Logo
0 800 30 11 77

Що таке анальний секс?

Що таке анальний секс?
Читати 6 хвилин | Створено: 12 квітня 2018 | Оновлено: 3 травня 2023 | 878499 878499
Анальний секс — це статевий акт, який супроводжується проникненням пеніса у задній прохід. Для анальної близькості також можуть використовуватися пальці рук та секс-іграшки.

Як правильно займатися анальним сексом?

Фізіологічно пряма кишка та анальний канал не виконують статеву функцію, тому під час анального сексу можливі травми заднього проходу. Розриви слизової оболонки ануса через проникнення в нього статевого члена здатні збільшувати ризик розвитку проктологічних захворювань.

Періодично практикувати анальне проникнення можна, якщо дотримуватись правил безпеки. Правила анального сексу:

  • обов'язкове використання презервативів та лубрикантів;
  • гігієна перед анальним сексом та після нього;
  • припинення проникнення при больових відчуттях.

Для анального сексу підійде звичайний лубрикант на водній основі без охолоджувальних та знеболювальних ефектів, які маскують больові відчуття. Презерватив необхідно змінювати при зміні видів сексу (анального, орального, вагінального).

При анальному сексі можна заразитися захворюваннями, що передаються статевим шляхом (ВІЛ, вірусами папіломи людини та простого герпесу, хламідіозом, гонореєю, вірусним гепатитом). За даними Центру з контролю та профілактики захворювань (CDC), інфекції при анальному сексі передаються частіше, ніж при піхвовому проникненні, тому що слизова оболонка прямої кишки тонка і схильна до розривів. Уникнути передачі більшості статевих інфекцій допомагає презерватив.

При використанні секс-іграшок теж не варто забувати про кондоми. Стежити за стерильністю сексуальних пристосувань потрібно як за нетрадиційних, так і за традиційних статевих контактах.

Пози для анального сексу

Можна займатися анальним сексом у позах сидячи зверху і лежачи на боці. Обидві пози підходять для новачків, оскільки зменшують хворобливі відчуття та травми при анальному сексі. Експерименти з екстремальними позами підвищують ризик травмування прямої кишки.

Для зменшення неприємних відчуттів та розслаблення сфінктера потрібна прелюдія, наприклад, масаж внутрішнього сфінктера круговими рухами подушечок пальців. Масаж області ануса робити треба повільно та акуратно, поступово збільшуючи глибину проникнення. При грубих чи різких рухах у задньому проході партнер може пошкодити стінки прямої кишки.

Підготовка до анального сексу

Під час підготовки до анального сексу партнерам необхідно взяти душ, підготувати лубриканти та презервативи, забезпечити стерильність секс-іграшок у разі їх застосування. Партнерам, які займаються сексом через анальний отвір, рекомендується отримати консультацію проктолога та переконатися у відсутності захворювань заднього проходу.

Що можна їсти перед анальним сексом?

Дієта за кілька днів до анальних статевих контактів допоможе знизити газоутворення та нормалізувати випорожнення. За допомогою харчування можна сприяти природному очищенню кишечника.

Очищенню кишечника та нормалізації випорожнень сприяє вживання продуктів, багатих на клітковину (зернових, фруктів та овочів, макаронів твердих сортів). Перед анальним сексом можна їсти:

  • овочі та фрукти;
  • кисломолочні продукти;
  • каші;
  • м'ясо та рибу.

З раціону необхідно виключити газовані напої, хлібобулочні вироби, капусту та алкоголь. При схильності до рідкого випорожнення в раціон слід додати рис.

Як робити клізму перед анальним сексом?

Очищення кишечника перед анальним сексом є спірним питанням з погляду медицини, тому що приносить як користь, так і шкоду при його частому використанні. Клізма перед анальним сексом дозволяє очистити пряму кишку від калового вмісту, що робить процес більш гігієнічним і приємним. З іншого боку, промивання кишечника перед анальним сексом змиває захисну мікрофлору та слиз, що містить природні компоненти імунітету (наприклад, антитіла).

Очищувальну клізму перед анальним сексом можна зробити теплою водою, введеною в задній прохід за допомогою спринцівки. Аптечну мікроклізму перед статевим актом використовувати не варто, тому що вона подразнює стінки кишківника.

Які відчуття при анальному сексі?

Відчуття при анальному сексі індивідуальні. Перше проникнення, як правило, неприємне, але не має викликати біль. Сексуальне задоволення від анального сексу пов'язане з тим, що пряма кишка містить багато нервових сплетень, а також близько прилягає до статевих органів та ерогенних зон.

Біль та кров при анальному сексі

Перший анальний секс може викликати неприємні відчуття (дискомфорт в анусі). Анальне проникнення не має супроводжуватися печінням, ріжучою болем і виділеннями із заднього проходу.

Біль та кров при анальному сексі є ознаками ушкодження заднього проходу та слизової оболонки кишечника. Кров із заднього проходу та болючі відчуття при анальному сексі сигналізують про те, що потрібно припинити проникнення.

Чи шкідливо займатися анальним сексом?

З медичної точки зору анальний секс не є «природним», і практикувати його можна зрідка за бажання урізноманітнити статеве життя, якщо процес приємний обом партнерам. Частий, грубий та болісний анальний секс може завдати шкоди здоров'ю.

