Logo
0 800 30 11 77

10 важливих порад хворому на псоріаз

10 важливих порад хворому на псоріаз
Читати 8 хвилин | Створено: 23 жовтня 2013 | Оновлено: 15 серпня 2023 | 256995 256995
Псоріаз не можна назвати рідкісною хворобою: 80 мільйонів людей у всіх кінцях земної кулі – діти та дорослі, чоловіки та жінки – страждають від псоріазу.

Від чого виникає псоріаз?

Псоріаз - це хронічне неінфекційне захворювання, що характеризується запаленням шкірного покриву та появою на ньому червоних, трохи опуклих плям. Псоріаз не є заразним захворюванням і не передається від людини до людини.

Види псоріазу

Види псоріазу

Починається псоріаз з утворення маленьких шишок на ділянці тіла, схожих на висипання, які з'являються через гіперактивне зростання клітин шкіри. Згодом плями збільшуються в розмірах і утворюються сухі лусочки. Псоріаз можуть спровокувати такі фактори:

  • стрес, хронічна перевтома;
  • ендокринні порушення;
  • генетична схильність;
  • перенесені інфекційні захворювання (наприклад, герпес, лишай, грибок);
  • шкідливі звички;
  • незбалансоване харчування;
  • порушення обміну речовин;
  • травмування шкіри (рани, сонячні опіки).

Ознаки псоріазу на початковій стадії варіюються від його виду. Види псоріазу розрізняють залежно від причини появи (алергічний, стресовий) та клінічних проявів (крапчастий, бляшковий, пустульозний). Початок псоріазу можна побачити на фото.

початок псоріазу

початок псоріазу

За перших ознак псоріазу необхідно звернутися до дерматолога за консультацією, тільки лікар зможе відрізнити його від дерматиту та інших шкірних захворювань і призначити ефективне лікування. Лікування псоріазу є комплексним, включає медикаментозну терапію (прийом препаратів та використання засобів зовнішнього застосування), а також корекцію способу життя та дієту.

Алергічний псоріаз

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Алергічні висипання на шкірі у хронічній формі часто призводять до розвитку псоріазу (алергічний псоріаз). Висип при алергії викликає свербіж, при розчісуванні шкірного покриву відбувається його постійне травмування, що може спровокувати розвиток патологічного процесу: з'являються псоріазні бляшки, що лущаться. Алергічний псоріаз показано на фото.

алергічний псоріаз

алергічний псоріаз

При алергічному псоріазі необхідно виключити контакти з можливими алергенами та вчасно приймати антигістамінні препарати.

Краплеподібний псоріаз

Краплеподібний псоріаз характеризується утворенням множинних яскраво-червоних папул з легким лущенням у формі крапель, найчастіше проявляється після перенесеної стрептококової інфекції (після гаймориту, ангіни, отиту). Розмір утворень може бути дрібним або великим (до десяти міліметрів у діаметрі). При краплеподібному псоріазі висипання може виникати на будь-якій ділянці тіла, приклад показаний на фотографії.

краплеподібний псоріаз

краплеподібний псоріаз

Бляшковий псоріаз

Бляшковий (вульгарний псоріаз) проявляється сухими червоними або рожевими плямами з чіткими межами та білою кіркою. Бляшковий псоріаз переважно розташовується на колінах, ліктях, голові, попереку.

бляшковий псоріаз

бляшковий псоріаз

Стресовий псоріаз

При стресі захисні сили організму слабшають, що може спровокувати рецидив хронічних захворювань, зокрема виникнення псоріазу (стресовий псоріаз). Запобігти псоріазу на нервовому грунті можна при зведенні стресових ситуацій до мінімуму, а також при корекції та контролі психологічного стану.

Пустулярний псоріаз

При пустулярному псоріазі на шкірі утворюються великі запалені ділянки шкіри, з'являються білі пухирці, наповнені прозорою рідиною. Пустулярний псоріаз, як правило, вражає руки, нігті, ноги.

Поради тих, хто вилікувався від псоріазу

Псоріаз є хронічним захворюванням, яке не зникне назавжди, але за допомогою правильного лікування та дотримання профілактичних заходів можна досягти стійкого результату без загострень на тривалий термін. Підтверджені дерматологами поради тих, хто вилікувався від псоріазу:

