Logo
0 800 30 11 77

Бородавки: причини появи та як їх позбавитися

Бородавки: причини появи та як їх позбавитися
Читати 6 хвилин | Створено: 30 листопада 2020 | Оновлено: 4 травня 2023 | 115717 115717
Бородавки є досить поширеною дерматологічною проблемою. Ці неестетичні шкірні утворення не тільки псують зовнішність, але й сигналізують про наявність вірусу в організмі їхнього власника.

Найчастіше від бородавок страждають діти від 9 до 16 років і дорослі старше за 30 років. Існує цілий ряд ефективних способів видалення бородавок, які належать як до операційних, так і до безопераційних методик.

Що таке бородавка і від чого з'являються бородавки?

Бородавки - це доброякісні шкірні нарости, які розвиваються під дією різних видів вірусу папіломи людини (ВПЛ). Активізація ВПЛ відбувається під впливом таких чинників, як переохолодження, запальний процес в організмі та безладне статеве життя. Нарости на тілі у вигляді бородавок можуть мати різну будову і з'являтися на будь-якій ділянці шкіри.

Причини бородавок

Причини бородавок

Бородавки заразні, їх збудник передається за контакту з хворою людиною або через предмети загального користування. Ризик зараження збільшується за порушення цілісності шкіри (атопічний дерматит, порізи).

Ознаки появи бородавки

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Поява бородавок на руках і інших частинах тіла, як правило, супроводжується низкою супутніх симптомів. До ознак появи бородавок належать:

  • зникнення шкірного малюнка на поверхні новоутворення;
  • відсутність хворобливих відчуттів на місці появи бородавки;
  • проглядаються тромбовані капіляри під час огляду за допомогою дерматоскопу.

Які існують види бородавок?

Залежно від форми та локалізації бородавок, а також від виду вірусу ВПЛ, який їх спровокував, існує кілька видів цих новоутворень. До видів бородавок на тілі належать:

  • прості (звичайні, вульгарні);
  • плоскі (юнацькі);
  • долонно-підошовні;
  • ниткоподібні (висячі бородавки);
  • генітальні (гострі, венеричні);
  • старечі бородавки.

Прості бородавки - це світлі (сірі, жовті) або коричневі вузлики, діаметр яких становить 2-10 мм. Цей вид новоутворень найчастіше виявляється у дітей шкільного віку. У більшості випадків прості бородавки з'являються на ліктях, колінах, пальцях та обличчі.

Плоскі бородавки на тілі - це папули рожевого, червоного або жовто-коричневого кольору, поверхня яких плоска і гладка. Найчастіше плоскі бородавки утворюються на слизовій ротової порожнини, тильній стороні кистей і по облямівці губ рота.

Долонно-підошовні бородавки - це щільні округлі бляшки та папули, які мають зернисту поверхню. Ці новоутворення з'являються на долонній поверхні кистей і шкірі ступнів. Такі бородавки на ногах часто викликають дискомфорт під час стоянння і ходіння.

Ниткоподібні бородавки схожі на невеликі м'які ниточки з тонкої шкіри. Діаметр бородавок, як правило, становить 4-6 мм, але трапляються і новоутворення діаметром до 1 см. Найчастіше ниткоподібні бородавки виникають на шкірі повік, шиї, у пахвових западинах і під молочними залозами.

Генітальні бородавки з'являються в формі папул на статевих губах, у статевому члені, періанальній і параректальній зонах. Такі новоутворення можуть викликати рак. При цьому гострі бородавки розвиваються досить швидко і часто об'єднуються в групи з кількох новоутворень.

Старечі бородавки на тілі (кератоми) виникають у людей середнього та похилого віку. Згодом кератоми збільшуються в розмірах, і зі світлих новоутворень перетворюються в коричневі бородавки. Виникнення старечих бородавок не пов'язане з ВПЛ. Його причинами можуть виступати генетичні особливості організму, неповноцінне харчування і травми шкіри.

Чи можна заразитися бородавками від жаби?

Існує міф, що бородавками можна заразитися від лягушки або жаби. Але насправді це не відповідає дійсності. А виникнення міфу можна пояснити тим, що шкіра земноводних сімейства жаб'ячих покрита паротидами (скупченнями шкірних залоз), візуально схожими на бородавки.

Які відмінності бородавок від папілом?

Як бородавки, так і папіломи з'являються внаслідок впливу вірусу папіломи людини. Але на відміну від папілом, що є м'якими шкірними наростами, бородавки мають щільну структуру.

Характерною особливістю папілом є наявність ніжки (невеликого звуження в місці примикання до поверхні шкіри). У бородавок ніжки відсутні. Папіломи найчастіше з'являються на спині, шиї, в пахвових западинах і в області статевих органів, а бородавки - на колінах, ліктях, фалангах пальців і шкірі обличчя.

На око часто буває складно відрізнити бородавку від папіломи. Діагностувати новоутворення шкіри може тільки лікар, який огляне пацієнта, проведе діагностику і призначить лікування.

