Logo
0 800 30 11 77
Читати 10 хвилин

Як жінці підготуватися до вагітності

Як жінці підготуватися до вагітності
Читати 10 хвилин | Створено: 1 лютого 2022 | Оновлено: 1 лютого 2022 | 253599 253599
1

Коли розпочинати планування вагітності та з чого саме?

Планування дитини (прегравідарна підготовка) починається за кілька місяців до передбачуваної дати зачаття. Щоб підвищити шанси на здорову вагітність, за 2–3 місяці до припинення використання засобів контрацепції майбутнім батькам необхідно відмовитися від шкідливих звичок (куріння та вживання алкогольних напоїв), налагодити здоровий сон (щонайменше 8 годин на день) та регулярну фізичну активність.

Починати планувати вагітність жінкам необхідно з консультації гінеколога, який розповість, як зачати здорову дитину, допоможе скласти календар планування вагітності, призначить прийом необхідних вітамінів та аналізів перед вагітністю.

2

Які аналізи треба здати перед вагітністю?

Універсального пакету аналізів перед вагітністю немає. Необхідні обстеження перед вагітністю визначаються лікарем та залежать від віку та наявності хронічних захворювань.

Обстеження перед вагітністю спрямоване на виявлення дефіциту заліза, порушень обміну речовин та хронічних інфекцій. Аналізи під час підготовки до вагітності можуть включати:

  • загальний аналіз крові;
  • загальний аналіз сечі;
  • рівень глюкози крові натще;
  • аналіз крові на гормони щитоподібної залози;
  • визначення рівня феритину в крові;
  • тести на захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ);
  • аналізи крові на трансмісивні інфекції (ВІЛ, гепатити В та С).

У період планування вагітності також необхідно пройти профілактичний огляд у стоматолога та виконати хірургічні втручання, якщо вони були заплановані (наприклад, операції з лікування варикозної хвороби нижніх кінцівок). Якщо жінка регулярно приймає медичні препарати, необхідно проконсультуватися з лікарем щодо їхнього впливу на настання вагітності та розвиток плода.

3

Як підготувати організм до вагітності?

Однією зі складових прегравідарної підготовки є фізична підготовка до вагітності. Вправи для підготовки до вагітності включають зміцнення м'язів спини, живота та тазового дна, а також кардіонавантаження (фітнес, біг), які допоможуть адаптувати серцево-судинну та легеневу систему до посиленої роботи під час вагітності. В період планування вагітності допускаються лише помірні фізичні навантаження. Тренованість жінки перед зачаттям не тільки полегшує виношування дитини та пологи, а й сприяє швидкому відновленню фізичної форми в післяпологовому періоді.

Для профілактики інфекційних захворювань в період вагітності на етапі планування зачаття жінці рекомендується пройти вакцинацію від краснухи, гепатиту В, дифтерії, правця та сезонного грипу. Вакцинація перед та під час вагітності не тільки захищає жінку від важкого перебігу інфекцій, але й сприяє передачі плоду антитіл матері, які захищатимуть його в перші півроку після народження.

4

Навіщо потрібна фолієва кислота?

Фолієва кислота — це вітамін В9, який бере участь в процесі поділу клітин. Вітамін В9 не синтезується в організмі людини, а надходить з їжею (зеленню, печінкою, бобовими). Фолієва кислота необхідна на ранніх термінах вагітності для правильного розвитку плода, формування тканин та органів, зокрема для закладання структур нервової системи.

Фолієва кислота є обов'язковим вітаміном під час планування вагітності та в першому триместрі. Як і будь-які препарати та вітаміни перед вагітністю, призначити фолати може лише гінеколог, у якого спостерігається жінка.

5

Як швидко завагітніти?

Найімовірнішим періодом, коли можна завагітніти, вважаються дні перед овуляцією і період овуляції. Найбільш сприятливі дні для зачаття — з 10-го по 14-го дня менструального циклу. Крім календарного методу, для точного визначення дня овуляції використовують домашні тести на овуляцію.

6

Які вітаміни потрібні під час планування вагітності?

Обов'язковим вітаміном для підготовки до вагітності є фолієва кислота. Доза фолієвої кислоти під час підготовки до вагітності зазвичай становить 400 мг на день. Вітамін D під час підготовки до вагітності необхідний в холодну пору року. Інші вітаміни до вагітності можуть бути призначені лікарем за наявності їх дефіциту, підтвердженого аналізами крові.

