Logo
0 800 30 11 77

Молочниця (кандидоз) у чоловіків: симптоми та лікування

Молочниця (кандидоз) у чоловіків: симптоми та лікування
Читати 7 хвилин | Створено: 27 жовтня 2014 | Оновлено: 29 березня 2023 | 208721 208721
Кандидоз (молочниця) — це інфекційне захворювання, яке виникає через надлишковий ріст дріжджоподібних грибів кандид.

Кандиди — це умовно патологічні мікроорганізми, які присутні в невеликій кількості в ротовій і носовій порожнинах, у травному тракті та в піхві у жінок, тому патогенні мікроорганізми можуть передаватися чоловікам статевим шляхом. У разі активного розмноження кандиди пригнічують нормальну флору і викликають запальний процес. 

Що таке молочниця в чоловіків?

Кандидоз (молочниця) — це запальне захворювання, яке спричиняється розмноженням гриба роду Candida і може вражати ротоглотку, шкірні покриви та зовнішні статеві органи. Молочниця у чоловіків вражає внутрішню частину крайньої плоті та голівку статевого члена, спричиняючи подразнення, набряк і свербіж.

Від чого з'являється молочниця у чоловіків?

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Кандидоз у чоловіків може розвиватися через вплив зовнішніх чинників (на тлі сильного емоційного потрясіння, нервового зриву, стресу). Причини молочниці у чоловіків:

  • передача інфекції статевим шляхом;
  • недостатня гігієна статевих органів або ротової порожнини;
  • безконтрольний прийом антибактеріальних або гормональних препаратів;
  • дисбактеріоз кишечника;
  • порушення гормонального балансу (наприклад, під час статевого дозрівання);
  • перенесені інфекційні захворювання (наприклад, ЗПСШ, стоматит, гінгівіт);
  • регулярне і тривале перебування в приміщеннях із підвищеною вологістю і теплом (лазнях, саунах).

До провокувальних чинників розвитку кандидозу в чоловіків відносять ослаблений імунітет, цукровий діабет (підвищений рівень цукру в крові сприяє розмноженню грибкової інфекції), ожиріння. Також молочниця може з'явитися під час зміни клімату і травмування слизових оболонок рота і зовнішніх статевих органів, оскільки порушується їхня захисна функція.

Симптоми молочниці у чоловіків

Кандидоз може вражати ротову порожнину (внутрішню поверхню щік, язик, ясна), а також ділянку геніталій (зовнішні статеві органи, задній прохід) і проявлятися у вигляді почервоніння та дрібних пухирців на слизових оболонках.

Симптоми молочниці (кандидозу) у чоловіків

Симптоми молочниці (кандидозу) у чоловіків

Симптоми молочниці у чоловіків:

  • червоний дрібний висип на голівці статевого члена;
  • почервоніння крайньої плоті;
  • збільшення пахових лімфовузлів;
  • білястий наліт і виразки в роті;
  • білі густі або сирнисті виділення з уретри;
  • свербіж, печіння і набряклість у ділянці зовнішніх статевих органів і анального отвору.

Також молочниця у чоловіків може супроводжуватися болем під час сечовипускання і статевого акту. За перших ознак кандидозу чоловікам необхідно звернутися до уролога за консультацією, оскільки без лікування захворювання може перейти в хронічну форму і спричинити ускладнення (поширення запалення на передміхурову залозу і сечовий міхур).

Хронічний кандидоз у чоловіків характеризується періодичними загостреннями, які супроводжуються сильним свербінням у ділянці геніталій і рясними білими виділеннями з уретри. Крім того, запущена молочниця у чоловіків може спровокувати зниження чутливості нервових закінчень статевого члена, що призводить до еректильної дисфункції та зниження лібідо.

Який вигляд має молочниця у чоловіка?

Молочниця в чоловіків має вигляд білого нальоту і червоного запаленого висипу (бульбашки з рідиною, які з часом перетворюються на ерозії) на голівці статевого члена. Кандидоз може супроводжуватися припухлістю крайньої плоті, печінням і свербінням статевих органів, які посилюються під час випорожнення сечового міхура і статевого контакту.

Як лікувати чоловічу молочницю?