  1. Знімати стрес. Кожній людині важливо вміти заспокоюватися і уникати непотрібної напруги, проте це вдвічі важливе для хворих на псоріаз. Як правило, психологічна напруга та страх можуть викликати напад захворювання та посилити його симптоми.
  2. Не відлущувати. Не рекомендується відлущувати лусочки, що покривають псоріатичні виразки. Відривання лусочки призводить до утворення на шкірі точки, що кровоточить, що може негативно позначитися на результатах лікування даної ділянки шкіри.
  3. Займатися спортом. Регулярні заняття спортом дозволяють зняти нервову напругу та скинути зайву вагу. Ризик появи псоріазу збільшується через надмірну вагу, оскільки зростання жирової тканини посилює запалення, а також може спровокувати порушення обміну речовин.
  4. Додаткове зволоження. У сухому кліматі та при контакті шкіри з сухим повітрям (кондиціонер, нагрівальні прилади) рекомендується наносити на шкіру зволожуючий крем, що запобігає розтріскуванню та пересиханню шкіри.
  5. Остерігатися стрептококової інфекції. Під впливом стрептококової інфекції можуть розвиватися деякі форми псоріазу. Слід остерігатися запалень горла та не допускати ускладнень.
  6. Захищатись від сонячної радіації. Сонячні ванни помірної інтенсивності покращують стан більшості хворих на псоріаз, проте сонячні опіки можуть ускладнити перебіг хвороби. Отже, не варто зловживати сонцем.
  7. Утримуватись від вживання алкоголю. Алкоголь є одним із факторів, що обтяжує стан хворого та сприяє рецидивам хвороби.
  8. Бережіть шкіру від пошкоджень та подразнень. Рекомендується уникати будь-якого подразнення шкіри (наприклад, при вищипуванні брів, при скупченні мила під каблучкою/перснем, при носінні тісного взуття або гоління недостатньо гострим лезом). Люди зі схильністю до утворення псоріатичних виразок чутливі до будь-якого подразнення шкіри, і будь-яке подразнення може розвинутись у виразку.
  9. Виключити користування гумовими рукавичками. Тривалий прямий контакт шкіри з гумовими рукавичками може спричинити подразнення. Бавовняні рукавички, одягнені під гумові, запобігають тертю та виникненню подразнення на шкірі.
  10. Пройти обстеження у дерматолога. Не можна зволікати з лікуванням псоріазу, оскільки псоріатичним виразкам властиво поширюватися, бажано починати їх лікування, поки вони ще невеликі і не покривають усе тіло.

Харчування при псоріазі

При псоріазі необхідно скоригувати раціон, за допомогою дієти можна посилити терапевтичний ефект та мінімізувати ризик загострення. Харчування при псоріазі:

  • виключення жирної, смаженої та копченої їжі;
  • обмеження у вживанні молочних та кисломолочних продуктів з високим відсотком жирності;
  • відмова від алкогольних та газованих напоїв;
  • мінімум солодощів (кондитерських виробів, шоколаду) та цитрусових;
  • переважно варені овочі, супи без бульйону, каші на воді;
  • продукти, що зменшують запалення (шпинат, насіння льону та гарбуза, селера, морква, червона риба);
  • дотримання питного режиму.

Корисно виключити вживання хлібобулочних виробів із білого борошна, можна їсти цільнозерновий хліб. Також можна пити чай із шипшини та м'яти, оскільки такий напій має седативний ефект (заспокоює та розслаблює).

Вітаміни при псоріазі

Псоріаз вражає не тільки шкіру, а всі системи організму, тому людина потребує додаткового прийому вітамінів. Вітаміни при псоріазі необхідні для того, щоб відновити регенеративні процеси шкіри, зміцнити імунітет, покращити обмінні процеси та кровообіг. Для зменшення запалення шкіри дерматолог може призначити вітаміни A, D, E, K, B та C, а також кальцій та цинк (для зміцнення нігтів та волосся). Комплекс вітамінів та їх дозування підбирає лікар.

Вітаміни при псоріазі

Вітамін

Дія вітаміну

Вітамін D

Регуляція функції імунної системи, зниження запалення

Вітамин E

Антиоксидантна дія, допомога в поліпшенні стану шкіри

Вітамин A

Сприяння загоєнню шкіри та зниженню запалення

Вітамин C

Антиоксидант, бере участь у виробленні колагену, важливий для загоєння

Вітаміни групи В

Підтримка нервової системи та обміну речовин, допомога в стресових ситуаціях

Вітамин K

Важливий для загоєння і регуляції запалення

Лікування псоріазу в домашніх умовах

Лікування псоріазу в домашніх умовах може бути результативним, але домашні процедури не скасовують візит до дерматолога, який підбере певну терапію залежно від форми та стадії захворювання. При лікуванні псоріазу можуть бути призначені ванни з додаванням морської солі або лікарських трав (ромашки, шавлії, череди, чистотілу), примочки з алое або соди. Усі самостійні процедури обов'язково потрібно погоджувати із лікарем.