Крім вітамінів, під час планування вагітності жінці потрібні мікроелементи, особливо залізо та йод. Якщо в раціоні жінки нестача мікроелементів чи є ознаки їх дефіциту, лікар може призначити приймати їх у формі біодобавок.

7

Як вакцинація COVID-19 впливає на планування вагітності?

Вакцинація COVID-19 не є протипоказанням до планування вагітності. Вагітні жінки належать до групи підвищеного ризику важкого перебігу коронавірусної інфекції, єдиним специфічним методом профілактики якої є вакцинація. Зробити щеплення від коронавірусу майбутня мама може як на етапі планування зачаття, так і в будь-якому триместрі вагітності. Перед вакцинацією необхідно проконсультуватися з терапевтом, і він надасть рекомендації щодо різновиду вакцини, яка підходить в конкретному випадку.

8

Як підготуватися до вагітності після 30 років?

Підготовка до вагітності після 30 років спрямована на виключення у жінки хронічних захворювань, які можуть ускладнити виношування плода та пологи, а також позначитися на майбутньому здоров'ї матері та дитини. Жінкам, які планують вагітність, необхідно пройти профілактичне обстеження, спрямоване на виявлення діабету, захворювань щитоподібної залози, анемії, хронічних запальних захворювань. Для їх діагностики лікар призначить аналізи крові та сечі. Якщо під час обстеження виявлено порушення чи захворювання, їх треба вилікувати до зачаття.

9

Як планувати вагітність після 40 років?

Підготовка до вагітності після 40 років, крім загального обстеження організму, включає генетичне консультування майбутніх батьків. Генетичний аналіз дає змогу виявити підвищений ризик вроджених аномалій у майбутньої дитини та несумісність крові для зачаття.

За наявності хронічних захворювань жінці, яка планує вагітність, рекомендується пройти профілактичне обстеження. Вогнища хронічної інфекції (карієс, хронічний тонзиліт, інфекції сечовивідних шляхів) підлягають лікуванню до зачаття. Підготовка до вагітності під час тромбофілії може включати застосування розріджувальних препаратів.

10

Чи потрібно чоловікові готуватися до зачаття?

Підготовка до вагітності також потрібна чоловікові, який планує стати батьком. Хоча б за місяць до зачаття чоловікові слід відмовитися від куріння та вживання алкогольних напоїв, налагодити здоровий сон та збалансоване харчування. Якщо чоловік має хронічні захворювання сечостатевого тракту (простатит, варикоцеле), то перед плануванням вагітності необхідно записатися на прийом до уролога і здати аналізи на можливість мати дітей.

11

Скільки чоловіку потрібно утримуватися перед зачаттям?

Утримання перед зачаттям не рекомендується. Регулярне статеве життя у чоловіків покращує кровотік в органах малого тазу та сприяє оновленню запасу життєздатних сперматозоїдів, тому підвищує шанси на вагітність. Статеве життя щонайменше один раз на три дні підвищує можливість завагітніти в порівнянні з нерегулярним статевим життям. У такий спосіб легше потрапити в дні овуляції, які є оптимальним терміном для зачаття.

12

Чи потрібно чоловіку приймати фолієву кислоту під час планування вагітності?

Усім чоловікам, які планують зачаття, необов'язково приймати фолієву кислоту. Фолієва кислота потрібна для жінок, оскільки в жіночому організмі відбуватиметься розвиток майбутньої дитини. Фолієва кислота для зачаття може бути призначена для чоловіків зі зниженою кількістю життєздатних сперматозоїдів за результатами аналізу сперми. Чоловікам вітаміни для зачаття призначає уролог.

13

Як харчуватися під час планування вагітності?

Харчування під час планування вагітності має містити достатню кількість вітамінів, мінералів, незамінних амінокислот та жирних кислот, а також бути збалансованим за вмістом білків, жирів та вуглеводів. Щоб жінка одержувала всі необхідні речовини з їжі, її дієта має бути максимально різноманітною та містити джерела білка (рибу, м'ясо, бобові, яйця, кисломолочні продукти), заліза (червоне м'ясо та печінку, гречану крупу), незамінних жирних кислот (оливкову олію, морську рибу, авокадо).

