелень помити й дрібно нарізати.
  4. Запечені овочі викласти в ємність для салату, додати сир, горіхи, оливкову олію і зверху посипати зеленню.
2

Запечений омлет із броколі

Що таке надмірна вага і як зрозуміти, чи потрібно худнути?
Підготовка
15 хвилин
Приготування
10 хвилин
Загальний час
25 хвилин
Ккал на порцію
190
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • броколі — 1 головка;
  • яйця — 3 шт.;
  • молоко — 50 мл;
  • оливкова олія — 1 ст. ложка;
  • сіль і перець за смаком.
  1. Броколі вимити, розділити на суцвіття і варити в підсоленій воді 10-15 хвилин до готовності.
  2. Яйця розбити в глибоку ємність, додати молоко, сіль, перець і перемішати вінчиком до однорідності.
  3. Ємність для запікання змастити оливковою олією, на дно викласти відварені суцвіття броколі, залити яєчною сумішшю і випікати в духовці на 150 градусах до готовності 7-10 хвилин.

Популярні питання

1. Здається, що я недостатньо важу. Чи потрібно мені набирати вагу?

Дефіцит ваги у дорослої людини діагностується за ІМТ нижче 18.5. Недостатня маса тіла може бути особливістю фізіології або ознакою хронічних захворювань.

Якщо дефіцит ваги супроводжується анемією, випадінням волосся, нерегулярними менструаціями або їхньою відсутністю, загальним поганим самопочуттям, втратою апетиту, поганим або нерегулярним харчуванням, то слід звернутися за консультацією до терапевта або дієтолога. Стрімка втрата ваги без видимої причини може бути ознакою хронічного інфекційного захворювання, порушення обміну речовин або розвитку онкологічного процесу в організмі.

2. Чи можна схуднути без фізичної активності?

Схуднути без фізичної активності можна, якщо дотримуватися дієти з низьким вмістом калорій. Проте фізична активність під час схуднення потрібна всім людям, здатним рухатися, оскільки малорухливий спосіб життя сам по собі без ожиріння є фактором ризику серцево-судинних і обмінних захворювань.

Рухливість підвищує витрату енергії і прискорює метаболізм. Мінімальна норма фізичної активності становить 30 хвилин і 10000 кроків на день, два-три спортивних тренування на тиждень.

3. Чи можна привчати до дієти дітей?

Для дітей важливим є формування здорових харчових звичок. Раціон дитини має містити достатню кількість овочів і фруктів, цільнозернових продуктів, морської риби, бобових, горіхів, молочних продуктів.

Дієту дитині може призначити тільки лікар. Показання до дієтичного харчування в дитячому віці включають цукровий діабет, генетичні хвороби, порушення в роботі нирок.

4. Як схуднути?

Лікування надмірної ваги комплексне і охоплює зміну способу життя, насамперед дієту і режим фізичних навантажень. Для схуднення також важливий сон тривалістю не менш як сім-вісім годин у дорослих.

Харчування для зниження ваги має містити знижену кількість енергії, але при цьому бути збалансованим за кількістю білків, жирів, вуглеводів, включати необхідні вітаміни і мінерали. Для схуднення необхідно віддавати перевагу продуктам, багатим на клітковину (крупам, злакам, овочам), нежирним сортам м'яса і риби, кисломолочним продуктам, жирам рослинного походження (оливкова олія, авокадо, горіхи). Необхідний рівень фізичних навантажень включає два-три тренування по 30 хвилин на тиждень і щоденну ходьбу не менше ніж 10000 кроків за день.

Для лікування ожиріння також можуть застосовуватися медикаментозні препарати та хірургічні втручання. Лікарські засоби для зниження ваги зменшують рівень цукру в крові, допомагають контролювати апетит і всмоктування нутрієнтів із просвіту кишківника. У разі тяжкого ожиріння може застосовуватися баріатрична хірургія — операція, внаслідок якої зменшується об'єм шлунка.

5. Як зупинити набір ваги під час клімаксу?

