Logo
0 800 30 11 77

Годувати не можна не годувати

Годувати не можна не годувати
Читати 6 хвилин | Створено: 14 серпня 2018 | Оновлено: 14 серпня 2018 | 11435 11435
Під час годування справді виникає багато нюансів, проте вони цілком зрозумілі й не такі страшні, як здаються на перший погляд багатьом мамам.

Як кваліфікованого порадника важливо залучати лікаря-мамолога, який допоможе відточити процес годування, комфортний і для мами, і для крихітки.

Чому дитину потрібно годувати грудьми?

Корисно. У жіночому молоці міститься багато речовин, необхідних для росту дитини та формування її імунітету. Це стерильний, натуральний і безпечний продукт, що має прийнятну температуру.

Емоційно. Постійне годування народжує в дитини почуття захисту, єднання, спокою. У матері — радість, умиротворення. Годування виховує відповідальність, дає змогу глибше пізнати материнство.

З мінусів грудного вигодовування можна виділити:

  • погіршення психологічного стану матері, яка постійно прив'язана до дитини;
  • обмеження у вживанні деяких продуктів;
  • проблеми, пов'язані з можливою зміною форми та пружності грудей.

Що кажуть лікарі

Поставте своє питання Хірургу
«ОН Клінік»

Деякі матері відмовляються годувати дитину грудьми і це — нормальне явище. Незалежно від причини при відмові від грудного вигодовування жінка обов'язково має відвідати мамолога (для отримання детальних рекомендацій щодо догляду за грудьми) і педіатра (для підбору штучної суміші). Однак пам'ятайте, що штучні суміші поки що не повторили формулу грудного молока і далекі від ідеалу.

Лікар-мамолог медичного центру «ОН Клінік Харків» Юлія Петренко каже:

Протипоказанням до годування можуть бути лікарські заборони (наявність у матері низки чинників, які перешкоджають годуванню, наприклад, інфекційні хвороби, онкологія, прийом медикаментів). Якщо у жінки мало молока, можна догодовувати сумішшю, тобто перейти на змішане харчування.

За рекомендаціями ВООЗ приступати до першого годування після народження крихітки потрібно в першу годину життя. До, під час або після першого і наступного годувань аж до 6 місяців (навіть у спеку) небажано додавати в раціон дитини додаткові продукти (наприклад, суміші), зокрема воду. У цей час із молока матері дитячий організм отримує все найнеобхідніше. У разі тривалого годування до 2 років і довше, різноманітний раціон — обов'язкова умова повноцінного розвитку крихітки.

Коли годувати? Годувати необхідно не по годинах, як було прийнято ще зовсім недавно, а на вимогу — так часто, як того захоче маленький член сім'ї. Такий підхід не тільки задовольняє голод новонародженого, допомагає уникнути використання сосок і пустушок, а й сприяє збереженню природної форми грудей (перешкоджає появі грудних розтяжок).

Як прикладати? Важливо правильно прикладати дитину до грудей. Від цього залежить не тільки здоров'я і зовнішній вигляд молочних залоз, а й якість самої лактації. Потрібно вкладати груди в рот малюка так, щоб більша частина ареоли була «захована». У цьому разі соски не травмуються (відсутні больові відчуття), а дитині вистачає молока (відбувається поступове спорожнення грудей у зручних позах для всіх учасників процесу).

Лікар акушер-гінеколог медичного центру «ОН Клінік Одеса» Тетяна Ющенко зазначає:

Проблеми зі смоктанням у дитини найчастіше починають виникати через знайомство з сосками та/або гумовими пляшечками. Неправильне смоктання формує проблеми з прикусом і швидко переноситься на грудне годування. При найменшому натисканні на пляшечку суміш фактично тече сама, що, звичайно, спрощує процес добування їжі. Після пляшечки малюк починає порівнювати ситуації та лінується смоктати груди, шукаючи легших шляхів через капризи. Це призводить до того, що під час грудного вигодовування дитина недоїдає, плаче, заковтує повітря. Останнє явище загрожує підвищеним газоутворенням, коліками та зригуванням.

Коли вистачить? Після годування груди мають стати м'якими. Якщо дитина ковтає — вона ще не наситилася, коли засинає і/або випускає сосок з рота — вона вже наїлася. Намагайтеся не годувати тільки лівими або правими грудьми, чергуйте їх (правило чергових грудей).

Лікар-мамолог медичного центру «ОН Клінік Одеса» Андрій Супрун рекомендує:

Мити груди треба теплою водою раз на день без мила навіть у спеку (часте миття видаляє захисний шар жирів ареоли і соска, що призводить до появи тріщин). Не забувайте, що без рекомендації лікаря не можна використовувати засоби для грудей. Правильно підбирайте бюстгальтер: не тугий і не надто вільний.

Позбутися тріщин на сосках допоможе оливкова або рицинова олія, а також спеціальні засоби для догляду. А ще мамам-годувальницям потрібно регулярно оглядати груди на предмет ущільнень. І головне — не пропускайте планові огляди у мамолога.

Загальні рекомендації щодо догляду за грудьми

Тим, для кого годування ще або вже неактуальне, теж не слід забувати про відвідування лікаря-мамолога, особисту гігієну, зволожувальні засоби для грудей і зручний бюстгальтер із натуральних тканин. Небажано засмагати топлес і зовсім не через пуританські міркування. Під дією сонця прискорюється процес старіння шкіри: у ділянці грудей можуть з'явитися зморшки.

Усі засоби для грудей потрібно наносити легкими масажними рухами від низу до верху. Це посилює кровообіг і перешкоджає появі зморшок. Ніколи не наносьте косметичні засоби на область сосків і ареоли, якщо тільки це не рекомендація мамолога.

Як зберегти гарну форму і пружність грудей? Слідкуйте за поставою, приймайте контрастний душ, плавайте в басейні, робіть 1-2 рази на тиждень масаж грудей (підходять тільки вправи, які рекомендовані мамологом), стежте за харчуванням і відмовтеся від згубних звичок. Виконуючи ці рекомендації, ви збережете здоров'я і красу грудей на довгі роки.

А як ви доглядаєте за грудьми?

Хірургія в ОН Клінік Одеса

Годувати не можна не годувати - Турко Ольга Владиславівна
Турко Ольга Владиславівна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Годувати не можна не годувати
Лікар хірург-мамолог.
Годувати не можна не годувати
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!