Logo
0 800 30 11 77

Що таке дисплазія шийки матки та як її лікувати

Що таке дисплазія шийки матки та як її лікувати
Читати 7 хвилин | Створено: 15 липня 2022 | Оновлено: 15 липня 2022 | 845902 845902
Діагностикою, лікуванням і профілактикою дисплазії шийки матки займається гінеколог. Несвоєчасне чи неправильне лікування дисплазії може стати причиною розвитку раку шийки матки.

Що таке дисплазія шийки матки?

Дисплазія шийки матки (неоплазія) — це передракове, атипове розростання клітин на поверхні шийки матки. Запобігти розвитку дисплазії допоможе вакцинація від вірусу папіломи людини.

дисплазія шийки матки

дисплазія шийки матки

Причини дисплазії шийки матки

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Зазвичай дисплазія шийки матки розвивається через вірус папіломи людини. Інші причини дисплазії шийки матки:

  • генетична схильність до раку шийки матки;
  • ерозія шийки матки;
  • захворювання, що передаються статевим шляхом (наприклад, хламідіоз);
  • ранній початок статевого життя (до 18 років);
  • незахищені статеві контакти;
  • туберкульоз чи вірус імунодефіциту людини;
  • тривалий прийом оральних контрацептивів;
  • багаторазова вагітність.

Підвищений ризик дисплазії циліндричного епітелію також спостерігається у людей, які перенесли трансплантацію органів або приймають імунодепресанти (через ослаблену імунну систему). Вплинути на розвиток дисплазії шийки матки може активне та пасивне куріння через хімічні речовини в сигаретному диму (концентруються у цервікальній рідині, впливають на здоров'я клітин шийки матки).

Симптоми дисплазії шийки матки

Дисплазія шийки матки зазвичай протікає безсимптомно. Ознаки дисплазії виникають, якщо причиною її розвитку є статеві інфекції. Можливі симптоми дисплазії шийки матки:

  • рясні місячні;
  • біль та дискомфорт під час статевого акту;
  • роздратування та почервоніння піхви;
  • поява наростів на зовнішніх статевих органах (бородавок, кондилом і папілом).

На наявність дисплазії шийки матки можуть вказувати аномальні кровотечі, що виникають між менструаціями, після спринцювання, гінекологічного огляду або під час чи після закінчення статевого акту. Виділення за дисплазії можуть бути рідкими, зеленими або жовтими, мати неприємний запах.

Стадії дисплазії шийки матки

Дисплазію шийки матки розрізняють залежно від рівня ураження. Стадії дисплазії шийки матки:

  • легка дисплазія шийки матки. За дисплазії шийки матки 1 ступеня нетипові клітини з'являються на поверхні органу, вражаючи третину слизової оболонки;
  • помірна дисплазія шийки матки. Аномальні клітини вражають до двох третіх епітелію шийки матки;
  • важка дисплазія шийки матки. За дисплазії шийки матки треього ступеня передракові клітини знаходяться у всьому верхньому шарі шийки матки.

Стадії дисплазії шийки матки

1 стадія — легка

Аномальні клітини вражають третину слизової оболонки шийки матки

2 стадія — помірна

Розростання патологічних клітин охоплює дві третини епітелію шийки матки

3 стадія — важка

Передракові клітини вражають весь верхній шар шийки матки

Стадія неоплазії шийки матки визначається гінекологом. Лікування підбирається лікарем залежно від кількості аномальних клітин, що лежать на поверхні шийки матки.

Як лікувати дисплазію шийки матки?

Перед початком лікування дисплазії шийки матки гінеколог визначає стадію та причину захворювання, площу, локалізацію та глибину ураження органа. Діагностика дисплазії шийки матки включає:

  • гінекологічний огляд (проводиться для оцінки стану шийки матки, піхви, яєчників, фалопієвих труб, сечового міхура та прямої кишки);
  • ПАП-тест (мазок з піхви для проведення аналізу на цитологію та виявлення аномальних клітин на слизовій оболонці каналу шийки матки);
  • гінекологічне УЗД (огляд шийки матки для виявлення патологічних змін).

