Logo
0 800 30 11 77

Чим нагодувати дитину: рецепти корисних сніданків

Чим нагодувати дитину: рецепти корисних сніданків
Читати 10 хвилин | Створено: 28 лютого 2024 | Оновлено: 28 лютого 2024 | 2866 2866
Сніданок для дітей є найважливішим прийомом їжі протягом дня та необхідний для здоров'я та розвитку дитини. При складанні правильної дієти для дитини необхідно звернутися до дитячого гастроентеролога.

Важливість сніданку для дитячого організму

Дітям потрібен сніданок для отримання енергії та забезпечення організму необхідними поживними речовинами. Користь сніданку для дитини :

  • забезпечення необхідним і вітамінами та мінералами для зростання та розвитку організму;

  • покращення когнітивних функцій;

  • регуляція апетиту. Відсутність сніданку збільшує кількість їжі протягом дня, що може сприяти набору зайвої ваги;

  • підвищення рівня енергії, яка потрібна на фізичної активності.

Дослідження показали, що сніданки перед школою сприяють підвищенню успішності дитини. У дітей, які снідали, виявлялися вищі показники концентрації уваги та пам'яті. Регулярне та дробове харчування (не менше чотирьох-п'яти разів на день) також допомагає запобігти розвитку шлунково-кишкових захворювань.

У чому відмінності дитячого сніданку від дорослого прийому їжі?

Поставте своє питання Дитячому гастроентерологу
«ОН Клінік»

Збалансовані сніданки потрібні і дітям, і дорослим, щоб підтримувати активність протягом усього дня. Відмінності дитячого сніданку від дорослого:

  • pозмір порцій. Діти вживають менше їжі, ніж дорослі, оскільки мають менший обсяг шлунка і неспроможні за один раз вживати великий обсяг їжі;

  • кількість білка. Дітям необхідно вживати більше білка, оскільки він є основним будівельним матеріалом для зростання кісток, формування м'язів і тканин;

  • насиченість смаку. Діти можуть відмовлятися від корисної, але прісної та несмачної їжі. На сніданок дитині можна давати солодкі фрукти, які багаті на вітаміни і мають приємний смак;

  • форма і текстура їжі. Дітям, у яких не випали молочні зуби, зручніше вживати м'яку та желеподібну їжу, яка не потребує ретельного пережовування.

Дітей більше приваблює яскрава та красива їжа. Можна прикрасити вівсяну кашу яскравими фруктами щоб вона виглядала більш апетитно та привабливо. При складанні меню сніданку для дітей та дорослих слід враховувати непереносимість продуктів (глютена, лактози), виключити продукти, що викликають алергічну реакцію.

Яким має бути дитячий сніданок?

Корисний сніданок для дітей повинен містити достатню кількість клітковини, вітамінів та мінералів. Правильний сніданок для школярів включає:

  • білки. Джерелами білка на сніданок є м'ясні та рибні продукти, бобові, яйця, кисломолочні продукти;

  • жири. Корисні жири для дитячого сніданку містяться в авокадо, горіхах, оливковій олії, жирних сортах риби (лососі, скумбрії);

  • вуглеводи. Дітям на сніданок потрібно давати продукти, що включають складні вуглеводи, які містяться у злакових (вівсяній, гречаній, рисовій крупах). Також корисні вуглеводи на сніданок містяться у фруктах та ягодах;

  • антиоксиданти. Допомагають зменшити окисні процеси в організмі, підняти імунітет. Антиоксиданти містяться в овочах (цибулі, моркві, буряках, капусті), насінні та горіхах, фруктах (яблуках, грушах, авокадо).

Дітям на сніданок рекомендується давати продукти, багаті на залізо, щоб підняти гемоглобін і прискорити обмін речовин. Залізо міститься у яйцях, бобових, шпинаті, печінці. На сніданок дитині потрібно їсти вуглеводи та білки, щоб отримати достатню кількість енергії та поживних речовин, сніданок без вуглеводів вважається менш корисним. Якщо дитина відмовляється їсти кашу, можна приготувати їй яєшню, яка містить велику кількість білка.

