Logo
0 800 30 11 77

Алергія у дитини – що робити?

Алергія у дитини – що робити?
Читати 10 хвилин | Створено: 6 березня 2020 | Оновлено: 26 травня 2019 | 271764 271764
Якщо у дитини з'явилися симптоми алергії, необхідно провести діагностику, яка дозволить виявити алергени та якнайшвидше приступити до лікування захворювання.

Алергія у дитини може виникнути у будь-якому віці і, якщо її не лікувати, буде прогресувати, спричиняючи погіршення якості життя всіх членів сім'ї.

Всесвітня організація охорони здоров'я зазначає, що за поширеністю алергічні захворювання посідають друге місце серед дитячих хвороб та виявляються у 25-30% дітей. Одним із найпопулярніших алергічних захворювань є атопічний дерматит у дітей. З кожним роком збільшується кількість тяжких алергічних реакцій, а прояв симптомів захворювання стає більш раннім. Викликати алергію можуть продукти харчування, пил, пилок рослин, медичні препарати, сонячне проміння. Найбільш ймовірне виникнення алергії у дітей, які мають генетичну схильність до розвитку захворювання, коли один або обидва батьки страждають на алергію.

У разі появи симптомів алергії необхідно звернутися до лікаря, який проведе огляд, призначить необхідну діагностику та підбере лікування.

Як виглядає алергія у дитини?

Алергія у дитини може виявлятися по-різному, залежно від причини, що її викликає та індивідуальної реакції організму. Поширені симптоми алергії:

  • свербіж, висипання на шкірі, іноді набряк;
  • закладеність носа, нежить, часте чхання;
  • почервоніння очей та сльозотеча;
  • блювання, біль у животі або пронос.

Найбільш небезпечний прояв алергії – набряк гортані, який може призвести до того, що дитина перестане дихати, знепритомніє. Несвоєчасне надання допомоги в такій ситуації може призвести до смерті.

алергія у дитини

Як визначити, на що у дитини алергія?

Поставте своє питання Алергологу
«ОН Клінік»

Важливо вчасно визначити, на що у дитини алергія. Необхідно звернутися до алерголога, який збере інформацію про перебіг захворювання, уточнить особливості харчування, наявність у сім'ї тварин та інші фактори, здатні спровокувати алергічну реакцію. Для остаточної діагностики проводяться алергопроби та/або імунологічний тест на алергени.

Проби - це підшкірне введення невеликої кількості найбільш поширених алергенів. За реакцією організму лікар визначає, до якої речовини у дитини спостерігається чутливість. Проби проводять дітям з 3-х років, за один раз можна зробити алергопроби не більше ніж на 12 алергенів.

Імунологічний тест - це аналіз крові, який показує реакцію організму на більшу кількість подразників і може з високою ймовірністю показати, що викликає алергічну реакцію.

Харчова алергія у дитини – як не допустити?

Харчову алергію у дитини можна не допустити або вилікувати на ранніх етапах її проявів. За статистикою, харчова алергія виникає у 4-6% дітей. Викликати її можуть більше 160 продуктів харчування, тому алергологи радять уникати вживання їжі, яка може спровокувати алергійну реакцію. Важливо також приділити увагу формуванню у дитини здорового імунітету та максимально відстрочити контакт із можливими алергенами:

  • організувати правильне та різноманітне харчування;
  • не палити під час вагітності та у присутності дитини;
  • обмежити контакт дитини з тваринами;
  • використовувати гіпоалергенні предмети домашнього вжитку (подушки, ковдри, килими та інше);
  • забезпечити чистоту в приміщенні та регулярні фізичні навантаження.

Також в якості профілактики алергії ВООЗ рекомендує тривале грудне вигодовування до 5-6 місяців та введення першого прикорму не раніше 6-ти місячного віку. Найбільш сильними харчовими алергенами є:

  • глютен (міститься в злаках: жита, пшениці та ячмені);
  • риба;
  • бобові (арахіс, соя);
  • лактоза (молочні продукти);
  • горіхи;
  • яйця та ін.

