Logo
0 800 30 11 77
Читати 6 хвилин

Як проводиться радіохвильове видалення геморою і кому воно показане?

Як проводиться радіохвильове видалення геморою і кому воно показане?
Читати 6 хвилин | Створено: 14 березня 2014 | Оновлено: 24 листопада 2023 | 24447 24447
1. Що таке радіохвильове лікування геморою? 2. Який геморой можна видалити радіохвильовим методом? 3. На якій стадії можливе висічення геморою радіохвилею радіохвилею? 4. Принцип роботи радіохвильового впливу на геморой 5. Етапи радіохвильового видалення гемороїдальних вузлів 6. Яка анестезія використовується під час радіохвильового лікування геморою? 7. Які можуть бути відчуття під час радіохвильового видалення гемороїдальних вузлів? 8. Скільки триває операція з видалення геморою радіохвилею радіохвилею? 9. Що відбувається після завершення операції з видалення геморою радіохвилею? 10. Радіохвильове лікування геморою: як проходить реабілітація? 11. Що потрібно робити під час відновлення після видалення геморою радіохвильовим методом? 12. Чи потрібен повторний огляд після операції з видалення геморою радіохвилею радіохвилею? 13. Де можна видалити геморой радіохвильовим методом? 14. Які можуть бути ускладнення після видалення геморою Сургітроном? 15. Чи може геморой повернутися після радіохвильового видалення? 16. Як запобігти повторній появі геморою після видалення радіохвилею? 17. Чи існує альтернатива радіохвильовому лікуванню геморою? 18. Як вибрати відповідний метод операції на геморой?
1

Що таке радіохвильове лікування геморою?

Геморой супроводжується розширенням і запаленням вен у задньому проході та нижній частині прямої кишки. Внутрішній геморой розвивається всередині прямої кишки, а зовнішній — під шкірою навколо заднього проходу.

Радіохвильове лікування геморою здійснюється з використанням високочастотних радіохвиль, які випромінюються електродами апарату «Сургітрон» і проникають у гемороїдальні тканини. Під впливом хвиль відбувається випаровування внутрішньоклітинної рідини без виділення тепла, заростання розширених судин, фіброз і зморщування аноректальних подушок з подальшим загоєнням тканин без утворення ран.

Переваги радіохвильового видалення геморою

Переваги радіохвильового видалення геморою

2

Який геморой можна видалити радіохвильовим методом?

Радіохвильовий метод може використовуватися на будь-якій стадії геморою за умови відсутності протипоказань. Обмеження до використання радіохвиль:

  • низьке згортання крові (наприклад, через приймання антикоагулянтів, що підвищують ризик кровотечі);
  • анальні свищі або тріщини;
  • пухлинні захворювання кишечника;
  • наявність кардіостимулятора;
  • приймання імунодепресантів (підвищується ризик сепсису).

Також лікування геморою радіохвильовим методом не проводять у разі хвороби Крона. Радіохвилі можуть посилити симптоми запалення і уповільнити загоєння тканин кишківника.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

3

На якій стадії можливе висічення геморою радіохвилею радіохвилею?

Висічення геморою радіохвилею може проводитися на першій, другій, третій і четвертій стадіях захворювання. Радіохвильовий метод лікування геморою характеризується мінімальним післяопераційним болем у задньому проході та невисоким ризиком рецидивів.

4

Принцип роботи радіохвильового впливу на геморой

Принцип лікування геморою полягає у використанні високочастотних радіохвиль. Хвилі випромінюються низькотемпературними електродами і викликають висушування тканин без виділення тепла (під час радіохвильової гемороїдектомії відсутній ризик отримання опіків).

5

Етапи радіохвильового видалення гемороїдальних вузлів

Радіохвильове видалення геморою проводять у положенні тіла для літотомії (пацієнт лежить на спині, а його ноги підтримують у розведеному, піднятому положенні за допомогою спеціальних тримачів). Етапи радіохвильового видалення гемороїдальних вузлів:

  1. Місцева анестезія.
  2. Введення ректоскопа в пряму кишку для поліпшення візуального контролю процедури (якщо огляд оброблюваних ділянок ускладнений).
  3. Введення електрода в тканину геморою на глибину близько 5-10 мм.
  4. Подача радіочастотної енергії (для генерації високочастотних хвиль під час проведення лікування геморою використовується апарат Сургітрон).