З напоїв дітям на сніданок можна дати зелений чи трав'яний чай, компот. Каву не бажано вживати дітям, оскільки вона перезбуджує центральну нервову систему.

Які фрукти вибрати на сніданок?

Сніданок із фруктами корисний для дитини, оскільки він містить вітаміни та антиоксиданти. Корисні фрукти на сніданок:

  • банани ― містять калій, вітамін В6 та клітковину, швидко насичують;

  • яблука – містять вітаміни А та С;

  • цитрусові (апельсини, грейпфрути, мандарини) - багаті антиоксидантами та вітаміном С;

  • ківі - містять калій та вітамін С;

  • персики та абрикоси ― мають у складі вітаміни А, Е та С.

Корисні фрукти та ягоди

Корисні фрукти та ягоди

Також корисно давати на сніданок дітям фрукти, які містять корисні ферменти, що сприяють покращенню перетравлення їжі. Ферменти амілазу та ліпазу містяться в авокадо, манго, папайї. В авокадо також містяться жири, які корисно їсти на сніданок. Перед вживанням фрукти необхідно ретельно помити і при необхідності очистити від шкірки та насіння.

Чому на сніданок дітям треба їсти білок?

Білок необхідний дітям, оскільки він бере участь у створенні та розвитку клітин, тканин, формуванні м'язів та кісток. Також білок є джерелом енергії та допомагає підтримувати необхідний рівень цукру в крові. Норма білка на сніданок становить близько одного грама на кілограм ваги дитини. Норма білка в залежності від віку:

Норма білка для дітей на день

Вік

Норма г/кг ваги

Немовлята (0-12 місяців)

1,31

1-3 роки

1,01

4-13 років

0,90

14-18 років

0,86

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Норма споживання білка на сніданок у дітей

Норма споживання білка на сніданок у дітей

Які вуглеводи краще їсти дітям вранці?

Дітям на сніданок необхідно їсти продукти з високим вмістом повільних вуглеводів, які дають організму енергію та забезпечують роботу нервової системи. Повільні (складні) вуглеводи містяться у злаках, бобових, молочних продуктах, фруктах. Вживання цільнозернових продуктів покращує обмін речовин та є профілактикою дитячого ожиріння. Продукти, що містять повільні вуглеводи, мають низький глікемічний індекс (швидкість розщеплення продуктів і перетворення їх на глюкозу) і не сприяють різкому підвищенню цукру в крові.

Швидкі (прості) вуглеводи швидко розщеплюються та мають високий глікемічний індекс. Від вживання на сніданок простих вуглеводів (шоколаду, печива, тістечок) слід відмовитися дітям, оскільки вони підвищують рівень цукру в крові. Якщо дитині хочеться солодкого, замість кондитерських виробів можна дати їй фрукти.

Коли дітям треба снідати?

Ранкові сніданки необхідно давати дітям протягом кількох годин після пробудження. Обов'язково потрібно годувати дитину перед школою, щоб у неї були сили для розумової та фізичної діяльності. Якщо дитина робить вранці зарядку, виходить на пробіжку чи прогулянку із собакою, її необхідно погодувати після фізичної активності, щоб відновити витрачену енергію.

За статистикою, близько 20-30% дітей пропускають сніданки. Важливо стежити, щоб дитина обов'язково прийняла їжу вранці. Якщо немає часу готувати вишукані страви, можна зробити швидкий сніданок для дитини, що складається з каші, яєць або кисломолочних продуктів.

Що буде, якщо не снідати вранці?

Відсутність сніданку вранці у дітей погіршує їхнє фізичне та емоційне самопочуття протягом дня. Наслідки пропущення сніданків:

  • зниження когнітивних функцій, погіршення пам'яті та концентрації уваги;

  • зниження енергії та активності;

  • погіршення психоемоційного стану (дратівливість, пасивність);

  • ризик розвитку дефіциту поживних речовин;

  • переїдання протягом дня;

  • зниження успішності у школі.

Дитина для активної діяльності повинна отримувати поживні речовини протягом дня. Сніданок дає енергію для зростання та розумової активності, тому не можна пропускати ранковий прийом їжі.

Чим загрожує дитині відмова від сніданку?

