Logo
0 800 30 11 77

Скільки солі можна їсти на день?

Скільки солі можна їсти на день?
Читати 8 хвилин | Створено: 25 листопада 2019 | Оновлено: 25 січня 2024 | 26168 26168
Сіль містить корисні для організму компоненти, але її надмірне вживання може нашкодити здоров'ю. Необхідно дотримуватися норми споживання харчової солі на день, щоб не завдати шкоди організму.

Що таке сіль?

Харчова (кухонна) сіль — прозорий або напівпрозорий мінерал без запаху, що вживається в їжу. До складу солі входить 60% хлору та 40% натрію (NaCl).

Натрій необхідний для життєдіяльності організму. Сіль впливає на організм, бере участь у підтримці водного балансу, регулюванні передачі нервових імпульсів. Сіль вбирає вологу та розчиняється у воді, що робить її використання зручним для приготування страв. Також сіль має антисептичні властивості, перешкоджає розвитку гнильних бактерій і використовується для консервації продуктів.

Чому нам подобається солона їжа?

Сіль подобається, тому що вона підсилює смак їжі. Сіль стимулює вироблення шлункового соку, викликаючи апетит до їжі. Солоний смак продуктів добре відчувається смаковими рецепторами, тому виникає потяг до вживання солі. Натрій важливий для гарного самопочуття, і організм відчуває потребу в його поповненні. Користь солі:

  • підтримання електролітного балансу;
  • нормалізація кровообігу і роботи серця;
  • забезпечення роботи м'язів і нервової системи;
  • підтримання водного балансу;
  • стимуляція та прискорення травлення.

Нестача натрію в організмі може призвести до зниження артеріального тиску, м'язової слабкості. Також на дефіцит натрію можуть вказувати слабкість, нудота, запаморочення. Надлишок солі може підвищувати артеріальний тиск, тому важливо стежити за кількістю її вживання.

Яка буває сіль?

Сіль відрізняється за консистенцією, складом і способом її видобутку. Виділяють такі види солі:

  • кам'яна сіль — видобувається з надр землі в соляних шахтах, для вживання в їжу її очищають і переробляють;
  • морська сіль — добувається шляхом випаровування з морської води, має великі кристали. Морська сіль може використовуватися в харчовій і косметичній промисловості;
  • йодована сіль — виробляється шляхом додавання в кам'яну сіль розчину йоду;
  • нітритна сіль — суміш кам'яної солі та нітриту натрію, використовується для консервування продуктів. За вживання у великій кількості може завдати шкоди у вигляді інтоксикації організму;
  • гімалайська (рожева) сіль — видобувається в Пакистані в соляних шахтах, має рожевий відтінок через домішки оксиду заліза. Містить багато корисних мікроелементів: магній, калій, кальцій, мідь;
  • сіль екстра — виробляється шляхом висушування кам'яної солі за високої температури, має дрібні кристали та білий відтінок;
  • чорна (індійська) сіль — виробляється шляхом додавання спецій у гімалайську сіль. Містить сірку, йод, залізо та калій.

У кулінарії використовують різні види солі. Кам'яна сіль більше підходить для консервації. Гімалайську та йодовану сіль додають до готових страв, оскільки під час термічної обробки втрачаються її корисні властивості. Морську сіль використовують у косметології та дерматології, її можна застосовувати для лікування атопічного дерматиту та вугрового висипу. Також морську сіль використовують для промивання носа за застудних захворювань.

Що таке сіль зі зниженим вмістом натрію?

Сіль зі зниженим вмістом натрію — харчовий продукт, у якому знижується кількість натрію і заміщується хлоридом калію. Обмежувати кількість натрієвої солі рекомендується людям з підвищеним артеріальним тиском і серцевою недостатністю.

Дослідження показали, що вживання солі зі зниженим вмістом натрію знижує артеріальний тиск і ризик смертності від серцево-судинних захворювань. Але сіль з підвищеним вмістом калію може нашкодити людям з захворюваннями нирок і печінки. Перед вживанням солі з хлоридом калію необхідно проконсультуватися з терапевтом, щоб виключити можливі ризики для здоров'я.

