Logo
0 800 30 11 77
Читати 10 хвилин

Профілактика геморою

Профілактика геморою
Читати 10 хвилин | Створено: 17 жовтня 2022 | Оновлено: 28 серпня 2023 | 34116 34116
1

Від чого буває геморой?

Геморой - проктологічне захворювання, яке характеризується варикозним розширенням вен прямої кишки. Ускладнення геморою можуть спричинити некроз гемороїдального вузла. Профілактика геморою дозволяє попередити загострення геморою та розвиток його ускладнень.

Причини геморою

Причини геморою

Геморой розвивається внаслідок порушення травлення та застою крові у венах прямої кишки. Чинники, які провокують розвиток геморою:

  • малорухливий та сидячий спосіб життя;
  • хронічні закрепи;
  • часта діарея;
  • надмірна напруга анусу при дефекації;
  • неповноцінне харчування з нестачею вмісту клітковини;
  • довге сидіння на унітазі;
  • анальний секс;
  • тяжкі фізичні навантаження;
  • вагітність та пологи.

Несвоєчасне лікування анальних тріщин також є фактором ризику розвитку геморою. Анальна тріщина спричиняє запалення слизової оболонки прямої кишки, що може призвести до порушення кровообігу гемороїдального вузла.

2

Чому загострюється геморой?

Загострення геморою відбувається через пошкодження та витончення слизової оболонки прямої кишки. З віком стінки судин анального каналу стають менш еластичними, що призводить до застою крові у венах прямої кишки. Часті закрепи при геморої викликають перенапругу сфінктера та збільшення внутрішньочеревного тиску прямої кишки, внаслідок чого запалюється гемороїдальний вузол. Діарея також викликає подразнення стінок кишківника і може спричинити геморой.

Надмірне фізичне навантаження може підвищувати внутрішньочеревний тиск та викликати загострення у вигляді випадання гемороїдального вузла. Зловживання алкоголем може призвести до розвитку кровотечі при геморої, оскільки спиртні напої розширюють кровоносні магістралі кишечника.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

3

Профілактика геморою при сидячій роботі

При малорухливому способі життя та сидячій роботі порушується кровообіг у нижній частині тулуба. Відбувається застій венозної крові в області малого тазу та заднього проходу, що призводить до розростання кавернозної тканини прямої кишки. Профілактика геморою при сидячій роботі передбачає виконання фізичних вправ для попередження застою крові. Необхідно щогодини вставати з робочого місця і робити перерву протягом п'яти-десяти хвилин. Також необхідно стежити за харчуванням, додати в раціон їжу, багату на клітковину, щоб поліпшити перистальтику кишечника.

Профілактика геморою у водіїв включає вимушені зупинки хоч би через три години після перебування у сидячому положенні. За відсутності можливості зупинитися і порухатися під час руху можна робити вправи для профілактики геморою (стискати та розтискати м'язи промежини). Також при довгому знаходженні у сидячому положенні використовують подушку для профілактики геморою з отвором посередині, щоб ректальна область не торкалася сидіння.

4

Профілактика геморою під час вагітності та після пологів

Під час вагітності збільшена у розмірах матка чинить тиск на тазове дно та призводить до застою венозної крові прямої кишки. Профілактика геморою під час вагітності передбачає:

  • нормалізацію травлення;
  • своєчасне спорожнення кишківника;
  • прийом достатньої кількості рідини (близько двох літрів води на день);
  • використання зручної білизни із натуральних тканин.

Під час пологів перенапружуються м'язи прямої кишки, що може спричинити загострення геморою. Профілактика геморою після пологів включає правильне харчування (вживання їжі, багатої на вітаміни і мінерали), помірне фізичне навантаження, уникнення напруження при дефекації, дотримання особистої гігієни.

5

Вправи для профілактики геморою

Гімнастика для профілактики геморою допомагає зміцнити м'язи сідниць, черевного пресу та нижніх кінцівок. Зарядка для профілактики геморою прискорює кровообіг органів малого тазу та дозволяє уникнути застою венозної крові прямої кишки. Вправи для профілактики геморою:

  • у положенні стоячи зі схрещеними ногами необхідно напружувати м'язи сідниць та заднього проходу та утримувати їх у напрузі не менше десяти секунд.
  • лежачи на спині по черзі піднімати прямі ноги;
  • лежачи на спині розвести убік прямі ноги, потім їх звести і схрестити (вправа ножиці);
  • сидячи на стільці з жорстким сидінням випрямити спину та ритмічно напружувати м'язи сфінктера;
  • лежачи на спині зігнути коліна і упертися на п'яти, потім повільно підняти таз, затриматися вгорі і опустити його на підлогу (вправа сідничний місток);
  • лежачи на спині підняти ноги і виконувати вправу, що імітує їзду велосипедом;
  • у положенні лежачи на спині щільно притиснути ноги до живота;
  • у колінно-ліктьовій позі по черзі піднімати праву та ліву ноги.

