Logo
0 800 30 11 77

Що таке ударно-хвильова терапія та як вона працює?

Що таке ударно-хвильова терапія та як вона працює?
Читати 7 хвилин | Створено: 20 травня 2022 | Оновлено: 20 травня 2022 | 371197 371197
Фізіотерапія є допоміжним методом лікування захворювань, заснованим на застосуванні фізичних властивостей природних явищ (тепла, світла, вібрації, звуку).

До фізіотерапевтичних методів лікування належить ударно-хвильова терапія (УХТ).

Що таке ударно-хвильова терапія?

Ударно-хвильова терапія — це метод лікування захворювань, заснований на впливі на тканини та органи фізичних властивостей акустичної (звукової) хвилі. Ударна терапія застосовується для лікування різних захворювань: урологічних, гінекологічних, дерматологічних, неврологічних, ревматологічних та ортопедичних. Екстракорпоральна ударно-хвильова терапія також використовується для реабілітації та В спортивній медицині.

Види та принцип дії ударно-хвильової терапії

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Принцип дії ударно-хвильової терапії полягає у здатності звукових хвиль проникати вглиб тканин та надавати знеболювальний та протизапальний ефект. Акустична хвиля впливає на обмін речовин у тканинах та посилює кровообіг у місці впливу, завдяки чому сприяє процесам загоєння та відновлення пошкоджених тканин.

УХТ проводиться за допомогою спеціальних апаратів, що генерують звукові хвилі заданої частоти та тривалості. Залежно від спрямованості впливу звукової хвилі на тканини, розрізняють види ударно-хвильової терапії:

  • фокусовану ударно-хвильову терапію (здійснюється точковий сильний вплив у глибині тканин);
  • радіальну ударно-хвильову терапію (сила хвилі рівномірно розподіляється площею тканин, при цьому вплив має поверхневий давящий характер).

Розрізняють також ударну мануальну терапію, що належить до безапаратних методів впливу та є різновидом лікувального масажу. На відміну від УХТ, мануальна терапія проводиться без застосування звукових хвиль і полягає у фізичному впливі на організм руками мануального терапевта.

Показання до ударно-хвильової терапії

Ударно-хвильова терапія ефективна за гострих та хронічних запальних захворювань внутрішніх органів, м'яких тканин, кісток, суглобів та сухожилля. Процедура УХТ займає 10-15 хвилин і не вимагає спеціальної підготовки.

УХТ застосовується для зменшення болю, зняття набряку та прискорення загоєння ран. Показання до ударно-хвильової терапії включають:

Перевагами УХТ є її безпека та безболісність. Ударно-хвильова терапія застосовується як доповнення до основних методів лікування захворювань (медикаментозних та хірургічних) і дозволяє знизити потребу в знеболювальних та гормональних протизапальних препаратах.

Протипоказання до ударно-хвильової терапії

Протипоказаннями до ударно-хвильової терапії є вагітність і період лактації, гострі інфекційні захворювання (вірусні, бактеріальні, грибкові) та хвороби, пов'язані з порушеннями згортання крові (коагулопатії). За правильного проведення УХТ є нешкідливою процедурою. Наслідком ударно-хвильової терапії може стати утворення у місці впливу невеликої гематоми, яка самостійно розсмоктується протягом кількох днів.

Ударно-хвильова терапія в урології

В урології застосовується ударно-хвильова терапія за хвороби Пейроні, простатиту, імпотенції. Ударно-хвильова терапія простати ефективна для лікування абактеріального запалення передміхурової залози. Ефект від ударно-хвильової терапії простатиту полягає у протизапальній дії, завдяки якій відновлюється процес сечовипускання та зменшується кількість позивів до випорожнення сечового міхура.

Ударно-хвильова терапія за еректильної дисфункції застосовується тоді, коли причиною зниженої ерекції є судинні порушення в області органів малого таза чоловіка. Ударно-хвильова терапія статевого члена сприяє відновленню процесів кровонаповнення печеристих тіл, що лежать в основі ерекції. Ударно-хвильова терапія за імпотенції проводиться лише за призначенням уролога після попереднього обстеження та виключення позасудинних причин зниженої ерекції (інфекційних процесів сечостатевого тракту, психогенної еректильної дисфункції).

Показанням до проведення ударно-хвильової терапії в урології також є сечокам'яна хвороба. Для екстракорпорального (зовнішнього) дроблення каменів у сечовивідних органах застосовується фокусована УХТ.

Ударно-хвильова терапія в гінекології

Фізіотерапія методом УХТ застосовується у гінекології як допоміжний метод під час лікування хронічних запальних захворювань органів малого таза, наприклад, сальпінгоофориту. УХТ також показано для лікування спайкового процесу, що може бути причиною жіночого безпліддя. Фізичні властивості акустичних хвиль сприяють розсмоктуванню спайок і регенерації пошкоджених слизових оболонок.

Ударно-хвильова терапія суглобів та кісток

УХТ також показана за захворювань опорно-рухового апарату. Вплив звуковою хвилею сприяє зняттю запалення з уражених зв'язок та сухожиль, завдяки чому усуває больові відчуття та відновлює амплітуду рухів у суглобах.

Ударно-хвильова терапія за остеохондрозу дозволяє зняти напруження в спині. Ударно-хвильова терапія за грижі хребта застосовується для зменшення больового синдрому у передопераційному періоді та для прискорення процесів реабілітації після хірургічного видалення грижі.

Ударно-хвильова терапія колінного суглоба застосовується для лікування травм коліна, розтягнення зв'язок та пошкодження менісків, а також за дегенеративних (гонартроз) та запальних (артрит колінного суглоба) захворювань колін. Ударно-хвильова терапія гомілковостопного суглоба та області п'яти ефективна для лікування п'яткової шпори, розтягнень та запальних захворювань Ахіллова сухожилля.