У міру дорослішання дитини алергія на деякі продукти харчування може проходити. Наприклад, у дітей грудного віку часто спостерігається алергія на білок та лактозу, яка у старшому віці зникає. Але деякі види алергій не проходять самі собою, наприклад, на арахіс.

Як вводити прикорм, якщо у дитини алергія?

Введення прикорму дитині, якщо у неї алергія, слід починати не раніше 5-6 місячного віку. Неправильний вибір першого прикорму та перегодовування малюка також можуть призвести до появи чутливості організму до різних продуктів.

Введення нових продуктів має бути поступовим (по одному за тиждень) та в дуже малих кількостях (по чверті чайної ложки на день). Незнайому їжу краще давати зранку та протягом дня обов'язково спостерігати за реакцією організму дитині. Якщо після того, як дитина з'їла щось нове виник висип, почервоніння на тілі або інші симптоми, продукт слід на якийсь час виключити і дати імунітету відновитися. Через деякий час можна спробувати знову ввести цей продукт до раціону.

Як перший прикорм підійдуть овочеві або фруктові пюре, кисломолочні продукти, каші, приготовані на воді. Коли раціон дитини стане різноманітним, для виявлення алергену батьки можуть вести харчовий щоденник, куди записують усе, що їв малюк. Так буде легше визначити «шкідливу» їжу, якщо з'являться симптоми алергії.

Для запобігання виникненню алергії у дітей перших років життя, потрібно уникати введення в раціон незбираного молока (до 12 місяців), яєць, риби, горіхів та шоколаду (до 2-х років). Рекомендовано як прикорм вибирати продукти, що відповідають регіону проживання дитини, а також сезонні овочі, фрукти та ягоди світлих сортів. З м'яса в 8-9 місяців можна вводити страви з кроликом або індичкою.

Харчування мами, що годує, якщо у дитини алергія

Якщо у дитини алергія, з харчування мами, що годує, слід виключити продукти, які викликають негативну реакцію організму малюка. Це може бути алергія на білок коров'ячого молока, горіхи (виражається зазвичай проносом або почервонінням на шкірі), а також будь-які інші продукти харчування.

Прибирати з раціону мами необхідно лише те, що викликає алергію у дитини. Якщо не зрозуміло, що саме провокує алергічні прояви, варто забрати кілька підозрілих компонентів і, поступово повертаючи їх до раціону, спостерігати за реакцією організму дитини.

Якщо малюк здоровий, то необхідності обмежувати мамі раціон немає. Проведені дослідження довели, що чим суворіша дієта вагітної і жінки, що годує, тим вище ймовірність прояву у дитини алергічної реакції на той продукт, який виключався з харчування мами.

Як дізнатися, чи з'явиться алергія на домашніх тварин у дітей?

Дізнатися, чи з'явиться у дітей алергія на домашніх тварин, непросто. Захворювання починає розвиватися після контакту з антигеном, і до появи перших симптомів може пройти не один рік. Алергічну реакцію викликає білок, який знаходиться на шкірі, у лупі, слині та сечі тварин. До того ж, якщо симптоми, що з'явилися на один вид тварини не лікувати, може виникнути перехресна реакція та розвинутися алергія на інших домашніх тварин.

Про появу перехресної алергії можна дізнатися, зробивши молекулярну алергодіагностику, яка покаже, до яких алергенів чи їх компонентів є чутливість. Провівши молекулярне дослідження, з великою ймовірністю, можна спрогнозувати, чи розвинеться у людини алергія на домашню тварину.

Якщо дитина не мала алергії до 12-14 років, ризик розвитку алергії на тварин нижче, ніж у дітей, які мали алергічні прояви раніше. Але варто врахувати, що алергія може розвинутись і у дорослому віці.

Що давати дитині при алергії?

