Logo
0 800 30 11 77

Як лікуватись від цукрового діабету?

Як лікуватись від цукрового діабету?
Читати 12 хвилин | Створено: 26 грудня 2019 | Оновлено: 26 грудня 2019 | 163477 163477
Цукровий діабет — це ендокринне захворювання, яке зумовлене порушенням роботи підшлункової залози або порушенням взаємодії інсуліну з клітинами. Цей гормон відповідає за утилізацію глюкози та регулює вуглеводний обмін.

Від чого виникає цукровий діабет?

Розрізняють цукровий діабет першого та другого типу, гестаційний діабет у вагітних, симптоматичний ЦД, який з'являється за запалення підшлункової залози або пошкодження клітин внаслідок інтоксикації.

У кожного різновиду цукрового діабету свої симптоми, своя природа та способи лікування. Загалом можна виділити багато різних факторів, що прямо чи опосередковано призводять до розвитку захворювання:

  • аутоімунні порушення;
  • спадкова схильність;
  • вагітність;
  • вроджені або набуті хвороби підшлункової залози;
  • зловживання жирною та солодкою їжею;
  • нестача рухової активності;
  • надлишкова маса тіла;
  • гормональні порушення, що спричиняють збій вуглеводного обміну;
  • підвищені психоемоційні навантаження.

Багато факторів безпосередньо пов'язані зі способом життя. Це означає, що кожна людина має можливість здійснити профілактику появи «цукрової хвороби».

Чому з'являється цукровий діабет у дітей?

Поставте своє питання Ендокринологу
«ОН Клінік»

У пацієнтів юного віку все частіше діагностується діабет 1 типу — інсулінозалежний. Його причиною є генетично обумовлене аутоімунне порушення, за якого уражаються клітини підшлункової залози, які відповідають за вироблення інсуліну. Захворювання може виникнути вже у 6-місячному віці після перенесеної краснухи або потрапляння в організм антигенів з їжею. Лікування діабету 1 типу без інсуліну неможливе, оскільки організм не здатний його виробляти.

За останні роки почастішали випадки виникнення інсуліннезалежного діабету (ЦД 2 типу) у дітей і підлітків. Основна причина — неправильно підібраний раціон, гіподинамія (малорухливий спосіб життя).

Найрідкіснішою формою є неонатальний цукровий діабет, що у новонародженого буквально з перших днів життя. Хвороба зазвичай проявляє себе у перші шість місяців після появи дитини на світ. Причина — патології внутрішньоутробного розвитку через дефіцит інсуліну.

Як проявляється цукровий діабет?

Прояви цукрового діабету пов'язані з порушенням вироблення інсуліну або його засвоєння клітинами. Це призводить до стійкого перевищення рівня глюкози в крові — хронічної гіперглікемії.

У здорових людей підвищення цукру відбувається після їди. За нормальної роботи підшлункової та чутливості клітин до інсуліну показники глюкози самостійно приходять у норму. Надлишки запасаються у м'язах та печінці у вигляді глікогену. У діабетиків цей процес порушений. Постійно підвищений цукор погіршує загальне самопочуття, негативно впливає на організм, викликаючи патологічні зміни в його роботі.

Симптоми цукрового діабету

Основні симптоми цукрового діабету першого та другого типів:

  • постійна спрага, яку неможливо вгамувати;
  • різка, незрозуміла втрата ваги;
  • свербіж шкірних покривів, не пов'язаний з алергічними реакціями;
  • постійне почуття голоду, потяг до солодкого;
  • почуття втоми та нестачі енергії, не пов'язане з фізичними навантаженнями.

Чим небезпечний цукровий діабет?

Цукровий діабет — системне захворювання, яке за відсутності терапії викликає ускладнення з боку всіх органів та систем. Найсильніше страждають судини: надлишок глюкози в крові руйнує капіляри, знижує гнучкість артерій. Органи та тканини перестають отримувати необхідні їм поживні речовини.

Це призводить до розвитку ішемічної хвороби серця, стенокардії, атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, збільшує ризик інсульту та ампутації нижніх кінцівок.

Діабетична нефропатія – патологія, пов'язана з ураженням нирок внаслідок руйнування капілярів. Проблема ускладнюється, якщо ЦД супроводжується підвищеним тиском. Пацієнту загрожує хронічна ниркова недостатність.

Руйнування судин очної сітківки за ЦД називають ретинопатією. Патологія призводить до тяжких порушень у роботі органів зору.

Багатьом, напевно, відомий термін «діабетична стопа». Йдеться про ураження судин і нервових закінчень нижніх кінцівок. У складних випадках лікарі змушені вдаватися до ампутації кінцівки через гнійно-некротичні процеси.