Чи правда, що морська сіль корисніша за звичайну?

Морська сіль не корисніша за звичайну кухонну сіль, оскільки в обох продуктах міститься однакова кількість натрію та хлору. Морська сіль відрізняється за способом видобутку (випаровується з морської води) та має більші кристали, ніж кам'яна. Морська сіль може містити домішки кальцію, магнію, калію, але їхня кількість незначна та не чинить додаткового впливу на організм. Також морська сіль не містить більше йоду, ніж звичайна, оскільки йод випаровується в процесі сушіння солі.

Вибір виду солі залежить від індивідуальних переваг у приготуванні їжі. Морську сіль, як і кухонну, необхідно вживати в помірній кількості, щоб не завдати шкоди здоров'ю.

Чи корисна йодована сіль?

Йодована сіль корисна для організму, оскільки йод допомагає синтезувати гормони щитоподібної залози (тироксин, трийодтиронін). Збагачення солі йодом допомагає в профілактиці захворювань щитоподібної залози (зоба, тиреоїдиту).

Всесвітня організація здоров'я рекомендує йодувати сіль. За вживання п'яти грамів йодованої солі людина отримує близько 100-200 мікрограмів йоду на день, що сприяє профілактиці йододефіцитних станів. Кількість йоду в солі може зменшуватися під час термічної обробки, тому йодована сіль більше підходить для готових страв (наприклад, салатів).

Яку сіль краще додавати в їжу?

Вибір солі для додавання в їжу залежить від смакових уподобань та особливостей здоров'я. Людям з йододефіцитними станами слід вживати сіль, збагачену йодом. За хвороб серцево-судинної системи можна використовувати для приготування їжі сіль зі зниженим вмістом натрію.

Для надання стравам більш насиченого смаку можна застосовувати гімалайську чи чорну солі, що містять різні приправи. Натрієву сіль (гідрокарбонат натрію) використовують для випічки тіста як розпушувач. Для консервації більше підійде кам'яна сіль, оскільки вона має антибактеріальні властивості та зберігає смак продуктів.

Яка добова норма солі?

Вживання великої кількості солі може призвести до ризику смертності від серцево-судинних захворювань (інфаркту чи інсульту). Всесвітня організація здоров'я рекомендує дорослим вживати норму натрію на день не більше 2000 мг (5 г солі). Добова норма солі залежно від віку:

  • до одного року — менше за один грам;
  • від одного року до трьох років — не більше за два грами;
  • від чотирьох до шести років — не більше за три грами;
  • від семи до 10 років — не більше п'яти грамів.

Норма солі на день відповідає одній чайній ложці. Слід враховувати, що сіль міститься в більшості готових продуктів (хлібі, м'ясі, ковбасах), тому потрібно вивчати інгредієнти на етикетках продуктів і рахувати кількість солі в їх складі. У дітей денна норма солі менша, ніж у дорослих, а її надлишок може негативно позначитися на функціях нирок і судин.

Чим сіль може бути шкідливою?

Надмірне вживання солі шкідливо впливає на травну та серцево-судинну системи. Шкода солі:

  • ризик розвитку гіпертонії (підвищеного артеріального тиску);
  • затримка рідини в організмі (поява набряклості);
  • погіршення роботи нирок;
  • формування каменів у сечовивідних шляхах;
  • порушення обміну речовин;
  • підвищення рівня цукру в крові;
  • порушення травлення;
  • вимивання кальцію з організму (призводить до ламкості кісток і зубів);
  • посилене навантаження на серце.

За ослаблення імунітету надмірна кількість натрію може спричинити гіпернатріємію, що призводить до скупчення рідини у внутрішніх органах. Симптомами гіпернатріємії можуть бути судоми, нудота та блювання, сплутаність свідомості. За появи ознак надлишку натрію в організмі необхідно записатися на консультацію терапевта.

