Logo
0 800 30 11 77

Різниця між халязіоном і ячменем

Різниця між халязіоном і ячменем
Читати 8 хвилин | Створено: 16 жовтня 2020 | Оновлено: 18 жовтня 2022 | 94709 94709
Відмінність ячменю від халязіону полягає в тому, що ячмінь на оці викликається інфекцією, а халязіон — неінфекційною оклюзією мейбомієвих залоз.

Однак в обох випадках розвивається запальний процес, гіперемія повік, набряклість, а також з'являється біль в області ураженого ока. Халязіон і ячмінь може виникнути в будь-якому віці та їх необхідно лікувати. Для обох утворень характерні рецидиви.

Як відрізнити халязіон від ячменю?

Відрізнити внутрішній ячмінь від халязіону може лікар-офтальмолог. Самостійно за зовнішніми ознаками зробити це складно, оскільки обидва захворювання викликають припухлість повіки больовий синдром. Однак відмінності між ячменем і халязіоном можна побачити наступні:

  • халязіон є закупорюванням мейбомієвих залоз неінфекційного характеру і часто розташовується всередині повіки;
  • ячмінь — розвиток інфекції (часто бактеріальної) на краю повіки або безпосередньо під нею.

Ячмінь буває зовнішнім і внутрішнім. У більшості випадків з'являється зовнішнє запалення в області ока, яке виникає внаслідок обструкції та інфекції фолікула вії і прилеглих залоз Зейса або Моля. У деяких випадках обструкція фолікулів може бути пов'язана з блефаритом. Що стосується внутрішнього ячменю, він трапляється дуже рідко і виникає внаслідок інфікування мейбомієвої залози.

Як зрозуміти що «зріє» ячмінь?

Поставте своє питання Офтальмологу
«ОН Клінік»

Якщо болить повіка, в області ока з'явився дискомфорт, почервоніння або біль, можливо, це зріє ячмінь. Поява більшості ячменів викликається стафілококовою інфекцією. Зазвичай зараження починається з почервоніння і болю на краю повіки, де формується ячмінь, потім в області ока виникає набряклість. Очі можуть почати сльозитися, стають гіперчутливими до світла, іноді виникає відчуття попадання в них чужорідного тіла.

Зазвичай набрякає лише невелика ділянка, але в деяких випадках набряк поширюється на всю повіку. Часто в центрі набряклої ділянки з'являється невелика жовтувата пляма гною. Людина майже завжди гостро відчуває хворобливе ущільнення, після сну очі часто може злипатися через наявність гнійних виділень. Зазвичай гній з'являється протягом 2-4 днів після появи запалення в області ока.

Діагностика халязіону і ячменю передбачає лікарський огляд. Симптоми ячменю і халязіону схожі між собою. Діагноз може встановити тільки офтальмолог.

Що робити з ячменем на оці та чи можна лікувати самостійно?

Щоб розуміти, як вилікувати ячмінь, потрібно відвідати лікаря-офтальмолога. Без лікарських рекомендацій не можна починати лікування. Адже халязіон і ячмінь провокують розвиток незначного набряку повіки. Однак за неправильного лікування набряклість може збільшуватися і провокувати різні захворювання очей (астигматизм, деформацію рогівки ока).

Як позбутися ячменю в домашніх умовах? Необхідно виконувати всі призначення лікаря. За погіршення стану відразу звертатися до офтальмолога, особливо якщо діагностовано ячмінь або халязіон у дітей, лікування яких вимагає особливої ​​уваги та контролю з огляду на формування дитячого зору.

Що протипоказано за ячменю?

За ячменю і халязіону не можна без рецепту використовувати краплі або мазі від ячменю і халязіону, терти уражену ділянку брудними руками, промивати антисептиками. Чи можна гріти ячмінь або халязіон? За наявності запалення або гнійних виділень не можна прогрівати запалену область.

Ячмінь заразний?

У більшості випадків ячмінь і халязіон не передаються від заражених до здорових людей. Спровокувати появу новоутворень може інфекція, занесена в око. Як швидко вилікувати ячмінь? Необхідно записатися на прийом до офтальмолога. Чи може бути ячмінь заразним, якщо він викликаний бактеріальною інфекцією? Зараження може статися, якщо користуватися предметами особистої гігієни зараженої людини.

Як зрозуміти, що в мене халязіон?

Ознаки ячменю та халязіону проявляються практично відразу після початку запального процесу. У більшості випадків запалення залози характеризується болем, почервонінням і набряком. Зустрічаються випадки, коли халязіон протікає безболісно. В інших випадках запалення може бути сильним, іноді з лихоманкою або ознобом. Огляд кон'юнктиви передплюсни показує невелике піднесення або жовту область на місці ураженої залози. Пізніше утворюється абсцес. Рідко трапляється мимовільний розрив у місці ураження.

Коли з'явилася шишка на верхній повіці в дитини або дорослого, потрібно звертатися до лікаря. Якщо утворення збільшується в розмірах, воно може тиснути на очне яблуко і викликати проблеми із зором (розмиття, зниження гостроти зору). Не можна без призначення офтальмолога використовувати краплі або мазь від халязіону, а також прикладати компреси. Самолікування може посилити процес і призвести до розвитку ускладнень.

Які причини розвитку халязіону?

Причини виникнення ячменю і халязіону багато в чому схожі. Ризик розвитку обох захворювань збільшують:

  • хвороби очей, зокрема блефарит, хронічні захворювання повік;
  • перенесені ячмінь або халязіон;
  • діагноз акне, розацеа або себорейний дерматит;
  • цукровий діабет та інші захворювання ендокринної або серцево-судинної систем.

