Logo
0 800 30 11 77
Читати 7 хвилин

Як підготуватись до першого сексу?

Як підготуватись до першого сексу?
Читати 7 хвилин | Створено: 19 липня 2018 | Оновлено: 11 вересня 2023 | 53688 53688
1. Чи потрібно готуватись до першого сексу? 2. Що потрібно знати про секс? 3. З якого віку можна займатися сексом? 4. Що таке принцип активної згоди у сексі? 5. Що таке безпечний та незахищений секс? 6. Чи завжди першого разу боляче і є кров? 7. Чи має перший секс бути захищеним? 8. Який метод контрацепції вибрати для першого сексу? 9. Як надівати презерватив? 10. Як підготуватись до першого сексу дівчині? 11. Як підготуватись до першого сексу хлопцю? 12. Що обговорити з партнером перед сексом? 13. Чого очікувати від першого сексу? 14. Чому може виникати печіння при першому сексі? 15. Виділення під час першого статевого акту — норма чи ні? 16. Скільки має тривати перший статевий контакт? 17. Чи можна завагітніти під час місячних? 18. Як почуватися комфортно після першої близькості? 19. Незахищений перший секс: що робити? 20. Що робити при розриві презервативу? 21. Які можуть виникнути проблеми після першого сексу? 22. Коли знову можна займатися сексом після першого статевого акту?
1

Чи потрібно готуватись до першого сексу?

Перший секс формує перший інтимний досвід і впливає на подальше статеве життя, тому до першого сексуального контакту необхідно підготуватися. Підготовка до першого інтиму включає вивчення чоловічої та жіночої анатомії та фізіології, ознайомлення з існуючими засобами контрацепції та обговорення з партнером того, як пройде ваш перший статевий акт. Помилки при першому статевому акті без попередньої підготовки можуть призвести до зараження ЗПСШ (захворюваннями, що передаються статевим шляхом) та небажаної вагітності.

Як підготуватись до першого сексу?

Як підготуватись до першого сексу?

2

Що потрібно знати про секс?

Секс — це взаємодія між людьми, яка полягає у стимуляції геніталій (статевих органів) у різний спосіб.

У стимуляції статевих органів можуть бути задіяні різні частини тіла та секс-іграшки. Основні види статевих контактів:

  • вагінальний секс (стимуляція піхви та проникнення до неї статевого члена або секс-іграшок);
  • оральний секс (стимуляція геніталій ротом);
  • анальний секс (стимуляція заднього проходу та проникнення статевого члена або секс-іграшок у пряму кишку);
  • фінгерінг (стимуляція пальцями статевих органів).

Обов'язковою складовою статевого акту має бути взаємна згода всіх учасників. Про секс потрібно знати, що передача ЗПСШ можлива не тільки при вагінальному проникненні, але і при будь-якому статевому контакті, тому важливо заздалегідь продумати спосіб контрацепції.

3

З якого віку можна займатися сексом?

З медичної точки зору конкретний вік, з якого можна вступати в інтимне життя, не визначено. Юридично розпочинати статеве життя в Україні можна не раніше 18 років.

Для вступу у статеве життя мають бути сформовані статеві органи та розвинені вторинні статеві ознаки. Майбутнім партнерам необхідно розуміти можливі ризики та наслідки статевого життя (ризик настання вагітності, передачі інфекційних захворювань), розбиратися у засобах контрацепції та бути психологічно зрілими для початку інтимного життя.

4

Що таке принцип активної згоди у сексі?

Для сексу необхідно отримати активну згоду партнера на статевий акт. Під активною згодою мається на увазі усна згода партнера на секс. Мовчання та відсутність відмови не є згодою на статевий акт, оскільки партнер може соромитися сказати «ні». Необхідно обговорити з партнером, які види сексу є прийнятними, а також стоп-слова, після яких слід зупинитися.

5

Що таке безпечний та незахищений секс?