Як зрозуміти, що я споживаю занадто багато солі?

Споживання занадто великої кількості солі може підвищувати артеріальний тиск і спричиняти головний біль. Інші ознаки надлишку солі в організмі:

Надмірна кількість солі в нирках може призводити до порушення їх функції, утворення каменів і проявляється у вигляді болю в зоні попереку. Надмірне споживання солі також може відображатися на стані шкіри, вона стає сухою та починає лущитися. За появи цих симптомів необхідно скоригувати раціон і зменшити вживання солі.

Наслідки вживання великої кількості солі

Дієта з високим вмістом натрію порушує водно-сольовий баланс і призводить до порушення обміну речовин. Наслідки вживання великої кількості солі:

  • затримка рідини в організмі;
  • порушення функції нирок;
  • збільшення ризику розвитку цукрового діабету;
  • порушення роботи шлунково-кишкового тракту (через надмірне вироблення соляної кислоти);
  • ризик розвитку ішемічної хвороби серця та гіпертонії.

Надлишок натрію в організмі може спричинити ожиріння, підвищити ризик розвитку раку шлунка. Також натрій вимиває кальцій з організму, що може збільшити ймовірність розвитку остеопорозу (руйнування кісткової тканини). Для уникнення негативних наслідків надлишку натрію необхідно зменшити вживання солі до п'яти грамів на день.

Як правильно скоротити споживання солі?

Для зменшення кількості солі в раціоні необхідно купувати продукти з низьким вмістом натрію (менше за 120 мг на 100 гр продукту). Інші способи скоротити споживання солі:

  • вживати більше свіжих продуктів, які не зазнали технологічної обробки;
  • виключити з раціону фастфуд і напівфабрикати (соління, оброблене м'ясо);
  • готувати страви з мінімальним додаванням солі;
  • замінити сіль травами та спеціями;
  • не тримати сільничку на обідньому столі;
  • вживати їжу, приготовану в домашніх умовах (ресторанні страви можуть містити багато натрію для посилення смаку);
  • обмежити вживання приправ (соусу, кетчупу, майонезу).

Знижувати кількість солі можна поступово. Спочатку їжа з мінімальним вмістом солі може здаватися прісною та несмачною, але з часом смакові рецептори звикнуть до несолоної їжі.

Як вивести сіль з організму?

Сіль з організму виводиться через піт, сечу та сльози. Щоб позбутися надлишку солі, необхідно збільшити кількість споживаної води (не менше за два літри на день). Можна відвідати спортзал або сауну, щоб сіль вийшла через піт. Також вивести зайвий натрій можна за допомогою сечогінних препаратів, але їх можна приймати тільки за призначенням лікаря.

Чи можна не їсти сіль?

Натрій, що міститься в солі, необхідний для функціонування нервової та м'язової систем, тому повністю відмовлятися від солі не потрібно, варто скоротити її споживання. Нестача натрію в організмі може спричинити гіпонатріємію, яка може проявлятися у вигляді судом, спазмів, м'язової слабкості. Нестача натрію може розвинутися у спортсменів під час вживання великої кількості води, яка вимиває сіль.

Повністю не вживати сіль неможливо, оскільки вона міститься в овочах і фруктах (моркві, грушах, помідорах). Велика кількість солі міститься в перероблених м'ясних продуктах (ковбасах, сосисках). Також варто обмежити вживання консервованих продуктів, соусів, снеків, оскільки під час їхнього виробництва використовують різні солі (нітрит натрію, глутамат натрію).

Повністю відмовлятися від солі не рекомендується, оскільки вона необхідна для підтримки життєдіяльності організму. Але необхідно обмежити споживання натрію шляхом відмови від вживання готових і перероблених продуктів, напівфабрикатів, фастфуду.

Чи можна отримувати задоволення від вживання несолоної їжі?

Несолона чи малосолона їжа може здаватися прісною та несмачною. Поступове зменшення солі в раціоні дасть змогу звикнути до смаку продуктів, і людина почне отримувати задоволення від безсольової дієти. Відсутність солі в раціоні дає можливість краще відчути смак продуктів або страв.

