Logo
0 800 30 11 77

Що таке ерозія шийки матки та як її лікувати?

Що таке ерозія шийки матки та як її лікувати?
Читати 7 хвилин | Створено: 11 вересня 2019 | Оновлено: 1 серпня 2022 | 83481 83481
Ерозія шийки матки — захворювання, що характеризується порушенням цілісності слизової оболонки матки. Самостійно пошкодження епітелію шийки матки виявити неможливо, тому необхідно проходити профілактичний огляд у гінеколога не рідше, ніж один раз на рік, щоб вчасно виявити патологію.

Що таке ерозія шийки матки?

Ерозія (ектопія) шийки матки — поширене гінекологічне захворювання, пов'язане з пошкодженням клітинної структури епітеліального покриву. Ущільнення на слизовій оболонці мають доброякісний характер, але запущена ерозія шийки матки може перероджуватись у злоякісну пухлину. Рак шийки матки посідає друге місце серед онкологічних захворювань у жінок. У разі раннього виявлення та лікування патологій шийки матки можна запобігти небезпечним наслідкам для здоров'я.

здорова матка та ерозія шийки матки

здорова матка та ерозія шийки матки

Причини ерозії шийки матки

Ерозія шийки матки може з'явитися у жінок, що не народжували, або після пологів за гормонального дисбалансу. Також ушкодження епітелію жіночих статевих органів може виникнути після перенесених запальних захворювань (цервіцит, вагініт). Інші причини ерозії шийки матки:

  • зниження імунітету;
  • безконтрольний прийом гормональних контрацептивів;
  • наявність інфекцій, що передаються статевим шляхом (гонорея, трихомоніаз, хламідіоз);
  • механічні травми під час пологів, аборту, грубого статевого акту;
  • незахищені статеві акти, оскільки збільшується ризик зараження венеричними захворюваннями;
  • недотримання інтимної гігієни;
  • генетична схильність.

Вірус папіломи людини може спровокувати розвиток ерозії шийки матки. Окремі штами ВПЛ можуть викликати переродження клітин на злоякісне новоутворення.

Симптоми ерозії шийки матки

Ектопія шийки матки може протікати безсимптомно та не завдавати дискомфорту. Можуть бути такі симптоми шийки матки:

  • кров'яні виділення після статевого акту;
  • слизові або гнійні виділення з піхви;
  • збільшення тривалості менструації;
  • свербіж і печіння в промежині;
  • кровотечі між менструальними циклами.

За ерозії шийки матки можуть виникати болі під час статевого акту та сечовипускання. Больові відчуття з'являються внизу живота або віддають у ділянку попереку.

Види ерозії шийки матки

Існує кілька різновидів ураження клітин епітелію репродуктивних органів. Гінекологи виділяють такі види ерозії шийки матки:

  • істинна — характеризується утворенням на поверхні слизової оболонки виразок яскраво-червоного кольору, які можуть кровоточити;
  • псевдоерозія (ектопія) — відбувається розростання та ущільнення епітелію піхвової частини шийки матки, заміна плоских клітин циліндричними. Псевдоерозія шийки матки буває залозистою (переважають залозисто-кістозні тканини) та папілярною (відбувається розростання сполучних тканин).

Також виділяють змішану залозисто-папілярну ектопію. Вроджена ерозія шийки матки з'являється в дитячому віці через генетичну схильність або розвивається в підлітковому періоді за порушення процесів статевого дозрівання.

Існує ще одна класифікація видів ерозії шийки матки, яка базується на характеристиках ерозованих ділянок і стані тканин. Визначення різновиду ерозії допомагає лікарям зрозуміти характер і ступінь ерозії, що дає можливість вибрати відповідне лікування.

Види ерозії шийки матки

Вид ерозії

Опис

Ендоцервікальна ерозія

Ендоцервікальна ерозія, або внутрішньоматкова ерозія, характеризується пошкодженням епітелію шийки матки всередині шийки, що зазвичай пов'язано із хронічним запаленням

Ектокервікальна ерозія

Ектокервікальна ерозія, або зовнішня ерозія, проявляється пошкодженням епітелію шийки матки із зовнішнього боку шийки. Це область є видимою під час гінекологічного обстеження

Гранулююча ерозія

Гранулююча ерозія — це форма ерозії, за якої пошкоджені тканини шийки матки починають рясно кровоточити й утворюють гранули або судинні нарости

Кератозна ерозія

Кератозна ерозія характеризується утворенням щільних, грубих покривів на поверхні ерозованої ділянки шийки матки

Чим небезпечна ерозія шийки матки?

