Logo
0 800 30 11 77

Ранні симптоми вагітності

Ранні симптоми вагітності
Читати 17 хвилин | Створено: 1 липня 2019 | Оновлено: 22 червня 2022 | 2711999 2711999
Єдиним правильним рішенням у виявленні вагітності в домашніх умовах є тест. Але вказувати на зачаття можуть і певні ознаки, які важливо знати.

Ознаки вагітності до затримки менструації

Зачаття викликає безліч змін в організмі жінки, стимулює розбудову систем її організму та впливає на появу ранніх ознак вагітності. Перші симптоми вагітності до затримки менструації:

  • пляма крові на спідній білизні. Зазвичай виникає через імплантаційну кровотечу: прикріплення ембріона до матки відбувається через 6-12 днів після зачаття, у цей період деякі жінки відчувають спастичну біль в області живота;
  • ранкова нудота – характерний симптом вагітності. Як правило, нудота виникає між другим і восьмим тижнями після зачаття, і може супроводжуватися блювотою. Блювотні позиви зустрічаються у першому триместрі, але деякі жінки відчувають нудоту протягом усього періоду виношування дитини;
  • зміни у грудях можуть статися через 1-2 тижні після зачаття. Молочні залози стають опухлими та чутливими, навколо сосків відчувається поколювання через збільшення припливу крові;
  • втома – типова ознака вагітності. На першому тижні після зачаття багато жінок скаржаться на відчуття слабкості.

Найперші ознаки вагітності включають психоемоційні зміни, пов'язані з підвищеною дратівливістю, втомою, плаксивістю.

Вагітність за тижнями

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

За 40 тижнів вагітності плід здійснює стрімкий розвиток від однієї клітини до новонародженої дитини, тому щодня в організмі жінки відбувається безліч змін. Ознаки та особливості перебігу вагітності за тижнями:

Вагітність за тижнями

Термін

Особливості перебігу вагітності

8 тижнів вагітності

У цей період можливий токсикоз першої половини вагітності, який проявляється ранковою нудотою та блюванням.

14 тижнів вагітності

У цьому терміні вагітності жінку може турбувати здуття живота та закреп.

15 тижнів вагітності

За вагітності може виникати свербіння молочних залоз через їх швидкого збільшення.

16 тижнів вагітності

Жінка починає відчувати перші ворушіння плода.

17 тижнів вагітності

Жінку може турбувати печія, яка посилюється вночі.

18 тижнів вагітності

Завершується формування плаценти.

20 тижнів вагітності

Живіт, що збільшується в розмірах, досягає пупка і чинить тиск на органи черевної порожнини, зокрема на сечовий міхур, тому частішають позиви на сечовипускання.

28 тижнів вагітності

У положенні лежачи на спині у цей період вагітності можуть виникнути судоми ніг чи їх оніміння внаслідок тиску матки на великі судини.

32 тижнів вагітності

Плід росте, йому стає тісно в матці, тому інтенсивність ворушінь починає поступово знижуватися.

36 тижнів вагітності

Матка досягає грудної клітки, може з'явитися задишка під час ходьби, а також набряки ніг.

37 тижнів вагітності

Починаючи з цього терміну, плід вважається доношеним і в будь-який момент може початися родова діяльність. Жінка може відчувати тренувальні перейми.

38 тижнів вагітності

Прозорі виділення з домішкою крові на терміні 38-40 тижнів вагітності може бути провісником пологів.

Жінка також може вести календар вагітності, у якому відзначатиме своє самопочуття щодня або кілька разів на тиждень. Такий календар може бути корисним за наступних візитів до гінеколога, а також залишиться пам'яттю про важливий період життя жінки.

Чи у всіх жінок бувають ранні симптоми вагітності?

Кожна жінка унікальна за своєю природою. Тому неможливо визначити однакові симптоми для всіх, все проходить досить індивідуально. А іноді трапляється і так, що у однієї і тієї ж жінки одна вагітність значно відрізняється від іншої.

Крім цього, ранні симптоми дуже часто схожі на період перед менструацією і після. Деякі ознаки вагітності можна прийняти за місячні. Таким чином, дівчина може навіть не усвідомлювати, що вона при надії.

Варто зазначити, що не можна посилатися лише на ознаки, адже вони можуть вказувати на зовсім інші причини. Іноді навіть тест може дати помилковий результат, тому найточнішу відповідь ви зможете почути на прийомі в лікаря УЗД.