Відмова дитини від сніданку може призвести до гастриту та розвитку інших захворювань шлунково-кишкового тракту (ЖКТ). Відсутність сніданку у дитини може загрожувати:

  • збільшенням рівня цукру в крові та ризиком розвитку діабету;

  • підвищенням артеріального тиску;

  • збільшенням рівня холестерину;

  • підвищеним ризиком розвитку ожиріння через переїдання протягом дня.

Незбалансоване харчування з відмовою від сніданків збільшує ризик появи хвороб серця та судин. У дитини формуються неправильні харчові звички, які можуть спричинити порушення обміну речовин.

Що не можна давати дітям на сніданок?

На сніданок дітям не можна давати продукти, які погано засвоюються і можуть спричинити порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Продукти, які слід виключити з дитячого меню на сніданок:

  • їжу з високим вмістом цукру (солодкі пластівці, печиво, цукерки). Вживання продуктів із високим вмістом цукру може призвести до підвищення рівня глюкози у крові;

  • їжу з високим вмістом жиру (смажену картоплю, жирне м'ясо). Жирна їжа важко засвоюється, містить надлишок калорій, що може сприяти набору зайвої ваги у дитини;

  • їжу із високим вмістом солі (ковбаси, консерви, сосиски). Надмірна кількість солі негативно впливає на роботу серцево-судинної системи;

  • напівфабрикати та продукти швидкого приготування. Можуть містити шкідливі для дитячого організму барвники, консерванти та підсилювачі смаку;

  • солодкі газовані напої. Містять велику кількість цукру та барвників, дратують слизову оболонку шлунка.

Замість перерахованих продуктів краще приготувати інші варіанти сніданків, які містять корисні та поживні речовини. Пластівці швидкого приготування можна замінити кашею, а ковбаси та сосиски – відварною куркою.

Чим можна поснідати дитині з проблемами ШКТ?

Захворювання шлунково-кишкового тракту можуть проявлятися у вигляді болю в животі у дитини, порушень випорожнень (діареї, запору), нудоти та блювання. Рекомендації як поснідати дитині з проблемами шлунково-кишкового тракту:

  • Вживати їжу кімнатної температури. Занадто гаряча чи холодна їжа може дратувати слизову оболонку шлунка;

  • включити в раціон варену та приготовлену на пару їжу;

  • відмовитися від гострих, жирних, солоних, копчених та смажених страв;

  • виключити з меню солодощі та газовані напої;

  • додавати в їжу мінімальну кількість солі та спецій.

Дієтичні сніданки для дітей із захворюваннями ШКТ можуть включати каші, овочеві супи, кисломолочні продукти, нежирні сорти м'яса та риби. Для складання дієти для дитини з порушенням травлення необхідно звернутися до дитячого гастроентеролога.

Які страви приготувати дитині на сніданок?

Рецепти дитячого сніданку повинні містити продукти, багаті на вітаміни, мінерали, клітковину, щоб дитина отримувала всі необхідні поживні речовини. Корисними для дітей будуть страви, що містять горіхи, злакові, овочі, фрукти, білок. Пропонуємо ідеї дитячого сніданку, які не потребують багато часу для приготування.

1

Тости з авокадо

Чим нагодувати дитину: рецепти корисних сніданків
Підготовка
10 хвилин
Приготування
15 хвилин
Загальний час
25 хвилин
Ккал на порцію
525
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • авокадо - 1 шт.;
  • цільнозерновий хліб - 4 шматки;
  • яйця - 2 шт.;
  • в'ялені томати - 4 шт.;
  • сир фета - 50 гр;
  • сіль та перець ― за смаком.
  1. Помити авокадо, видалити кісточку та очистити шкірку.
  2. Ложкою вибрати м'якуш авокадо і скласти в миску.
  3. Відварити яйця накруто, охолодити в холодній воді і почистити.
  4. Порізати невеликими кубиками авокадо та сир фета.
  5. Дрібно нарізати в'ялені томати.
  6. Перемішати всі інгредієнти до стану пасти, посолити і поперчити до смаку.
  7. Хліб підсушити у тостері чи на сковороді без жиру.
  8. Змастити приготовлену масу на тости.
2