Ерозія шийки матка небезпечна тим, що через ушкодження слизової оболонки в жіночий організм швидше проникають інфекції та підвищується ризик розвитку урогенітальних захворювань. Інші наслідки ерозії шийки матки:

  • порушення мікрофлори піхви;
  • розвиток ендометриту (запалення слизової оболонки матки);
  • безпліддя чи зниження репродуктивної функції;
  • утворення атипових клітин;
  • ризик розвитку дисплазії шийки матки;
  • рак шийки матки.

Ектопія рідко перероджується на злоякісну пухлину, але її запущена форма може спровокувати розвиток онкології. Ерозія шийки матки за вагітності може збільшити ризик невиношування плода.

Як лікувати ерозію шийки матки?

Ерозія шийки матки здебільшого діагностується за візуального огляду на гінекологічному кріслі. За потреби гінеколог призначає додаткові методи дослідження:

За підозри на наявність онкологічних клітин призначається біопсія шийки матки. За результатами обстеження гінеколог призначає лікування ерозії шийки матки.

У медичному центрі «ОН Клінік» застосовується малоінвазивне хірургічне лікування ектопії. Видалення ерозії шийки матки проводиться такими методами:

  • електрокоагуляція — припікання ерозії шийки матки за допомогою електричного струму;
  • кріодеструкція — заморозка ерозії шийки матки під впливом рідкого азоту;
  • хімічна коагуляція — видалення вогнища ураження за допомогою обробки спеціальними хімічними речовинами;
  • лазерне лікування ерозії шийки матки — вплив на пошкоджені тканини лазерними променями, що дозволяє зачіпати лише змінені клітини.

Оптимальний спосіб видалення ерозії повинен вибирати гінеколог після обстеження. На початкових стадіях можна вилікувати ерозію шийки матки без припікання, використовуючи медикаментозне лікування, яке призначить лікар.

Як проводиться радіохвильове лікування ерозії шийки матки?

Радіохвильове лікування ерозії шийки матки — малоінвазивний метод впливу на пошкоджені клітини спрямованим пучком радіохвиль за допомогою апарату «Сургітрон». Даний метод безболісний та безпечний, не вимагає госпіталізації та не має протипоказань. Під час припікання ерозії радіохвилями не ушкоджуються здорові клітини та не порушується їх анатомічна будова. Операція виконується під місцевою анестезією, радіохвилі спрямовують на уражену ділянку шийки матки, припікання ерозії не викликає кровотечі або набряку.

Процедура займає близько десяти хвилин, одразу після неї жінка може вирушити додому. Після радіохвильового лікування ектопії не залишається рубців та опіків. У період реабілітації не рекомендуються тяжкі фізичні навантаження та статеві контакти протягом місяця. Необхідно відмовитися від відвідування сауни, прийому гарячої ванни, оскільки під впливом високої температури рани довше гояться. Також не можна робити спринцювання та користуватися тампонами. Тривалість відновлювального періоду становить близько чотирьох тижнів.

Профілактика ерозії шийки матки

Профілактика ерозії шийки матки включає відмову від незахищених статевих зв'язків, щоб знизити ризик зараження венеричними захворюваннями. Також до профілактики ектопії входять дотримання особистої гігієни та своєчасне лікування запальних урогенітальних захворювань. Необхідно користуватися гормональними контрацептивами лише після призначення лікаря та зміцнювати імунітет.

Дівчатам до початку статевого життя рекомендується вакцинація від вірусу папіломи людини. У будь-якому віці жінкам необхідно проходити профілактичне обстеження у гінеколога не рідше, ніж один раз на рік, навіть за відсутності скарг та симптомів.

Гінекологія в ОН Клінік Одеса

Що таке ерозія шийки матки та як її лікувати? - Ющенко Тетяна Олександрівна
Ющенко Тетяна Олександрівна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна вести статеве життя під час лікування ерозії шийки матки?

За статевого акту зростає ризик ушкодження епітелію шийки матки та проникнення бактерій, тому під час лікування ерозії слід відмовитися від інтимних стосунків. Час утримання від статевого життя залежить від швидкості загоєння рани після припікання ерозії та становить від чотирьох до семи тижнів.

2. Що не можна робити після припікання ерозії шийки матки?

Після припікання ерозії шийки матки не можна піднімати важкі предмети та займатися важкими фізичними навантаженнями протягом місяця. Протягом чотирьох-шести тижнів потрібно відмовитися від використання тампонів під час менструації, спринцювання. Не можна відвідувати сауни та лазні, заборонено купання у водоймах та басейнах, щоб не занести інфекцію. Також рекомендується утриматися від статевих контактів під час реабілітаційного періоду.

