Що за хвороба холецистит і як із нею боротися?
Гострий холецистит — це різке подразнення та запалення жовчного міхура, з почуттям нудоти, іноді з блювотою. Розвивається недуга переважно за наявності каменів у жовчному міхурі, але причиною може стати й інфекція жовчовивідних шляхів, хвороби шлунка, неграмотно складений раціон харчування. Перший симптом гострого холециститу — це біль. Біль буває різний — гострий, ниючий, тупий. Виникає в області пупка чи правого підребер'я. Проявляється також нудота, блювання, підвищення температури тіла до 39°С. Якщо після проходження діагностики, підтвердилося запалення жовчного міхура, необхідно вжити заходів щодо його лікування, оскільки запущена хвороба загрожує ускладненнями.
Холецистит
Лікування гострого холециститу буває консервативним чи хірургічним. За консервативного лікування пацієнту прописують антибіотики, спазмолітики, жовчогінні препарати, ліки для підтримки роботи печінки. В «ОН Клінік» схема лікування розробляється індивідуально, що є великою перевагою. До уваги береться як спосіб життя, так і звичний раціон харчування. Все це дозволяє зробити лікування якомога ефективнішим.
Поки є біль, хворому необхідно пити теплу рідину. Коли больовий синдром мине, можна почати вживати каші, нежирну їжу, білий хліб. Важливо їсти маленькими порціями. Заборонено вживання алкоголю, консервів, гострої та жирної їжі, молочних, цитрусових і бобових продуктів. Лікування гострого холециститу дуже важливе. Якщо ви спостерігаєте у себе симптоми даного захворювання, скоріше вирушайте до лікаря. Хворобу краще попередити, а якщо не вдалося попередити, хоча б вчасно почати лікувати.
Як вилікувати хронічний холецистит?
Поставте своє питання Гастроентерологу «ОН Клінік»
Добре, якщо холецистит успішно вилікували й він більше не нагадує про себе. Інакше хвороба переростає в хронічну форму та інфекційне запалення жовчного міхура або хронічний холецистит. Він же буває калькульозним і некалькульозним. Також розрізняють стадії перебігу недуги, серед яких мають місце загострення та ремісія.
Калькульозний холецистит — це запалення жовчного міхура, що протікає на тлі утворення каміння в органі. Хронічний некалькульозний холецистит, тобто безкам'яний, часто протікає в шийці міхура. Факторів, які провокують розвиток хвороби, безліч. Зокрема головним із них є патогенна мікрофлора, що дозволяє шкідливим мікроорганізмам розмножуватися. У свою чергу це призводить до розвитку інфекції та подаьного її поширення на здорові тканини.
Для діагностики холециститу потрібно буде здати кров на аналіз. Найімовірніше, також знадобиться дослідження ультразвуком і зондування.
Симптоми хронічного холециститу:
- біль у правому підребер'ї;
- здуття живота;
- дискомфорт у шлунку;
- блювання;
- проблеми з перетравлюванням їжі.
З медикаментів прописують жовчогінні та спазмолітичні препарати, відвари жовчогінних трав, іноді з'являється необхідність пройти курс антибактеріальної терапії. Крім цього, можуть призначатися процедури промивання жовчних шляхів.
В «ОН Клінік» лікар уважно поставиться до вашої проблеми та пропише індивідуальну схему лікування для якнайшвидшого одужання. Більше інформації щодо захворювання ви можете отримати у лікаря. Кожен випадок індивідуальний, тому і консультація, і діагностика, і лікування мають бути індивідуальними.
Подальше здоров'я пацієнта залежить від багатьох факторів, серед яких важливу роль відіграє тяжкість перебігу захворювання, своєчасне звернення до фахівця та професіоналізм лікаря. Для запобігання хворобі варто звернути увагу на профілактичні заходи, а головне — на здорове харчування. Холецистит, гострий чи хронічний, кам'яний чи безкам'яний, дуже важливо вчасно вилікувати, оскільки через відсутність своєчасної терапії виникають ускладнення у вигляді різних патологій.
Дієта при хронічному холециститі
Лікування хронічного холециститу поєднується з дотриманням дієти. Забороняється включати в раціон жирні, гострі та смажені страви, консерви, шоколад та алкоголь. За хронічного холециститу, за винятком періодів загострення, до дозволених продуктів належать:
- нежирні сорти м'яса та риби (курка, індичка, яловичина, щука, карась, судак);
- овочеві та молочні супи;
- вівсянка, рис, гречка;
- хліб і макаронні вироби з цільнозернового борошна;
- нежирні молочні продукти;
- яйця (кількість жовтків на добу — не більше, ніж один);
- свіжі, тушковані чи запечені овочі (за винятком часнику, бобових, грибів, редиски, баклажанів, шпинату та кукурудзи);
- банани, груші, диня, полуниця, виноград і солодкі сорти яблук, сухофрукти.
За хронічного холециститу також можна дотримуватися дієти №5, яка допускає вживання не міцної кави з молоком, компотів і киселів із сухофруктів.
Рецепти страв при хронічному холециститі
Боул з гречкою та яйцем пашот
Інгредієнти
- гречка — 100 г;
- гаряча вода — 200 мл;
- яйце — 1 шт.;
- петрушка — 10 гілочок;
- оливки — 10 шт.;
- сир фета — 100 г;
- орегано — 1/2 ч. л.;
- оливкова олія — 2-3 ст. л.
