Logo
0 800 30 11 77
Читати 10 хвилин

Чи робити щеплення від вітрянки?

Чи робити щеплення від вітрянки?
Читати 10 хвилин | Створено: 26 березня 2020 | Оновлено: 26 березня 2020 | 144968 144968
1

Що таке вітрянка?

Вітрянка — це інфекційна хвороба з високим рівнем заразності, що викликається вірусом вітряної віспи (Varicella-Zoster). Найбільша захворюваність відзначається у дітей до 14 років, тому інфекцію відносять до «дитячих». Але вірус може вражати дорослих, що не хворіли в дитячому віці. Рівень заразності вітряної віспи такий високий, що до 45-50 років її переносять до 90% людей.

2

У чому виявляється вітрянка?

Вітрянку можна розпізнати за характерним висипанням на шкірі та слизових покривах рота, очей. Висипання за захворювання послідовно проходить кілька стадій розвитку. Спочатку на шкірі хворого з'являються невеликі червоні цятки, які швидко розростаються в діаметрі. Потім центр почервонілої плями трохи піднімається і утворюється бульбашка (везикула), заповнена прозорою рідиною. Розмір везикул може становити від кількох міліметрів до 1 см у діаметрі. Найчастіше висип сильно свербить, що призводить до порушення сну, дратівливості у хворого. Прояви вітрянки:

Везикули за вітряної віспи швидко підсихають, на місці утворюються щільні кірки, які відпадають через 1-3 тижні. Висипання на тілі з'являється не одночасно, а з інтервалом у кілька днів, тому на уражених ділянках шкіри можуть спостерігатися різні стадії розвитку пухирів.

Ознаки захворювання можуть проявлятися за 1-2 дні до появи вітряної висипки. Найчастіше ранні симптоми вітрянки відзначаються у дорослих хворих і включають:

  • субфебрильну температуру (37,1-38,0°С);
  • загальну слабкість;
  • почастішання випорожнення;
  • головний біль;
  • біль у животі та області попереку.

Іноді вітряна віспа проявляється в атипових формах. Вони розвиваються у людей, імунітет яких ослаблений, і супроводжуються виникненням виразок, кровотеч, ураженням внутрішніх органів. Атипові типи вітрянки особливо небезпечні і можуть призвести до смерті.

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

3

Скільки днів людина заразна за вітрянки?

Терміни заразності за захворювання на вітряну віспу залежать від тривалості появи висипань. Зазвичай час від зараження вітрянкою до появи її симптомів становить від 10 днів до 3 тижнів. Заразною людина стає за один день до першого висипання, весь період появи висипу, а також 5 днів після утворення останніх везикул. На цей час хворому необхідно обмежити контакти з іншими для запобігання поширенню хвороби.

4

Скільки днів проявляється висип від вітрянки?

Період появи висипів залежить від тяжкості захворювання. Найчастіше нові висипання за вітрянки утворюються протягом 2-5 днів. При тяжкому патологічному процесі поява висипу може тривати 7-9 днів з інтервалом 1-2 дні.

5

Які ускладнення за вітрянки?

Найчастіше за вітряної віспи спостерігаються шкірні ускладнення, що виникають через вторинне інфікування висипань. Бактеріальне або грибкове ураження шкіри за захворювання може призводити до розвитку гнійників, абсцесів або навіть флегмон. Ураження слизової оболонки очей стає причиною кон'юнктивіту чи кератиту (запалення рогівки). За проникнення вторинної інфекції в кровотік та лімфатичну систему вітряна віспа може ускладнюватись:

  • лімфаденітом;
  • бактеріальною пневмонією;
  • сепсисом.

Вітряна віспа може супроводжуватись ускладненнями й без ураження організму вторинною інфекцією. Якщо вірус проникає у внутрішні органи, вітрянка може ускладнюватись:

  • вітрянковою пневмонією;
  • запаленням оболонок мозку (енцефалітом, менінгітом), що супроводжується втратою координації, тремтінням рук, порушеннями мовлення;
  • запаленням ділянок спинного мозку (мієлітом) та іншими неврологічними порушеннями;
  • міокардитом;
  • артритом;
  • гепатитом;
  • запаленням нирок.

Висока частота ускладнень відзначається серед хворих на вітрянку людей з різними формами імунної недостатності (лімфогранулематозом, СНІДом, гіпогаммаглобулінемією та ін.). У дорослих особливо часто трапляються пневмонії (до 20%), які розвиваються на 3-5 добу захворювання. Неврологічні порушення (енцефаліт, менінгіт) найчастіше виникають у дітей та виявляються на 4-9 день після появи висипів, але можуть виникати і пізніше.

Ускладненням вітрянки, що може проявлятися через багато років після захворювання, є оперізуючий лишай. Патологія розвивається, коли в організмі людини, що перенесла вітрянку, залишається вірус, що викликав хворобу. Він роками живе у нервових клітинах у латентному стані, а потім, активуючись на тлі ослаблення імунітету, призводить до розвитку захворювання. Оперізуючий лишай супроводжується шкірними висипаннями в ураженій ділянці та гострим болем, який може мучити хворого протягом місяців після зникнення висипу. Захворілі на оперізуючий лишай також можуть передавати вітрянку людям, які не хворіли і не вакциновані.

6

Коли робити щеплення від вітрянки дорослим?