Що трапиться, якщо травмувати або відірвати бородавку?

Якщо травмувати бородавку, вона може хворіти, кровоточити та збільшуватися в розмірах. Якщо сильно травмувати або відірвати бородавку, це може привести до її переродження в злоякісне новоутворення.

Після травмування бородавки можуть набувати червоного або чорного кольору. Але в ряді випадків червоні бородавки на тілі можуть виникати внаслідок порушень у роботі дрібних кровоносних судин, які призводять до їх переплетення між собою. Чорні бородавки на тілі часто з'являються в літньому віці і за наявності тромбів у кровоносних судинах. Якщо чорна бородавка виникає в молодому віці, це несе ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи (до яких призводять тромби, що утворилися).

Як позбутися бородавки?

Лікування бородавок включає видалення новоутворень і медикаментозну терапію, спрямовану на боротьбу з вірусом папіломи людини, а також на підвищення імунітету. Видалити бородавки можна за допомогою таких методів, як:

  • радіохвильова хірургія (за допомогою апарату «Сургітрон»);
  • кріодеструкція (видалення бородавок завдяки впливу рідкого азоту);
  • хімічний вплив (припікання бородавок спеціальними речовинами);
  • електрокоагуляція (видалення під впливом високочастотного струму).

Поширеним є і лікування бородавок народними засобами. Новоутворення рекомендується щодня протирати настоєм чистотілу, який можна придбати в аптеках. Терапевтичний ефект має і касторова олія, по одній краплі якого потрібно наносити на бородавку два рази на день. Вивести бородавку допоможе і часник (їм слід натирати нарости кожен день до їх повного зникнення).

Назавжди позбутися бородавок можливо шляхом їх комплексної терапії, яку може призначити тільки дерматолог. Самолікування може призвести до травмування бородавок і розвитку ускладнень.

Дерматологія в ОН Клінік Дніпро

Бородавки: причини появи та як їх позбавитися - Лутицька Лідія Ігорівна
Лутицька Лідія Ігорівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Що буде, якщо бородавку перетягнути ниткою?

Перетягування бородавки ниткою для припинення кровообігу в нарості небезпечне для здоров'я. Використання нитки для видалення бородавки може призвести до інфікування рани, появи нових наростів і шраму на шкірі. Позбутися бородавки допоможе дерматолог після огляду наросту.

2. Що не можна робити після видалення бородавки?

Дерматолог після процедури порекомендує не мочити і не чухати оброблене місце. Також лікар може призначити антибіотики для підвищення ефективності лікування, мазь та знеболювальні препарати. Правила догляду можуть відрізнятись залежно від виду видалення бородавки.

3. Чому почали з'являтися бородавки?

Бородавки з'являються через вірус папіломи людини. У групі ризику утворення бородавок на руках перебувають діти, люди з ослабленою імунною системою (наприклад, через вірус імунодефіциту людини, екзему чи псоріаз). ВПЛ може поширюватися через ушкодження шкіри (задиби та подряпини). До появи бородавок на кінчиках пальців може призвести прикушування нігтів.

4. Який спосіб найкращий для видалення бородавок?

Для видалення бородавок використовуються радіохвильова хірургія, електрокоагуляція, кріодеструкція, а також спеціальні припікання. Метод видалення підбирається дерматологом залежно від розміру, локалізації та кількості бородавок.

5. Як запобігти появі бородавок?

Появі нових бородавок на тілі можна запобігти за допомогою покриття існуючих наростів пов'язками. Не рекомендується мочити водою, розчісувати, чистити та голити ділянки, на яких присутні бородавки (дозволить уникнути поширення вірусу). Після дотику до бородавок необхідно ретельно мити руки.

6. Чи можна бородавки припікати чистотілом?

Припікати бородавки чистотілом не рекомендується через ризик появи опіків, пошкодження та можливості занесення інфекції. Після видалення бородавки чистотілом можуть залишитися рубці та шрами на шкірі. Позбутися бородавки допоможе дерматолог, який після огляду наросту підбере спосіб його видалення.

7. Як передаються гострі бородавки?

Гострокінцеві бородавки передаються за вагінальних, оральних чи анальних сексуальних контактів, спільного використання сексуальних іграшок. Генітальні бородавки можуть з'являтися на статевих органах, анусі, стегнах, губах, язику, у роті та горлі.

8. Чи потрібно видаляти підошовні бородавки?

Підошовні бородавки зазвичай підлягають видаленню. Через їхнє розташування висока ймовірність пошкодження наросту взуттям та занесення інфекції у відкриту рану. Рішення про метод видалення підошовних бородавок приймає дерматолог залежно від локалізації, розміру та їх кількості.

9. Чи можна видаляти бородавки під час вагітності?