- Всипте у невелику каструлю чи сотейник гречку та залийте гарячою водою. Накрийте кришкою та відставте на 20 хвилин.
- Зваріть яйце пашот. Закип’ятіть у каструлі воду, перемішайте и додайте 1-2 дрібки солі. Розбийте яйце в ополоник, аби воно не порушило структуру. Обережно опустіть яйце у киплячу воду та варіть 2 хвилини на середньому вогні. Дістаньте яйце за допомогою шумівки та викладіть на дощечку чи паперовий рушник.
- Візьміть глибоку тарілку та викладіть готову гречку. З одного боку викладіть фету, з другого – порізані довільними шматочками оливки чи маслини.
- Посипте орегано.
- Порубайте петрушку, додайте до страви.
- Зверху викладіть яйце пашот та полийте оливковою олією. Розріжте яйце пашот — це буде соус.
Запечена морква з манадариновим соком
Інгредієнти
- велика морква — 2-3 шт.;
- розмарин — 2 гілочки;
- мандарин — 2 шт.;
- рослинна олія (рафінована) — 2 ст. л.;
- сіль та перець до смаку.
- Очистьте 2-3 моркви, поріжте брусочками довжиною приблизно по 5 см, товщиною сантиметр-півтори.
- Покладіть моркву у керамічну форму. Полийте олією.
- Посоліть, поперчіть. Покладіть 2 гілочки розмарину.
- Вичавіть сік 2 мандаринів у форму, поливаючи моркву рівномірно. Накрийте ємність фольгою.
- Поставте в духовку та запікайте за 180 градусів 30-50 хвилин.
Курячий суп
Інгредієнти
- куряча грудка зі шкіркою — 1 шт.;
- картопля — 2 шт.;
- морква — 1 шт.;
- цибулина — 1 шт.;
- оливкова олія;
- кріп.
- Очистіть і наріжте кубиками картоплю. Зваріть курячий бульйон, додавши в нього картоплю. Дістаньте грудку і дайте їй охолонути.
- Очистіть і наріжте моркву. У каструлю з товстим дном додайте оливкову олію та нарізані овочі, підсмажте.
- Очистіть грудку від шкірки, подрібніть і додайте до овочів. Тушкуйте 3-5 хвилин.
- Додайте до м'яса та овочів бульйон і картоплю, влийте яблучний оцет і доведіть до кипіння.
- Додайте в готовий суп дрібно нарізаний кріп.
Гастроентерологія в ОН Клінік Полтава
Популярні питання
Гепатит – запалення печінки, яке спричиняє біль у правому підребер'ї, нудоту, блювоту, жовтяницю, підвищення температури та втрату апетиту. Однак гепатит має схожі симптоми з холециститом, тому за появи зазначених ознак необхідно звернутися до гастроентеролога.
Кал при холециститі може мати світлий або глинистий відтінок через порушення виділення жовчі в кишечник. У разі запалення жовчного міхура може виникати діарея, яка також впливає на колір і консистенцію калу, роблячи його більш рідким і світлим.
За холециститу запалюються стінки жовчного міхура, що призводить до звуження жовчних проток і порушення відтоку жовчі. Також за хронічного холециститу можуть утворюватися камені в жовчному міхурі, які можуть також перешкоджати нормальному відтоку жовчі.
У разі запалення жовчного міхура необхідно пити воду, щоб підтримувати нормальну функцію травної системи і запобігати утворенню каменів у жовчному міхурі. Рекомендації щодо споживання води в разі холециститу:
- можна пити воду, напої без кофеїну (трав'яний чай, домашні компоти та соки, приготовані зі свіжих фруктів або овочів);
- пити маленькими ковтками (допоможе уникнути болю в жовчному міхурі, який може бути спричинений надмірним напруженням);
- уникати газованих напоїв (гази в напоях можуть збільшити тиск у жовчному міхурі, спричиняючи дискомфорт);
- відмовитися від пиття холодної води (теплі рідини допоможуть зменшити спазми в жовчному міхурі).
За холециститу рекомендується уникати вживання великої кількості рідини за один раз, особливо перед сном. Краще пити воду та інші напої між прийомами їжі, щоб запобігти перенапруженню шлунка та жовчного міхура.
При загостренні холециститу рекомендується дотримуватися дієти, яка включає легкозасвоювані продукти. Дозволені продукти при холециститі:
- нежирні види м'яса (курка, індичка, кролик);
- риба (тунець, лосось, скумбрія);
- овочі (морква, броколі, кабачки, гарбуз, картопля);
- фрукти (яблука, груші, банани, абрикоси, персики);
- злаки і каші (вівсяна, гречана, рисова);
- нежирні молочні продукти (сир, йогурт, молоко);
- яйця (варені або приготовані без жиру).
Продукти можна варити, тушкувати або готувати на пару. Не рекомендується вживати жирні продукти, гострі та пряні страви, смажену їжу, маринади та консерви. Також потрібно уникати алкоголю та газованих напоїв. Однак лікар може встановити інші обмеження щодо харчування залежно від вираженості запального процесу.