Logo
0 800 30 11 77
Читати 8 хвилин

Що таке секс-іграшки та навіщо вони потрібні?

Що таке секс-іграшки та навіщо вони потрібні?
Читати 8 хвилин | Створено: 23 червня 2021 | Оновлено: 21 грудня 2023 | 27196 27196
1

Що таке секс-іграшки?

Секс-іграшки — це предмети, призначені для стимуляції однієї чи декількох ерогенних зон. Сексуальні іграшки для жінок і чоловіків використовують для посилення збудження та задоволення. Секс-іграшки можуть бути призначені для індивідуального чи спільного використання (під час статевих контактів з партнерами).

Секс-іграшки можуть замінювати чи доповнювати статеві контакти між партнерами. Під час використання іграшок для сексу необхідно дотримуватися низки правил, спрямованих на зниження ризику виникнення побічних ефектів.

2

Навіщо потрібні секс-іграшки?

За допомогою секс-іграшок можна урізноманітнювати сексуальне життя та вивчати своє тіло (розташування та чутливість ерогенних зон). Інтимні іграшки можуть допомогти впоратися з низьким статевим потягом, сексуальною дисфункцією, побічними ефектами стресу чи прийому медикаментів. Використання секс-іграшок не є ознакою психічних розладів, наявності проблем у статевому житті чи наслідком відсутності постійного партнера. Прагнення урізноманітнити сексуальне життя та зробити його яскравішим за допомогою секс-іграшок може свідчити про глибоке взаєморозуміння між партнерами.

3

Чи всім потрібні секс-іграшки?

Потреба у використанні інтимних іграшок для сексу є індивідуальною та залежить від уподобань і бажань. Можливі причини використання секс-іграшок:

  • відсутність бажання чи можливості займатися іншими видами сексу;
  • неможливість досягти оргазму без секс-іграшок;
  • потреба у внесенні різноманітності в сексуальне життя;
  • відсутність або зниження статевого потягу (наприклад, за менопаузи);
  • дефіцит часу для побудови та підтримання стосунків з партнером.

Також секс-іграшки можуть використовуватися за патологій, які супроводжуються фізіологічними обмеженнями. Наприклад, статеві контакти без вагін-мастурбаторів або інших секс-іграшок можуть бути ускладнені за неврологічних розладів, для яких характерні порушення рухових функцій.

4

Які бувають секс-іграшки?

Сексуальні іграшки для жінок і чоловіків можуть призначатися для індивідуального чи парного використання. Іграшки можуть бути одноразовими (наприклад, мастурбаційні яйця) та багаторазовими (наприклад, страпони). Популярні різновиди секс-іграшок:

  • вібратори для жінок і чоловіків. Стимулюють клітор, піхву, анус, пеніс, мошонку, яєчка чи соски завдяки вібрації. Для жінок випускаються вібратори-кролики, які одночасно стимулюють піхву та клітор або піхву, клітор та анус;
  • фалоімітатори (найчастіше мають форму статевого члена, можуть бути злегка загнутими для стимуляції простати чи точки G);
  • пальцеві вібратори;
  • затискачі для сосків;
  • анальні секс-іграшки (масажери простати, фалоімітатори з широкою основою, анальні хвости, пробки чи кульки, для використання яких необхідна змазка);
  • мастурбатори для члена, що імітують піхву (наприклад, гумові вагіни, подушки, рукава, насадки чи яйця для мастурбації);
  • кільця для пеніса (уповільнюють відтік крові зі статевого члена, коли він перебуває в ерегованому стані, для підвищення чутливості та збільшення тривалості ерекції);
  • вакуумні вібратори, помпи чи насоси (пристрої, які посилюють приплив крові до геніталій, завдяки чому підвищується їх чутливість);
  • вагінальні кульки (жіночі іграшки для сексу, які поміщаються всередину піхви, підвищують тонус і зміцнюють вагінальні м'язи);
  • пульсатори (призначені для стимуляції клітора чи піхви, наприклад, кліторіальні вібратори або мініатюрні вібратори в трусики);
  • імітатори пеніса, що створюють опуклість на нижній білизні чи одязі;
  • ділдо чи страпони (фалоімітатори, утримувані за допомогою ременів);
  • секс-ляльки (повнорозмірні імітатори жінки зі штучною вагіною та анусом);
  • аксесуари для БДСМ (наручники, батоги, кляпи, пов'язки на очі, пояси вірності, костюми);
  • іграшки для пар (наприклад, дистанційні вібратори, якими можна керувати з телефону).