Дорослим, які раніше не хворіли на вітрянку і не проходили обов'язкову імунізацію, щеплення можна робити в будь-якому віці, якщо немає протипоказань. Протипоказанням до вакцинації від вітряної віспи є:

  • вагітність;
  • туберкульоз;
  • імунодефіцитні стани (важкий комбінований імунодефіцит, СНІД та ін.);
  • період загострення хронічних хвороб;
  • гострий період інфекційних та запальних захворювань;
  • лікування медикаментами, що пригнічують імунітет;
  • важкі гострі неврологічні захворювання (менінгококовий менінгіт та ін.).

За гострих захворювань проведення імунізації проти вітрянки можливе після повного одужання. За наявності хронічних патологій для вакцинації слід дочекатися періоду ремісії.

7

Щеплення від вітрянки — коли роблять дітям?

В Україні розроблено офіційний календар щеплень. Згідно з ним, дітям щеплення від вітрянки можна робити в будь-якому віці, починаючи з 9 місяців, за відсутності протипоказань (імунодефіциту, гострих чи хронічних хвороб у період загострення, тяжких неврологічних патологій). Вакцинація від вітряної віспи не є обов'язковою в Україні, тому батькам необхідно самим перейматися цим питанням та звернутися до лікаря.

Для імунізації проти вітрянки дитині необхідно запровадити дві дози живої вакцини. Дворазова вакцинація призводить до виникнення стійкого імунітету до вітрянки у 99% дітей. На розвиток імунітету до захворювання витрачається близько 6 тижнів. Щеплення від вітрянки рекомендують робити двічі: першу дозу вакцини вводять у однорічному віці, а другу — у 4-6 років. Якщо вакцинація не була проведена в рекомендовані терміни, дитині до 13 років також слід зробити два щеплення: друге з них роблять не раніше, ніж через 3 місяці після першого. Після 13 років дітей вакцинують дворазово з інтервалом між щепленнями щонайменше чотири тижні.

Вакцину від вітрянки дітям можна вводити одночасно з будь-яким іншим щепленням, крім БЦЖ. Якщо вакцинація від вітрянки проводиться окремо від імунізації проти інших інфекцій, то інактивовані (вбиті) вакцини можна вводити будь-якого дня після неї, а перед застосуванням живої вакцини потрібно почекати щонайменше місяць.

8

Чи потрібне щеплення від вітрянки за контакту з хворим?

За контакту людини, що раніше не хворіла і не вакцинована, з хворою на вітряну віспу або оперізуючий герпес, їй рекомендується прищепитися від вітрянки. Цей спосіб екстреної профілактики дозволяє не захворіти на вітряну віспу, якщо імунізація проводиться протягом 3-4 діб після контакту з зараженим. Якщо людина не пам'ятає, чи хворіла вона в дитинстві і чи робилося їй щеплення, їй також слід вакцинуватися.

9

Скільки діє щеплення від вітрянки?

Тривалість ефекту щеплення від вітряної віспи залежить від стану імунітету людини, але за даними дослідників становить щонайменше 7-10 років. У Японії, де вперше було зареєстровано та використано вакцину, лікарі говорять про збереження стійкості до хвороби на 10-20 років і більше.

10

Як часто треба робити щеплення від вітрянки?

Вакцинація від вітряної віспи формує тривалий імунітет, тому дитині або дорослому достатньо щеплюватися раз на десять років. Дворазове введення вакцини забезпечує формування стійкості до інфекції у більш ніж 92% людей, тоді як одне щеплення призводить до вироблення імунітету приблизно у 80% вакцинованих.

Якщо людина перехворіла на вітрянку або зробила щеплення в дитинстві і не знає, чи зберігся імунітет, вона може здати кров на аналіз на специфічні антитіла (IgG). Наявність імуноглобулінів класу G говорить про стійкість до захворювання, їх відсутність — про те, що імунітету до вітряної віспи немає і необхідно зробити щеплення.

11

Чи заразна людина після щеплення від вітрянки?

Так, вакцинована людина може передавати вітрянку не щепленим людям, які раніше не хворіли, але тільки якщо у неї після вакцинації з'явився висип. Це відбувається через те, що для імунізації людям вводять живий вірус. За появи висипу після вакцинації щепленій людині необхідно уникати контактів з людьми, які можуть заразитися вітряною віспою.

12

Як лікувати вітрянку?

Лікування вітрянки найчастіше проводиться вдома. У період висипань хворому потрібно:

  • дотримуватися постільного режиму;
  • пити велику кількість рідини;
  • приймати призначені лікарем медичні препарати.

Медикаментозне лікування включає прийом жарознижувальних препаратів, використання антисептичних засобів (діамантового зеленого, метиленового синього та ін.) для обробки уражених областей шкіри, глюкокортикоїдів для зменшення свербіння. Також необхідно провітрювати кімнату, де знаходиться хворий.

За середньо-важких, важких або атипових форм вітрянки, а також розвитку ускладнень лікування проводиться в умовах стаціонару. Хворому проводиться симптоматичне лікування, а за приєднання вторинної інфекції призначаються антибіотики, протигрибкові чи противірусні ліки.

13

Чи робити щеплення від вітрянки?

Незважаючи на усталену думку, вітрянка зовсім не нешкідлива. За останні десятиліття через погіршення імунітету на тлі поганої екології, неправильного харчування, стресів частота важких форм «дитячої» інфекції та розвитку ускладнень збільшилася. Вакцинація від вітрянки — безпечний та ефективний захід, який допоможе захиститися від захворювання та уникнути його негативних наслідків.

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Чи робити щеплення від вітрянки? - Санжаревська Тетяна Олегівна
Санжаревська Тетяна Олегівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 8 оцінок
Чи робити щеплення від вітрянки?
Лікар педіатр. Вища категорія.
Чи робити щеплення від вітрянки?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!