Лікування чоловічої молочниці призначає уролог, враховуючи стадію захворювання і результати лабораторних досліджень. Діагностика кандидозу в чоловіків включає:

За необхідності лікар може призначити аналіз на ЗПСШ, оскільки у чоловіків молочниця може бути ускладнена іншими статевими інфекціями. Також уролог може призначити консультації лікарів інших спеціалізацій, наприклад, ендокринолога (за підозри на гормональний збій або цукровий діабет) і гастроентеролога (за наявності симптомів захворювань шлунково-кишкового тракту).

Лікування чоловічого генітального кандидозу може полягати в застосуванні протигрибкових засобів зовнішнього (мазей, кремів, гелів) і внутрішнього застосування, а також пробіотиків для налагодження кишкової мікрофлори. Також лікування молочниці передбачає обов'язкову протигрибкову терапію для обох статевих партнерів. За симптомів молочниці жінкам важливо записатися на прийом до гінеколога.

Молочниця в чоловіків: лікування вдома

Молочницю в чоловіків лікувати вдома можна за допомогою протизапальних і протигрибкових засобів місцевого застосування. У разі хронічної молочниці можуть використовуватися системні препарати у вигляді таблеток або капсул — антимікотики, які знищують патогенні мікроорганізми і зупиняють розмноження грибка.

Терапію та її тривалість призначає лікар, виходячи з результатів обстеження та індивідуальних особливостей організму. Самостійне лікування або застосування засобів народної медицини (наприклад, компресів або настоянок із трав) неефективне й небезпечне розвитком ускладнень: алергічної реакції, посиленням запального процесу, опіків.

Профілактика молочниці в чоловіка

Профілактичні заходи кандидозу в чоловіків спрямовані на запобігання розвитку захворювання й уникнення рецидиву в разі його хронічного перебігу. Профілактика молочниці включає:

  • зміцнення імунітету (повноцінне харчування, регулярні фізичні навантаження);
  • уникнення стресу та емоційного перенапруження;
  • дотримання особистої гігієни та регулярний самоогляд зовнішніх статевих органів на наявність висипу, почервоніння, набряків, незвичних виділень;
  • відмова від агресивних засобів гігієни та синтетичної білизни, які можуть викликати подразнення;
  • уникнення незахищеного статевого акту з новим партнером.

Необхідно своєчасно лікувати інфекційні захворювання (кишкові інфекції, ЗПСШ). Також чоловікам важливо регулярно (не менше одного разу на рік) проходити профілактичні огляди в уролога.

Дієта в разі молочниці в чоловіків

Лікування кандидозу в чоловіків охоплює не тільки застосування лікарських препаратів, а й дотримання дієти, яка призначена лікарем і спрямована на усунення симптомів і запобігання рецидиву. Харчування за молочниці передбачає відмову від продуктів харчування і напоїв, що спричиняють бродіння в кишечнику (наприклад, алкоголю, квасу, дріжджової випічки, кави), а також обмеження цукру.

Дієта в разі молочниці в чоловіків

Не можна їсти 

Можна їсти

Маринади, копченості, жирну їжу, прянощі

Нежирні сорти м'яса (кролика, індичку) і риби (тріску, кефаль)

Крохмалевмісні продукти (рис, кукурудзу, картоплю)

Некрохмалисті овочі в сирому або відвареному вигляді (помідори, броколі, кабачок, цибуля, брюссельська капуста, шпинат, спаржа)

Незбиране молоко

Нежирні кисломолочні продукти, багаті лактобактеріями (кефір, йогурт, сир)

Цукровмісні напої (солодкі газовані та пакетовані соки)

Крупи (гречку, вівсяні висівки, кіноа)

Сухофрукти і фрукти з високим вмістом цукру (виноград, черешню, вишню, ананас, персик)

Цитрусові фрукти (лимон, апельсин), яблука і груші

Урологія в ОН Клінік Одеса

Молочниця (кандидоз) у чоловіків: симптоми та лікування - Главацький Ігор Олександрович
Главацький Ігор Олександрович
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Молочниця у жінок передається чоловікам?

Молочниця передається від жінки до чоловіка під час статевого контакту і взаємодії зі слизовими оболонками (наприклад, через оральні пестощі) шляхом передавання патогенного грибка, який приживається в організмі в разі ослабленого імунітету або наявності інших інфекцій (статевих або травно-шлунково-кишкового тракту). Лікування кандидозу важливо проводити обом партнерам для виключення повторного зараження.

2. Що буде, якщо не лікувати молочницю в чоловіків?

