Logo
0 800 30 11 77

Користь і шкода посту

Користь і шкода посту
Читати 7 хвилин | Створено: 13 березня 2015 | Оновлено: 31 січня 2023 | 24911 24911
Піст — це традиція, яка існує в різних релігіях (християнстві, мусульманстві, іудаїзмі) і передбачає обмеження прийому їжі з метою духовного очищення.

Піст корисний тим, що обмежує вживання шкідливої їжі та тваринних жирів, але шкідливий людям із хронічними захворюваннями. 

Користь посту для здоров'я

У християнстві протягом року існує кілька постів, найтривалішим з яких є Великий піст перед Великоднем (триває 48 днів). Християнський піст передбачає відмову від продуктів тваринного походження (м'яса, яєць, молочних продуктів), в окремі дні дозволяється риба, а в деякі дні необхідний повний голод. У мусульманській традиції посту дотримуються в місяць Рамадан. У Рамадан можна вживати будь-яку їжу, але не можна їсти протягом усього світлового дня (від світанку до заходу сонця).

Користь посту для здоров'я полягає у вживанні більшої кількості рослинної їжі та клітковини, зниженні рівня цукру в крові. Клітковина сприяє нормалізації роботи кишківника, підтримці здорової мікрофлори травного тракту і допомагає в разі закрепів. Піст сприяє:

  • обмеженню прийому жирної їжі;
  • дотриманню режиму харчування (у деяких традиціях);
  • зниженню калорійності їжі.

У разі переходу на рослинну їжу під час посту запускаються процеси виведення токсинів, може знижуватися холестерин у крові. Відмова від жирної їжі захищає від серцево-судинних захворювань (гіпертонії, інфаркту, інсульту). При тимчасовому голодуванні під час Рамадану може запускатися фізіологічний процес аутофагії (перетравлення застарілих клітин в організмі), який сприяє оновленню тканин в організмі.

Шкода посту для здоров'я

Шкода посту для здоров'я полягає у зміні звичного режиму і характеру харчування. Голодування може призвести до порушень роботи травного тракту (наприклад, до запору і здуття живота). Закреп під час посту може бути пов'язаний із тривалими перервами між прийомами їжі, нестачею жирів у раціоні або вживанням великої кількості рослинних продуктів, що підвищують газоутворення в кишечнику (капусти, бобових, хліба).

Головні болі під час посту можуть бути пов'язані зі зниженням рівня цукру в крові та спричиняють запаморочення і нудоту. Початок посту також може супроводжуватися слабкістю і зниженою працездатністю через різке зниження добового споживання калорій.

Одноманітне харчування в піст може призвести до нестачі мінералів і вітамінів. Відмова від м'яса може стати причиною нестачі білка і заліза. У періоди голодування в організм не надходить достатня кількість енергії, яку зазвичай людина отримує з їжею.

За яких захворювань не можна дотримуватися посту?

Посту не можна дотримуватися в разі дефіцитних захворювань (нестачі вітамінів, мінералів, гормонів), а також за більшості хронічних захворювань (виразкової хвороби, хронічного обструктивного захворювання легень, цукрового діабету першого типу). Жінкам не можна дотримуватися посту під час вагітності та під час годування груддю, тому що в ці періоди жіночий організм потребує підвищеного надходження енергії та поживних речовин. 

Піст під час вагітності може призвести до затримки розвитку плода у випадках, коли харчування вагітної жінки не міститиме достатньої кількості незамінних амінокислот, жирних кислот, вітамінів і мінеральних речовин із продуктів рослинного походження. Тримати піст не можна дітям і людям старше 65 років. Протипоказання до посту:

  • анемія;
  • рахіт;
  • остеопороз;
  • кахексія (виснаження);
  • цукровий діабет першого типу;
  • онкологічні захворювання;
  • гострі вірусні захворювання (грип, коронавірусна інфекція);
  • хронічні захворювання органів шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразкова хвороба, холецистит);
  • кровотечі.

Повне й тривале голодування протипоказане в разі онкологічних захворювань, однак для дотримання посту в разі онкології можна відмовитися від м'яса, якщо замінити його іншими джерелами білка (наприклад, бобовими). У разі інфекційних захворювань відмова від білкової їжі та голодування знижують імунітет.

Піст за жовчнокам'яної хвороби

Жовчнокам'яна хвороба (ЖКХ) супроводжується формуванням каменів у жовчному міхурі. Дієта, необхідна за жовчнокам'яної хвороби, нагадує піст (потрібно обмежувати важку їжу), але за ЖКХ не можна робити великі проміжки між прийомами їжі, щоб не відбувався застій жовчі в жовчному міхурі. Тому голодування, яке є в класичному пості, протипоказане в разі захворювань жовчного міхура.

Піст у разі панкреатиту

Панкреатит — це запалення підшлункової залози. Посту в разі панкреатиту дотримуватися можна, якщо він не спричиняє загострення симптомів (наприклад, у разі вживання рослинних жирів). Відмова від вживання жирної їжі тваринного походження знижує навантаження на підшлункову залозу, оскільки вона виробляє ферменти для розщеплення жирів.