Під час планування вагітності жінкам рекомендується нормалізувати вагу. Гіпокалорійні (з низьким вмістом калорій) дієти протипоказані жінкам, які планують стати мамою, тому що не забезпечують достатнього надходження енергії та нутрієнтів до організму жінки. Якщо жінка має надмірну вагу, то до зачаття рекомендується знизити масу тіла та нормалізувати рівень цукру крові.

14

Як психологічно підготуватися до вагітності?

Психологічна підготовка до вагітності полягає в забезпеченні емоційного та соціального здоров'я жінки. Якщо жінка, яка планує стати мамою, має скарги на періодичну тривогу, хронічну втому, складності у побудові стосунків в сім'ї та колективі, може знадобитися консультація психотерапевта.

Щоб жінка була морально готова до виношування дитини, до настання зачаття вона має знати про етапи вагітності та зміни в тілі, що відбуваються в кожному триместрі. Знання щодо догляду за немовлям також допоможуть майбутній мамі зрозуміти, що її очікує в найближчому майбутньому та знизити рівень тривожності.

15

Що робити, якщо не вдається завагітніти?

Здебільшого вагітність у пар настає протягом 6–12 місяців регулярного статевого життя без застосування засобів контрацепції. Якщо через півроку регулярного незахищеного статевого життя не вдається завагітніти, парі потрібна діагностика репродуктивного здоров'я. Для перевірки чоловічого здоров'я рекомендується записатися до уролога та здати аналіз сперми. Жінці необхідно отримати консультацію гінеколога та записатися до ендокринолога. Під час діагностики безпліддя також проводиться аналіз на сумісність партнерів. Він показує, скільки активних сперматозоїдів присутні в слизі шийки матки жінки через 9–14 годин після статевого контакту.

16

Чек-лист підготовки до вагітності

Для зачаття здорової дитини вагітність необхідно планувати і жінкам, і чоловікам. Готуватися до вагітності необхідно за кілька місяців. План підготовки до вагітності:

  1. Записатися на консультацію до гінеколога.
  2. Відмовитися від шкідливих звичок (куріння, алкоголь).
  3. Збалансувати харчування.
  4. Забезпечити восьмигодинний сон.
  5. Додати помірні регулярні фізичні навантаження.
  6. Пройти вакцинацію.
  7. Здати клінічні та біохімічні аналізи крові, сечі, тести на ЗПСШ.
  8. Забезпечити здоровий психологічний мікроклімат в родині.

Чек-лист підготовки до вагітності включає здоровий спосіб життя, медичні аналізи та консультації лікарів. Дотримання правил планування зачаття дасть змогу насолоджуватися періодом виношування дитини та зберегти здоров'я мами та немовляти.