Поліпшити смак продуктів на дієті без солі допоможе вживання пряних спецій, лимонного соку, оливкової олії, цибулі та часнику. Контролювати кількість вживання солі слід шляхом вивчення складу продуктів на упаковці. Також можна звернутися до дієтолога, який підбере раціон з оптимальною кількістю солі.

Принципи безсольової дієти

Дієта без солі показана за патологій нирок, захворювань серцево-судинної системи. Безсольова дієта не рекомендується вагітним, спортсменам і людям з захворюваннями щитовидної залози. Принципи правильного харчування на безсольовій дієті:

  • вживати їжу невеликими порціями чотири-п'ять разів на день;
  • не додавати сіль під час приготування страв або використовувати замінники солі;
  • вибирати свіжі продукти замість оброблених;
  • відмовитися від вживання консервованих продуктів і соусів;
  • дотримуватися питного режиму (вживати близько двох літрів негазованої води на добу).

Раціон дієти без солі має містити достатньо свіжих овочів і фруктів. Приклад меню безсольової дієти на тиждень:

Безсольова дієта: меню на сім днів

День тижня

Сніданок

Обід

Вечеря

Понеділок

Вівсяна каша без солі, кава без молока

Капуста, приготована з невеликою кількістю оливкової олії, томатний сік, два варених яйця

100 г відвареної чи приготовленої на пару риби, овочевий салат без солі

Вівторок

Кава, грінки, половина грейпфрута

100 г риби (вареної чи смаженої), салат з капусти з додаванням невеликої кількості оливкової олії

100 г відвареної яловичини, склянка нежирного кефіру

Середа

Омлет зі спеціями, склянка апельсинового соку

Тунець і салат з морепродуктів

100 г відвареної яловичини, капуста білокачанна з невеликою кількістю олії, два варених яйця

Четвер

Вівсяна каша та чорний чай

Одне яйце, салат з моркви, заправлений олією, 20 г твердого сиру, склянка томатного соку

Варена куряча грудка з овочевим салатом

П’ятниця

Салат зі свіжої моркви, заправлений лимонним соком

500 г морської риби, стакан соку

Запечена картопля зі спаржею

Субота

Гречана каша та чашка кави

500 г відвареної курячої грудки, салат з капусти з морквою з рослинною олією

Два варених яйця, свіжий салат з морквою

Неділя

Тости та зелений чай

Відварена яловичина, два яблука чи груші

Спагеті без солі та броколі

Рецепти страв без солі

1

Тушковані кабачки без солі

Скільки солі можна їсти на день?
Підготовка
10 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
40 хвилин
Ккал на порцію
54
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • кабачки — 1 кг;
  • цибуля — 200 гр.;
  • селера — 100 гр.;
  • кунжутна олія — 1 ст. л.;
  • суміш перців за смаком.
  1. Нарізати кабачки кільцями.
  2. Порізати селеру, цибулю кільцями й обсмажити на кунжутній олії.
  3. Додати в кабачки цибулю із селерою, посипати перцем, додати води та тушкувати на маленькому вогні впродовж 30-40 хвилин.
2

Запечена форель

Скільки солі можна їсти на день?
Підготовка
5 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
35 хвилин
Ккал на порцію
141
Кількість порцій
1

Інгредієнти

  • філе форелі — 400 гр.;
  • болгарський перець — 1 шт.;
  • лимон — 2 шт.;
  • насіння кропу.
  1. Порізати філе форелі на порційні шматки.
  2. Нарізати лимон часточками та перець дрібними шматочками.
  3. Додати до риби лимон і перець, посипати насінням кропу та загорнути у фольгу.
  4. Запікати форель у духовці за температури 180 градусів впродовж 20-30 хвилин.
3

Куряче філе з травами

Скільки солі можна їсти на день?
Підготовка
5 хвилин
Приготування
15 хвилин
Загальний час
20 хвилин
Ккал на порцію
165
Кількість порцій
3

Інгредієнти

  • куряче філе — 500-600 гр.;
  • свіжі трави;
  • лимон — 1 шт.;
  • оливкова олія — 1 ст. л.;
  • мелений чорний перець за смаком.
  1. Помити куряче філе й обсмажити на сковороді з оливковою олією до золотистої скоринки.
  2. Помити та дрібно нарізати зелень.
  3. Посипати курку травами, додати сік лимона та перець.