Найпоширенішими ускладненнями ЦД є гіпоглікемічна або діабетична кома. Патологічний стан спричинений різким падінням чи критичним підвищенням рівня глюкози у крові. Дані прояви захворювання несуть пряму загрозу життю пацієнта, вимагають невідкладної медичної допомоги.

Лікування ускладнень цукрового діабету

Терапія ускладнень за цукрового діабету спрямована на нормалізацію рівня глюкози, усунення патологічних станів і порушень, які є небезпечними для здоров'я та життя людини.

Як визначити цукровий діабет у домашніх умовах?

Про розвиток цукрового діабету може свідчити стомлюваність, яка не минає навіть після повноцінного відпочинку. До інших симптомів захворювання належать:

  • різка зміна ваги. За ЦД 1 типу вага знижується, незважаючи на добрий апетит. За діабету 2 типи людина відчуває підвищене почуття голоду, а маса тіла зростає;
  • сухість в роті;
  • посилена спрага, що супроводжується прискореним сечовипусканням.

Деякі хворі відзначають виникнення свербіння шкіри та слизових без видимої причини, уповільнене загоєння ранок на шкірі. На жаль, на ранньому етапі хвороба може протікати без виражених ознак. До половини випадків ЦД залишаються недіагностованими. Вони виявляються на планових медоглядах або після того, як людина була змушена терміново звернутися до медзакладу через різке погіршення самопочуття.

Цукровий діабет — куди звернутися?

Діагностикою та лікуванням діабету займаються ендокринологи. Лікар проводить огляд, призначає необхідні дослідження, за наслідками яких підбирає препарат, визначає схему прийому, розробляє дієту.

У разі виникнення тривожних ознак, які можуть свідчити про ЦД, або для профілактичної перевірки людині необхідно звернутися до терапевта, який дасть направлення на лабораторні дослідження для визначення рівня глікемії.

Аналіз на цукровий діабет

Визначити підвищений рівень цукру дозволяє аналіз крові на глюкозу та аналіз сечі. Норма глюкози в плазмі залежить від віку та конституції тіла. У людей молодого та середнього віку референтний показник становить 3,3-5,5 ммоль/л за здачі крові натще. У сечі здорових людей цукор відсутній.

Діагностика цукрового діабету

З метою профілактики діабету аналіз крові на цукор рекомендується здавати щопівроку, навіть якщо вас нічого не турбує. Якщо показник глікемії становить від 5 до 7 ммоль/л, призначається пероральний глюкозотолерантний тест. Рівень цукру вимірюють натще, потім пацієнт випиває розчин глюкози. За дві години знову беруть кров на аналіз, щоб визначити зміну рівня цукру.

Найінформативнішим є аналіз на глікований гемоглобін. Він дає змогу виявити рівень глікемії за останні три місяці. Обстеження призначають для уточнення діагнозу та контролю за ефективністю лікування цукрового діабету.

За підвищеного ризику розвитку ЦД контроль глікемії має бути регулярним. Пацієнтам з діагнозом цукровий діабет контролювати рівень глюкози потрібно щодня за допомогою глюкометра.

Методи лікування діабету

На сьогодні в ендокринології немає способів раз і назавжди вилікувати цукровий діабет. Протидіабетична терапія проводиться протягом усього життя. Сучасні методи лікування ЦД побудовані на дієтотерапії та прийомі препаратів. Вони компенсують інсулінову недостатність, допомагають підтримувати нормальний рівень глюкози в крові.

Дієта за цукрового діабету

Діабетики повинні постійно контролювати свій раціон, знати глікемічний індекс продуктів. Цей показник відбиває здатність продукту збільшувати рівень глюкози у крові. Їжа з високим глікемічним індексом містить багато цукру, тобто швидких вуглеводів. Вони викликають різке зростання глюкози, тому небажані в меню діабетика.

Дітям і молодим людям з ЦД 1 типу потрібно досить калорійне харчування з упором на морепродукти, нежирне м'ясо, цільні злаки, олії, овочі та несолодкі фрукти. Дієта для пацієнтів із ЦД 2 типу будується на основі низькокалорійних страв, покликаних нормалізувати масу тіла.

За будь-якої форми діабету слід уникати продуктів з високим вмістом простих вуглеводів, солі та тваринних жирів. Меню діабетика має містити достатню кількість омега-кислот, клітковини, мікроелементів та вітамінів.

Цукровий діабет та алкоголь

У більшості випадків лікарі забороняють пацієнтам з цукровим діабетом вживання спиртного. У поєднанні з цукрознижувальними препаратами алкоголь може призводити до важкої гіпоглікемії. Під впливом спирту печінка перестає викидати в кров глюкозу, тобто рівень цукру падатиме. За критичного зниження глюкози людина втратить свідомість. Усунути небезпечну для життя гіпоглікемію після спиртного можна лише внутрішньовенним введенням розчину глюкози.