Смарт-вібратори є однією з популярних категорій електричних інтимних аксесуарів. Індустрія сексуальних іграшок для одиночного чи парного проникнення безперервно розвивається, тому асортимент може доповнюватися новинками, відсутніми в класифікації.

5

Як вибрати секс-іграшки?

Секс-іграшка — індивідуальний аксесуар, під час вибору якого слід орієнтуватися на особисті вподобання (будь-які норми чи стандарти відсутні). Реалістичність і комфорт під час використання аксесуарів (наприклад, іграшок-вагін або фалоімітаторів) визначається індивідуально. Для пошуку оптимального варіанту доцільно поекспериментувати з кількома типами секс-іграшок, що мають різну форму, матеріали, розміри, принципи роботи та призначені для стимуляції різних ерогенних зон. Можна користуватися одним аксесуаром або мати кілька цікавих іграшок для сексу (все залежить від бажань).

6

Як безпечно використовувати секс-іграшки?

Перед застосуванням іграшок для орального, вагінального, анального сексу чи мастурбації необхідно уважно вивчити інструкцію. Правила безпечного використання секс-іграшок:

  • чищення та миття після кожного використання (зокрема, між анальним і вагінальним застосуванням);
  • надягання презерватива за застосування з різними партнерами (для запобігання захворювань, що передаються статевим шляхом);
  • вироби, призначені для ануса, повинні мати широку основу, щоб уникнути їх повного проникнення в анальний прохід (якщо секс-іграшку не вдається витягнути, необхідно звернутися до проктолога);
  • використання змазки (лубриканту). Для виробів з силікону необхідні лубриканти на водній основі, оскільки інші види змазок можуть пошкодити іграшку.

Лубриканти є обов'язковими для анальних секс-іграшок (наприклад, хвостів), оскільки в анусі не виділяється природна змазка (як у піхві). Під час використання іграшок для анального сексу без лубриканта підвищується ризик отримання травм слизової оболонки, виникнення болю та кровотеч.

7

Як правильно вибрати змазку для секс-іграшок?

Змазка, що знижує тертя та подразнення, може посилювати збудження, підвищувати зручність, комфорт і безпеку використання секс-іграшок. Також лубриканти можна застосовувати під час мастурбації та під час занять сексом без іграшок. Види лубрикантів:

  • лубриканти на водній основі (одні з найуніверсальніших і найбезпечніших, проте швидко висихають);
  • змазки на основі силікону (не використовуються з силіконовими іграшками);
  • масляні лубриканти (несумісні з латексними презервативами);
  • комбіновані змазки (об'єднують кілька компонентів, наприклад, воду з силіконом).

Деякі різновиди змазок сприяють припливу крові до статевих органів і посиленню збудження, тому їх називають «рідкими вібраторами». Змазки на водній основі є універсальними, оскільки їх можна використовувати з різними секс-іграшками та презервативами. Олійні лубриканти найважче відмити з одягу та постільної білизни порівняно з іншими видами мастил. Силіконові змазки не рекомендується використовувати чоловікам з еректильною дисфункцією, оскільки лубриканти можуть перешкоджати тертю, необхідному для підтримки ерекції.

Перед застосуванням змазок, які наносяться безпосередньо перед використанням секс-іграшок, можна розігріти їх у руках і постелити рушник для запобігання появи плям на постільній білизні. Щоб уникнути алергічних реакцій, необхідно звертати увагу на склад і характеристики лубрикантів (наприклад, на присутність синтетичних компонентів і рівень pH).

8

Як доглядати за секс-іграшками?

Незалежно від матеріалів, слід мити секс-іграшку після кожного застосування, зокрема, під час зміни видів сексу (після анального, орального, вагінального). У процесі миття необхідно виконувати рекомендації, зазначені в інструкції.