3. Дисплазія та ерозія — у чому різниця?

Ерозія шийки матки — зміщення меж епітеліального шару, а дисплазія — зміна структури слизової оболонки. За дисплазії з'являються аномальні клітини на поверхні шийки матки, які можуть перетворитися на злоякісну пухлину. Запущена форма ерозії шийки матки може перейти в дисплазію, тому лікування необхідно розпочинати на початкових стадіях ушкодження слизової оболонки. Для діагностики ерозії та дисплазії використовується ПАП-тест.

4. Чи можна завагітніти за ерозії шийки матки?

У більшості випадків ерозія шийки матки не викликає безпліддя та не перешкоджає настанню вагітності. Але ушкодження слизової оболонки шийки матки сприяють проникненню бактеріальних інфекцій, які можуть спричинити ускладнення під час виношування плода. Також можуть виникнути ускладнення під час пологів внаслідок травмування епітелію матки, тому перед плануванням вагітності рекомендується пройти лікування ерозії. Якщо ектопію шийки матки виявили під час вагітності, варто відкласти її видалення до народження дитини.

5. Як вилікувати ерозію шийки матки без припікання?

Для лікування шийки матки без припікання можуть використовуватися медикаментозні засоби: антибактеріальні, гормоновмісні, протизапальні препарати. Не можна займатися самолікуванням, препарати, що сприяють відновленню клітин слизової оболонки шийки матки, повинен призначати гінеколог. Якщо консервативне лікування не допомагає, використовуються малоінвазивні методи, що руйнують пошкодженні клітини та відновлюють епітелій шийки матки.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 3 оцінок
Що таке ерозія шийки матки та як її лікувати?
Лікар акушер-гінеколог, онкогінеколог. Вища категорія.
Що таке ерозія шийки матки та як її лікувати?
Стаття перевірена: Чабаненко Інга Гієвна
Лікар-гінеколог. Вища категорія.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Дар'я 1 рік тому
Здрастуйте, розкажіть як впливає ерозія шийки матки на вагітність?
Відповісти
Здрастуйте, ерозія шийки матки не перешкоджає природному процесу дітонародження, але може викликати деякі ускладнення. Під час вагітності можуть виникнути інфекційні захворювання жіночих органів, оскільки в разі пошкодження слизової шийки матки бактерії легко проникають в організм. Також під час пологів епітелій матки може додатково травмуватися, а ерозія збільшитися в розмірі. Рекомендується при a href="https://onclinic.ua/ru/blog/faq-yak-zhinci-pidgotuvatisya-do-vagitnosti" target="_blank">плануванні вагітності вилікувати ерозію шийки матки, щоб уникнути можливих ускладнень у вигляді невиношування плоду.
Наталія 1 рік тому
Доброго дня, хочу дізнатися, як часто ерозія шийки матки переходить у рак?
Відповісти
Добрий день, ерозія шийки матки - доброякісне утворення, яке рідко переходить у рак, але існує ризик розвитку онкології. Найчастіше переродження клітин у злоякісну пухлину відбувається під впливом вірусу папіломи людини. Щоб зменшити ймовірність розвитку раку, необхідно проходити профілактичний огляд у гінеколога не рідше, ніж один раз на рік, і здавати ПАП-тест.
Світлана 1 рік тому
Здрастуйте, мене цікавить як довго триває лікування ерозії шийки матки?
Відповісти
Здрастуйте, лікування за допомогою припікання ерозії шийки матки займає не більше півгодини. Тривалість реабілітаційного періоду залежить від способу видалення ерозії та зони ураження. У середньому тканини слизової оболонки матки відновлюються протягом місяця за дотримання правил інтимної гігієни та рекомендацій лікаря.
Христина 1 рік тому
Підкажіть, будь ласка, що не можна робити в разі ерозії шийки матки?
Відповісти
Протипоказання до статевого життя при ерозії відсутні. Утриматися від статевих актів потрібно на час лікування ерозії шийки матки, щоб не травмувати слизову оболонку. Також не можна робити спринцювання, користуватися тампонами, відвідувати лазню або сауну.
Марія 1 рік тому
Добрий день, цікавить таке запитання: чи можна ставити спіраль за ерозії шийки матки?
Відповісти
Добрий день, спіраль у разі ерозії шийки матки ставити не можна, оскільки контакт пошкодженої слизової оболонки з чужорідним тілом може її травмувати ще більше. Може збільшитися зона пошкодження епітелію і з'явитися кровотеча. Внутрішньоматкову спіраль можна ставити після припікання ерозії шийки матки, коли слизова оболонка повністю відновиться.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!