Logo
0 800 30 11 77

Що таке медикаментозний аборт та як він проводиться?

Що таке медикаментозний аборт та як він проводиться?
Читати 8 хвилин | Створено: 25 липня 2014 | Оновлено: 25 листопада 2022 | 406776 406776
Аборт — штучне переривання вагітності, яке виконується хірургічним, медикаментозним чи вакуумним методом.

Для безпеки проведення процедури та запобігання ускладненням аборт проводиться акушером-гінекологом у медичному закладі.

Що таке медикаментозний аборт?

З усіх способів переривання вагітності медикаментозний аборт є найменш травматичним, оскільки проводиться за допомогою лікарських засобів без хірургічного втручання в організм пацієнтки. Медикаментозний аборт можна проводити жінкам, що народжували, а також за першої вагітності, оскільки використовувані препарати не впливають на подальшу можливість повторно завагітніти.

Медикаментозний аборт може проводитися за медичними показаннями, якщо жінка на ранньому терміні вагітності приймала тератогенні препарати (що порушують ембріональний розвиток плода), перенесла інфекційні захворювання (краснуху, вітрянку) або якщо її організм зазнав впливу радіоактивного випромінювання.

До якого терміну можна робити медикаментозний аборт?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Медикаментозний аборт виконується на терміні до 42-49 днів, коли плодове яйце маленького розміру і здатне повністю вийти з порожнини матки. Використання фармакологічних препаратів для переривання вагітності на пізніх термінах збільшує ризик розвитку ускладнень, серед яких надмірна кровотеча, неповний аборт.

Як відбувається медикаментозний аборт?

Перед проведенням медикаментозного аборту потрібна консультація гінеколога, який повинен переконатися у відсутності протипоказань. Лікар проводить гінекологічний огляд і забір мазка на мікрофлору. Для того щоб встановити локалізацію плодового яйця, проводиться гінекологічне УЗД.

У день проведення медикаментозного аборту можна їсти легкозасвоювані продукти, уникати жирної та смаженої їжі. За день до процедури слід виключити алкоголь. Жінкам, що палять, потрібно відмовитися від сигарет до і після медикаментозного аборту, тому що куріння може посилити головний біль і запаморочення після процедури.

Перед виконанням медикаментозного аборту лікар добирає необхідну дозу гормонального препарату. Велика кількість лікарського засобу може знадобитися за багатоплідної вагітності, а також на більш пізніх термінах. Прийом гормональних таблеток здійснюється під контролем спеціаліста у медичному центрі.

Медикаментозний аборт проходить у кілька етапів: спочатку жінка приймає препарат, який блокує вироблення гормону прогестерону, внаслідок чого плодове яйце гине. Через 36-48 годин жінка приймає другий препарат, який підвищує частоту і силу скорочень міометрію (м'язового шару матки), що сприяє виходу плодового яйця з порожнини матки. За два тижні проводиться повторний огляд акушером-гінекологом.

Медикаментозний аборт

Медикаментозний аборт

Скільки триває медикаментозний аборт?

Тривалість процедури залежить від терміну вагітності та індивідуальних особливостей організму пацієнтки. Прийом препаратів під наглядом лікаря займає кілька хвилин, решту часу жінка може перебувати вдома. Загалом процедура медикаментозного аборту триває близько 48 годин. Після прийому таблеток для медикаментозного аборту рекомендується:

  • уникати надмірної фізичної активності;
  • не відвідувати лазню, сауну, басейн;
  • дотримуватись правил особистої гігієни.

Для того, щоб зменшити ризик появи ускладнень після медикаментозного аборту, необхідно відмовитися від статевого життя та не використовувати тампони протягом двох тижнів після процедури, щоб не спровокувати розвиток інфекції.

Коли має вийти плодове яйце за медикаментозного аборту?

Вихід плодового яйця за медикаментозного аборту відбувається через кілька годин після прийому другого препарату та супроводжується кровотечею. Найбільш виражені кров'янисті виділення за медикаментозного аборту тривають близько 2-4 годин, далі зменшується кровотеча і може періодично з'являтися протягом 7-9 днів.

Як зрозуміти, що плід вийшов за медикаментозного аборту?

Вихід плодового яйця супроводжується кров'яними виділеннями та незначним болем у нижній частині живота. Для оцінки ефективності медикаментозного аборту потрібен повторний візит до акушера-гінеколога через 14 днів після процедури. Лікар проводить гінекологічний огляд та ультразвукове обстеження органів малого таза, щоб переконатися, що медикаментозний аборт пройшов успішно та плодове яйце відсутнє у порожнині матки.