Сирники

Чим нагодувати дитину: рецепти корисних сніданків
Підготовка
5 хвилин
Приготування
20 хвилин
Загальний час
25 хвилин
Ккал на порцію
415
Кількість порцій
1

Інгредієнти

  • нежирний сир - 400-500 гр;
  • борошно - 100 гр;
  • яйце ― 1 шт.;
  • цукор - 3 ст. л.;
  • соняшникова олія - 3-4 ст. л.;
  • ванільний цукор - 10 гр;
  • сіль ― 1 щіпка.
  1. У сир додати 1 яйце, цукор, щіпку солі.
  2. Перемішати сир до однорідної маси.
  3. Додати борошно.
  4. Змочити руки олією і зробити з сирної маси кульки діаметром 3-4 см.
  5. Запанірувати сирники у борошні.
  6. Додати на сковорідку олію і розігріти її на середньому вогні.
  7. Обсмажувати сирники по 2-3 хвилини з кожного боку до золотистої скоринки.
  8. До готових сирників можна додати варення чи сметану.
3

Вівсяна каша на молоці

Чим нагодувати дитину: рецепти корисних сніданків
Підготовка
5 хвилин
Приготування
15 хвилин
Загальний час
20 хвилин
Ккал на порцію
300
Кількість порцій
1

Інгредієнти

  • вівсяні пластівці - 1 склянка;
  • молоко - 3 склянки;
  • вершкове масло - 30 гр;
  • сіль та цукор ― за смаком.
  1. Нагріти молоко у каструлі.
  2. Додати в кипляче молоко сіль та цукор за смаком.
  3. Засипати вівсяні пластівці.
  4. Варити кашу на середньому вогні, постійно помішуючи. Час приготування вівсяних пластівців – близько 10 хвилин.
4

Млинці з м'ясом

Чим нагодувати дитину: рецепти корисних сніданків
Підготовка
20 хвилин
Приготування
20 хвилин
Загальний час
40 хвилин
Ккал на порцію
600
Кількість порцій
1

Інгредієнти

  • куряче філе - 2 шт.;
  • борошно - 150 гр;
  • томатний сік - 30-50 мл;
  • твердий сир - 200 гр;
  • часник - 1 головка
  • вода - 300 мл;
  • яйця - 3 шт.;
  • кетчуп ― 1 ч. л.;
  • олія ― 2 ст. л.;
  • сіль за смаком;
  • смертана - опційно;
  1. Куряче філе відварити з часником і сіллю до готовності (близько 20-25 хвилин).
  2. У мисці змішати яйця, олію, додати 300 мл води та щіпку солі. Розмішати до однорідної маси.
  3. Додати борошно і перемішати до однорідного стану.
  4. Посмажити млинці на сковороді.
  5. Дати курячому філе охолонути і нарізати невеликими кубиками.
  6. Помістити курку в блендер, додати кетчуп, червоний перець і томатний сік.
  7. Подрібнити інгредієнти до однорідного стану.
  8. Натерти сир на тертці та додати до начинки.
  9. Викласти начинку на млинець і згорнути в рол.
  10. За бажання можна додати сметану.
5

Мафіни з сиром та беконом

Чим нагодувати дитину: рецепти корисних сніданків
Підготовка
10 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
40 хвилин
Ккал на порцію
600
Кількість порцій
3

Інгредієнти

  • бекон - 60 гр;
  • борошно - 250 гр;
  • твердий сир - 100 гр;
  • молоко - 170 мл;
  • вершкове масло - 70 гр;
  • яйця - 2 шт.;
  • кріп - 1 пучок;
  • гранульований часник - 2 ч. л.;
  • розпушувач - 2 ч. л;
  • сіль та цукор ― 1 ч. л.
  1. Нарізати сир дрібними кубиками, а бекон тонкими пластинами.
  2. Порізати кріп ножем і збити яйця виделкою.
  3. Розтопити масло, додати яйця, молоко і кріп, перемішати.
  4. Додати борошно, розпушувач, сіль та часник.
  5. Додати начинку із сиру та бекону, перемішати до однорідної маси.
  6. Наповнити форми тестом, випікати в духовці протягом 15-20 хвилин при температурі 200 градусів.