Якщо діабетик не може відмовитись від спиртного, перед його вживанням необхідно обов'язково що-небудь з'їсти. Це мають бути продукти з достатнім вмістом повільних вуглеводів. Слід уникати лікерів, солодких вин, міцних напоїв. Напівсухе або сухе вино можна вживати не більше за 250 мл на день за обов'язкового контролю рівня глюкози в крові.

Медикаментозне лікування цукрового діабету

Препарати за цукрового діабету дають змогу підтримувати нормальний рівень глюкози в крові. За ЦД 1 типу потрібна щоденна інсулінова терапія. У деяких випадках ін'єкції поєднують з прийомом цукрознижувальних препаратів. Вони уповільнюють синтез глюкози з глікогену печінки.

За ЦД 2 типу виробляється інсулін, але його зв'язок з клітинами порушено. Пацієнту призначають медикаменти для підвищення чутливості до гормону та уповільнення всмоктування глюкози в кишечнику.

Лікування діабету голодуванням

За голодування рівень цукру в крові падає. Відмова від їди на тлі прийому цукрознижувальних препаратів та інсуліну вкрай небезпечна через гіпоглікемію. Чи можна вилікувати цукровий діабет за допомогою голодування? Ця методика є експериментальною, тобто лікування проводиться під постійним лікарським контролем. Наслідки самостійного експерименту можуть бути вкрай негативними через ускладнення захворювання.

Як лікувати цукровий діабет 2 типу?

За діабету 2 типу дієта та регулярне фізичне навантаження лежать в основі лікування. Збільшення рухової активності разом із правильним раціоном дозволяють нормалізувати масу тіла. У деяких випадках цього достатньо, щоб привести до норми показники глюкози та відмовитися від прийому ліків. Для підвищення чутливості до інсуліну можуть застосовуватися препарати, що знижують інсулінорезистентність. Таким чином, успіх у лікуванні діабету другого типу залежить від способу життя пацієнта.

Лікування цукрового діабету у вагітних

У вагітної може виявлятися гестаційний діабет або звичайний ЦД, який раніше протікав у прихованій формі. Для лікування гестаційного ЦД призначають дієту з обмеженням вуглеводів. Інсулін призначають, якщо дієтотерапія виявилася малоефективною. Вагітним дозволяється використовувати інсуліни ультракороткої та короткої дії, які вводяться підшкірно.

Лікування гіпертонії за діабету

Пацієнти повинні регулярно контролювати артеріальний тиск. Його хронічне підвищення спостерігається у 60% діабетиків. Для профілактики гіпертонічної хвороби слідкуйте за рівнем глікемії, відмовтеся від куріння та алкоголю. Рекомендується обмежити вживання солі, тваринних жирів, підтримувати нормальну фізичну активність. Це дозволить уникнути розвитку судинних ускладнень. Гіпотензивні препарати (що знижують артеріальний тиск) за ЦД призначаються лікарем залежно від форми захворювання та стану вуглеводного обміну.

Лікування судин за цукрового діабету

За терапії цукрового діабету важливе значення має лікування судин, оскільки саме погіршення їхнього нормального функціонування викликає основну частину ускладнень захворювання. Лікування полягає у дотриманні рекомендацій щодо харчування та прийому препаратів, що знижують рівень цукру в крові, контролю тиску. Підтримання нормального рівня глюкози в крові та артеріального тиску перешкоджає ураженню великих і дрібних судин, розвитку атеросклерозу та хвороб серця.

Лікування еректильної дисфункції за цукрового діабету

До 35% чоловіків з цукровим діабетом 1 типу мають порушення ерекції, що зумовлено ураженням судин, зниженням вироблення тестостерону. Медикаментозна терапія призначається з урахуванням стану здоров'я. Лікар може порекомендувати препарати для покращення потенції на основі тадалафілу та силденафілу. Їх слід застосовувати з обережністю, оскільки за ЦД підвищений ризик виникнення побічних ефектів.

Діабет — тяжке захворювання, яке неможливо вилікувати, але якому часто можна запобігти. Контроль за харчуванням та профілактичні огляди допоможуть уникнути розвитку недуги.

Ендокринологія в ОН Клінік Дніпро

Як лікуватись від цукрового діабету? - Царьова-Колісник Олена Геннадіївна
Царьова-Колісник Олена Геннадіївна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 6 оцінок
Як лікуватись від цукрового діабету?
Лікар-ендокринолог. Вища категорія.
Як лікуватись від цукрового діабету?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!