Симптоматика хвороби може бути наслідком переохолодження організму, зниження імунітету, незбалансованого харчування. Щоб уникнути рецидиву, необхідно дотримуватися елементарних профілактичних заходів (дотримуватися правил гігієни, користуватися антибактеріальними серветками за попадання в очі смітинок або сторонніх тіл).

Чим лікувати халязіон на оці?

Лікування ячменю у дітей і дорослих, як і халязіону, проводить офтальмолог. Як лікувати халязіон і ячмінь вдома? За правильного лікування процес загоєння триває від 7 до 10 днів і зазвичай не вимагає хірургічного втручання. Самолікування протипоказане. Наприклад, якщо проводити лікування ячменю народними методами, можуть розвинутися ускладнення: гостре гнійне запалення, флегмона очниці, тромбоз сплетення судин.

Чим лікувати ячмінь на оці та халязіон? За призначенням лікаря можуть застосовуватися мазі та краплі від ячменю або халязіону, теплі компреси, антисептичні розчини для промивання.

Як прискорити прорив халязіону або ячменю? Не можна самостійно чіпати нарив в області очей, особливо, якщо є гнійні виділення. Набухання ячменю, як і халязіону, зазвичай триває близько 2-3 днів. У більшості випадків лікування засноване на використанні теплих компресів, очищення повіки за призначенням лікаря. У разі погіршення ситуації необхідна консультація лікаря.

Що буде, якщо не лікувати інфекційні захворювання очей?

Лікування халязіону і ячменю, а також інших захворювань очей вимагає участі лікаря-офтальмолога. Будь-яке інфекційне запалення необхідно лікувати під керівництвом лікаря, щоб не було ускладнень. Несвоєчасне звернення до лікаря тягне за собою погіршення зору у дітей і дорослих, розвиток супутніх офтальмологічних та інших захворювань (кон'юнктивіту, менінгіту, сепсису). Ускладнення за халязіону або ячменю можуть з'являтися на 4-5 день у разі ігнорування лікування.

Профілактика ячменю і халязіону

Профілактика ячменю і халязіону заснована на дотриманні правил гігієни, використанні зволожувальних засобів для очей за вираженої сухості очей. Як запобігти появі ячменю і халязіону? Щоб не сталося ураження очей, потрібно не давати свою косметику і рушники для обличчя близьким членам сім'ї та стороннім людям, періодично виконувати масаж повіки (легкими круговими рухами), а також своєчасно лікувати хронічні захворювання.

Важливе значення для профілактики захворювань очей має своєчасність лікування офтальмологічних хвороб. Планові огляди у офтальмолога допомагають діагностувати погіршення зору на ранніх етапах і запобігати появі таких запалень, як ячмінь і халязіон.

Чому важливо вчасно звернутися до лікаря-офтальмолога?

Своєчасне звернення до лікаря-офтальмолога прискорює одужання і повертає гостроту зору. Чим лікувати халязіон і ячмінь? У загальних випадках пацієнту призначається:

  • медикаментозна терапія (очні краплі та мазі протизапального характеру);
  • фізіотерапія повіки (показане прогрівання очної повіки, прикладання теплих компресів за відсутності запалення).

Як вилікувати халязіон без операції? Хірургічне лікування рекомендується в ситуаціях, коли халязіон завдає естетичний дискомфорт або досяг великих розмірів і негативно впливає на зір. Операцію проводять за допомогою місцевої анестезії завдяки невеликим розрізам на шкірі або на боці сполучної тканини. У день операції на око накладається пов'язка, яку можна зняти на наступний день. Також можливе видалення халязіону лазером.

Офтальмологія в ОН Клінік Дніпро

Різниця між халязіоном і ячменем - Оганезова Сюзанна Ованесівна
Оганезова Сюзанна Ованесівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як болить око при ячмені та халязіоні?

При ячмені та халязіоні з'являються дискомфорт, печіння та свербіж в області очного яблука, почуття стороннього тіла в оці та болючість при русі ока. Гострий біль при ячмені та халязіоні може виникати при механічному впливі на око (натисканні, чухання, масажування повік).

2. Чи можна носити лінзи при внутрішньому ячмені?

Носити контактні лінзи при внутрішньому ячмені не можна, оскільки їх використання призводить до додаткового подразнення очей. Також лінзи можуть сприяти механічному пошкодженню ячменю та витіканню гною в очницю, попаданню мікроорганізмів у око під час надягання лінз та посиленню запалення. До одужання офтальмологи рекомендують замінити контактні лінзи на окуляри.

3. Як довго дозріває ячмінь на оці?

Зазвичай зовнішній ячмінь на оці дозріває від двох до чотирьох днів. Після розтину ячменю відновлення займає близько тижня. Від появи перших симптомів (набряку, почервоніння та болючості повік) до одужання проходить 9-14 днів.

4. Чи можна гріти ячмінь на оці?

Лікар-офтальмолог може рекомендувати прогрівання ячменю для прискорення його дозрівання. Використання сухого тепла протягом 5-10 хвилин двічі-тричі на день може допомогти. Прогрівання ячменю на оці без попередньої консультації з офтальмологом не рекомендується через ризик прориву «ячмінного горбка» та попадання гною в око.

5. Чи потрібно робити масаж ока при халязіоні та ячмені?

Масаж ока при ячмені та халязіоні протипоказаний. Натискання на дозрілий ячмінь або халязіон може призвести до його розриву та попадання гною в тканини ока. Інфікування ока може стати причиною погіршення зору, розвитку астигматизму або целюліту повік, подразнення та запалення рогівки.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 4 оцінок
Різниця між халязіоном і ячменем
Лікар-офтальмолог. Вища кваліфікаційна категорія.
Різниця між халязіоном і ячменем
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!