Чи безпечний медикаментозний аборт?

Медикаментозний аборт — найбільш оптимальний і безпечний спосіб перервати вагітність. Після прийому перших таблеток жінка може відчувати запаморочення та головний біль. До наслідків медикаментозного аборту також належать:

  • нудота, блювота;
  • діарея;
  • підвищення температури;
  • відчуття ознобу чи припливу жару.

За медикаментозного аборту може виникнути біль внизу живота, інтенсивність якого залежить від індивідуального порогу чутливості та терміну вагітності. Для зменшення неприємних відчуттів за медикаментозного аборту гінеколог призначає знеболювальні препарати.

За виконання аборту під наглядом фахівця ускладнення виникають рідко, ймовірність їх появи збільшується внаслідок проведення процедури на пізніх термінах або недотримання рекомендацій лікаря. Одним із негативних наслідків медикаментозного переривання вагітності є неповний аборт — збереження частини плодового яйця в порожнині матки. Для того щоб видалити всі залишки плодового яйця, попередити запалення стінок матки та приєднання інфекції, лікар може призначити повторний прийом препарату.

Як часто можна робити медикаментозний аборт?

Після медикаментозного аборту жінці потрібен час для повноцінного відновлення, яке залежить від віку та індивідуальних особливостей організму. Медикаментозний аборт двічі поспіль підвищує ризик виникнення рясної кровотечі та гормональних порушень. Робити повторний медикаментозний аборт можна не раніше, ніж через пів року після попереднього. Для того, щоб уникнути необхідності повторного переривання вагітності, рекомендується разом з гінекологом підібрати найбільш підходящий метод контрацепції.

Протипоказання до медикаментозного аборту

Медикаментозний аборт не проводиться на терміні понад сім тижнів (49 днів), а також за позаматкової вагітності.

Протипоказання до медикаментозного аборту

Протипоказання до медикаментозного аборту

Інші протипоказання до медикаментозного аборту включають:

  • алергічну реакцію на речовини у складі препарату;
  • наявність внутрішньоматкової спіралі;
  • ниркову або печінкову недостатність;
  • анемію (зменшення вмісту гемоглобіну та/або зниження кількості еритроцитів);
  • порушення згортання крові;
  • міому (доброякісну пухлину, що виникає в м'язовому шарі матки);
  • прийом глюкокортикоїдних (стероїдних) препаратів;
  • прийом антикоагулянтів (препаратів, що розріджують кров).

Годування груддю не є протипоказанням до медикаментозного аборту, оскільки препарати застосовують у невеликих дозах і вони не впливають на кількість та якість грудного молока.

Вакуумний аборт чи медикаментозний?

За медикаментозного переривання вагітності слизова оболонка та шийка матки не травмуються, що дозволяє зберегти репродуктивну функцію жінки та завагітніти повторно. Інші переваги медикаментозного аборту:

  • відсутність наркозу та попереднього знеболювання;
  • відсутність пов'язаних із хірургічним втручанням ускладнень;
  • відсутність ризику зараження ВІЛ-інфекцією чи гепатитом В;
  • можливість повернутися до звичного ритму життя вже за кілька годин після процедури.

Медикаментозний аборт не можна проводити після сьомого тижня, тому за вагітності терміном від 7 до 12 тижнів можна провести вакуумний аборт — метод переривання вагітності за допомогою негативного тиску, що сприяє відокремленню плодового яйця від стінок матки та його виведенню. Вакуумний аборт, на відміну від медикаментозного, проводиться під місцевою чи загальною анестезією. Процедура триває близько 15-20 хвилин і виконується лише у медичному центрі. Ускладнення після вакуумного переривання вагітності включають перфорацію (ушкодження цілісності) матки, неповний аборт, алергічні реакції на препарати для наркозу.

Гінекологія в ОН Клінік Кропивницький

Що таке медикаментозний аборт та як він проводиться? - Кирилюк Наталія Станіславівна
Кирилюк Наталія Станіславівна
ОН Клінік Кропивницький
Бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Коли можна розпочинати статеве життя після медикаментозного аборту?

За медикаментозного аборту необхідно утриматися від сексуальних контактів впродовж двох тижнів після процедури. Починати статеве життя відразу після медикаментозного переривання вагітності не рекомендується, оскільки підвищується ризик виникнення рясної кровотечі та розвитку запалення.

2. Через скільки можна завагітніти після медикаментозного аборту?