Піст у разі виразки шлунка та дванадцятипалої кишки

Виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки проявляється дефектами на їхній слизовій оболонці внаслідок підвищеної кислотності шлункового соку. Із раціону харчування за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки виключають гостру та смажену їжу, у період загострення захворювання можна вживати тільки термічно оброблені продукти в кашкоподібній формі. Посту за виразки шлунка не можна дотримуватися, оскільки за виразкової хвороби протипоказане голодування.

Піст у разі анемії

Анемія — це захворювання, яке проявляється недокрів'ям (нестачею гемоглобіну та еритроцитів). Анемія розвивається за дефіциту заліза, білка, вітамінів, фолієвої кислоти, після кровотеч і в разі хронічних захворювань (хронічного гастриту, ниркової недостатності, ракових захворювань).

За залізодефіцитної анемії в раціоні харчування має бути присутнє залізо тваринного походження, яке міститься в червоному м'ясі та субпродуктах (печінці). Тримати піст за анемії не можна, бо відмова від м'яса погіршує перебіг захворювання.

Піст у разі діабету

Цукровий діабет — це захворювання, за якого порушується вуглеводний обмін. Причиною цукрового діабету першого типу є нестача інсуліну, а діабет другого типу може бути наслідком ожиріння та нечутливості організму до інсуліну (інсулінорезистентності). За першого типу діабету харчування має бути регулярним, а прийоми їжі рівномірно розташовуються протягом дня. За діабету другого типу необхідно знизити вагу, відмовитися від солодкого і жирного, а також виключити вживання легкозасвоюваних вуглеводів (цукру, десертів).

Дотримуватися посту при цукровому діабеті першого типу суворо заборонено, оскільки в період голодування в діабетика різко знижується цукор крові, і людина втрачає свідомість. Піст при діабеті другого типу може допомогти знизити вагу і зменшити інсулінорезистентність.

Правильне харчування під час посту: меню з рецептами

Піст може бути корисним для здорової людини, якщо дотримуватися правил пісного харчування. Необхідно виходити з посту поступово, по черзі повертаючи у свій раціон продукти тваринного походження.

Таблиця дозволених продуктів за посту
(з дотриманням принципів правильного харчування)

Категорія продукту

Дозволені продукти

Зернові та бобові

Вівсянка, кіноа, гречка, рис, пшоно, лентил, фасоля, чечевиця

Овочі та зелень

Огірки, помідори, броколі, шпинат, морква, кольорова капуста, лук, часник

Фрукти та ягоди

Яблука, груші, банани, апельсини, ягоди (смородина, малина, чорниця)

Горіхи та насіння

Горіхи грецькі, мигдаль, кешью, фісташки, насіння льону, чіа

Бобові продукти

Нут, чечевиця, фасоля, горох, нутове борошно, темпе

Жири та олії

Оливкова олія, кокосова олія, авокадо, горіхова олія

Протеїни

Тофу, сейтан, соєві продукти, гриби, бобові продукти

Зелені продукти

Шпинат, укроп, петрушка, базилік, салат, кріп

Зернові хлібці та каші

Цільнозерновий хліб, житній хліб, каші (вівсянка, гречана, кукурудзяна)

Рослинна їжа під час посту має бути різноманітною, щоб відшкодувати потреби в поживних речовинах. Наші лікарі склали для вас рецепти правильного харчування під час посту.

1

Пісний борщ

Користь і шкода посту
Підготовка
5 хвилин
Приготування
50 хвилин
Загальний час
55 хвилин
Ккал на порцію
35
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • буряк — 2 шт;
  • ріпчаста цибуля — 1 шт;
  • картопля — 3-4 шт;
  • болгарський перець — половина коренеплоду;
  • морква — половина коренеплоду;
  • томатна паста — 2 ст. л.;
  • квашена капуста з розсолом — 200 г;
  • мед — половина ст. л.;
  • рослинна олія — 2 ст.л.;
  • лаврове листя — 2 шт;
  • часник — 2 зубчики;
  • сіль і перець за смаком.
  1. Почистити буряк, покласти його до води та варити впродовж 40 хвилин.
  2. Додати півцибулини до бульйону.
  3. Почистити та нарізати крупними шматочками картоплю. Додати до бульйону.
  4. Очистити моркву, нарізати тонкою соломкою та додати до бульону.
  5. Очистити болгарський перець від насіння, нарізати шматочками та поставити смажитися на сковородці з олією. Порізати цибулю та додати до перцю. Додати томатну пасту та смажити до готовності.
  6. Дістати буряк з бульйону, нарізати крупними шматочками та додати назад до кастрюлі.
  7. Додати до бульйону засмажку та капусту з розсолом.
  8. Додати мед, сіль та перець до бульйону.
2