За дисплазії шийки матки гінеколог проводить кольпоскопію. Під час кольпоскопії лікар за допомогою кольпоскопа збільшує вульву, стінки піхви та шийку матки з метою виявлення та дослідження аномальних клітин на поверхні статевих органів. За дисплазії лікар також робить біопсію шийки матки (забір пошкоджених тканин для встановлення доброякісності чи злоякісності природи клітин).

Після встановлення діагнозу гінеколог підбирає курс терапії. Варіанти лікування дисплазії шийки матки:

  • конізація (видалення конусоподібного шматка тканини, що містить аномальні клітини);
  • кріодеструкція дисплазії шийки матки (руйнування патологічних клітин за допомогою рідкого азоту, вуглекислого газу чи аргону);
  • петльова електрохірургічна ексцизія (видалення уражених тканин за допомогою електричного струму);
  • радіохвильове лікування (проводиться за допомогою впливу на клітини радіохвилями високої частоти).

Метод лікування дисплазії підбирається гінекологом залежно від рівня ураження шийки матки. За дисплазії шийки матки 2 ступеня лікар також призначає медикаментозне лікування (лікарські препарати зупиняють активний поділ клітин). У разі неможливості видалення всіх уражених ділянок або рецидивів, гінеколог може направити на гістеректомію (видалення шийки матки за дисплазії).

Як проводиться припікання дисплазії шийки матки?

Припікання дисплазії шийки матки зазвичай проводиться з допомогою рідкого азоту, охолодженого до температури від -210 до -195°C. Перед кріодеструкцією гінеколог застосовує місцеву анестезію.

Під час припікання дисплазії шийки матки гінеколог використовує дзеркало та кріозонд, у якому міститься та циркулює азот. Лікар обробляє та заморожує уражені ділянки за допомогою зонда. Датчик утримується кілька хвилин на кожній ділянці (необхідно для руйнації аномальних клітин).

Протягом кількох тижнів після кріодеструкції можуть спостерігатися густі рідкі виділення з невеликими домішками крові. Для запобігання інфекції гінеколог порекомендує уникати вагінальних статевих контактів, використання тампонів та спринцювання протягом декількох днів до декількох тижнів.

Як проходить радіохвильове лікування дисплазії шийки матки?

Радіохвильове лікування дисплазії шийки матки передбачає вплив на уражені ділянки високочастотними радіохвилями. Перед процедурою лікар застосовує місцеву анестезію для знеболювання шийки матки. За допомогою радіохвиль відбувається припікання кровоносних судин та висічення ураженої ділянки, що містить аномальні клітини. До переваг радіохвильового лікування належать безконтактність та безкровність, низький ризик розвитку ускладнень.

Протягом двох тижнів після процедури необхідно утриматися від статевих контактів, відвідування басейнів, лазні та сауни для запобігання інфекції та пошкодженню тканин шийки матки. Також гінеколог порекомендує обмежити фізичні навантаження (тривалість обмеження залежить від рівня ураження тканин до радіохвильового лікування).

Дисплазія шийки матки та вагітність

Нормальний перебіг вагітності за дисплазії шийки матки залежить від стадії захворювання, його причини та від поточного стану пацієнтки. Для запобігання розвитку ускладнень вагітності (викидень, передчасні пологи, народження дитини з невеликою вагою) необхідне постійне спостереження у гінеколога.

За виявлення дисплазії шийки матки під час вагітності лікування зазвичай відкладають до пологів. Біопсія тканин проводиться лише у разі підозри на розвиток раку шийки матки.

Гінекологія в ОН Клінік Кропивницький

Що таке дисплазія шийки матки та як її лікувати - Кирилюк Наталія Станіславівна
Кирилюк Наталія Станіславівна
ОН Клінік Кропивницький
Бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи можна завагітніти за дисплазії шийки матки?

Завагітніти за дисплазії шийки матки можна. Перебіг вагітності залежатиме від ступеня ураження слизової оболонки аномальними клітинами. За тяжкої дисплазії шийки матки є ймовірність викидня або передчасних пологів. Для зниження ризику ускладнень вагітності за дисплазії шийки матки рекомендується планувати вагітність заздалегідь.

2. Які вітаміни пити за дисплазії шийки матки?