Печія під час вагітності

Причинами печії у вагітних є тиск матки на шлунок та розслаблення стравохідно-шлункового сфінктера під дією статевих гормонів. Печія, як правило, посилюється вночі.

Печія утворюється у 2-3 триместрі. Щоб позбутися печії під час вагітності, необхідно:

  • вживати їжу малими порціями;
  • вечеряти не пізніше, ніж за 2 години до сну;
  • відмовитися від газованих напоїв;
  • спати з піднятим узголів'ям.

Лікар також може призначити таблетовані препарати для усунення печії. Якщо причиною печії є гастрит або рефлюксна хвороба, необхідно звернутися до терапевта або гастроентеролога та пройти лікування.

Виділення під час вагітності

У нормі виділення зі статевих шляхів під час вагітності прозорі або трохи жовтуваті. Зелені, сирні виділення з неприємних запахом під час вагітності можуть бути ознакою інфекції статевих шляхів.

Поява кров'янистих чи коричневих виділень під час вагітності може бути ознакою переривання вагітності (викидня). Кровотеча також є симптомом відшарування та розриву плаценти, тому за появи кров'янистих виділень необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.

Набір ваги під час вагітності

Набір ваги під час вагітності є природним процесом і становить 11.5-18 кг. Вага жінки збільшується за рахунок зростання плода, збільшення матки та молочних залоз, формування плаценти. Відбувається також затримка рідини та збільшення об'єму циркулюючої крові. Рекомендована норма збільшення маси тіла жінки становить 400 г на тиждень. Норма набору ваги для жінок, які страждають на надмірну масу тіла, дорівнює 230-270 г, тому що надмірне надходження поживних речовин до плода може спровокувати розвиток вродженого цукрового діабету. Зменшити вагу без шкоди здоров'ю дитини неможливо, проте, дотримуючись раціонального харчування, можна схуднути під час вагітності в об'ємах (рук, стегон).

Температура під час вагітності

Підвищення температури тіла під час вагітності, як правило, є ознакою вірусних чи бактеріальних захворювань. Інфекційні захворювання можуть негативно вплинути на виношування плода, тому вагітній жінці з появою лихоманки необхідно відразу звернутися до лікаря.

У першому триместрі вірусні захворювання небезпечні формуванням вад розвитку плода. Гарячка у другій половині вагітності може спровокувати передчасний початок родової діяльності. Підвищення базальної температури під час вагітності також може бути ознакою запального процесу в малому тазі та зрізає звернення до гінеколога.

«Менструальні» спазми під час вагітності

Після запліднення яйцеклітина кріпиться до ендометрію матки, що може спричинити невелику кровотечу та спазматичні болі внизу живота. Кровотеча, спричинена зачаттям, є однією з найперших ознак вагітності, і називається імплантаційною, оскільки в цей час відбувається імплантація яйцеклітини до слизової оболонки матки. Період кріплення проходить у перші 6-12 днів після зачаття. Імплантаційну кровотечу можна сплутати з менструацією, проте спазми менш виражені.

Крім крові, жінка може помітити рясні виділення із піхви (схожі на білі молочні згустки), спровоковані розвитком плода на клітинному рівні та потовщенням стінок піхви, а також посиленим зростанням клітин.

Білі виділення під час вагітності можуть супроводжувати дівчину протягом усієї вагітності, вони нешкідливі та не вимагають жодного лікування. Але якщо з'являються неприємний запах, печіння та свербіж у піхві, необхідно звернутися до гінеколога, який перевірить наявність бактеріальної (кольпіт, трихомоніаз, вагіноз) або грибкової інфекції (наприклад, кандидоз). Несвоєчасне лікування гінекологічних хвороб несе загрозу життю та здоров'ю як жінки, так і її плода.

Зміни грудей на ранніх термінах вагітності

Зміни грудей під час вагітності проявляються насамперед через серйозні зміни та перебудову гормонального фону після зачаття. Організм готується до лактації, змінюється структура тканин грудей, і за кілька тижнів можуть спостерігатися поколювання та біль у молочних залозах.

Особлива зміна у розмірі грудей не відразу стає помітною: молочні залози починають набухати, стають важчими, повнішими, область ареол може потемніти. Може збільшитися чутливість сосків, внаслідок якої навіть незначний дотик спричинить неприємні відчуття.