Давати дитині ліки при алергії можна лише за призначенням лікаря. При появі симптомів алергії необхідно виявити її джерело та усунути його. Якщо не вдається з'ясувати, що викликало реакцію організму, можна усунути всі нові предмети та продукти з раціону, які з'явилися за 1-2 дні до алергічних проявів. Це можуть бути нова косметика, одяг, іграшки, продукти харчування та ін.

При появі ознак алергії потрібно звернутися до лікаря, він допоможе визначити на що алергія, скласти гіпоалергенний раціон для дитини та призначить антигістамінні (протиалергічні) препарати, які допоможуть зняти симптоми: свербіж, почервоніння, порушення роботи ШКТ. Але головне в терапії алергії – усунути її джерело. Ізоляція дитини від впливу алергенів дає можливість імунній системі відновитися та підготуватися до нової зустрічі з подразником.

Чи можна перерости алергію?

«Перерости» алергію можна. У 85% дітей до 10 років перестає проявлятися алергічна реакція на молоко, яєчний білок, злаки та сою. Але найчастіше, якщо у дитини в ранньому дитинстві розвинулася алергія на арахіс, горіхи і рибу, то вона зберігається протягом усього життя. Передбачити появу толерантності до алергенів неможливо. Чи «переросте» дитина алергію залежить від виду алергену, віку, з якого почався контакт з ним, обсягу та частоти впливу антигену на організм, стану імунітету. Навіть при зникненні симптомів може залишитися схильність, яка вимагатиме періодичного контролю та обстежень, що дозволяють уникнути повернення симптомів або виникнення перехресної алергії.

Як вилікувати алергію у дитини?

Вилікувати алергію у дитини можна після виявлення антигену, який спричиняє гіперреакцію. У разі харчової алергії необхідно змінити раціон дитини, прибравши з нього всі продукти, які можуть спричинити алергічну реакцію. При цьому важливо підібрати аналогічні, але безпечні продукти, щоб зберегти поживну цінність щоденного меню дитини.

Медикаментозне лікування призначає лікар. Воно може включати симптоматичну терапію за допомогою антигістамінних препаратів, спреїв та мазей. У складних випадках алерголог може рекомендувати гормональні протизапальні препарати. Але таким чином усуваються лише симптоми захворювання, вилікувати алергію можна лише за допомогою імунотерапії – це тривале лікування, що дозволяє знизити чутливість організму до алергенів.

Своєчасна діагностика, виявлення та лікування алергії дозволяють повністю позбутися захворювання або досягти тривалої ремісії. У такому разі алергія не впливатиме на якість життя дитини, дозволивши їй повноцінно зростати та розвиватися.

Алергологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Алергія у дитини – що робити? - Хіміч Тетяна Юріївна
Хіміч Тетяна Юріївна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. З якого віку можна здавати імунологічний тест?

Імунологічний тест - це аналіз крові на наявність антитіл (імуноглобулінів Е), що виробляються імунною системою організму у відповідь на алерген. Дослідження дозволяє визначити, які подразники стали причиною появи алергічної реакції. Імунологічний тест можна робити дітям у віці від шести місяців до трьох років. Після трьох років рекомендується проводити шкірні проби, оскількм вони відрізняються більш високою точністю результатів.

2. Скільки за часом проходить алергія у дитини?

Алергічна реакція у дитини може тривати від кількох годин до кількох днів. Якщо алерген не був виявлений і усунутий відразу, то алергія може тривати протягом декількох тижнів або місяців. У деяких випадках симптоми алергії зникають через два-чотири тижні після початку лікування.

3. Чи може бути алергія у дитини на поцілунки?

У дитини з харчовою або лікарською алергією може виникати алергічна реакція після поцілунків. Це відбувається в разі, якщо той, хто цілує, вживав ті продукти харчування або приймав ліки, на які у дитини є алергія. Алергени в слині зберігаються навіть після чищення зубів або через кілька годин після їжі або прийому ліків. Їх концентрація знижується до безпечної у середньому через 16-24 години.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Алергія у дитини – що робити?
Лікар-алерголог, клінічний імунолог. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Алергія у дитини – що робити?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!