Шкода анального сексу може полягати у розвитку проктологічних захворювань. Ускладнення після анального сексу:

  • травми анального сфінктера та прямої кишки;
  • анальні тріщини;
  • кровотечі із заднього проходу;
  • розрив гемороїдальних вузлів;
  • інфікування збудниками захворювань, що передаються статевим шляхом.

Анальна тріщина після сексу може бути гострою або перейти у хронічну форму. Контакт з фекаліями, що знаходяться в товстій кишці, часто призводить до виникнення запалень сечостатевої системи в жінок та чоловіків, викликаючи розвиток уретриту, вагініту, циститу.

Найбільш небезпечним наслідком після сексу через задній прохід може стати нетримання газів та калу. З появою ознак захворювань заднього проходу (болі, порушення дефекації, крові з ануса, періанального свербіння) необхідно звернутися за консультацією до проктолога.

Урологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Що таке анальний секс? - Крутько Дмитро Ігорович
Крутько Дмитро Ігорович
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна займатися анальним сексом під час вагітності та після пологів?

Займатися анальним сексом під час вагітності не можна через те, що збільшена матка тисне на пряму кишку, що підвищує ризик травмування. Займатися анальним сексом після пологів можна не раніше, ніж через два-три місяці (після проходження контрольного гінекологічного огляду).

2. Що необхідно зробити перед анальним сексом?

Перед анальним сексом потрібно зробити аналізи на статеві інфекції та пройти консультацію проктолога. Безпосередньо перед анальною близькістю необхідно взяти душ, підготувати презервативи та лубрикант.

3. Чи можна завагітніти при анальному сексі?

Заняття анальним сексом не призводять до вагітності. Завагітніти при анальному сексі жінка може лише при попаданні сперми у піхву, наприклад, при чергуванні анального та вагінального сексу.

Однак не можна повністю виключати можливість завагітніти внаслідок занять анальним сексом. Через високу сексуальну активність партнерів сперма із заднього проходу може потрапляти на стінки піхви, наприклад, під час прелюдії, зміни виду сексуального контакту. Небажаної вагітності можна уникнути, якщо дотримуватись правил інтимної гігієни та не нехтувати засобами контрацепції. Найкращим захистом від позапланової вагітності та інфекцій є презервативи.

4. Как часто можно заниматься анальным сексом?

Заниматься анальным сексом можно не чаще одного-двух раз в месяц. Частое анальное проникновение повышает риск развития недержания кала и газов.

5. Що потрібне для анального сексу?

Якщо партнери вирішили займатися анальним сексом, попередньо краще отримати консультацію лікаря (проктолога, уролога або гінеколога). Лікар проведе огляд, допоможе покращити якість сексуального життя та надасть рекомендації для запобігання можливим проблемам зі здоров'ям. Не можна займатися анальним сексом, якщо болить задній прохід, діагностований геморой, анальна тріщина, поліпи або інші запальні процеси в товстій кишці через ризик посилити перебіг хвороби.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 91 оцінки
Що таке анальний секс?
Лікар-уролог, сексопатолог. Перша категорія.
Що таке анальний секс?
Стаття перевірена: Трубеко Сергій Миколайович
Лікар-уролог. Вища категорія.

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Олена 10 місяців тому
Вітаю! Прочитала, що анальне проникнення не рекомендують без змазки. Що можна використовувати для змазки при анальному сексі?
Відповісти
Вітаю! Для анального сексу необхідно використовувати спеціально призначений лубрикант. Змазка для анального проникнення не повинна містити знеболювальні та анестезувальні речовини, тому що маскування больових відчуттів небезпечне травмами заднього проходу.
Поліна 10 місяців тому
Добридень! Анальне проникнення приносить дискомфорт. Як безболісно займатися анальним сексом?
Відповісти
Добридень! Секс повинен приносити лише позитивні відчуття та емоції. Не всім парам підходить анальне проникнення (у зв'язку з розмірами статевого члена, особливостями будови таза). Якщо анальний секс приносить дискомфорт, необхідно знайти інший спосіб урізноманітнити статеве життя.
Олександра 10 місяців тому
Вітаю! Домовились із партнером спробувати анально. Як розслабитись перед анальним сексом?
Відповісти
Вітаю! Анальний секс варто практикувати лише за сильного статевого збудження, після прелюдії. Розслабленню сфінктера сприяють масаж та поступове проникнення. Для релаксації не можна вживати алкоголь.
Ірина 10 місяців тому
Вітаю! Чоловік хоче спробувати анальне проникнення, але процес не видається мені сексуальним. Чи обов'язкова клізма перед анальним сексом?
Відповісти
Вітаю! Серед проктологів немає єдиної думки щодо необхідності клізми перед анальним сексом. Очищення кишечника дозволяє підвищити гігієну заднього проходу, але змиває слиз, який є природним бар'єром кишечника.
Каріна 10 місяців тому
Добридень! У мене алергія на лубрикант, хочу спробувати анальний секс без нього. Чи виділяється змазка при анальному сексі?
Відповісти
Добридень! Змазка — це секрет залоз, які знаходяться в піхві жінки та відсутні в області заднього проходу. При анальному проникненні змазка виділяється лише у піхву у зв'язку зі збудженням, для анального проникнення обов'язково необхідно використовувати лубрикант. Необхідно підібрати гіпоалергенну змазку, на яку не виникне алергічна реакція. Тестувати реакцію на лубрикант необхідно на шкірі передпліччя.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!