Різотто з грибами

Користь і шкода посту
Підготовка
10 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
40 хвилин
Ккал на порцію
260
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • рис — 200 гр;
  • гриби — 150 гр;
  • консервована кукурудза — 100 гр;
  • морква — 1 шт.;
  • сіль за смаком;
  • рослинна олія — 1-2 столових ложки.
  1. Рис промити, висипати в каструлю, залити водою і варити до готовності.
  2. Моркву почистити, гриби та моркву промити й нарізати кубиками.
  3. Гриби та овочі змішати й тушкувати на сковороді 5-10 хвилин із додаванням невеликої кількості рослинної олії.
  4. Висипати овочеву суміш у рис за п'ять хвилин до його повної готовності, перемішати, варити час, що залишився, на повільному вогні.
3

Салат з авокадо

Користь і шкода посту
Підготовка
5 хвилин
Приготування
10 хвилин
Загальний час
15 хвилин
Ккал на порцію
190
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • стигле авокадо — 1-2 шт;
  • помідори чері — 200 гр;
  • зелень за смаком (рукола або салат) — 400 гр;
  • насіння (кунжут; льон; чіа) — 1-2 чайних ложки;
  • рослинна олія (оливкова; лляна) — 1-2 столових ложки.
  1. Усі овочі помити, зелень висушити і викласти в салатник.
  2. Помідори чері розрізати навпіл і додати до зелені.
  3. Авокадо очистити, порізати великими кубиками і додати в салат.
  4. До овочів додати насіння, заправити олією, перемішати.

Популярні питання

1. Чи можна тримати піст у разі гіпертонії?

Гіпертонічна хвороба — це хронічне серцево-судинне захворювання, за якого підвищується артеріальний тиск. За підвищеного тиску необхідно зменшити споживання солі та холестерину. Тримати піст за гіпертонії можна, оскільки рослинна їжа має протихолестеринові властивості.

2. Чи можна тримати піст за холециститу?

Холецистит — це запалення жовчного міхура. У разі холециститу необхідно обмежувати вживання жирної та важкої їжі. Тримати піст за холециститу можна за умови дробового харчування (п'ять-шість разів на день малими порціями).

3. Чи корисний піст у разі псоріазу?

Псоріаз — це аутоімунне захворювання, яке проявляється появою сверблячих бляшок на шкірі. Деякі дослідження підтверджують користь інтермітентного голодування (посту рамадан) у разі псоріазу. Дослідження показують, що інтервальне голодування сприяє зменшенню запалення, але механізм цього процесу невідомий.

4. Чи можна тримати піст під час годування грудьми?

Тримати піст під час годування грудьми не можна. Харчування жінки в період лактації має бути різноманітним і містити необхідну кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінералів. Від якості харчування жінки-годувальниці залежить не тільки її здоров'я, а й гармонійний розвиток немовляти. Нестача нутрієнтів (поживних речовин) в організмі жінки може призвести до дефіциту вітамінів, анемії, зниження імунітету і частих застудних захворювань у мами і дитини.

5. Чи можна тримати піст під час менструації?

Тримати піст під час менструації не рекомендується. З менструальною кров'ю жінка втрачає залізо і білок, запаси яких поповнюються організмом з продуктів харчування. Після дотримання суворого посту під час місячних може розвинутися анемія, яка проявляється слабкістю, стомлюваністю, блідістю шкіри, ламкістю нігтів і випаданням волосся.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Користь і шкода посту
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Катерина 1 рік тому
Добрий день! Чи може затримка місячних у рамадан бути пов'язана з постом?
Відповісти
Добрий день! Причинами затримки менструації можуть бути зміна режиму харчування і голодування, а також дотримання суворого посту. Проте жінкам, які живуть статевим життям, у разі затримки менструації необхідно зробити тест на вагітність.
Ірина 1 рік тому
Добрий день! Мої друзі мусульмани і тримають піст у рамадан. Які шкода і користь мусульманського посту?
Відповісти
Добрий день! Мусульманський піст не обмежує види дозволеної до вживання їжі, але забороняє їсти протягом усього світлового дня. Користь мусульманського посту з наукового погляду не доведена, але теоретично дотримання дієти в рамадан може запускати процеси омолодження шляхом активації аутофагії (перетравлення власних клітин, що старіють).
Тетяна 1 рік тому
Доброго дня! Мій чоловік мусульманин. Чи можна дотримуватися посту в рамадан під час вагітності?
Відповісти
Здрастуйте! Піст у рамадан передбачає вживання їжі тільки в нічний час і є нездоровим для організму вагітної жінки. Збалансоване харчування майбутньої мами важливе для здорового розвитку плода.
Наталія 1 рік тому
Здрастуйте! Я на 18 тижні, і якраз починається піст. Чи можна дотримуватися Великого посту під час вагітності?
Відповісти
Доброго дня! Під час вагітності дотримуватися посту не рекомендується. Для здорового розвитку плода організму вагітної жінки необхідне щоденне надходження білка, незамінних жирних кислот, вітамінів і мінералів.
Світлана 1 рік тому
Добрий день! Гастроентеролог діагностував у мене панкреатит. Чи можна тримати піст у разі запалення в підшлунковій?
Відповісти
Добрий день! Лікувальне харчування за панкреатиту нагадує піст, тому тримати піст за запалення в підшлунковій залозі можна. За гострого панкреатиту в перші дні захворювання потрібен голод, а за хронічного — дієта з виключенням жирної їжі.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!