Можливість видалення бородавок під час вагітності залежить від локалізації наросту та обраного методу. Радіохвильове лікування та кріодеструкція бородавок може проводитися вагітним. Однак за розташування бородавок у піхві або на шийці матки їх видалення зазвичай відкладається до пологів через ризик розвитку кровотечі або початку передчасних пологів.

10. Що не можна робити після припікання бородавки?

Після припікання бородавки рідким азотом, місце видалення не рекомендується мочити. Необхідно підбирати зручний одяг та взуття, щоб уникнути тертя чи натискання. Також рекомендується відмовитися від відвідування саун, басейнів, лазень, використання косметичних засобів для запобігання подразненню та інфікуванню рани. Догляд після видалення бородавок може полягати у застосуванні антисептичних мазей, які призначить дерматолог.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 9 оцінок
Бородавки: причини появи та як їх позбавитися
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.
Бородавки: причини появи та як їх позбавитися
Стаття перевірена: Махота Наталя Григорівна
Лікар-дерматовенеролог, дитячий дерматовенеролог. Друга кваліфікаційна категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Юля 1 рік тому
У мене з'явилася велика бородавка на пальці. Подруга рекомендує перев'язати наріст ниткою. Чи можна таким чином позбутися бородавки?
Відповісти
Перев'язування бородавок ниткою може призвести до порушення кровотоку в нарості та спричинити інфікування. Неправильне лікування бородавки також підвищує ризик збільшення розміру наросту, розвитку запального процесу і переходу бородавки в злоякісне утворення.
Світлана 1 рік тому
Добрий день. Чи можна випалювати бородавки в домашніх умовах за допомогою чистотілу? Чи безпечно це?
Відповісти
Здрастуйте! Припікання бородавок чистотілом може призвести до отримання опіку, шраму і рубця після видалення. При самостійному припіканні бородавки також підвищується ризик інфікування відкритої рани, тому видаляти нарости рекомендується за допомогою дерматолога.
Саша 1 рік тому
Під час статевого контакту побачив у дівчини невеликі нарости на геніталіях, схожі на генітальні бородавки. Чи потрібно мені здати якісь аналізи для визначення ВПЛ або відсутність бородавок вказує на те, що вірус мені не передався?
Відповісти
Підтвердити відсутність вірусу папіломи людини зможе уролог після огляду і призначення лабораторних аналізів. Генітальні бородавки можуть не з'явитися одразу після статевого контакту, тому рекомендується проконсультуватися з лікарем, щоб унеможливити передачу вірусу.
Діана 1 рік тому
Здрастуйте, скажіть, чи обов'язково видаляти бородавки, чи вони можуть зникнути самостійно? Як зрозуміти, що бородавка минає?
Відповісти
Добрий день! У деяких випадках бородавки можуть зникнути самостійно через кілька місяців або років. Зрозуміти, що бородавка минає можна за зменшенням її розміру. Визначити, чи потрібно видаляти бородавку зможе дерматолог після огляду та оцінки розміру й локалізації наросту.
Катерина 1 рік тому
У мене з'явився наріст на п'яті. Чи можна відрізнити стрижневий мозоль від бородавки?
Відповісти
Здрастуйте, відрізнити мозоль від бородавки за зовнішнім виглядом зможе тільки дерматолог через схожість кольору, розміру і розташування. Після огляду лікар поставить діагноз і підбере ефективний курс терапії, який може включати видалення наросту і прийом лікарських препаратів.
Ігор 1 рік тому
Лікар порекомендував видалення бородавки на пальці за допомогою апарату Сургітрон. Скажіть, чи боляче видаляти бородавки за допомогою радіохвильової хірургії?
Відповісти
Добрий день! Видаляти бородавки апаратом «Сургітрон» не боляче через використання радіохвиль. Видалення бородавок за допомогою радіохвильової хірургії повністю безпечне для здоров'я, не призводить до ускладнень, не залишає шрамів і рубців.
Даша 1 рік тому
Доброго дня! У мене є ниткоподібна бородавка на пальці, яку я вчора зачепила. Чи потрібно звертатися до дерматолога, якщо шкіра біля бородавки сильно свербить, а бородавка кровоточить?
Відповісти
У разі пошкодження бородавки потрібно звернутися до дерматолога, щоб запобігти інфікуванню відкритої рани і переродження наросту в злоякісне утворення. За результатами огляду лікар призначить курс терапії та направить на видалення бородавки за допомогою кріодеструкції, електрокоагуляції, радіохвильової хірургії або хімічного впливу.
Ірина 1 рік тому
Здрастуйте, у мене біля пальців і п'яти є кілька невеликих наростів. Як зрозуміти, що це підошовні бородавки за зовнішнім виглядом і симптомами?
Відповісти
Доброго дня, у разі підошовних бородавок на шкірі з'являються невеликі, м'ясисті й шорсткі на дотик нарости, що спричиняють біль під час стояння та ходьби через додатковий тиск, що чиниться на них. Підошовні бородавки відрізняються наявністю чорних крапок, які з'являються через закупорку кровоносних судин.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!