Безпечним називається секс, який не наражає на ризик здоров'я партнерів, а також захищає від небажаної вагітності. Оптимальним способом захисту є використання бар'єрних засобів контрацепції (презервативів), які захищають від передачі венеричних захворювань (гонореї, трихомоніазу), вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), гепатитів В та С та ефективно запобігають зачаттю. Інші засоби захисту (наприклад, гормональні) можна використовувати, якщо всі партнери мають негативні результати аналізів на статеві інфекції. Секс без презервативу називається незахищеним і поєднується з ризиком зараження ЗПСШ.

6

Чи завжди першого разу боляче і є кров?

Больові відчуття та кров'яні виділення можуть бути після першого сексу, але не обов'язково супроводжують перший статевий акт. Для того, щоб уникнути дискомфорту при першому проникненні, дівчині потрібно бути збудженою, статевий акт слід починати за достатньої кількості смазки або з використанням лубриканта, партнер повинен бути обережним (діяти повільно, без різких рухів).

До початку статевого життя зовнішні та внутрішні статеві органи жінки відокремлені дівочою плівою (гіменом), яка знаходиться в області входу у піхву та виконує захисну функцію. Гімен є тонкою складкою слизової оболонки. Під час перших сексуальних контактів пліва розтягується та розривається (не завжди при першому проникненні). Об’єм кров'янистих виділень при розриві дівочої пліви індивідуальний і залежить від анатомічних особливостей її будови та кровопостачання. Якщо у пліві мало капілярів, крові під час першого сексу може взагалі не бути.

7

Чи має перший секс бути захищеним?

Одним із головних етапів підготовки до першого сексу є вибір методу контрацепції. Захищатись необхідно при кожному статевому акті з партнером, включаючи перший секс. Використовувати засоби контрацепції необхідно при кожному виді статевих контактів (вагінальному, оральному, анальному сексі). Презерватив слід змінювати при зміні виду статевого контакту, а також при зміні партнерів та після еякуляції.

8

Який метод контрацепції вибрати для першого сексу?

Під час підготовки до сексу необхідно вибрати відповідний метод контрацепції для захисту від небажаної вагітності та ЗПСШ. Перед першим сексом можна також відвідати лікаря (жінкам — гінеколога, чоловікам — уролога) та здати аналізи на інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). Результати тесту на статеві інфекції необхідно показати партнеру перед вступом до статевого життя.

Основні методи контрацепції:

  • бар'єрні (чоловічі та жіночі презервативи);
  • гормональні (таблетовані контрацептиви, протизаплідні ін'єкції та імплантовані внутрішньоматкові спіралі).

Календарний метод контрацепції (розрахунок дати овуляції) і перерваний статевий акт не є надійними способами запобігання вагітності. Бар'єрні та гормональні контрацептиви ефективно (до 99,8%) запобігають вагітності, проте від статевих інфекцій можуть захищати лише презервативи. Для першого сексу зазвичай підходить використання презервативу. Для вибору оптимального методу контрацепції необхідно записатись на консультацію гінеколога.

9

Як надівати презерватив?

Потренуватися надівати презерватив можна під час підготовки до першого сексу. Перед використанням рекомендується прочитати інструкцію, вкладену в упаковку кондомів.

Презерватив надівають, коли пеніс перебуває у стані ерекції. Послідовність кроків під час використання кондому:

  1. Візуально перевірити цілісність пакетика із виробом.
  2. Обережно відкрити пакетик із презервативом, без використання зубів чи гострих предметів.
  3. Злегка стиснути пальцями кінчик презерватива.
  4. Покласти кондом на головку статевого члена і розгорнути краї, прокотивши його по всій довжині ерегованого статевого члена.
  5. Відразу після еякуляції акуратно зняти кондом та викинути.