Вплив радіохвиль припиняється після висушування оброблюваних тканин, які набувають білястого відтінку. За один сеанс за необхідності можна вилікувати відразу кілька гемороїдальних вузлів.

6

Яка анестезія використовується під час радіохвильового лікування геморою?

Для місцевого знеболювання перед лікуванням геморою радіохвилями використовують анестетичну періанальну блокаду (ін'єкції анестетика в сіднично-прямокишкові ямки, які блокують передачу нервових імпульсів у ділянці заднього проходу). Після видалення гемороїдальних вузлів встановлюється тампон з анестетиком (на кілька годин). У разі болю, що виникає після радіохвильової коагуляції, можуть використовуватися нестероїдні протизапальні препарати.

7

Які можуть бути відчуття під час радіохвильового видалення гемороїдальних вузлів?

Після введення анестетичних препаратів відчуття під час операції з видалення геморою радіохвилею радіохвилею можуть обмежуватися незначним дискомфортом. Біль може виникнути після завершення процедури радіохвильового видалення геморою, що є природним наслідком припинення дії анестетика.

8

Скільки триває операція з видалення геморою радіохвилею радіохвилею?

Для радіохвильового висічення зовнішнього або внутрішнього геморою потрібно кілька хвилин. Середня тривалість процедури, що залежить від кількості та розмірів гемороїдальних вузлів, може становити близько півгодини.

9

Що відбувається після завершення операції з видалення геморою радіохвилею?

Пацієнт може покинути медичний центр одразу після процедури або після припинення дії місцевої анестезії (немає необхідності в госпіталізації). Проктолог призначає анальгетики, які можна приймати в разі болю, і повідомляє дати контрольних оглядів.

10

Радіохвильове лікування геморою: як проходить реабілітація?

Повна реабілітація після радіохвильового лікування геморою, яка може проходити без використання медикаментів, займає кілька тижнів. Тимчасове післяопераційне зниження працездатності не є патологією.

11

Що потрібно робити під час відновлення після видалення геморою радіохвильовим методом?

Під час відновлення після видалення геморою радіохвильовим методом, крім пероральних і місцевих нестероїдних протизапальних препаратів, можна приймати сидячі ванни з теплою водою. У рамках реабілітації після видалення геморою Сургітроном рекомендується обмежити фізичні навантаження, виключити з раціону продукти, які можуть спровокувати закреп, і уникати перенапруги під час дефекації.

12

Чи потрібен повторний огляд після операції з видалення геморою радіохвилею радіохвилею?

Повторні огляди необхідні, щоб оцінити результати операції та переконатися у відсутності післяопераційних ускладнень. Графіки повторних оглядів складає проктолог (наприклад, через кілька днів, тижнів або місяців після видалення внутрішніх або зовнішніх гемороїдальних вузлів радіохвилею).

13

Де можна видалити геморой радіохвильовим методом?

Вивчити відгуки на радіохвильове лікування геморою і записатися на прийом до проктолога або хірурга можна в медичному центрі «ОН Клінік». Перелік представництв медичного центру «ОН Клінік», у яких проводиться видалення геморою радіохвильовим методом:

У всіх клініках проводять радіохвильове видалення зовнішнього тромбованого геморою (тромбектомію) і його ускладнень (анальних бахромок). У медичному центрі «ОН Клінік Харків», крім тромбектомії, проводиться видалення папілом, кондилом і аногенітальних бородавок радіохвильовим методом.

14

Які можуть бути ускладнення після видалення геморою Сургітроном?

Симптомом після радіохвильової терапії геморою, що часто зустрічається, є біль у ділянці ануса. Інші ускладнення після видалення геморою Сургітроном:

  • свербіж;
  • ректальна кровотеча або кров'янисті виділення з ануса;
  • інфекційні захворювання;
  • анальний стеноз.

Більшість симптомів минають самостійно без використання медикаментів. Якщо скарги залишаються після кількох тижнів після лікування геморою Сургітроном, необхідно записатися на консультацію проктолога.

15

Чи може геморой повернутися після радіохвильового видалення?

