Logo
0 800 30 11 77

Атрофічний кольпіт (вагініт): симптоми, причини та методи лікування

Атрофічний кольпіт (вагініт): симптоми, причини та методи лікування
Читати 2 хвилини | Створено: 9 вересня 2014 | Оновлено: 9 вересня 2014 | 51704 51704
Атрофічний кольпіт (вагініт) - це зтоншення, висихання та запалення стінок піхви, що виникають через зниження рівня естрогену в організмі. Захворювання може виникнути під час менопаузи, а також після пологів.

Що таке кольпіт?

Атрофічний кольпіт - це стан, при якому слизова оболонка піхви стає сухішою і тоншою. Атрофічний кольпіт зустрічається в період менопаузи та постменопаузи, коли яєчники виробляють менше естрогену. Зтончення слизової оболонки піхви супроводжується зміною кислотно-основного балансу. Захворювання розвивається через дефіцит естрогенів, які необхідні для підтримки здорової мікрофлори піхви.

Як проявляється атрофічний кольпіт

Атрофічний кольпіт проявляється відчуттям стягнутості шкіри на зовнішніх статевих органах та сухістю піхви. Інші симптоми атрофічного вагініту:

  • печіння та свербіж у піхві;

  • болючі відчуття під час статевого акту (диспареунія);

  • кров'янисті виділення;

  • свербіж навколо зовнішніх статевих органів;

  • прискорене сечовипускання;

  • нетримання сечі;

  • домішки крові у сечі (гематурія).

Ознаками атрофічного кольпіту також є збільшення обсягу сечі та хворобливі відчуття при сечовипусканні. Виділення при атрофічному кольпіті можуть мати жовтуватий колір.

На прийомі у гінеколога

На прийомі у гінеколога

Причини розвитку атрофічного кольпіту

Основною причиною виникнення атрофічного кольпіту є вікові зміни. Вагініт при клімаксі характеризується зтоншенням епітелію, внаслідок чого просвіт піхви зменшується. Причиною атрофічного вагініту є зменшення вироблення гормону естрогену. Причини зниження рівня естрогену:

  • хірургічне видалення яєчників;

  • післяпологовий період та лактація;

  • прийом лікарських засобів, що впливають на рівень естрогену (протизаплідних препаратів);

  • променева терапія органів тазу;

  • тривалий прийом кортикостероїдів;

  • алергічні реакції на бар'єрну контрацепцію;

  • гормональне лікування раку молочної залози;

  • порушення правил гігієни

Факторами ризику, які сприяють розвитку кольпіту, є відсутність сексуальної активності та природні пологи. Захворювання не передається статевим шляхом, атрофічний вагініт не заразний для статевих партнерів.

Атрофічний кольпіт при клімаксі

Згасання репродуктивної функції викликає порушення при клімаксі, наприклад скорочення вироблення гормонів, втрату еластичності стінок піхви та зменшення кількості фолікул, які відповідають за дозрівання яйцеклітини. Вагініт при менопаузі несе ризик структурних змін у тканинах. Для постменопаузного атрофічного кольпіту характерна зміна розмірів тіла та шийки матки. Атрофічний вагініт також може розвинутись на тлі штучного клімаксу, який настав після видалення репродуктивних органів або гормонального лікування раку.

Атрофічний кольпіт після пологів

Атрофічний кольпіт після пологів виникає через зниження рівня естрогенів в організмі. Також вагініт може розвинутись внаслідок мікротравм слизової оболонки піхви, отриманих у процесі пологів.

Жінка з дитиною після пологів

Жінка з дитиною після пологів

Атрофічний кольпіт після променевої терапії

Атрофічний кольпіт після променевої терапії проявляється внаслідок зниження функції яєчників. Лікування раку може призвести до менопаузи, що характеризується зменшенням вироблення естрогену.

Помірний атрофічний кольпіт

Помірний атрофічний кольпіт відрізняється середньою еластичністю тканин та білими виділеннями з піхви. Вологість слизових оболонок залишається мінімальною. Симптомами помірного вагініту є сухість, свербіж і печіння, а також болючі відчуття під час статевого акту. Розлад сечовипускання при помірній формі захворювання може виявлятися частими позивами, особливо у нічний час.

Діагностика атрофічного кольпіту

Діагностика атрофічного кольпіту починається зі збору анамнезу та візуального огляду гінекологом. Лікар оглядає піхву та шийку матки, оцінюючи еластичність тканин, наявність запального процесу, розмір статевих губ. Додатково гінеколог може призначити аналізи на вагініт, наприклад , мазок з шийки матки, кислотний тест та загальний аналіз сечі.

Методи лікування атрофічного вульвовагініту

Лікування атрофічного вагініту може бути гормональним та негормональним. Естрогенна терапія передбачає застосування вагінального естрогену, який доступ у вигляді крему, вагінальних препаратів або кілець. Замісна гормональна терапія підходить жінкам з іншими симптомами менопаузи, наприклад припливами спека.