Існують інші причини, які впливають на зміни молочних залоз: від набору ваги до фази менструального циклу. Але під час вагітності перші кілька місяців неприємні відчуття у грудях можуть бути регулярними, але пізніше біль і підвищена чутливість повинні послабитись.

Втома під час вагітності

Внаслідок зміни рівня прогестерону вагітна жінка може відчувати сильну втому, що є нормою, оскільки вже у перші тижні після запліднення багато енергії та ресурсів організм витрачає не перебудову та зміни.

На постійну втому впливають інші фактори: посилена циркуляція крові, підвищення її вироблення, знижений цукор в організмі, зниження артеріального тиску, а також недосипання через інші неприємні симптоми вагітності (нудота, біль у спині, часте сечовипускання тощо).

Знеможений стан може змінюватись на значний приплив енергії. Ці два протилежні відчуття можуть регулярно підмінювати одне одного залежно від змін гормонального фону.

Якщо втома сильно виражена, приносить багато неприємностей і заважає повноцінно жити, можна звернути увагу на раціон харчування: вживайте якнайбільше продуктів, багатих на білок і залізо, — це допоможе знизити стомлюваність.

Нудота через вагітність

Нудота є найпоширенішим симптомом вагітності та найчастіше з'являється в період з четвертого-шостого тижня до початку другого триместру (але в деяких випадках виявляється протягом усього періоду виношування дитини).

Причиною нудоти під час вагітності є підвищення гормону HCG (ХГЛ), який виробляється тканиною плодового яйця після імплантації ембріона. Хоріонічний гонадотропін провокує нудоту двома способами: подаючи сигнали через систему травлення та в мозок.

Також у період вагітності з'являється нудота через огиду до деяких страв: сама думка про продукт, який не подобається, може призвести до блювоти.

Незважаючи на блювотні позиви, вагітній дівчині важливо отримувати поживні речовини та вітаміни. Необхідно проконсультуватися з лікарем і підібрати дієту, у якій будуть враховані індивідуальні уподобання та непереносимість деяких продуктів. Здорове харчування — одна з основ правильного розвитку дитини.

Затримка місячних під час вагітності

Найочевидніший симптом вагітності — це затримка місячних, проте не всі затримки вказують саме на зачаття. Причиною порушення менструального циклу може стати гормональний збій або захворювання, пов'язані з репродуктивною системою (дисфункція яєчників, патології шийки матки), різкий набір або скидання ваги.

Крім того, деякі жінки мають кровотечі під час вагітності, які можна сплутати з менструацією. Щоб відрізнити норму від патології, необхідно проконсультуватися з гінекологом.

Затримка місячних під час вагітності

Найочевидніший симптом вагітності — це затримка місячних, проте не всі затримки вказують саме на зачаття. Причиною порушення менструального циклу може стати гормональний збій або захворювання, пов'язані з репродуктивною системою (дисфункція яєчників, патології шийки матки), різкий набір або скидання ваги.

Крім того, деякі жінки мають кровотечі під час вагітності, які можна сплутати з менструацією. Щоб відрізнити норму від патології, необхідно проконсультуватися з гінекологом.

Часте сечовипускання через вагітність

Часте сечовипускання під час вагітності з'являється в середині першого триместру. Жінка може відчувати постійну потребу спорожнити сечовий міхур навіть коли він не наповнений, що призводить до постійних походів у туалет та мимовільних виділень невеликої кількості урини під час сміху, кашлю, чхання тощо.

Основною причиною частого позиву до сечовипускання у другому та третьому триместрах є підвищений тиск матки на сечовий міхур, що не є патологією. Однак важливо спостерігатися у гінеколога та повідомляти йому про зміни в організмі, оскільки регулярне бажання сходити до туалету може викликатися інфекціями жіночих статевих органів. Також зміни у малому тазі та зниження імунітету у вагітних підвищують ризик розвитку уретриту, циститу, пієлонефриту.

Для того, щоб уникнути постійного бажання спорожнити сечовий міхур, намагайтеся вживати менше кави, чаю та інших сечогінних напоїв. Знижувати кількість води, що випивається, не варто, оскільки вона важлива для здоров'я жінки та нормального розвитку дитини.

Також варто звернути увагу на відчуття під час сечовипускання. Необхідно негайно звернутися до жіночого уролога з появою наступних симптомів:

  • печіння у піхві;
  • біль та дискомфорт під час походу в туалет;
  • кров у сечі.