Ускладнення після ударно-хвильової терапії

УХТ є безпечним фізіотерапевтичним методом. Ускладнення після ударно-хвильової терапії трапляються рідко і мають локальні прояви у місці механічного впливу на тканини: біль і поколювання, припухлість м'яких тканин та утворення невеликих гематом.

Для профілактики виникнення побічних ефектів від УХТ, під час проведення процедури необхідно повідомити лікаря, якщо акустична дія викликає больові відчуття або дискомфорт. Лікар може знизити частоту та амплітуду звукових хвиль та продовжити процедуру без ризику травматичного пошкодження тканин.

Небажані ефекти після УХТ минають самостійно. У разі утворення гематом лікар може призначити мазь, яка прискорює їх розсмоктування. Ударно-хвильова терапія не може спровокувати загострення захворювання.

Гінекологія в ОН Клінік Кропивницький

Що таке ударно-хвильова терапія та як вона працює? - Кирилюк Наталія Станіславівна
Кирилюк Наталія Станіславівна
ОН Клінік Кропивницький
Бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи можна робити ударно-хвильову терапію за варикозу?

Варикозне розширення вен не є протипоказанням до проведення ударно-хвильової терапії. Завдяки позитивному впливу акустичних хвиль на кровообіг, тонус судин та загоєння тканин, вивчається можливість застосування УХТ для лікування варикозної хвороби нижніх кінцівок.

2. Як часто проводиться ударно-хвильова терапія?

Лікування ударно-хвильової терапії, як правило, проводиться 1-2 рази на тиждень. Кратність і кількість процедур лікар визначає індивідуально залежно від виду і тяжкості захворювання. За потреби повторний курс УХТ може бути призначений за кілька місяців.

3. Коли настає ефект після ударно-хвильової терапії?

Помірний знеболювальний та протинабряковий ефект від УХТ настає відразу після проведення процедури. За відгуками пацієнтів про ударно-хвильову терапію, з кожною новою процедурою ефект від УХТ посилюється.

4. Скільки потрібно сеансів ударно-хвильової терапії?

Ударно-хвильова терапія проводиться курсом, що складається з 4-10 процедур. Кількість процедур та тривалість кожного сеансу лікар встановлює індивідуально залежно від тяжкості захворювання та цілей лікування.

5. Чи може зашкодити ударно-хвильова терапія?

За використання терапевтичних режимів впливу ударно-хвильова терапія не може завдати шкоди організму. До побічних ефектів за проведення УХТ належать можливе утворення гематом і дискомфорт під час процедури, який може полягати в помірному поколювання в місці контакту датчика зі шкірою.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке ударно-хвильова терапія та як вона працює?
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Що таке ударно-хвильова терапія та як вона працює?
Стаття перевірена: Віцинська Олена Ігорівна
Лікар дерматолог-трихолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Юлія 2 тижні тому
Вітаю. Підкажіть будь ласка, мамі назначили УХТ 2 рази на тиждень впродовж 6 тижнів, а потім 1 раз протягом 12 тижнів для лікування болей у поперековому відділі. Чи адекватна така кількість?
Відповісти
Доброго дня. УХТ може бути ефективним методом лікування болів у спині. Частота та тривалість курсу лікування можуть варіюватися в залежності від стану пацієнта, тяжкості симптомів, реакції на терапію та рекомендацій лікаря.
Степан Вікторович 1 рік тому
Здрастуйте! Лікар призначив курс УХТ для лікування болю в спині. Уже після першої процедури я відчув, що біль зменшився. Чи можна робити ударно-хвильову терапію щодня?
Відповісти
Акустична хвиля чинить на тканини сильний механічний вплив, ефект від якого зберігається кілька днів. Перед початком наступної процедури тканини повинні повністю відновитися від попередньої, тому УХТ не проводять кілька днів поспіль. Як правило, лікар призначає 1-2 процедури ударно-хвильової терапії на тиждень.
Тая 1 рік тому
Добрий день! На завтра у мене запланована перша процедура УХТ. Як підготуватися до ударно-хвильової терапії?
Відповісти
Добрий день! Ударно-хвильова терапія не потребує спеціальної підготовки. У день проведення процедури УХТ необхідно прийти в медичний центр за 5-10 хвилин до призначеного часу прийому. Рекомендується вдягнути зручний одяг, який дасть змогу швидко оголити необхідну частину тіла.
Євген 1 рік тому
Здрастуйте! Для відновлення після травми коліна лікар призначив курс із восьми процедур УХТ. Чим корисна ударно-хвильова терапія?
Відповісти
Здрастуйте! Позитивні ефекти ударно-хвильової терапії полягають в її аналгетичній і протизапальній дії. УХТ сприяє нормалізації кровообігу та посиленню процесів регенерації тканин у зоні впливу.
Інна 1 рік тому
Здрастуйте! Гінеколог призначив мамі УХТ малого таза. Переживаю, що у мами є супутні хвороби серця. Кому не можна робити ударно-хвильову терапію?
Відповісти
Ударно-хвильова терапія протипоказана людям, які страждають на хвороби крові або на момент процедури мають гострі інфекційні (наприклад, грип) чи неінфекційні (інфаркт міокарда, інсульт) захворювання. Хронічні серцево-судинні захворювання (гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця) не є протипоказаннями до УХТ.
Ігор 1 рік тому
Добрий день! Невролог призначив курс УХТ для полегшення хронічного болю в спині. Скільки триває сеанс ударно-хвильової терапії?
Відповісти
Добрий день! Тривалість сеансу ударно-хвильової терапії становить 10-15 хвилин. Відразу після процедури можна повернутися до звичних справ.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!