Медикаментозний аборт не впливає на репродуктивну функцію жінки, вагітність може настати у перший місяць після процедури, оскільки відновлюється менструальний цикл та відбувається овуляція. Але перед повторною вагітністю рекомендується почекати кілька місяців на повне відновлення організму.

3. Чи можна їсти перед медикаментозним абортом?

Перед медикаментозним абортом можна їсти, але рекомендується не вживати смажену або жирну їжу. Також необхідно відмовитись від алкоголю за день до процедури.

4. Як полегшити біль за медикаментозного аборту?

Для полегшення сильного болю під час медикаментозного аборту використовуються нестероїдні протизапальні препарати.

5. Як медикаментозний аборт впливає на організм?

Медикаментозний аборт — один із найбільш безпечних методів переривання вагітності, який не порушує гормональний фон жінки та не впливає на фертильну функцію. Медикаментозні препарати зменшують активність прогестерону (гормону, що впливає на розвиток вагітності) та збільшують скорочення матки, що призводить до загибелі плодового яйця та його виведення з порожнини матки.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 12 оцінок
Що таке медикаментозний аборт та як він проводиться?
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Що таке медикаментозний аборт та як він проводиться?
Стаття перевірена: Смирна Ірина Григорівна
Лікар-гінеколог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Надія 14 годин тому
Доброго дня, підкажіть, будь ласка, а якщо під час медикаментозного аборту не весь плід вийшов, вагітність не відновиться?
Відповісти
Добрий день. Якщо аборт був неповним і не весь плід вийшов, це може призвести до виникнення інфекцій або інших ускладнень, які можуть вплинути на здоров'я жінки. Важливо негайно звернутися до гінеколога для оцінки ситуації і отримання необхідної медичної допомоги.
Катерина 3 тижні тому
Добрий день, підкажіть, чи можна годувати грудьми (не перериваючи) у разі медикаментозного аборту? Доньці 7 міс.
Відповісти
Добрий день. Кожна ситуація індивідуальна, і тільки ваш лікар може дати точні рекомендації, враховуючи всі особливості вашого здоров'я і здоров'я вашої дитини. Обов'язково обговоріть це питання з вашим лікарем перед проведенням процедури.
Владислав 1 рік тому
Здрастуйте, підкажіть, будь ласка, якими препаратами ви робите медикаментозний аборт? І вартість даної процедури Місто Суми
Відповісти
Наталія Павлова Владислав Владислав 1 рік тому
Добрий день, Владиславе. З цього питання Ви можете звернутися за телефоном 0 800 30 11 77 (дзвінки безкоштовні та цілодобові) або заповнити одну з форм на нашому сайті. Також Ви можете ознайомитися з інформацією щодо аборту в «ОН Клінік Суми» за посиланням https://onclinic.ua/sumy/services/gynecology/termination-of-pregnancy
Анастасія 2 роки тому
Добрий день. Що відбувається під час медикаментозного аборту після приймання таблеток?
Відповісти
Здрастуйте. Після приймання таблеток зупиняється розвиток плодового яйця, збільшується сила скорочень матки і плодове яйце відшаровується від стінки матки. Медикаментозний аборт супроводжується кровотечею, яка триває кілька годин, і несильним болем внизу живота.
Олена 2 роки тому
Добрий день. Що потрібно брати з собою на медикаментозний аборт?
Відповісти
Здрастуйте. Перед медикаментозним абортом немає необхідності брати якісь речі. У разі якщо ви вже зробили УЗД для визначення терміну вагітності або здавали кров на аналіз ХГЛ, то результати досліджень можете взяти з собою.
Катерина 2 роки тому
Добрий день. Чи небезпечний медикаментозний аборт у разі дворогої матки?
Відповісти
Здрастуйте. Медикаментозний аборт можна робити за дворогої матки, для виключення можливих ускладнень потрібен огляд акушер-гінекологом.
Карина 2 роки тому
Здрастуйте. Як під час медикаментозного аборту зрозуміти, що плід вийшов?
Відповісти
Здрастуйте. Вихід плідного яйця з порожнини матки супроводжується кров'янистими виділеннями. Для того, щоб переконатися, що плід повністю вийшов із порожнини матки, лікар проводить УЗД органів малого тазу.
Аліна 2 роки тому
Добрий день. Чи можна робити медикаментозний аборт після кесаревого розтину?
Відповісти
Здрастуйте. Медикаментозний аборт можна проводити після кесаревого розтину. Для того, щоб виключити можливі протипоказання, необхідний огляд акушер-гінекологом.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!