Презерватив є одноразовим виробом, повторно використовувати його не можна. Кондоми необхідно змінювати при зміні видів сексу (вагінального, орального, анального) та статевих партнерів. Не можна надівати відразу два презервативи. За необхідності можна використовувати лубрикант (від натирання при малій кількості природної смазки). Необхідно вибрати засіб, що поєднується з кондомами (відповідно до інструкції).

10

Як підготуватись до першого сексу дівчині?

Перед першим статевим актом необхідно вивчити будову жіночих та чоловічих статевих органів, а також фізіологію статевого акту. Медичні поради перед першим сексом краще прочитати у достовірних джерелах. Дівчина також може вивчати своє тіло за допомогою дзеркала.

Дівчині необхідно обговорити питання захисту зі своїм гінекологом та статевим партнером. Для профілактики гінекологічних захворювань необхідно регулярно (не рідше, ніж один раз на рік) проходити профілактичні огляди у жіночого лікаря.

11

Як підготуватись до першого сексу хлопцю?

Хлопцеві перед першим сексом важливо бути обізнаним з питань жіночої анатомії та фізіології. Заздалегідь слід потренуватися надівати презерватив та підготувати лубрикант. Перед статевим актом важливо дотримуватися особистої гігієни, прийняти душ.

Партнерам слід заздалегідь обговорити майбутній секс, побажання та обмеження в інтимі. Для розслаблення перед першим сексом краще відмовитися від алкоголю.

12

Що обговорити з партнером перед сексом?

Перед першим сексуальним контактом необхідно обговорити з партнером свої побажання та вибрати засоби контрацепції. Слід заздалегідь вирішити, де і як проходитиме статевий акт, які види сексу прийнятні, а також стоп-слова (слова, після яких необхідно зупинитися).

13

Чого очікувати від першого сексу?

Про перший секс потрібно знати, що процес не завжди закінчується оргазмом під час першого разу. Насолода у статевому житті може прийти з часом.

Перший статевий акт у дівчини може супроводжуватися незначною болісністю. Уникнути болю при першому сексі можна, якщо жінка буде збуджена, чого можна досягти прелюдією. Кров при першому сексі може з'явитися при розриві дівочої пліви. Рясність кров'янистих виділень при першому статевому контакті залежить від індивідуальних особливостей будови та кровопостачання гімена (пліви).

Під час першого інтимного контакту не обов'язково завершувати статевий акт еякуляцією. При неприємних відчуттях слід зупинитися.

14

Чому може виникати печіння при першому сексі?

Дискомфорт у дівчини при першому статевому контакті є нормою, проте вперше не має бути боляче. Причинами виражених больових відчуттів та печіння при першому сексі можуть бути тертя при недостатній кількості природної смазки, алергія на латекс та запальні захворювання статевих шляхів (вульвовагініти у жінок та уретрити у чоловіків).

Прояви алергічної реакції на латекс включають набряк та почервоніння геніталій, диспареунію (болісний статевий акт) та дискомфорт при сечовипусканні. У важких випадках алергія може супроводжуватися висипом на тілі, вираженою загальною слабкістю та утрудненим диханням.

Прояви вульвовагініту та уретриту включають виділення зі статевих шляхів з неприємним запахом і почервонінням геніталій. За наявності симптомів запалення перший статевий контакт необхідно відкласти та звернутися по допомогу до гінеколога (жінкам) та уролога (чоловікам).

15

Виділення під час першого статевого акту — норма чи ні?

Природна смазка є в'язкою рідиною прозорого або молочного кольору, яка не має різкого запаху. Смазку продукують залози, що знаходяться на внутрішній поверхні статевих губ.

Кровотеча при розриві дівочої пліви може мати вигляд червоної плями на постільній білизні або коричневих виділень після першого сексу.

Місячні після першого сексу мають розпочатися у запланований термін. При затримці менструації після початку статевого життя необхідно зробити домашній тест на вагітність та звернутися до гінеколога, оскільки затримка після першого сексу може свідчити про вагітність.