Терапія в ОН Клінік Одеса

Скільки солі можна їсти на день? - Ясінський Віталій В'ячеславович
Ясінський Віталій В'ячеславович
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чим замінити сіль?

Сіль можна замінити спеціями та приправами. Для надання їжі насиченого смаку замість солі можна використовувати часник, коріандр, імбир, лимонний сік або соєвий соус.

2. За яких захворювань відчувається сіль у роті?

Солоний присмак у роті може свідчити про зневоднення організму. Також сіль у роті може відчуватися при захворюваннях шлунково-кишкового тракту та бути ознакою гастроезофагеальної рефлюксної хвороби.

3. Що таке англійська сіль?

Англійська сіль складається з сульфату магнію та видобувається шляхом випарювання води з мінерального джерела. Англійську сіль використовують у косметології для поліпшення зовнішнього вигляду шкіри та волосся.

4. Що буде, якщо їсти багато солі?

Надлишок солі в раціоні може сприяти порушенню обміну речовин. За надмірної кількості натрію в організмі можливе підвищення артеріального тиску, порушення травлення, поява набряклості.

5. Чи корисно приймати ванну з додаванням солі?

За відсутності дерматологічних захворювань приймання ванни з додаванням солі не є обов'язковим. Сольові ванни можуть бути корисними за атопічного дерматиту та вульгарного іхтіозу. Дозування солі та частоту приймання ванн має призначати дерматолог після обстеження.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 29 оцінок
Скільки солі можна їсти на день?
Лікар-терапевт. Перша категорія.
Скільки солі можна їсти на день?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Валерія 1 місяць тому
Добрий день. Уточніть, будь ласка, скільки йоду міститься в йодованій солі?
Відповісти
Добрий день. В одному грамі йодованої солі міститься 40 мікрограмів йоду. Споживати йодовану сіль потрібно, як і кухонну, не більш як п'ять грам на добу, оскільки надлишок натрію і йоду, що містяться в солі, можуть завдати шкоди організму.
Юлія 1 місяць тому
Доброго дня. Розкажіть, будь ласка, чим корисні ванночки для ніг із содою, сіллю та йодом?
Відповісти
Доброго дня. Ванночки з содою, сіллю і йодом корисні для розм'якшення шкіри ступень, зняття набряклості і втоми ніг. Сіль і йод мають антисептичні та протизапальні властивості й можуть сприяти загоєнню ран.
Зіна 1 місяць тому
Добрий вечір. Цікавить питання: чи можна полоскати горло содою і сіллю в разі застуди?
Відповісти
Добрий вечір. За застуди можна полоскати горло сіллю і содою для зменшення набряклості та болю. Також можна промивати ніс сіллю в разі нежитю. Частоту промивань горла і носа має призначити терапевт після обстеження.
Ганна 2 місяці тому
Добрий день. Чи можна використовувати сіль для лікування кісти Бейкера?
Відповісти
Добрий день. Компреси з сіллю не допоможуть позбутися кісти Бейкера, оскільки сіль не проникає в суглоб і не знімає запалення синовіальної оболонки. Для лікування кісти Бейкера проводять її хірургічне видалення.
Аліна 2 місяці тому
Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, навіщо потрібна сіль для волосся?
Відповісти
Доброго дня. Спреї з морською сіллю для волосся можуть застосовуватися для видалення надлишку жиру зі шкіри голови та надання об'єму зачісці. Скраб для шкіри голови з сіллю використовується для видалення відмерлих клітин і стимуляції кровообігу.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!