Також при псоріазі необхідно правильно підібрати доглядові засоби за шкірою обличчя та тіла. Потрібно використовувати косметичні засоби для чутливої ​​шкіри, які не здатні викликати алергічні реакції або мікротравми. При псоріазі голови необхідно підібрати шампунь з лікувальним ефектом, який нормалізує виділення шкірного сала, усуває лупу і сухість, пом'якшує шкіру, а також має антибактеріальний ефект.

Дерматологія в ОН Клінік Черкаси

10 важливих порад хворому на псоріаз - Озірська Наталія Сергіївна
Озірська Наталія Сергіївна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як ефективно лікувати псоріаз?

Лікування псоріазу полягає в комплексному підході, тому важливо звернутися до дерматолога за консультацією, щоб діагностувати захворювання та підібрати правильну терапію. Лікування псоріазу може включати медикаментозну терапію, дієту, корекцію способу життя, а також дотримання профілактичних заходів для закріплення результату.

2. Чому псоріаз загострюється влітку?

Псоріаз може загостритися влітку через надмірну інсоляцію (опромінення шкіри сонячним світлом). Ультрафіолет корисний для шкіри, оскільки має протизапальну та регенеруючу дію (активує вироблення колагену, гальмує поділ клітин епідермісу), але необхідно приймати сонячні ванни помірно.

3. Чи можна позбутися псоріазу назавжди?

Позбутися псоріазу назавжди неможливо, але можна досягти стійкої ремісії та контролювати захворювання. Для того щоб мінімізувати загострення та прояви псоріазу, варто скоригувати спосіб життя та дотримуватися деяких правил у харчуванні та догляді за шкірою.

4. Що не можна при псоріазі?

При псоріазі не можна їсти продукти, які здатні посилити запальний процес (наприклад, жирну та копчену їжу, цитрусові та кондитерські вироби). Також варто обмежити прийом алкогольних напоїв та відмовитися від куріння. При псоріазі необхідно берегти шкіру від механічних та хімічних впливів (не використовувати лужні засоби гігієни, пілінги та скраби).

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 32 оцінок
10 важливих порад хворому на псоріаз
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Перша категорія.
10 важливих порад хворому на псоріаз
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Олег 1 рік тому
Здрастуйте! Наскільки ефективні препарати індерма від псоріазу і як довго можна її використовувати?
Відповісти
Добрий день! Лікування псоріазу має комплексний характер та індивідуальний підхід, залежно від його типу і причин виникнення. Біодобавка індерма не є лікарським препаратом і не має доведеної ефективності. Для результативного лікування псоріазу необхідно звернутися до дерматолога, який підбере терапію, а також скоригує харчування.
Олена 1 рік тому
Здрастуйте! Чи можна при псоріазі використовувати саліцилову мазь?
Відповісти
Добрий день! Саліцилова мазь добре себе зарекомендувала в лікуванні псоріазу, оскільки має антисептичні та протизапальні властивості (підсушує висипання, дезінфікує). Крім того, на відміну від гормональних препаратів, саліцилова мазь не викликає побічних ефектів. Але, як будь-який медикаментозний препарат, саліцилову мазь необхідно використовувати за призначенням лікаря.
Жанна 1 рік тому
Здрастуйте! Як починається долонно-підошовний псоріаз і які методи його лікування?
Відповісти
Добрий день! Долонно-підошовний псоріаз може проявлятися у вигляді сухих червоних або рожевих плям (папул), покритих жовтуватими лусочками, на долонях і ступнях, також може супроводжуватися тріщинами, сухістю, деформацією та розшаровуванням нігтьових пластин. Необхідно звернутися до дерматолога за консультацією та призначенням лікування.
Анна 1 рік тому
Добрий день! Як зрозуміти, що у мене псоріаз і від чого він з'являється?
Відповісти
Добрий день! Псоріаз має вигляд червоних або рожевих плям, трохи опуклих над шкірою, також вкритих білими або срібними лусочками. Причин виникнення псоріазу безліч, наприклад, стрес, гормональний збій, порушення обміну речовин, алергічні реакції. У будь-якому разі, у разі виникнення висипу на тілі необхідно звернутися до дерматолога, для його діагностики та лікування.
Ірина 1 рік тому
Здрастуйте! Скажіть, будь ласка, яка мазь найефективніша від псоріазу?
Відповісти
Добрий день! Препарати зовнішнього застосування лікар підбирає залежно від типу псоріазу та його стадії. Лікування псоріазу спрямоване на те, щоб зупинити патологічний ріст клітин, зняти запалення і позбутися лусочок. Додатково до засобів зовнішнього застосування може знадобитися прийом пероральних препаратів, а також вітамінного комплексу.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!