Якщо не лікувати молочницю в чоловіків, захворювання перейде в хронічну форму, яка характеризується періодичними загостреннями. Наслідки нелікованого чоловічого кандидозу:

  • порушення структури уретри (провокує болісне сечовипускання);
  • запалення органів сечостатевої системи (уретрит, цистит, простатит);
  • зниження чутливості статевого члена (втрата лібідо, розвиток статевої дисфункції).

Крім того, лікування кандидозу передбачає виявлення причин його виникнення. У разі гормональних порушень необхідна діагностика в ендокринолога для запобігання ендокринних патологій.

3. Чи може молочниця пройти сама в чоловіків?

Молочниця в чоловіків не минає сама, оскільки без лікування збудник інфекції (грибок) залишається в організмі та під впливом провокувальних чинників (зниження імунітету, неправильне харчування, часте перебування в місцях з підвищеною вологістю) продовжує розмножуватися. Для лікування кандидозу потрібна протигрибкова терапія, яку призначає лікар за результатами огляду і лабораторних аналізів.

4. Через скільки минає молочниця у чоловіків?

Тривалість лікування кандидозу в чоловіків залежить від вираженості патологічного процесу та індивідуальних особливостей організму. Чоловіча молочниця в гострій стадії може минати через три-шість днів за умови дотримання терапії, призначеної лікарем. Хронічна молочниця у чоловіків вимагає комплексного підходу до лікування (усунення причини захворювання, підвищення імунітету, позбавлення від наслідків), тривалість терапії визначає лікар.

5. Через скільки проявляється молочниця після зараження у чоловіків?

Перші симптоми молочниці у чоловіків проявляються після закінчення інкубаційного періоду. Інкубаційний період кандидозу у чоловіків займає 14-21 день, за цей час гриби Candida активно розмножуються.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Молочниця (кандидоз) у чоловіків: симптоми та лікування
Лікар-уролог.
Молочниця (кандидоз) у чоловіків: симптоми та лікування
Стаття перевірена: Грейліх Денис Андрійович
Лікар-уролог, андролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Ігор 1 рік тому
Здрастуйте! Що пити в разі молочниці в чоловіків, щоб швидко позбутися її?
Відповісти
Доброго дня. Для лікування чоловічої молочниці препарати призначає лікар, враховуючи результати огляду та лабораторних аналізів. Самостійне лікування кандидозу не дасть бажаного результату, крім того, може посилити захворювання.
Назар 1 рік тому
Доброго дня. Які є способи лікування молочниці у чоловіків у домашніх умовах? Чи допомагає марганцівка в разі молочниці в чоловіків?
Відповісти
Доброго дня. Швидко позбутися молочниці чоловікам у домашніх умовах можна за допомогою лікарських препаратів, які призначить лікар після діагностики. Протигрибкова терапія може включати приймання таблеток або застосування зовнішніх засобів. Марганцівка під час лікування кандидозу неефективна і може спричинити пересушування слизової оболонки статевих органів і посилити запалення.
Людмила 1 рік тому
Добрий день. Який лікар лікує молочницю в чоловіків?
Відповісти
Добрий день. Молочницю у чоловіків лікує уролог. Для призначення лікування необхідно провести обстеження (лабораторні аналізи крові та сечі, урогенітальний мазок). За необхідності уролог може призначити консультації інших лікарів (наприклад, гастроентеролога або ендокринолога).
Євген 1 рік тому
Добрий день. До чого призводить молочниця у чоловіків?
Відповісти
Добрий день. Молочниця у чоловіків потребує обов'язкового лікування, оскільки захворювання може перейти в хронічну форму і спровокувати ускладнення. Молочниця може призвести до запалення органів сечостатевої системи (циститу, уретриту, простатиту) і проблем з ерекцією.
Максим 1 рік тому
Здрастуйте! Звідки береться молочниця в чоловіків?
Відповісти
Доброго дня. Молочниця у чоловіків розвивається через надлишкове розмноження дріжджоподібних грибів, які присутні в нормальній мікрофлорі кишківника і ротової порожнини. Кандидоз може передаватися від зараженої жінки під час статевого контакту або бути наслідком інших захворювань (наприклад, цукрового діабету, дисбактеріозу кишечника, ЗПСШ). Кандидоз у чоловіків нерідко з'являється на тлі стресу, зміни кліматичної зони, після прийому антибіотиків.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!