Правила догляду за секс-іграшками

Матеріали

Способи очищення

Силікон

Тепла вода та мило

Скло та нержавіюча сталь

Тепла вода з милом або кріп (скло може бути чутливим до змін температури, тому після кип'ятіння іграшка повинна охолонути природним шляхом)

Пластик

Тепла вода та мило

Латекс і гума

Мило та вода кімнатної температури

Під час використання засобів для миття (наприклад, мила чи спрею для очищення секс-іграшок) слід враховувати їх склад, оскільки деякі інгредієнти можуть викликати подразнення чи сприяти поширенню інфекцій. Якщо секс-іграшка (наприклад, імітатор вагіни) працює від електрики, можуть бути присутніми додаткові обмеження, що стосуються контакту виробу з водою. 

Після миття необхідно ретельно витерти та висушити аксесуар (волога, що залишилася, може сприяти розмноженню бактерій). Для зберігання іграшок можна використовувати спеціальний чохол, який йде в комплекті до більшості виробів, або тканинний мішечок.

9

Чи потрібно використовувати презерватив з секс-іграшками?

Використання презервативів з секс-іграшками є одним зі способів, що допомагають запобігти поширенню вірусів, бактерій і грибків. Ризик розвитку захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ), підвищується під час використання іграшок (наприклад, вібраторів для пари) з різними партнерами. Надівати презерватив необхідно перед кожним застосуванням секс-іграшки, а також під час зміни виду сексуального контакту (наприклад, під час переходу від вагінального сексу до анального та навпаки). За індивідуального використання іграшки презерватив допоможе полегшити її подальше очищення.

10

Якими захворюваннями можна заразитися через секс-іграшку?

Недостатньо ретельний догляд або недотримання правил безпечного використання інтимних іграшок для жінок і чоловіків можуть призвести до розвитку хвороб. Захворювання, якими можна заразитися через секс-іграшку:

Інфекції можуть передаватися через виділення зі статевих органів, фекалії, кров або сперму. Ризик заразитися підвищується під час використання секс-іграшок на основі пористих матеріалів, оскільки в мікроскопічних отворах можуть затримуватися забруднення та інфекційні агенти.

Для профілактики передачі захворювань через секс-іграшки рекомендується під час спільного використання виробів з кількома партнерами надягати на них презерватив і ретельно мити після застосування. Також слід періодично здавати аналізи на ЗПСШ. За появи ознак захворювань, які можуть бути спричинені використанням секс-іграшок або лубрикантів, необхідно припинити їх використання та записатися на прийом до гінеколога чи уролога.

11

Чи можуть секс-іграшки викликати алергію?

Сексуальні іграшки для одного чи двох, у складі яких відсутні гіпоалергенні матеріали, можуть викликати алергічні реакції. За алергії на латекс необхідно користуватися секс-іграшками з силікону чи інших матеріалів. Крім цього, симптоми алергії, що включають печіння, свербіж, висип, набряки та біль, можуть з'явитися під час використання лубрикантів. За виявлення ознак алергії слід підібрати лубриканти з гіпоалергенними компонентами у складі.

12

Чи можуть секс-іграшки знижувати чутливість?

Припущення про те, що секс-іграшки можуть знижувати чутливість, не підтвердилося під час наукових досліджень. За тривалого використання виробу може виникати легке оніміння, яке можна порівняти з онімінням натрудженого м'яза, яке минає впродовж кількох годин. Зниження чутливості статевих органів також може пояснюватися віковими патологіями (наприклад, менопаузою у жінок або еректильною дисфункцією у чоловіків) або гормональними збоями.

13

Чи можуть секс-іграшки викликати звикання?

Секс-іграшки не викликають звикання та не чинять негативного впливу на якість сексуального життя. Використання іграшок є одним з проявів сексуальної активності та сприяє отриманню задоволення від різноманітних видів сексу, а також позбавленню тривожності та стресу.

14

Якщо я не можу досягти оргазму без секс-іграшки — це нормально?

Залежно від індивідуальних особливостей організму та чутливості ерогенних зон можна досягати оргазму будь-якими способами, безпечними для здоров'я. Випадки, коли оргазм досягається тільки за допомогою секс-іграшок, не є патологічними та не вказують на наявність сексуальної дисфункції. Іграшки можна використовувати як альтернативу традиційному сексу чи як аксесуари, що стимулюють ерогенні зони, підсилюють збудження, сексуальне задоволення чи сприяють отриманню множинних оргазмів.