16

Скільки має тривати перший статевий контакт?

Перший секс може тривати стільки часу, скільки це буде приємно для обох партнерів. Перший статевий акт може бути нетривалим, не страшно зупинитись після кількох проникнень.

Зручною позою для першого сексу для дівчини є позиція, де чоловік знаходиться зверху. При болю після першого сексу подальший інтим необхідно відкласти або обмежити пестощами, які не викликатимуть неприємних відчуттів.

17

Чи можна завагітніти під час місячних?

Ризик зачаття під час місячних мінімальний, але завагітніти під час менструації можливо, оскільки сперматозоїди кілька діб зберігаються у маткових трубах. Якщо у жінки рано відбудеться овуляція, то можливе запліднення.

18

Як почуватися комфортно після першої близькості?

Після першого сексу відбувається виділення гормонів радості (окситоцину та ендорфінів), які мають знеболювальні, протитривожні та релаксуючі ефекти. Після статевого акту може наступити прилив сил чи сонливість.

Після сексу партнерам необхідно проявити чуйність, підтримати один одного та обговорити, що кожному з них сподобалося, а чого хотілося б у майбутньому уникнути. За бажанням можна спільно прийняти теплий душ.

19

Незахищений перший секс: що робити?

У ході незахищеного статевого контакту можливі передача ЗПСШ та настання вагітності.

Попередити передачу інфекції після небезпечного інтиму неможливо.

Народні методи, наприклад, спринцювання та підмивання з милом, не можна застосовувати для профілактики зараження ЗПСШ, тому що вони порушують природну мікрофлору піхви і підвищують ризик інфікування.

Після першого незахищеного сексу не варто чекати на появу симптомів запалення (виділень зі статевих шляхів, болю, почервоніння геніталій), а потрібно записатися на прийом до гінеколога (чоловікам — до уролога) і здати аналізи на статеві інфекції.

Попередити небажану вагітність після незахищеного сексу можна за допомогою засобів екстреної контрацепції, які є таблетованими гормональними препаратами. Екстрена контрацепція приймається лише за призначенням лікаря, за рецептом, тому найближчим часом після сексу (якщо статевий акт стався ввечері чи вночі — то вранці, оптимально — протягом 12 годин) необхідно звернутися за консультацією до гінеколога.

20

Що робити при розриві презервативу?

При розриві презервативу статевий контакт стає незахищеним, і наслідками першого сексу можуть бути небажана вагітність та зараження венеричними захворюваннями. Необхідно звернутися до лікаря (жінкам — до гінеколога, чоловікам — до уролога), щоб пройти обстеження та виключити зараження ЗПСШ. Якщо вагітність небажана, звернення жінки до гінеколога має бути терміновим (до 12 годин) з метою проведення екстреної контрацепції.

21

Які можуть виникнути проблеми після першого сексу?

Дискомфорт в області входу в піхву після розриву дівочої пліви може зберігатися один-два дні після першого сексуального контакту. Кров після першого сексу виділяється безпосередньо під час або після статевого акту. Подальша кровотеча зі статевих шляхів після сексу може бути ознакою травми слизової оболонки та потребує звернення до гінеколога.

Після першого разу у дівчат можуть бути цистит (запалення сечового міхура) та молочниця (кандидоз, грибкове запалення піхви) внаслідок зміни вагінальної мікрофлори. Проявом циститу може бути біль внизу живота і при сечовипусканні після першого сексу. Свербіж статевих органів у жінок, почервоніння вульви та білі сирні виділення з піхви можуть бути ознаками кандидозу або інших захворювань, у лікуванні яких допомагає гінеколог (чоловікам — уролог).

22

Коли знову можна займатися сексом після першого статевого акту?