Виділення сечі малими порціями, зміна її кольору, поява різкого запаху та болю внизу живота чи попереку можуть вказувати на цистит, ускладненням якого може стати інфекційне запалення нирок.

Закреп під час вагітності

Вагітність часто супроводжується проблемами з дефекацією, які у першому триместрі викликає зміна рівня прогестерону в організмі. На другому і третьому триместрах матка, що росте, здавлює товстий кишечник, викликаючи застійні явища і зниження перистальтики (кишечник повільніше проштовхує їжу через розслаблені м'язи його стінок). Також закреп може виникнути у зв'язку з вживанням вітамінних комплексів та заліза.

Щоб полегшити випорожнення кишечника, включіть у раціон продукти, багаті на клітковину, і велику кількість води. Важливо харчуватися часто (3-5 разів на день) та невеликими порціями, а також виконувати фізичні вправи. Зарядка безпосередньо впливає на механічну обробку їжі.

Перепади настрою у вагітних

У першому триместрі через перебудову організму організм жінки відчуває сильний стрес. Нервова система стає більш вразливою, і будь-яка неприємна подія сприймається сильніше та важче, ніж до вагітності.

Нервозність та емоційна лабільність трапляються практично у кожної вагітної жінки. Важливо намагатися уникати стресових ситуацій, приділяти час відпочинку, розслаблятися фізично та емоційно. На ранніх термінах вагітності формується нервова система малюка. Важливо, щоб якнайменше факторів негативно впливали на її розвиток.

Головні болі та болі в спині через вагітність

Вагітні дівчата можуть стикатися з головними болями та болями в спині. На біль у спині, найчастіше в попереку, впливає велике навантаження на нирки: у першому триместрі організм виводить токсини ретельніше, нирки працюють активніше, що може призводити до неприємних відчуттів.

На вираженість хворобливих відчуттів під час вагітності впливають різні фактори: велика кількість естрогенів, фізіологічна депресія, порушення сну, вплив естрогенів на тромбоцити, поява тромбозів.

Запаморочення і непритомність у вагітних

Вагітність часто супроводжується зниженням артеріального тиску. Дівчата, що зазнають значних перепадів тиску внаслідок серцево-судинних захворювань, відчувають часті запаморочення і можуть непритомніти.

Ознаки завмерлої вагітності

Завмерлою називається вагітність, за якої плід гине в утробі матері. Ознаками завмерлої вагітності є відсутність ворушінь плода (після 20 тижнів вагітності) та болі внизу живота.

Завмерла вагітність призводить до запалення в матці та інтоксикації. Внаслідок інтоксикації також можуть виникнути слабкість, ломота та підвищення температури тіла. Завмерла вагітність без своєчасного лікування може призвести до сепсису (зараження крові).

Коли робити тест на вагітність?

Зробити тест на вагітність важливо за першої появи її ознак. Щоб уникнути помилкових результатів, необхідно правильно зробити тест на вагітність, який визначить рівень гормону ХГЛ у сечі. Вони мають різну чутливість та техніку виконання, на упаковці тесту завжди вказано мінімальний рівень ХГЛ у сечі. Чим менший рівень, тим чутливіший тест. Тести на вагітність на ранніх термінах мають показник 10 мед/мл.

Тест на вагітність слід проводити в перші дні затримки місячних, бажано вранці, з першою порцією сечі (протягом дня концентрація ХГЛ у сечі зменшується). Якщо до менструації ще багато часу, тест на вагітність до затримки можна проводити як мінімум на 7-12 день після передбачуваного зачаття. Кожні два дні після зачаття рівень ХГЛ зростає вдвічі. Тому якщо результат тесту на вагітність після незахищеного статевого акту викликає сумнів, то тестування слід повторити через 2-3 дні.

У разі, коли зачаття відбулося незадовго до місячних, але є затримка, негативний тест на вагітність може бути помилковим. Потрібно почекати 5-7 днів і повторити тест: можливо, рівень ХГЛ не досягл потрібної концентрації в сечі.

Тест на вагітність вважається позитивним у разі, якщо з'явилися дві смужки на тесті. За правильної техніки виконання тести на вагітність мають високу точність.