15

Чи можуть секс-іграшки бути корисними для здоров'я?

Секс-іграшки можуть використовуватися для розширення сексуального досвіду, підвищення збудження, сексуальності та збільшення задоволення від сексу. Також іграшки застосовуються за аноргазмії, зниження лібідо, сексуальної дисфункції, травм спинного мозку й органів сечостатевої системи. Секс-іграшки допомагають зміцнити м'язи таза, поліпшити сон і знизити рівень стресу. Інтимні іграшки для дівчат незамінні у випадках, коли їх використання є єдиним способом досягти оргазму.

Чоловічі іграшки для сексу (наприклад, помпи для пеніса) можуть допомогти досягти ерекції за еректильної дисфункції. Ефект пояснюється створенням вакууму навколо статевого члена, який стимулює приплив крові до органу. Зберегти ерекцію на час статевого акту допомагає звужувальне кільце, яке надягають на основу пеніса. Необхідно проявляти обережність, оскільки занадто туге кільце може призвести до появи синців, мікророзривів судин і болісних відчуттів під час еякуляції.

Урологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Що таке секс-іграшки та навіщо вони потрібні? - Крутько Дмитро Ігорович
Крутько Дмитро Ігорович
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 15 оцінок
Що таке секс-іграшки та навіщо вони потрібні?
Лікар-уролог, сексопатолог. Перша категорія.
Що таке секс-іграшки та навіщо вони потрібні?
Стаття перевірена: Трубеко Сергій Миколайович
Лікар-уролог. Вища категорія.

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Варвара 1 місяць тому
Добрий день. Чим можна замінити вібратор?
Відповісти
Добрий день. Під час використання предметів, які не призначені для застосування як секс-іграшки, підвищується ймовірність виникнення інфекційних захворювань і травм (наприклад, підручні засоби, які використовуються як анальні вібратори, можуть застрягти в анусі). Щоб підібрати безпечні секс-іграшки, можна проконсультуватися із сексопатологом.
Олена 2 місяці тому
Добрий вечір. Як підібрати розмір вібратора-кулі?
Відповісти
Добрий день. Розміри секс-іграшок підбираються з урахуванням індивідуальних переваг і анатомічних особливостей організму. У деяких випадках для підбору оптимального розміру необхідно протестувати кілька різновидів іграшок.
Юлія 2 місяці тому
Добрий день. Чи можна заразитися СНІДом через секс-іграшки?
Відповісти
Добрий день. При недотриманні правил використання та догляду за секс-іграшками підвищується ризик інфікування ВІЛ та іншими інфекційними захворюваннями. Секс-іграшки необхідно утримувати в чистоті та ретельно мити після кожного застосування відповідно до інструкцій. Для профілактики ЗПСШ при індивідуальному або спільному використанні секс-іграшок необхідно застосовувати презервативи. За виявлення ознак інфекційних захворювань слід записатися на консультацію уролога чи гінеколога.
Вероніка 3 місяці тому
Добрий день. Як користуватися вібратором?
Відповісти
Добрий день. Правила користування вібратором для жінки чи чоловіка викладено в інструкції з експлуатації, яка має додаватися до кожного виробу. Дотримання рекомендацій виробника є важливою умовою безпечного використання секс-іграшки.
Антон 3 місяці тому
Добрий день. Як часто потрібно мити іграшки та речі для сексу?
Відповісти
Добрий день. Рекомендується мити секс-іграшки після кожного використання. В інструкціях, що додаються до іграшок для сексу, може бути описаний рекомендований спосіб догляду (наприклад, миття теплою водою з милом і зберігання в сухому місці за кімнатної температури).
Вадим 3 місяці тому
Добрий вечір. Підкажіть, як правильно вибирати штучки для сексу?
Відповісти
Добрий день. Під час вибору секс-іграшок слід орієнтуватися на власні уподобання та безпеку виробів. Перед покупкою іграшки потрібно ознайомитися з інструкцією з використання та переконатися в безпеці матеріалів виробу, а також можна вивчити відгуки інших користувачів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!