Причиною швидкого набору ваги у жінок може стати перерозподіл жирової тканини в період ранньої постменопаузи. Зупинити набір ваги під час клімаксу допоможуть препарати, що містять жіночі статеві гормони, які може призначити гінеколог. Щоб схуднути під час клімаксу, необхідно також підтримувати достатній рівень фізичних навантажень (щонайменше 30 хвилин двічі-тричі на тиждень) і стежити за харчуванням.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Що таке надмірна вага і як зрозуміти, чи потрібно худнути?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Марина 7 місяців тому
Добрий день! Чому надмірна вага стає проблемою для великої кількості людей? Достатньо ж не вживати прості вуглеводи і не переїдати.
Відповісти
Добрий день! Причиною переїдання здебільшого слугують порушення звичок харчування (наприклад, звичка пити чай з десертом) і розлади харчової поведінки (вживання їжі для задоволення або за компанію). Набору ваги також сприяють збої гормонального фону.
Макс 8 місяців тому
Доброго дня! Багато працюю, не встигаю записувати калорійність продуктів. Чи є спосіб стежити за харчуванням так, щоб не рахувати калорії?
Відповісти
Здрастуйте! Дієтичні рекомендації для зниження ваги включають використання методу тарілки (половина порції має містити клітковину та вуглеводи, які довго перетравлюються, чверть — білки та ще чверть — жири). Один прийом їжі має становити одну тарілку їжі.
Кирило 9 місяців тому
Добрий день! Нещодавно мені поставили діабет, скаржився на набір ваги та часту спрагу. А якщо вживати менше вуглеводів за діабету 2-го типу, стане краще?
Відповісти
Добрий день! Дієта з обмеженням споживання вуглеводів — це основне лікування цукрового діабету 2 типу з ожирінням. Відмова від вуглеводної їжі у діабетиків сприяє зменшенню симптомів захворювання (знижує свербіж шкіри, спрагу і часте сечовипускання).
Екатерина 10 місяців тому
Доброго дня! Важу 95 кг, планую народжувати. Чи можна завагітніти і виносити здорову дитину, якщо у мами ожиріння?
Відповісти
Здрастуйте! Благополучна вагітність за ожиріння можлива, але завагітніти жінкам із зайвою вагою складніше, зокрема знижується ефективність екстракорпорального запліднення. Ожиріння вагітних жінок позначається на здоров'ї дітей, а вагітність із цукровим діабетом пов'язана з високим ризиком ускладнень. У вагітних із надмірною масою тіла частіше розвивається гестаційний діабет, підвищується тиск, уражаються нирки. За наявності зайвої ваги на етапі планування вагітності необхідно пройти консультацію ендокринолога.
Олена 10 місяців тому
Добрий день! А вага залежить від генетики? Якщо всі дідусі й бабусі мали надмірну вагу, а батьки ретельно стежать за ІМТ, яка ймовірність, що в дитини будуть проблеми з вагою?
Відповісти
Добрий день! Схильність до ожиріння і цукрового діабету 2 типу передається у спадок. Контроль за вагою дасть змогу не допустити її підвищення і вчасно помітити проблему та звернутися до лікаря.
Владислав 10 місяців тому
Добрий день! Дотримуюся харчування, багатого на клітковину, їм у великій кількості овочі та фрукти. Я на такій дієті поправляюся, що це означає?
Відповісти
Добрий день! Набирання ваги залежить не тільки від виду продуктів, а й від кількості спожитої енергії (в калоріях). Вага збільшується, коли витрати енергії протягом дня виявляються меншими, ніж її надходження. Багато фруктів (банани, манго, виноград) містять велику кількість цукру. Для контролю за вагою необхідно щодня підраховувати кількість калорій у їжі.
Інна 11 місяців тому
Доброго дня! Я поправляюся від усього, мені здається, навіть від яблук. Що потрібно робити?
Відповісти
Здрастуйте! Постійний набір ваги є приводом звернутися за консультацією до лікаря (терапевта або ендокринолога). Причиною збільшення маси тіла, крім похибок у дієті та малорухомості, можуть бути гормональні відхилення.
Богдан 11 місяців тому
Доброго дня! Я важив 124 кг і зумів схуднути до 102 кг. Не знаю, чи потрібно продовжувати дієту. Як зрозуміти, що більше не потрібно худнути?
Відповісти
Доброго дня! Для визначення цільової ваги можна розрахувати індекс маси тіла. Оптимальний показник ІМТ має бути нижчим за 25 кг/м2.
Анна 11 місяців тому
Добрий день! Хочу прибрати зайве навколо талії, але боюся худнути через низький зріст. Якщо схуднути зріст зменшується?
Відповісти
Добрий день! Зріст залежить від довжини кісток і не змінюється при коливаннях маси тіла. Зріст не зменшиться під час схуднення.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!