Кожну вправу необхідно виконувати 10-15 разів, двічі-тричі на день. Для профілактики внутрішнього та зовнішнього геморою корисні заняття ходьбою та плаванням, масаж простати. Слід виключити фізичні навантаження, якщо геморой запалився, оскільки можуть виникнути ускладнення у вигляді випадання гемороїдального вузла.

6

Медикаментозна профілактика геморою

Медикаментозна профілактика геморою передбачає вживання препаратів, що підвищують венозний тонус і прискорюють кровообіг. Профілактика загострення геморою може включати застосування мазей, ректальних свічок та пігулок, що запобігають венозному застою прямої кишки та розвитку запалення. Свічки та мазі для профілактики геморою повинен призначати проктолог після обстеження.

Найчастіше для профілактики геморою у чоловіків і жінок використовуються препарати локальної дії, що містять гепарин та підвищують тонус вен прямої кишки. Препарати, що містять гепарин, покращують циркуляцію крові і сприяють відтоку лімфи.

7

Спосіб життя при профілактиці геморою

Профілактика геморою та простатиту включає ведення здорового способу життя. Необхідно нормалізувати харчування, вживати продукти, багаті на вітаміни і мінерали, дотримуватися питного режиму. Слід уникати сидячого способу життя, виконувати лікувальну гімнастику та відмовитися від важких фізичних навантажень.

Профілактика геморою на ранній стадії включає профілактичну гімнастику для зміцнення м'язів сідниць та анального сфінктера, ходьбу пішки та помірні фізичні навантаження. Необхідно стежити за особистою гігієною, носити зручну білизну та відмовитися від тісного одягу. Також треба відмовитися від шкідливих звичок, оскільки вони сприяють загостренню геморою. Вживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів може призвести до застою венозної крові прямої кишки та розвитку хронічного геморою.

8

Дієта при геморої

Дієта при геморої передбачає виключення з раціону їжі, що подразнює слизову оболонку кишківника. Слід виключити гостру, копчену, смажену їжу, хлібобулочні та дріжджові вироби, продукти з великим вмістом солі. При геморої можна вживати:

  • страви зі свіжих та варених овочів;
  • кисломолочну продукцію;
  • рослинні олії;
  • висівки та крупи;
  • фрукти;
  • нежирні сорти м'яса та риби.

Харчування має бути збалансованим і корисним. Нижче представлено меню на тиждень у разі геморою.

Меню на тиждень у разі геморою

День тижня

Сніданок

Другий сніданок

Обід

Полуденок

Вечеря

Понеділок

Вівсянка з ягодами та медом

Яблуко

Салат з курячою грудкою та овочами

Волоські горіхи та ягоди

Тушковані овочі з рибою

Вівторок

Тости з авокадо та яйцем

Гречка з йогуртом

Овочевий суп з пшоном

Смузі з груші та яблука

Курячі котлети з кіноа та салатом

Середа

Йогурт з горіхами та медом

Міні-морква

Кіноа з тушкованими овочами та квасолею

Фруктовий салат

Омлет з овочами

Четвер

Сирна запіканка з яблуком

Фрукти та мигдаль

Салат з тунцем та оливками

Сухий бісквіт з зеленим чаєм

Тушкована яловичина з овочами

П'ятниця

Омлет зі шпинатом і помідорами

Тропічний фруктовий салат

Рис з куркою та овочами

Нежирний сир з медом

Хек на грилі з картопляним пюре

Субота

Мюслі з горіхами та ягодами

Зелений смузі

Пюре з нуту з тушкованою яловичиною

Морквяні палички

Курячий суп з овочами

Неділя

Відварене яйце з сиром

Ягоди

Лосось на грилі з пюре

Смузі з яблука, персика та ківі

Тушковані овочі з індичкою

Слід відмовитися від газованих та солодких напоїв, кави. Їжу необхідно приймати невеликими порціями чотири-п'ять разів на день. Проктологи рекомендують вживати не менше двох літрів води на день, щоб розм'якшити калові маси та полегшити їхнє відходження.

9

Гігієна при геморої

Лікування та профілактика геморою в домашніх умовах передбачає дотримання гігієнічних норм. Після дефекації бажано очищати анальний отвір м'яким папером або вологою серветкою, щоб не травмувати запалену слизову оболонку. Бажано встановити біде для промивання промежини теплою водою. Під час підмивання необхідно використовувати миючі засоби без агресивних компонентів.