Дитяча гастроентерологія в Дитячому відділенні в Полтаві

Чим нагодувати дитину: рецепти корисних сніданків - Ковальова Валентина Олександрівна
Ковальова Валентина Олександрівна
Дитяче відділення в Полтаві
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 9:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи можна давати дитині чай на сніданок?

Чорний чай містить кофеїн, тому він не рекомендується дошкільнятам та дітям із захворюваннями серцево-судинної системи. Замість чорного чаю можна вживати трав'яний чай, який містить антиоксиданти та корисні компоненти. Також можна давати дитині зелений чай, котрий містить кофеїн у меншій кількості, ніж чорний.

2. Який білок краще давати дитині на сніданок?

Багато білка знаходиться в яйцях, кашах, горіхах, кисломолочних продуктах. Можна приготувати зранку на сніданок дитині кашу, омлет, сирники. Також велика кількість білка міститься у м'ясних та рибних продуктах.

3. Чому дитина відмовляється від сніданку?

Дитина може відмовлятися від сніданку через брак часу вранці, нестачу сну та тривожність. Також причини відмови від сніданку можуть бути фізіологічними: розлад травлення, гормональний дисбаланс, серцево-судинні патології. При систематичній відсутності апетиту у дитини необхідно звернутися по консультацію до педіатра.

4. Яка калорійність має бути у дитячого сніданку?

Калорійність дитячого сніданку має становити 20-25% від загального раціону протягом дня. Дітям від шести до дванадцяти років рекомендується вживати на сніданок від 400 до 600 калорій, підліткам від 600 до 800 калорій.

5. Що дати дитині на перекус у школі?

Дитині на перекус в школі слід давати продукти, які містять білок і складні вуглеводи. Можна дати дітям із собою до школи фрукти, йогурт, цільнозернові хлібці, горіхи. Не варто давати дитині продукти, що швидко псуються та продукти, які необхідно зберігати в холодильнику.

6. Чи можна підліткам пити каву?

Підліткам можна вживати невелику кількість кави. Але лікарі рекомендують відмовитися від вживання кофеїну перед сном, оскільки він може викликати безсоння. Також підліткам необхідно відмовитись від кави при наявності серцево-судинних патологій (аритмії, гіпертонії).

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Чим нагодувати дитину: рецепти корисних сніданків
Дитячий лiкар-гастроентеролог. Вища кваліфікаційна категорія.
Чим нагодувати дитину: рецепти корисних сніданків
Стаття перевірена: Брезицька Ірина Вікторівна
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Світлана 1 місяць тому
Вітаю. Поясніть, скільки овочів потрібно їсти на день дитині?
Відповісти
Вітаю. Кількість необхідних дитині овочів залежить від віку. Дітям від одного до трьох років необхідно близько 100 г овочів на день. Дитині з чотирьох до десяти років знадобиться близько 200 грамів овочів на добу, а з 11 до 17 років – близько 250 грамів.
Ольга 1 місяць тому
Добрий вечір. Розкажіть, будь ласка, скільки разів має їсти дитина у 12 років?
Відповісти
Добрий вечір. Дитині в 12 років рекомендується в день три основні прийоми їжі та два перекуси. Обов'язково у дитини повинен бути повноцінний сніданок, обід та вечеря . На перекус до школи чи додаткові заняття дітям можна давати фрукти, горіхи, кисломолочні продукти.
Анастасія 1 місяць тому
Добридень. Цікавить питання: скільки разів на день потрібно їсти дитині?
Відповісти
Добридень. Частота прийому їжі залежить від віку дитини. Немовлят до шести місяців необхідно годувати 8-12 разів на добу. Дітям від 6 до 12 місяців потрібно чотири-шість прийомів їжі на день. Дітям до трьох років необхідно три основні прийоми їжі та два-три перекуси. Школярам потрібно три основні прийоми їжі і один-два перекуси на день.
Марина 1 місяць тому
Вітаю. Підкажіть, чи можна давати дитині овочі на сніданок?
Відповісти
Вітаю. Дітям рекомендується давати овочі на сніданок, оскільки вони містять багато корисних вітамінів і мікроелементів. Можна приготувати дитині овочевий салат, додати овочі до омлету або каші.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!