Ймовірність рецидиву після радіохвильової коагуляції гемороїдального вузла становить 10-15%. Точний ступінь ризику повернення геморою залежить від шкідливих звичок, фізичної активності, раціону харчування, наявності або відсутності супутніх хронічних захворювань.

16

Як запобігти повторній появі геморою після видалення радіохвилею?

Одним зі способів, що допомагають запобігти повторному виникненню геморою, є дотримання дієти, яка сприяє розм'якшенню і збільшенню об'єму випорожнень. Рекомендується регулярно вживати свіжі фрукти, овочі та цільнозернові продукти. Інші методи профілактики геморою та його рецидивів:

  • щоденне вживання півтора-двох літрів чистої негазованої води;
  • відмова від алкоголю;
  • уникнення тривалого перебування в сидячому положенні та перенапруження під час дефекації, що створює надлишковий тиск у венах прямої кишки;
  • невідкладне відвідування туалету при появі позивів до дефекації;
  • підвищення фізичної активності (без перевантажень, наприклад, занять важкою атлетикою).

Ще одним способом профілактики повторної появи геморою є позбавлення зайвої ваги. Також необхідно періодично проходити медичні огляди.

17

Чи існує альтернатива радіохвильовому лікуванню геморою?

Легкі форми геморою можна лікувати за допомогою таблеток, мазей, кремів або свічок. Також консервативні методи терапії застосовуються в разі діагностування геморою під час вагітності. Альтернативні способи лікування геморою:

  • лігування (здавлювання вузлів за допомогою латексних кілець для зупинки кровообігу і відторгнення гемороїдальних тканин);
  • хірургічне видалення геморою (гемороїдектомія);
  • зшивання гемороїдальних вузлів (гемороїдопексія);
  • електрокоагуляція (лікування геморою електричним струмом);
  • інфрачервона коагуляція (високотемпературне руйнування тканин);
  • тромбектомія.

Крім цього, геморой можна лікувати за допомогою склеротерапії. Під час процедури хімічні речовини, що вводяться в розширену вену, провокують незворотне пошкодження геморою.

18

Як вибрати відповідний метод операції на геморой?

Метод терапії підбирає проктолог або хірург після огляду та діагностики. Під час вибору способу лікування геморою беруть до уваги скарги (симптоми), стадію захворювання, наявність протипоказань, супутніх хвороб і вподобання пацієнта.

Проктологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Як проводиться радіохвильове видалення геморою і кому воно показане? - Ярмак Євген Іванович
Ярмак Євген Іванович
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Як проводиться радіохвильове видалення геморою і кому воно показане?
Лікар-хірург, проктолог.
Як проводиться радіохвильове видалення геморою і кому воно показане?
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Дарина 4 місяці тому
Добрий день. Чи може повторитися жіночий геморой після операції з його видалення?
Відповісти
Добрий день. Ризик повторного загострення геморою в жінок (як і в чоловіків) не перевищує 15%. Способи профілактики геморою можна уточнити на прийомі у проктолога.
Лариса 4 місяці тому
Добрий вечір. Чи потрібно лягати в лікарню для проведення радіохвильової операції з видалення зовнішнього геморою?
Відповісти
Добрий день. Радіохвильовий метод видалення геморою не передбачає госпіталізації. Лікування зовнішнього геморою проводиться амбулаторно.
Михайло 4 місяці тому
Добрий день. Операційне лікування геморою — це дуже боляче?
Відповісти
Добрий день. Для запобігання болю і дискомфорту під час процедури використовуються анестетики. Усунути больовий синдром після лікування геморою можна за допомогою нестероїдних протизапальних препаратів.
Богдан 4 місяці тому
Доброго дня. Як дізнатися ціну видалення зовнішнього геморою за допомогою радіохвиль?
Відповісти
Добрий день. Уточнити вартість радіохвильового лікування зовнішнього геморою можна за телефоном або на сайті медичного центру «ОН Клінік».
Марина 4 місяці тому
Добрий вечір. Підкажіть, на якій стадії геморою може використовуватися радіохвильова хірургія в проктології?
Відповісти
Добрий день. Видалення гемороїдального вузла радіохвильовим способом проводиться на будь-якій стадії захворювання. Щоб переконатися в доцільності та безпеці видалення геморою радіохвилями, необхідно пройти лікарський огляд.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!