Logo
0 800 30 11 77

Proktos: коли не можна соромитися

Proktos: коли не можна соромитися
Читати 5 хвилин | Створено: 31 липня 2018 | Оновлено: 31 липня 2018 | 7924 7924
Як часто ви ходите до проктолога? Тільки чесно. Напевно, не частіше ніж один раз на кілька років і то, якщо припече, а дехто взагалі не був у нього жодного разу.

Практично з кожним бувають ситуації, коли:

Зачесалося...

Наприклад, у транспорті, на вулиці, вдома або в офісі. Це відчуття викликає сум'яття і сором. Оточення навряд чи оцінить, якщо ви зробите те, про що думаєте щохвилини, навіть якщо терпіти вже несила.

Погодьтеся, надокучлива короста в ділянці заднього проходу мало кого змушує відразу поспішати до лікаря. Часто свербіж з'являється з нізвідки і зникає в нікуди, але він ніколи не з'являється без причини і не зникає сам по собі.

Як правило, періодичний свербіж може виникати як відокремлено від проктологічних та інших захворювань, так і бути їхньою вторинною ознакою. Анус може свербіти з різних причин. Найчастіше появу свербежу супроводжують проктологічні проблеми: розвиток анальної тріщини, геморою, анальних бородавок і поліпів.

Також свербіти задній прохід може через:

  • недотримання правил гігієни;
  • алергії на засоби для догляду за тілом, мийні засоби, пральні порошки;
  • проблеми із зайвою вагою (надмірне потовиділення призводить до виникнення потертостей у шкірних складках);
  • цукровий діабет;
  • дерматит, педикульоз або псоріаз;
  • глистову інвазію гостриками.

Лікар-проктолог медичного центру «ОН Клінік Дніпро» Михайло Скалицький зі стажем роботи понад 40 років пояснює:

Визначити, чому «там» свербить, може тільки лікар. Починати з'ясовувати причину того, що відбувається, краще з відвідування проктолога. Свербіж призводить до порушень сну, посилює розвиток запалення в ділянці ануса, псує якість життя людини. Тому затягувати з візитом до лікаря не варто.

Пече...

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Найчастіше печіння — результат розвитку анальних тріщин і геморою. Це найпоширеніші хвороби прямої кишки, від яких однаково страждають як жінки, так і чоловіки. Іноді симптом розвивається під дією таких хвороб, як дисбактеріоз кишківника, дерматит, а також у разі збоїв у роботі печінки, підшлункової залози та жовчного міхура.

Хірург-проктолог медичного центру «ОН Клінік Харків» Катерина Кутєпова каже:

Своєчасна діагностика і лікування допоможе швидко забути про таку неприємність, як печіння в анальній ділянці. Сила та інтенсивність такого відчуття може посилюватися під час вживання алкоголю, а також гострих, пряних і жирних страв. Якщо «там» пече, такі напої та їжу потрібно обов'язково виключити з раціону. До речі, без схвалення проктолога не можна використовувати ректальні мазі та супозиторії, куплені в аптеці. Самолікування може тільки погіршити ситуацію.

Відчуття печіння може посилюватися після дефекації. Після випорожнення бажано промивати область ануса теплою водою з використанням дитячого мила.

Не тримається...

Нетримання калу (енкопрез) завжди свідчить про проблему з анусом. Якщо занадто часто не встигаєте добігти до туалету, повірте, це не випадково. Те, що відбувається, може бути пов'язано з пошкодженням і/або ослабленням сфінктера. Причинами цього можуть бути часті закрепи або діарея, геморой, механічні травми ануса, наслідки пологової діяльності, а також зловживання анальним сексом (щоб він був безпечним, дотримуйтеся правил). 

Лікар-проктолог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв» Ігор Сербулов зазначає:

Щоб позбутися проблеми, необхідна участь лікаря: коригування раціону харчування, тренування таза і кишечника за допомогою виконання спеціальних вправ, електростимуляція, і, звичайно, медикаментозна терапія. У разі запущеної стадії може знадобитися хірургічне втручання. Щоб цього не сталося, краще вирішувати проблему за виникнення перших симптомів такого явища.

Кровить...

Крапельки крові на туалетному папері або на білизні не обіцяють нічого хорошого. Їхня поява може бути пов'язана з деформацією кишківника, утворенням у ньому поліпів, потраплянням інфекцій у товсту кишку.

Кров з ануса може бути наслідком анальної тріщини та геморою, а також свідчити про розвиток онкологічних процесів. Часто на цей симптом люди можуть не звертати уваги, в той час як хвороба прогресує. Що раніше звернетеся по проктологічну допомогу, то більше шансів на швидке одужання.

Болить...

Якщо в ділянці ануса з'явилися больові відчуття (колючого, ріжучого, ниючого, тягнучого характеру), починайте турбуватися. Це може сигналізувати про тромбоз внутрішніх вузлів, сфінктерит (запалення сфінктера), парапроктит, норицю, геморой або анальну тріщину.

Біль може посилюватися під час фізичних навантажень, підняття важких предметів, різкої зміни положення тіла, під час ходьби, під час дефекації або після неї. Щоб зрозуміти причину його появи, потрібно пройти проктологічне обстеження.

Окремо хочеться сказати про газові атаки. Найчастіше вони виникають у разі порушення травлення і призводять до безглуздих ситуацій на ділових зустрічах або романтичних побаченнях.

Безумовно, цей незручний момент і неприємний аромат спричиняють психологічний дискомфорт, провокують стрес і однозначно потребують лікарської уваги. Адже часто метеоризм свідчить про кишкову непрохідність та інфекції в кишечнику. Ігнорування проблеми може дорого обійтися вашому здоров'ю.

Подумайте, які симптоми вам знайомі.

Може час записатися до лікаря?

Проктологія в ОН Клінік Черкаси

Proktos: коли не можна соромитися - Жура Олег Валентинович
Жура Олег Валентинович
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Proktos: коли не можна соромитися
Лікар-проктолог, хірург. Перша категорія по проктології.
Proktos: коли не можна соромитися
Стаття перевірена: Федоткін Вадим Борисович
Лікар хірург-проктолог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!