Гінекологія в ОН Клінік Полтава

Як жінці підготуватися до вагітності - Фаражалла Ольга Володимирівна
Фаражалла Ольга Володимирівна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 7 оцінок
Як жінці підготуватися до вагітності
Лікар-гінеколог. Друга категорія.
Як жінці підготуватися до вагітності
Стаття перевірена: Петрова Наталія Василівна
Лікар акушер-гінеколог.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ганна 3 місяці тому
Добрий вечір, раніше в мене було незбалансоване харчування з великою кількістю жирів, фастфуду та швидких вуглеводів. Однак я вирішила почати планувати вагітність, щоб і я, і дитина були здорові. Буду рада, якщо підкажіть, як потрібно харчуватися під час підготовки до вагітності?
Відповісти
Добрий вечір, правильне харчування забезпечує організм необхідними поживними речовинами, включно з вітамінами, мінералами та мікроелементами, які підтримують загальне здоров'я і впливають на репродуктивне здоров'я. Рекомендується вживання різноманітної та корисної їжі, що включає овочі, фрукти, білки, злаки та молочні продукти. При приготуванні краще відмовитися від смаження продуктів у великій кількості олії, віддати перевагу варінню, запіканню, тушкуванню.
Ірина 4 місяці тому
Добрий день, чи можна бігати під час підготовки до вагітності? Як фізична активність впливає на процес підготовки організму до запліднення яйцеклітини і виношування дитини? Які види фізичної активності рекомендовані?
Відповісти
Здрастуйте, біг корисний під час підготовки до вагітності. Помірна фізична активність допоможе поліпшити загальний фізичний стан, підтримати нормальну вагу і збалансувати гормональний фон. Рекомендується обирати ходьбу, біг, плавання, йогу або пілатес, проте краще консультуватися з лікарем перед початком нової програми тренувань, щоб переконатися в її безпеці та корисності.
Оксана 5 місяців тому
Здрастуйте, я дуже люблю каву і не можу від неї відмовитися. Однак я розумію, що під час підготовки до вагітності будуть обмеження. Розкажіть, чи можна пити каву під час підготовки до вагітності? У якій кількості? Як кава може вплинути на організм жінки?
Відповісти
Добрий день, під час підготовки до вагітності дозволяється помірне споживання кофеїну (близько 200-400 мл кави). Однак кава може викликати підвищення артеріального тиску, безсоння, нервозність. Також кофеїн уповільнює поглинання заліза і кальцію, що може негативно позначитися на поживних речовинах, необхідних для здоров'я і розвитку дитини.
Олена 5 місяців тому
Добрий вечір, я планую вагітність і на час підготовки вирішила відмовитися від усіх біодобавок, вітамінів і лікарських препаратів, які приймала з метою профілактики, зокрема від фолієвої кислоти. Скажіть, чим небезпечна фолієва кислота під час вагітності?
Відповісти
Добрий вечір, Фолієва кислота не є небезпечною, вона є важливим елементом підтримки здоров'я вагітних жінок і правильного розвитку плода. Її прийом рекомендується перед і під час вагітності, оскільки вона сприяє правильному формуванню нервової тканини і знижує ризик розвитку дефектів нервової трубки у плода. Вагітні зазвичай приймають фолієву кислоту у вигляді додаткових вітамінних препаратів або в складі мультимінеральних комплексів за рекомендацією лікаря.
Юлія 5 місяців тому
Добрий день, ми з чоловіком почали готуватися до зачаття дитини: здали всі аналізи, отримали консультації уролога та ендокринолога, я також я сходила до стоматолога і почала прийом фолієвої кислоти. Однак учора підвернула ногу, лікарка скеровує на рентген, а я хвилююся про наслідки. Чи можна робити рентген під час підготовки до вагітності?
Відповісти
Здрастуйте, у більшості випадків рентген стопи може бути виконаний під час підготовки до вагітності за необхідності. Однак важливо обговорити з лікарем можливі ризики і користь від проведення рентгенівських досліджень. Лікар також може вжити заходів для мінімізації дози радіації або використовувати альтернативні методи діагностики.
Лариса 5 місяців тому
Доброго дня, ми з чоловіком думаємо про зачаття дитини, але поки що я приймаю комбіновані оральні контрацептиви. Однак я б хотіла уточнити один момент: скільки потрібно часу для підготовки до вагітності, щоб все зробити правильно?
Відповісти
Добрий день, зазвичай рекомендується припинити прийом КОК за кілька місяців до планування вагітності. Це дасть організму час відновити природний цикл менструацій, дозволить гінекологу провести необхідні обстеження (призначити аналізи, ультразвукові дослідження
Катерина 5 місяців тому
Добрий вечір, я планую зробити екстракорпоральне запліднення, тому для мене важливо правильно підготуватися до вагітності. Розкажіть, а як відбувається підготовка репродуктивної системи жінки до вагітності? Що потрібно зробити перед процедурою ЕКЗ, щоб підвищити ймовірність імплантації ембріона?
Відповісти
Добрий вечір, лікар проводить комплексне обстеження жінки, включно з аналізами гормонального статусу, ультразвуковим дослідженням органів малого таза. Перед проведенням ЕКЗ жінка може пройти процедури стимуляції овуляції, щоб отримати достатню кількість яйцеклітин для запліднення. Також важлива підготовка ендометрія для успішної імплантації ембріона.
Марина 6 місяців тому
Добрий день, ми з чоловіком вирішили відповідально підійти до планування вагітності, здати аналізи та скоригувати своє харчування. Однак через три тижні у нас річниця весілля і ми думали випити по келиху шампанського. Підкажіть, чи можна пити алкоголь під час підготовки до вагітності? Як келих шампанського може вплинути на процес підготовки?
Відповісти
Доброго дня, під час підготовки до вагітності рекомендується утримуватися від споживання алкоголю, оскільки безпечних доз не буває. Келих шампанського також може підвищити ризик наслідків (наприклад, викидня, дефектів розвитку плода). Важливо дотримуватися здорового способу життя під час підготовки до зачаття, щоб забезпечити оптимальні умови для майбутньої вагітності та здоров'я дитини.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!