Що таке сальмонельоз?
Як можна заразитися сальмонелою?
Патогенез (розвиток) сальмонельозу залежить від дози збудника, шляхи передачі та стану імунної системи хворого людини. Запобігти зараженню можна шляхом виконання простих правил профілактики сальмонельозу.
Сальмонельоз у людей поширюється за допомогою фекально-орального механізму передачі. Хвора людина або тварина виділяє бактерії разом з фекаліями. Через брудні руки або заражені продукти хвороботворні бактерії потрапляють в організм здорових людей.
До шляхів передачі сальмонельозу належать:
- харчовий;
- водний;
- контактно-побутовий;
- повітряно-пиловий;
- контакт з інфікованими тваринами.
Чи передається сальмонельоз від людини до людини?
Сальмонельоз може передаватися як від тварини до людини, так і від людини до людини. Від інфікованої людини можна заразитися в робочих колективах, лікарнях, школах, дитячих садках. Зараження може відбуватися через побутові предмети, рушники, предмети особистої гігієни, іграшки, не простерилізовані медичні інструменти, інструменти для манікюру і косметичних процедур.
Поставте своє питання Інфекціоністу «ОН Клінік»
Як розвивається сальмонельоз?
Інкубаційний період сальмонельозу триває від 6 до 72 годин (в середньому, 12-36 годин). Перші ознаки сальмонельозу найчастіше проявляються через кілька годин після інфікування. За важкістю кишкова інфекція сальмонельоз може проходити в легкій, середній і важкій формах.
Існує два види сальмонельозу:
- гастроінтестинальний (локалізований);
- генералізований.
Гастроінтестинальний сальмонельоз виникає внаслідок попадання бактерій у шлунково-кишковий тракт. Виділяються такі форми гастроінтестинального сальмонельозу:
- шлунковий (уражається тільки шлунок, серед симптомів виділяються блювота, зниження апетиту і загальна слабкість);
- гастроентеричний (найпоширеніша форма, для якої характерні інтоксикація і розлад водно-електролітного балансу);
- гастроентероколітична (найбільш характерними симптомами є гостро виражені блювота і діарея);
- колітична (уражається товстий кишечник, серед симптомів виділяються переймоподібні болі в животі та мізерні випорожнення).
Генералізований сальмонельоз розвивається внаслідок попадання збудника в кровоносне русло. Існують такі форми генералізованого сальмонельозу:
- тифоподібна (до характерних симптомів належить загальна слабкість, головний біль і безсоння, приблизно через тиждень після початку хвороби на животі з'являється висипання);
- септична (серед її ознак: слабкість, герпетичне висипання на губах, лихоманка).
Які бувають симптоми за сальмонельозу?
Діагностувати сальмонельоз може тільки лікар. Як правило, для діагностики проводяться аналізи на сальмонельоз: дослідження крові та аналіз калу для встановлення збудника захворювання. Діагностику сальмонельозу у дітей проводять педіатр і дитячий інфекціоніст, а у дорослих — терапевт і інфекціоніст.
До основних симптомів сальмонельозу у дітей і дорослих належать:
- підвищення температури тіла;
- слабкість;
- тяжкість у голові;
- розлад шлунку;
- нудота;
- блювота;
- здуття живота;
- біль в області живота.
Як довго лікується сальмонельоз?
Лікар призначає хворому індивідуальну схему лікування сальмонельозу, що включає медикаментозну терапію, (зокрема антибіотики, які за важкої форми захворювання в перші дні можуть вводитися в організм внутрішньовенно), а також лікувальну дієту.
Курс лікування сальмонельозу антибіотиками в більшості випадків триває від 6 до 9 днів. Після цього необхідно повторно здати аналізи. Дієта за сальмонельозу триває до повного одужання і передбачає вживання:
- кисломолочних продуктів (нормалізують мікрофлору кишечника);
- добре розварених каш (рисової, гречаної, манної);
- пісних сортів риби та м'яса;
- овочів (картоплі, моркви, кабачків) у вигляді пюре;
- білого хліба.
Виключити з раціону необхідно копчені, пряні та гострі продукти, напівфабрикати, солодку випічку, гриби, каву, какао і кондитерські вироби. Заборонено також вживання продуктів швидкого харчування.
Чи можна заразитися сальмонельозом повторно?
Після перенесеного сальмонельозу у людини формується імунітет, який триває близько пів року. Надалі можна заразитися повторно, але за повторних випадків зараження хвороба протікає в легкій формі. Людина, яка перехворіла на сальмонельоз, продовжує виділяти бактерії до пів року після одужання.
Методи профілактики сальмонельозу
Сальмонела гине внаслідок нагрівання (за 60 градусів — через годину, за 80 градусів — через 3 хвилини). Тому слід піддавати кип'ятіння водопровідну воду, молоко, а також дитячий посуд.
Поширеним явищем є сальмонела в яйцях, зокрема в курячих. У зв'язку з цим необхідно купувати яйця виключно в місцях, пристосованих для торгівлі, перевіряти їх термін придатності та утриматися від споживання в їжу сирих яєць. Крім того, для профілактики сальмонельозу необхідно виконувати наступні рекомендації:
- дотримуватися правил особистої гігієни;
- пити тільки кип'ячену воду, а також тільки пастеризоване або кип'ячене молоко;
- ретельно мити фрукти та овочі перед їх споживанням в їжу;
- контролювати контакти між маленькими дітьми та домашніми тваринами, які можуть бути носіями вірусу;
- уникати вживання льоду (крім льоду, виготовленого з безпечної води);
- проводити належну теплову обробку харчових продуктів.
За виявлення перших ознак зараження сальмонельозом необхідно звернутися до інфекціоніста. Своєчасно проведена діагностика і вчасно розпочате лікування допоможуть запобігти розвитку важкої форми захворювання.