Вилікувати атрофічний кольпіт можна за допомогою негормональних препаратів, оскільки естрогенне лікування протипоказане пацієнткам з онкологією, серцево-судинними захворюваннями (флебітом, стенокардією, тромбоемболією). Негормональна терапія включає застосування вагінальних мастил, зволожуючих засобів, розширювачів (дилататорів). Щоб вибрати відповідний метод лікування, необхідно звернутись за консультацією до гінеколога .

Як вилікувати атрофічний кольпіт народними засобами?

Лікування атрофічного кольпіту народними засобами є додатковим методом терапії. Настої лікарських трав та відварів використовуються як допоміжні засоби. Для лікування вагініту народними засобами використовуються відвари кори дуба та календули, а також настої на основі квітів ромашки. Для призначення необхідних ліків слід записатися до гінеколога.

Ускладнення при атрофічному кольпіті

Атрофічний кольпіт небезпечний для жіночого організму через часткову втрату захисної функції слизової оболонки піхви. Ускладнення при атрофічному кольпіті :

  • запальні гінекологічні захворювання (ендометрит сальпінгіт, оофорит);

  • запальні захворювання сечовивідних шляхів (цистит, уретрит, пієлонефрит);

  • хронічний вагініт;

  • утворення свищів, зрощення стінок піхви;

  • порушення сечовипускання, нетримання сечі;

  • опущення органів малого тазу.

Вагініт може негативно впливати на лібідо жінки. Також несвоєчасне лікування кольпіту може призвести до краурозу вульви (атрофії шкіри та слизової оболонки, що супроводжується склеротичними змінами статевих органів).

Профілактика атрофічного кольпіту

Розвиток вагінальної атрофії можна запобігти за допомогою правильної інтимної гігієни, використовуючи засоби, що не містять хімічних речовин. Профілактика атрофічного кольпіту:

  • регулярні медичні огляди;

  • правильне харчування;

  • регулярні фізичні вправи, що зміцнюють тазове дно;

  • використання зволожуючих мастил та кремів;

  • відмови від куріння.

Для запобігання постменопаузного атрофічного вульвовагініту також рекомендується регулярна сексуальна активність, завдяки якій збільшується прилив крові до тканин піхви. Профілактика захворювання включає носіння натуральної бавовняної білизни та використання контрацептивів при статевих контактах.

Процес візиту до гінеколога

Процес візиту до гінеколога

Гінекологія в ОН Клінік Полтава

Атрофічний кольпіт (вагініт): симптоми, причини та методи лікування - Фаражалла Ольга Володимирівна
Фаражалла Ольга Володимирівна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи можна завагітніти, якщо є атрофічний вагініт?

Якщо атрофічний кольпіт шийки матки спровокований менопаузою, функція яєчників знижується чи повністю зникає. В результаті вагітність у жінки може не настати.

2. Якого кольору виділення при атрофічному кольпіті?

Виділення при вагініті мають жовтуватий колір. Також захворювання характеризується кров'яними виділеннями, що виникають через травмування слизової оболонки піхви.

3. Чим підмиватися при атрофічному кольпіті?

Підмиватися при атрофічному кольпіті необхідно двічі на день. Лікарі рекомендують використовувати дитяче мило без ароматизаторів.

4. Які лубриканти використовувати при атрофічному кольпіті?

При атрофічному кольпіті рекомендується використовувати лубриканти на водній та силіконовій основі. Мастила на водній основі швидко висихають, а силіконові лубриканти забезпечують більш тривале зволоження.

5. Чи можна займатися сексом при кольпіті?

Гінекологи не рекомендують займатися сексом при кольпіті, оскільки в процесі статевого акту можна травмувати запалені тканини слизової оболонки піхви.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Атрофічний кольпіт (вагініт): симптоми, причини та методи лікування
Лікар-гінеколог. Друга категорія.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Наталія 3 тижні тому
Вітаю! У кого найчастіше зустрічається атрофічний кольпіт? І як він проявляється у літньому віці?
Відповісти
Добридень! Атрофічний кольпіт найчастіше виникає при клімаксі, внаслідок зменшення рівня естрогенів в організмі. Атрофічний кольпіт у жінок похилого віку проявляється сухістю і дискомфортом в області піхви.
Ольга 1 місяць тому
Вітаю! Підкажіть, будь ласка, чи заразний кольпит?
Відповісти
Добридень! Атрофічний вагініт не є небезпечним для статевого партнера, оскільки запалення піхви виникає через зниження рівня естрогенів в організмі.
Марія 1 місяць тому
Добридень! Які аналізи слід здавати при атрофічному кольпіті?
Відповісти
Добридень! При атрофічному кольпіті у жінок необхідно здати мазок із шийки матки, загальний аналіз сечі та тест на кислотність мікрофлори піхви.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!