За вагітності, зазвичай, місячні відсутні. Якщо тест на вагітність під час місячних виявився позитивним, слід звернути увагу на термін придатності тесту та переконатися у правильності виконання: результат, ймовірно, неправильний. Адже тест реагує на рівень ХГЛ, що виробляється лише під час вагітності. Якщо під час вагітності з'явилися кров’янисті виділення, схожі на місячні, та біль у животі, слід обов'язково слід звернутися до гінеколога.

Визначити вагітність без тесту на ранньому терміні можна за аналізами крові на рівень ХГЛ. А за допомогою апаратів УЗД плодове яйце можна побачити вже на 14-й день після запліднення. Відчути зміни у своєму організмі жінка може вже у першому триместрі вагітності. Зовнішні ознаки вагітності у жінки з'являються набагато пізніше, у другому триместрі вагітності.

Гінекологія в ОН Клінік Одеса

Ранні симптоми вагітності - Ющенко Тетяна Олександрівна
Ющенко Тетяна Олександрівна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна кохатися під час вагітності?

Кохатися під час вагітності можна, якщо немає протипоказань. Протипоказаннями до ведення статевого життя під час вагітності можуть бути загрози переривання, кровотечі або інфекційні захворювання статевих шляхів в одного з партнерів. Протипоказання до статевого життя визначає гінеколог.

2. Чи можна фарбувати волосся під час вагітності?

Фарбувати волосся під час вагітності можна. Фарба для волосся не всмоктується в кровообіг через шкіру голови та не впливає на розвиток плода. Небезпека може представляти пари барвників, тому фарбування потрібно проводити в приміщенні, що добре вентилюється.

3. Як впоратися з апетитом під час вагітності?

Для того, щоб впоратися з апетитом під час вагітності, необхідно вживати їжу малими порціями 4-5 разів на день, споживати достатню кількість рідини та клітковини. Постійне відчуття голоду може бути ознакою дефіциту вітамінів чи мікроелементів. Для діагностики та усунення дефіцитів необхідно звернутися до лікаря та за потреби здати аналізи.

4. Як розрахувати термін вагітності?

Розрахувати термін вагітності можна декількома способами: календарним методом або за результатами ультразвукового дослідження (УЗД) плода. У 1 триместрі вагітності гінеколог визначить термін гестації та ймовірну дату пологів, виходячи з дати початку останньої менструації. У другому та третьому триместрі вагітності термін може бути змінений залежно від визначення віку плода на УЗД.

5. Які симптоми позаматкової вагітності?

Початкові ознаки фізіологічної та позаматкової вагітності багато в чому схожі. За настання вагітності відбувається затримка менструацій, також з'являються непрямі ознаки зачаття (збільшення грудей, білі виділення замість місячних). Домашні тести на вагітність та аналіз крові на ХГЛ (хоріогонадотропін людини) також виявляться позитивними. За позаматкової вагітності може початися біль унизу живота з одного боку, за яким будуть кров'янисті виділення зі статевих шляхів. Достовірно діагностувати позаматкову вагітність можна за УЗД органів малого таза (гінекологічному УЗД).

6. Коли робиться тест на вагітність?

Завдяки сучасним чутливим тестам на вагітність можна дізнатися про вагітність у середньому через два тижні після зачаття. Існують домашні тести, які показують вагітність за 1-2 дні до очікуваного настання місячних. Зробити тест на вагітність необхідно за наявності затримки або за появи непрямих ознак, які можуть вказувати на настання вагітності (наприклад, якщо болять груди та тягне низ живота, а місячних немає).

7. Якими бувають виділення під час вагітності?