Знову займатися сексом після першого статевого досвіду можна тоді, коли це буде приємним для партнерів. Не слід переходити до близькості з неприємними відчуттями у геніталіях після першого разу. Після першого сексу у зоні піхви може бути дискомфорт, який зберігається кілька днів.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 7 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Як підготуватись до першого сексу?
Лікар-гінеколог медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі. Стаж роботи 22 роки.

Схожі статті:

Коментарі

Олег 1 тиждень тому
Добрий день, чи потрібно робити операцію на так званий фімоз у 26 років, проблем немає, не турбує, тільки є комплекс, і здається, що воно впливає на ерекцію, хотілося б довше) І чи не пізно вирішувати це в такому віці?
Відповісти
Ковєхова Юлія
Ковєхова Юлія Олег Олег 1 тиждень тому
Добрий день. Якщо фімоз не спричиняє у вас дискомфорту чи болю, але лише створює комплекси, це може бути питанням психологічного комфорту. Однак, якщо ви помічаєте, що фімоз впливає на ваші сексуальні функції та задоволення, то обговоріть це з урологом. Лікар може запропонувати різні методи лікування, включаючи хірургічну корекцію (циркумцизію) або консервативні методи лікування. Вирішення цього питання у вашому віці не є пізнім, і є важливим для вашого комфорту та здоров'я.
Володимир 5 місяців тому
Добрий день! При першому сексі сім'явипорскування трапилося відразу після проникнення, тепер хвилююся, як буде наступного разу. Що робити, якщо я боюсь передчасної еякуляції?
Відповісти
Добрий день! Передчасною називається еякуляція, яка відбувається до проникнення, одразу після нього чи тоді, коли чоловік ще не хотів би закінчувати статевий акт. При першому статевому контакті рання еякуляція може бути нормою. При передчасному сім'явипорскуванні, що не минає з подальшими статевими контактами, необхідно звернутися до уролога, який проведе обстеження, відрізнить медичні причини від психологічних і призначить лікування.
Юлія 6 місяців тому
Вітаю! Соромлюся, коли під час статевого акту з вагіни виходить повітря. Повітря з піхви при інтимній близькості — це нормально?
Відповісти
Ковєхова Юлія
Ковєхова Юлія Юлія Юлія 6 місяців тому
Вітаю! Попадання повітря до піхви під час статевого акту є нормальним і залежить від пози, у якій ви займаєтесь сексом. Попадання повітря до вагіни посилюється при неглибокому проникненні.
Катерина 6 місяців тому
Вітаю! Нещодавно віддала цноту своєму хлопцеві, але процес був мені неприємний. Чи нормально, якщо не сподобався перший секс?
Відповісти
Вітаю! Перший секс не завжди буває ідеальним, і це нормально. Для задоволення від статевого життя необхідно вивчати своє тіло та ерогенні зони, щоб зрозуміти, яка саме стимуляція буде вам приємна. Хвилювання під час першого разу також перешкоджає розслабленню.
Світлана 6 місяців тому
Добрий день! Подруга каже, що секс без смазки може бути болючим. Чи будуть природні виділення смазки за першого статевого акту?
Відповісти
Добрий день! В’язкий секрет залоз слизової оболонки входу у піхву необхідний для легкого проникнення та захищає статеві шляхи від ушкоджень. Якщо при першому сексі через хвилювання смазки буде недостатньо, можна використовувати лубрикант.
Аліна 6 місяців тому
Добрий день! У партнера немає ознак статевих інфекцій. Чи потрібно використовувати презервативи для орального сексу?
Відповісти
Добрий день! При оральному сексі, як і при вагінальному, можна заразитися захворюваннями, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ). Відсутність симптомів ЗПСШ (почервоніння геніталій, виділень зі статевих шляхів) ще не означає, що партнер здоровий. Достовірно виключити статеві інфекції можна лише за допомогою аналізів (мазків з уретри та піхви), тому при оральному сексі з необстеженим партнером необхідно використовувати презерватив (можна вибрати спеціальний тонкий кондом для орального сексу).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!