Вітаміни за дисплазії шийки матки можуть входити до курсу медикаментозної терапії. За потреби гінеколог призначить вітамінні комплекси після визначення причини дисплазії шийки матки.

3. Як вилікувати дисплазію шийки матки в домашніх умовах?

Вилікувати дисплазію шийки матки в домашніх умовах неможливо. Застосування народних засобів може спричинити збільшення ступеня ураження шийки матки, занесення інфекції, а також призвести до раку шийки матки та необхідності проведення гістеректомії. Для лікування дисплазії шийки матки необхідно звернутися до гінеколога, який підбере курс терапії, залежно від кількості та локалізації уражених ділянок.

4. Дисплазія шийки матки — це рак чи ні?

Ні, дисплазія є передраковим станом шийки матки. За неправильного лікування через швидкий поділ і збільшення кількості аномальних клітин на поверхні шийки матки дисплазія може трансформуватися в злоякісне новоутворення.

5. Що не можна за дисплазії шийки матки?

За дисплазії шийки матки, викликаної статевими інфекціями, не можна відвідувати лазні та басейни, вступати у статеві контакти. Протипоказання за дисплазії шийки матки можуть відрізнятися залежно від типу захворювання, що передається статевим шляхом (наприклад, хламідіоз, трихомоніаз), стадії дисплазії.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Що таке дисплазія шийки матки та як її лікувати
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Що таке дисплазія шийки матки та як її лікувати
Стаття перевірена: Смирна Ірина Григорівна
Лікар-гінеколог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Христина 1 рік тому
Добрий день. У висновку гінеколога написано, що в мене «легка дисплазія плоского епітелію». Чи можна займатися сексом, якщо причиною захворювання стала статева інфекція?
Відповісти
Здрастуйте, від статевих контактів у разі захворювань, що передаються статевим шляхом, необхідно відмовитися до завершення лікування через ризик передання ЗПСШ партнеру і повторного зараження. У разі дисплазії шийки матки першого ступеня, спричиненої іншими причинами, обмежувати статеві контакти не потрібно (за відсутності дискомфорту і больових відчуттів).
Аліна 1 рік тому
здрастуйте, мене направили на лазерне лікування дисплазії шийки матки, але я боюся. Можете сказати, як проводиться лікування? Чи не боляче це?
Відповісти
Здрастуйте. Лазерне лікування дисплазії шийки матки проводиться під місцевою анестезією, тому під час процедури больові відчуття відсутні. Під час процедури лазерний промінь спрямовується на аномальні ділянки шийки матки, викликаючи їх руйнування.
Надія Петрівна 1 рік тому
Добрий вечір. У мене не було жодних симптомів, але коли прийшла на регулярний огляд до гінеколога, то виявилося, що в мене дисплазія третього ступеня. Який прогноз за дисплазії шийки матки 3 ступеня?
Відповісти
Здрастуйте, необхідний гінекологічний огляд для оцінки стану епітелію, ступеня, глибини і локалізації ураження шийки матки. Після огляду і проведення біопсії для оцінки природи клітин (доброякісні або злоякісні) гінеколог призначить лікування.
Тетяна 1 рік тому
Доброго дня, у мене дисплазія шийки матки першого ступеня. Гінеколог направив на конізацію. Скажіть, чи зникає ВПЛ після конізації шийки матки?
Відповісти
Добрий день, ні, вірус папіломи людини неможливо вилікувати за допомогою конізації. Процедура конізації використовується для видалення фрагмента тканини з аномальними клітинами, а також може застосовуватися для забору тканини на дослідження.
Валерія 1 рік тому
Добрий день! Учора була у гінеколога, вона сказала, що у мене дисплазія шийки матки другого ступеня. Я прочитала, що це передраковий стан. Скажіть, скільки живуть із дисплазією шийки матки?
Відповісти
Здрастуйте, за умови лікування і регулярного моніторингу стану епітелію шийки матки за допомогою ПАП-тестів і гінекологічних оглядів, ймовірність розвитку раку становить близько одного відсотка. Рекомендуємо звернутися до гінеколога для підбору курсу медикаментозної терапії та методу лікування (наприклад, конізації, радіохвильового лікування, кріодеструкції).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!