Фізіологічні виділення під час вагітності зазвичай слизові, білого кольору. Виділення можуть з'явитися на ранніх термінах, у перші дні після затримки менструації, та супроводжувати жінку протягом усієї вагітності. Нормальні виділення за вагітності мають нейтральний запах і не завдають дискомфорту. За появи неприємного запаху, свербежу та печіння необхідно звернутися до гінеколога.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 33 оцінок
Ранні симптоми вагітності
Лікар акушер-гінеколог, онкогінеколог. Вища категорія.
Ранні симптоми вагітності
Стаття перевірена: Чабаненко Інга Гієвна
Лікар-гінеколог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Марія А. 1 рік тому
Здрастуйте! Затримка менструації на 2 тижні, але тест на вагітність і аналіз на ХГЛ негативні. Які можуть бути причини затримки місячних, крім вагітності?
Відповісти
Здрастуйте! Причинами затримки місячних можуть бути стрес, акліматизація і гормональні захворювання жіночих репродуктивних органів. Для уточнення причини затримки менструації необхідно записатися до гінеколога і пройти обстеження.
Ксюша 1 рік тому
Добрий день! Гінеколог поставила термін вагітності 10 тижнів, але у мене зовсім не видно живота. Звідки починає рости живіт під час вагітності?
Відповісти
Добрий день! Під час вагітності живіт починає рости знизу від малого тазу. У середньому в терміні 12 тижнів вагітності матка стає вищою за лонне зчленування, тому саме в цей період починається збільшення живота.
Катя 1 рік тому
Добрий день! Чи є білі крапки на сосках ознакою вагітності?
Відповісти
Добрий день! Білі крапки на ареолах сосків найчастіше є сальними залозами. Робота сальних залоз, як і всі процеси в організмі, залежить від коливання гормонального фону, тому кількість крапок може збільшуватися в різні фази менструального циклу, на тлі ендокринних захворювань, а також під час вагітності та в період лактації.
Ангеліна 1 рік тому
Здрастуйте! Чи можна взагалі не погладшати під час вагітності?
Відповісти
Здрастуйте! Набір ваги під час вагітності здійснюється за рахунок росту матки, розвитку плоду і плаценти, затримки рідини в організмі і накопичення навколоплідних вод. Гормони вагітності також сприяють формуванню жирових відкладень. Цей процес є природним і необхідний для здорового розвитку плоду.
Ірина 1 рік тому
Добрий день. Я вагітна, 9 тижнів. Останні 3-4 дні болить поперек. Чи можуть бути болі в попереку під час вагітності на ранніх термінах?
Відповісти
Добрий день. Незначний м'язовий дискомфорт може бути спричинений впливом статевих гормонів на зв'язковий і м'язовий апарати спини. Водночас болі в попереку можуть бути ознакою захворювань нирок. Для виключення сечової інфекції необхідно записатися до лікаря і здати аналіз сечі.
Вікторія 2 роки тому
У перший день затримки з'явилися ріжучі болі в ділянці пупка. Чи може це бути ознакою вагітності? Де болить живіт під час вагітності на ранніх термінах?
Відповісти
Настання вагітності не супроводжується появою больових відчуттів ріжучого характеру в животі. Дискомфорт біля пупка може бути симптомом захворювання травного тракту. На ранніх термінах вагітності може виникати тягнучий біль внизу живота.
Олена 2 роки тому
За скільки днів до місячних болять груди під час вагітності? І чи обов'язково має нудити? Тест показав дві смужки, але я не відчуваю жодних змін у своєму організмі. Я точно вагітна?
Відповісти
Поява таких перших симптомів вагітності, як збільшення грудей, нудота, зміна смаків – індивідуальна для кожної жінки. Здорова вагітність може проходити без зовнішніх ознак і змін з боку самопочуття жінки. Якщо тест на вагітність показав позитивний результат, то, найімовірніше, ви вагітні. Для достовірного визначення вагітності необхідно звернутися до гінеколога, який проведе огляд і направить на УЗД органів малого таза.
Єлизавета 2 роки тому
Стався незахищений статевий акт у середині циклу. Засоби екстреної контрацепції не застосовувала. Через скільки днів можна дізнатися про вагітність, якщо я завагітніла?
Відповісти
Зробити тест на вагітність можна за 1-2 дні до передбачуваного терміну початку менструації (в інструкції до тесту має бути зазначено, що він підходить для використання в цей термін). Якщо тест на вагітність виявиться негативним, можна здати аналіз крові на вміст ХГЛ (хоріонічного гонадотропіну людини), який є більш чутливим тестом на вагітність.
Юлія 2 роки тому
У мене затримка 6 днів, а тест негативний. З'явилися слизові виділення, схожі на ознаку вагітності. Що робити? Я точно не вагітна?
Відповісти
У разі затримки менструацій і негативного тесту на вагітність необхідно звернутися до гінеколога для уточнення причини затримки місячних. Лікар може порекомендувати здати аналіз на ХГЛ і зробити УЗД органів малого тазу. Слизові виділення не є достовірною ознакою вагітності.
Анна 2 роки тому
Як визначити вагітність до затримки місячних?
Відповісти
Тести на вагітність показують результат за 1-2 дні до прогнозованої дати початку менструацій. Більш чутливим методом діагностики вагітності є лабораторний аналіз на рівень ХГЛ (хоріогонадотропіну людини) в крові жінки.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!