При геморої корисно приймати теплі ванни. У ванній кімнаті необхідно прийняти сидяче положення, підняти коліна і притиснути їх до живота. Також треба використовувати зручну білизну з натуральних тканин (бавовни та шовку).

10

Що не можна за геморою?

При загостренні геморою слід упорядкувати спосіб життя та відмовитися від факторів, які провокують запалення вен прямої кишки. При геморої не можна:

  • займатися тяжкими фізичними навантаженнями;
  • піднімати тяжкості;
  • їздити велосипедом і займатися кінним спортом;
  • сидіти на холодній поверхні;
  • носити вузьку білизну та штани;
  • відвідувати лазню та сауну;
  • приймати алкоголь та кофеїн.

Також не можна займатися самолікуванням та застосовувати народні засоби для позбавлення від геморою. При запаленні вен прямої кишки необхідно записатися на консультацію проктолога.

11

Як ходити в туалет при геморої?

При геморої не можна ігнорувати позиви до дефекації, слід вчасно ходити до туалету. Необхідно уникати напруження, щоб не напружувати ректальну область. Проктологи рекомендують не засиджуватись на унітазі, щоб не збільшувати тиск на вени у задньому проході.

Після випорожнення обов'язково потрібно очистити задній прохід від залишків калових мас за допомогою теплої води. Якщо немає можливості прийняти душ, необхідно використати вологі серветки для гігієни.

12

Як позбутися геморою?

Лікуванням та профілактикою геморою займається проктолог. На первинному прийомі проктолог проведе огляд, збере анамнез та призначить додаткові методи обстеження. Діагностика геморою включає мануальний огляд, та інструментальні методи дослідження (аноскопію та ректоскопію).

За результатами обстеження проктолог призначає лікування. Щоб позбутися геморою, використовують малоінвазивні методи лікування (лазерну вапоризацію, лігування латексними кільцями, інфрачервону коагуляцію). Також лікар призначає медикаментозне лікування, що включає флеботропні та протизапальні препарати.

При хронічному геморої необхідно проводити обстеження у проктолога не рідше одного разу на рік. При загостренні геморою можна записатися на прийом або консультацію проктолога онлайн. Онлайн-консультація зручна, коли потрібно терміново отримати відповідь на питання, пов'язане з лікуванням геморою, чи немає можливості відвідати лікаря особисто. Відгуки на проктологів можна прочитати на сайті нашого медичного центру.

Проктологія в ОН Клінік Черкаси

Профілактика геморою - Федоткін Вадим Борисович
Федоткін Вадим Борисович
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Профілактика геморою
Лікар хірург-проктолог. Перша категорія.
Профілактика геморою
Стаття перевірена: Жура Олег Валентинович
Лікар-проктолог, хірург. Перша категорія по проктології.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Олег 1 рік тому
Доброго дня, який найбільш ефективний засіб від геморою?
Відповісти
Здрастуйте, вибір засобу для лікування геморою залежить від його стадії, форми та симптомів. Не можна займатися самолікуванням та приймати медикаменти без призначення лікаря. Найбільш ефективний засіб проти геморою може підібрати лише проктолог після обстеження.
Ніна 1 рік тому
Підкажіть, будь ласка, як правильно лежати при геморої?
Відповісти
Вибір пози для сну та відпочинку при геморої залежить від його стадії та хворобливих відчуттів. Найбільш сприятливою вважається поза лежачи на боці, коли м'язи розслаблюються та відсутній тиск на запалені зони. При сні на спині можлива поява дискомфорту при зіткненні анальної області з поверхнею ліжка.
Наталія 1 рік тому
Доброго дня цікавить питання: чи допомагає гепаринова мазь при геморої?
Відповісти
Добрий день. Гепаринова мазь використовується для лікування та профілактики геморою. Гепарин має протизапальну та знеболювальну дію, покращує кровообіг у ділянці прямої кишки. Цей засіб можна застосовувати після призначення проктолога.
Ігор 1 рік тому
Доброго дня, підкажіть, яку мазь можна взяти в аптеці без рецепта при геморої на початковій стадії?
Відповісти
Доброго дня, при геморої на початкових стадіях використовується мазь левомеколь. Засіб знімає запалення слизової оболонки прямої кишки, усуває біль та свербіж. В результаті регенеруються травми анального отвору та відбувається відновлення слизової оболонки. Використовувати засіб можна лише після обстеження у проктолога.
Микола 1 рік тому
Доброго дня, підкажіть, будь ласка, чи можна використовувати детралекс для профілактики геморою?
Відповісти
Добрий день. Детралекс використовується як для лікування, так і для зниження ризиків появи та загострення геморою. Детралекс підвищує тонус судин та усуває венозний застій, що сприяє нормалізації кровообігу та профілактики геморою. Застосовувати препарат можна тільки після консультації з лікарем.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!